Ταξίδι στο εξωτερικό με το αυτοκίνητο: Τι πρέπει να προσέξεις πριν ξεκινήσεις

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΑ

Ένα ταξίδι στο εξωτερικό με το αυτοκίνητο, πάντα είναι μια μοναδική εμπειρία! Τόσο το ταξίδι με το αυτοκίνητο όσο και -φυσικά- αυτό με το τρένο, εκπέμπουν κάτι διαφορετικό, μια μαγεία περιπέτειας!

Για να μην υπάρχουν όμως δυσάρεστα απρόοπτα -ή όσο γίνεται να περιοριστούν- ρωτήσαμε τη γνώμη των ειδικών πάνω στα αυτοκίνητα και στην ασφάλεια αυτοκινήτου, των πιστοποιημένων συμβούλων του Asfaleies24.gr για το τι χρειάζεται να κάνουμε πριν ξεκινήσουμε για ένα ταξίδι στο εξωτερικό, τόσο από πλευράς ετοιμασίας του αυτοκινήτου, όσο και από τα έγγραφα και τις καλύψεις που θα πρέπει το όχημά μας να διαθέτει!

Έλεγχος κατάστασης του οχήματος και γενικό Service

Ο γενικός έλεγχος της κατάστασης του οχήματός σας όσο και ένα service, ειδικά αν υπάρχει αρκετή απόσταση από τον τελευταίο έλεγχο, κρίνονται απαραίτητα πριν την αναχώρησή σας για το road trip στο εξωτερικό.

Στον γενικό έλεγχο οι ειδικοί στο συνεργείο θα ελέγξουν αν είναι όλα εντάξει στο αυτοκίνητό σας, έτσι ώστε να μειωθεί σημαντικά ο κίνδυνος για κάποιο απρόοπτο στον δρόμο.

Μη ξεχάσετε, επίσης, να ελέγξετε την κατάσταση των φρένων και των ελαστικών σας -είναι δυο από τα πιο ζωτικά σημεία στην κατάσταση του αυτοκινήτου σας.

Σε περίπτωση που εντοπίσετε φθαρμένα ελαστικά, θα πρέπει να προβείτε άμεσα στην αντικατάστασή τους, καθώς θα “γράψετε” αρκετά χιλιόμετρα και θέλετε τα ελαστικά σας να είναι στην καλύτερη δυνατή κατάσταση.

GPS και σχεδιασμός της διαδρομής

Καλό είναι να έχετε μαζί σας ένα GPS, καθώς και να σχεδιάσετε τη διαδρομή που θα ακολουθήσετε από πριν, έτσι ώστε να γνωρίζετε την απόσταση που θα διανύσετε κάθε ημέρα, καθώς και τις στάσεις που θα πραγματοποιήσετε.

Αν ταξιδεύετε με ηλεκτρικό αυτοκίνητο, θα πρέπει να προγραμματίσετε πολύ καλά τις στάσεις που θα κάνετε για φόρτιση του οχήματος, έτσι ώστε να αποφύγετε κάποιο δυσάρεστο να βρεθείτε χωρίς ενέργεια στην μπαταρία. Υπάρχουν αρκετές διαθέσιμες εφαρμογές που σας ενημερώνουν για τους φορτιστές κατά μήκος των εθνικών οδώνν αλλά και μέσα στις πόλεις.

Λάβετε έγκυρη ενημέρωση για τις καιρικές συνθήκες που θα συναντήσετε

Να γνωρίζετε πάντα τον καιρό που έχετε να αντιμετωπίσετε. Αν για παράδειγμα προγραμματίζετε το road trip να διέρχεται από βουνά, θα πρέπει να δείτε σε τι κατάσταση είναι οι δρόμοι κι αν θα συναντήσετε χιόνι ή πάγο. Σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να είστε εφοδιασμένοι με αλυσίδες καθώς, επίσης, και με ειδικά χειμερινά ελαστικά.

Απαραίτητα έγγραφα για το ταξίδι σας

Μην ξεχάσετε να έχετε μαζί σας στο αυτοκίνητο όλα τα απαραίτητα έγγραφα, όπως την πράσινη κάρτα του οχήματος (το παρέχουν όλες οι ασφάλειες αυτοκινήτου και περιλαμβάνει την κάλυψη της βασικής, αστικής ευθύνης έναντι τρίτων και ισχύει σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης), το ευρωπαϊκό δίπλωμα οδήγησης (τύπου κάρτα), το ασφαλιστήριο συμβόλαιο καθώς και την άδεια του οχήματός σας.

Η ασφάλεια αυτοκινήτου στο εξωτερικό καλύπτει αποκλειστικά και μόνο την αστική ευθύνη έναντι τρίτων -αν προκαλέσετε δηλαδή κάποιο ατύχημα με δική σας υπαιτιότητα, τότε η ασφαλιστική σας θα αποζημιώσει το άλλο όχημα.

Οι εξτρά καλύψεις, όπως μικτή ασφάλεια, οδική βοήθεια, κ.ά., στις περισσότερες περιπτώσεις δεν ισχύουν και θα πρέπει να επικοινωνήσετε με την ασφαλιστική σας εταιρία αν θέλετε να έχουν ισχύ, με έξτρα κόστος (αν αυτό είναι δυνατόν).

Οδική βοήθεια στο εξωτερικό

Η κάλυψη για οδική βοήθεια που έχετε στο ασφαλιστήριο συμβόλαιο, βάσει των συμβάσεων αμοιβαιότητας των εταιριών οδικής βοήθειας ισχύει και στο εξωτερικό, εφόσον φέρετε μαζί σας την πράσινη κάρτα.

Η κάλυψη σας παρέχει τη δυνατότητα επαναπατρισμού του οχήματος λόγω βλάβης, καθώς και τη μεταφορά ενός ατόμου, ενώ για τα υπόλοιπα άτομα -εφόσον υπάρχουν- δίνεται η δυνατότητα δωρεάν μεταφοράς με κάποιο μέσο.

Επίσης, καλύπτονται και τα έξοδα διαμονής, ταξί, ενοικιαζόμενου ΙΧ και εισιτήρια μεταφοράς πίσω στην έδρα.

Σε περίπτωση σοβαρής βλάβης ή ατυχήματος στο εξωτερικό, η εταιρία σας μεριμνά για τον δωρεάν επαναπατρισμό στην Ελλάδα. Σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να επικοινωνήσετε άμεσα με την ασφαλιστική σας εταιρία, για τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε.

Προσοχή στις εξτρά καλύψεις – Δεν ισχύουν!

Θα πρέπει να γνωρίζετε πως εξτρά καλύψεις, όπως είναι η μικτή ασφάλεια αυτοκινήτου, η ασφάλεια πυρός και κλοπής, η κάλυψη για φυσικά φαινόμενα, κ.ά., δεν ισχύουν στο εξωτερικό.

Η μόνη κάλυψη που έχετε, εκτός αν υπάρχει άλλη συμφωνία ή πρόσθετη πράξη με την ασφαλιστική, είναι η βασική αστική ευθύνη έναντι τρίτων.

Οργανώστε και προγραμματίστε έγκαιρα το road trip σας έτσι ώστε να μειώσετε τον κίνδυνο για τυχόν απρόοπτα που μπορούν να χαλάσουν τη διάθεσή σας, καθώς ακόμα και ολόκληρο το ταξίδι.

Στο blog του Asfaleies24.gr μπορείτε να διαβάσετε χρήσιμες συμβουλές για ένα ταξίδι στο εξωτερικό καθώς και να ασφαλιστείτε οικονομικά, κάνοντας σύγκριση τιμών σε περισσότερες από 25 ασφαλιστικές εταιρίες!

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *