Η TAP ακυρώνει 360 πτήσεις τον Δεκέμβριο | Επηρεάζονται πάνω από 50.000 επιβάτες

ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Την ακύρωση 360 πτήσεων στις 8 και 9 Δεκεμβρίου (ημερομηνίες που συμπίπτουν με το “μακρύ Σαββατοκύριακο” του Δεκεμβρίου στην Ισπανία) ανακοίνωσε η πορτογαλική αεροπορική εταιρία TAP, μετά την προειδοποίηση για απεργία από τα πληρώματα καμπίνας, η οποία θα επηρεάσει 50.000 επιβάτες και θα έχει οικονομικό αντίκτυπο 8 εκατομμυρίων ευρώ στην εταιρία.

Το μέτρο ανακοίνωσε χθες η διευθύνουσα σύμβουλος της TAP, Christine Ourmières-Widener, η οποία εξήγησε σε συνέντευξη Τύπου ότι η αεροπορική εταιρία δεν μπορεί να περιμένει αν η Εθνική Ένωση Αεροσυνοδών Πολιτικής Αεροπορίας (SNPVAC) αποφασίσει τελικά να προχωρήσει ή να ματαιώσει την απεργία.

Η SNPVAC σχεδιάζει συνέλευση στις 6 Δεκεμβρίου, γεγονός που θα άφηνε ένα περιθώριο μόλις δύο ημερών στην TAP για να αποφασίσει πώς θα προχωρήσει.

“Εάν δεν δράσουμε τώρα, το να δράσουμε δύο ημέρες νωρίτερα (…) θα έχει μεγάλο αντίκτυπο στους πελάτες”, είπε η Ourmières-Widener, η οποία δήλωσε ότι προτεραιότητα είναι η “προστασία των πελατών”.

Η TAP είχε ήδη συστήσει στους πελάτες της να αλλάξουν τα εισιτήρια των πτήσεων που αγόρασαν για τις 8 και 9 Δεκεμβρίου σε άλλες ημερομηνίες, με μηδενικό κόστος, ένα μέτρο που έχει ήδη υιοθετηθεί από το 25% των επιβατών.

Η TAP ακυρώνει το 50% του προγράμματος

Η ματαίωση των πτήσεων το διήμερο 8 και 9 Δεκεμβρίου, η οποία επηρεάζει το 50 % των δρομολογίων που είχε προγραμματίσει ο όμιλος TAP για τις δύο αυτές ημέρες, θα έχει εκτιμώμενη επίπτωση στα οικονομικά αποτελέσματα του πορτογαλικού αερομεταφορέα ύψους 8 εκατ. ευρώ.

Οι επηρεαζόμενες πτήσεις είχαν μέσο ποσοστό πληρότητας 60%.

Η διευθύνουσα σύμβουλος της TAP επανέλαβε ότι, με την απόφαση αυτή, επιδιώκεται η προστασία των πελατών, αλλά και η προστασία της εικόνας της Πορτογαλίας. “Έχουμε καθήκον να προστατεύσουμε την εικόνα της χώρας”, δήλωσε η Ourmières-Widener, τονίζοντας ότι θα πρέπει να αποφευχθούν εικόνες χάους στα αεροδρόμια με χιλιάδες επιβάτες να πλήττονται.

Ακόμα κι έτσι, η Ourmières-Widener πιστεύει ότι η ακύρωση δεν θα έχει τόσο μεγάλο αντίκτυπο στην εικόνα της εταιρίας ενόψει της διαδικασίας επανακρατικοποίησής της, καθώς δεν είναι η μόνη ευρωπαϊκή αεροπορική εταιρία που αντιμετωπίζει δυσκολίες.

Νέα συμφωνία υπό διαπραγμάτευση

Η απεργία του πληρώματος θαλάμου επιβατών πραγματοποιείται καθώς η εταιρία διαπραγματεύεται νέα συμφωνία με τα συνδικάτα εργαζομένων, στο πλαίσιο του σχεδίου αναδιάρθρωσης που συμφωνήθηκε με τις Βρυξέλλες σε αντάλλαγμα για την έγκριση δημόσιας βοήθειας ύψους περίπου 3,2 δισεκατομμυρίων ευρώ.

“Ελπίζω ότι θα βρούμε τον χρόνο να καθίσουμε και να συζητήσουμε μια νέα συμφωνία”, δήλωσε η Ourmières-Widener, η οποία επέμεινε ότι πρόκειται για “έναν από τους κύριους πυλώνες του σχεδίου αναδιάρθρωσης της εταιρίας”.

Οι 360 πτήσεις που ακυρώνονται στις 8 και 9 Δεκεμβρίου εντάσσονται στην προσαρμογή του χειμερινού προγράμματος που εφαρμόζει η TAP μεταξύ 15 Νοεμβρίου και 31 Δεκεμβρίου, με την ακύρωση κατά μέσο όρο έως και επτά δρομολογίων ημερησίως.

Η προσαρμογή αυτή οφείλεται κυρίως στην αύξηση των αδειών μητρότητας και πατρότητας που έχουν προγραμματιστεί για αυτές τις ημερομηνίες (περίπου 300, 10% περισσότερες από πέρυσι) και στη μετάβαση του συστήματος ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας στη Γαλλία, σύμφωνα με την εταιρία.

Η TAP ανήκει στο πορτογαλικό κράτος, το οποίο κατέχει επί του παρόντος το 100% της αεροπορικής εταιρίας, μετά την αύξηση της μετοχικής του παρουσίας, για να τη σώσει από την πανδημία, αλλά προτίθεται να προχωρήσει στην ιδιωτικοποίησή της εκ νέου.

 

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *