Photo by Andrea Piacquadio o Pexels

Έτσι θα είναι τα ταξίδια στην εποχή του 5G

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Η συνδεσιμότητα 5G θα διαμορφώσει τους τρόπους με τους οποίους τα αεροδρόμια, τα αεροσκάφη, τα ξενοδοχεία, οι μεταφορές και άλλα στοιχεία του ταξιδιού θα μπορούν να προσφέρουν καλύτερες εμπειρίες στους επισκέπτες και να λειτουργούν πιο απρόσκοπτα. Αυτό, τουλάχιστον υποστηρίζει ο επικεφαλής του τομέα Λιανικής, Ταξιδιού/Φιλοξενίας και Διανομής της Verizon, Jerri Traflet.

Η τεχνολογία κινητής τηλεφωνίας 5G έχει αρχίσει επίσημα να κυκλοφορεί σε όλο τον κόσμο, προσφέροντας στους χρήστες αναβαθμισμένη ταχύτητα, μεγαλύτερο εύρος ζώνης, χαμηλότερη καθυστέρηση και συνδεσιμότητα σε πραγματικό χρόνο. Έχει, επίσης, τη δυνατότητα να μεταμορφώσει τον τρόπο με τον οποίο οι συσκευές αλληλεπιδρούν απρόσκοπτα μεταξύ τους, μοιράζονται δεδομένα και ισχυρές πληροφορίες -επίσης γνωστό ως το διαδίκτυο των πραγμάτων.

Πώς, όμως, θα μεταμορφώσει το 5G την ταξιδιωτική εμπειρία, τόσο από την πλευρά του ταξιδιώτη, όσο και από τον τρόπο λειτουργίας του κλάδου; Ο  Traflet υποστηρίζει ότι, το 5G εισάγει έναν νέο τρόπο πρόσβασης σε πληροφορίες και αναμένεται να προσφέρει στους οργανισμούς ένα ασύρματο δίκτυο, που μεταμορφώνει τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι και οι μηχανές χρησιμοποιούν τα δεδομένα. Σε αντίθεση με τις προηγούμενες γενιές δικτύων κινητής τηλεφωνίας, το 5G δεν θεωρείται πλέον απλώς μια πλατφόρμα καταναλωτή, αλλά μια κύρια πλατφόρμα επικοινωνίας, που μπορεί, επίσης, να παρέχει συνδεσιμότητα στο cloud και επεξεργασία αιχμής, η οποία δύναται να προσφέρει επιχειρηματικές πληροφορίες, σε πραγματικό χρόνο, και αυτοματοποιημένες απαντήσεις, και, τελικά, να ενσωματώσει τα δισεκατομμύρια των πληροφοριών και δεδομένων που είναι διαθέσιμα.

“Τα αναμενόμενα οφέλη του 5G ξεπερνούν πολύ την ταχύτητα”, λέει ο Traflet. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό το νέο πρότυπο αναμένεται να προσφέρει ευέλικτη κατανομή εύρους ζώνης και επικοινωνίες υψηλής χωρητικότητας και χαμηλής καθυστέρησης, που ανταγωνίζονται τα τρέχοντα σταθερά ευρυζωνικά δίκτυα υψηλής ταχύτητας. Τέτοιες δυνατότητες καθιστούν τα δίκτυα 5G ιδιαίτερα κατάλληλα για τις τελευταίες καινοτομίες στην επαυξημένη και εικονική πραγματικότητα, το διαδίκτυο των πραγμάτων, τη ροή βίντεο υψηλής ανάλυσης και τις ρομποτικές εφαρμογές.

Μερικές από τις μεγαλύτερες μεταμορφώσεις που πιθανότατα θα δούμε από το 5G στον χώρο των ταξιδιών και της φιλοξενίας, είναι η βελτιωμένη λειτουργική εκτέλεση, που μπορεί να επιτευχθεί από έναν συνδυασμό ρομποτικής, αισθητήρων, ευφυούς βίντεο και τεχνητής νοημοσύνης (AI) για την αυτοματοποίηση εργασιών, όπως το check-in και οι υπηρεσίες θυρωρείου, η συντήρηση και ο καθαρισμός ή οι έλεγχοι φωτισμού και ενέργειας. Οι αναπτύξεις 5G θα μπορούσαν, επίσης, να προσφέρουν καθηλωτικές εμπειρίες, που αναμένεται να μεταμορφώσουν τις αλληλεπιδράσεις, τόσο για τους εργαζόμενους, όσο και για τους επισκέπτες. Η χαμηλότερη καθυστέρηση και το αυξημένο εύρος ζώνης ασύρματης σύνδεσης και η ευελιξία του 5G θα επιτρέψουν στους ταξιδιωτικούς παρόχους να αναπτύξουν εφαρμογές εντατικού εύρους ζώνης, όπως ροή περιεχομένου βίντεο για εκπαίδευση εργαζομένων και εφαρμογές επαυξημένης πραγματικότητας για υπηρεσίες εντοπισμού διαδρομής και καθηλωτικές εμπειρίες.

“Καθώς οι ταξιδιωτικές εταιρίες έχουν μεταμορφώσει τις δραστηριότητές τους με νέα ψηφιακά συστήματα, η εστίασή τους έχει μετακινηθεί από την ίδια την τεχνολογία στα βελτιωμένα επιχειρηματικά αποτελέσματα και τις βελτιωμένες εμπειρίες επισκεπτών και επιβατών, που καθοδηγούνται από την τεχνολογία. Οι δυνατότητες του 5G μπορούν να υποστηρίξουν αυτήν την αλλαγή”, υπογραμμίζει το στέλεχος της Verizon.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι καθηλωτικές εμπειρίες προορισμού θα μπορούσαν, επίσης, να επιτρέψουν στους επισκέπτες να αλληλεπιδράσουν με brand, καθώς σχεδιάζουν και ξεκινούν τα ταξίδια τους. Για παράδειγμα, οι επισκέπτες μπορούν να δουν εικονικά δωμάτια και ανέσεις ξενοδοχείου ή να κάνουν προεπισκόπηση σε τοπικά αξιοθέατα.

Τα ταξίδια θα είναι πιο εύκολα και ανέπαφα μέσω 5G και φορητών υπολογιστών. Για παράδειγμα, οι επισκέπτες θα μπορούν να κάνουν check-in σε ένα ξενοδοχείο, να ξεκλειδώσουν το δωμάτιό τους, να ελέγξουν τις ανέσεις του δωματίου, όπως θερμοκρασία, φώτα, τηλεόραση, όλα από το smartphone τους. Κατά τη διάρκεια του αεροπορικού ταξιδιού, θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις φορητές συσκευές τους για να κάνουν check-in, να αφήσουν τις αποσκευές τους, να αποκτήσουν πρόσβαση σε κάρτες επιβίβασης μέσω κινητού τηλεφώνου, να λάβουν ενημερώσεις για την κατάσταση πτήσης και να πλοηγηθούν στα αεροδρόμια.

Από λειτουργική άποψη, το 5G αναμένεται να παρέχει στα ξενοδοχεία μεγαλύτερη δυνατότητα παρακολούθησης της θερμοκρασίας και του φωτισμού, σε όλο το ξενοδοχείο, επιτρέποντας την αποδοτική και βιώσιμη κατανάλωση ενέργειας. Στην αεροπορία, αντίστοιχα, το 5G θα μπορούσε να προσφέρει νέες δυνατότητες παρακολούθησης περιουσιακών στοιχείων, που θα επιτρέψουν στους χειριστές να εντοπίζουν εύκολα εξοπλισμό, σχάρες αποσκευών και καρότσια καθαρισμού. Και τα ρομπότ -ενοποιημένα μέσω ενός γρήγορου δικτύου 5G- θα μπορούσαν να προσαρμοστούν για  συνήθεις εργασίες, όπως ο καθαρισμός κοινόχρηστων χώρων, η ασφάλεια, οι υπηρεσίες παράδοσης και η καθοδήγηση των επισκεπτών.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *