money tourism copyright photo

Σοκ από τα στοιχεία του UNWTO: Στα 4 τρισ. $ οι απώλειες στην παγκόσμια οικονομία από τις επιπτώσεις του COVID στον Τουρισμό

ΜΕΛΕΤΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Περισσότερα από 4 τρισεκατομμύρια δολάρια θα μπορούσε να απολέσει η παγκόσμια οικονομία, εξαιτίας των επιπτώσεων του COVID-19 στον τουρισμό, σύμφωνα με έκθεση της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη (UNCTAD), που δημοσιεύθηκε σήμερα, από τον ΠΟΤ – UNWTO.

Απώλεια άνω των 4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων στο παγκόσμιο ΑΕΠ θα μπορούσε να προκαλέσει η “συντριβή” του διεθνούς τουρισμού, εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, τη διετία 2020 – 2021, σύμφωνα με την έκθεση.

Η εκτιμώμενη απώλεια προκλήθηκε από την άμεση επίδραση της πανδημίας στον τουρισμό και την επίπτωσή της σε άλλους τομείς, που συνδέονται άμεσα με αυτόν.

ksd UNWTO
adv

Η έκθεση, που παρουσιάστηκε από κοινού με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού του ΟΗΕ (UNWTO), αναφέρει ότι ο διεθνής τουρισμός και οι άμεσα συνδεδεμένοι τομείς του υπέστησαν εκτιμώμενη απώλεια 2,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, το 2020, λόγω των άμεσων και έμμεσων επιπτώσεων της απότομης πτώσης των διεθνών τουριστικών αφίξεων. Μια παρόμοια απώλεια μπορεί να συμβεί φέτος, προειδοποιεί η έκθεση, σημειώνοντας ότι η ανάκαμψη του τουριστικού τομέα θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την πορεία των εμβολιασμών κατά του COVID-19 παγκοσμίως.

“Ο κόσμος χρειάζεται μια παγκόσμια προσπάθεια εμβολιασμού, που θα προστατεύει τους εργαζόμενους, θα μετριάσει τις αρνητικές, κοινωνικές επιπτώσεις και θα λάβει στρατηγικές αποφάσεις σχετικά με τον τουρισμό, λαμβάνοντας υπόψη τις πιθανές διαρθρωτικές αλλαγές”, δήλωσε η αναπληρωτής γενική γραμματέας της UNCTAD, Isabelle Durant.

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του UNWTO, Zurab Pololikashvili, δήλωσε: “Ο τουρισμός είναι μια σωτηρία για εκατομμύρια, και η προώθηση του εμβολιασμού για την προστασία των κοινοτήτων και την υποστήριξη της ασφαλούς επανεκκίνησης του τουρισμού είναι ζωτικής σημασίας για την ανάκτηση θέσεων εργασίας και τη δημιουργία πολύ αναγκαίων πόρων, ειδικά στις αναπτυσσόμενες χώρες, πολλές από τις οποίες εξαρτώνται, σε μεγάλο βαθμό, από τον διεθνή τουρισμό”.

Πλήγμα η έλλειψη εμβολίων στις αναπτυσσόμενες χώρες

Με τους εμβολιασμούς κατά του COVID-19 να είναι πιο έντονοι σε ορισμένες χώρες απ’ ότι σε άλλες, σύμφωνα με την έκθεση, οι τουριστικές απώλειες μειώνονται στις περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες, αλλά επιδεινώνονται στις αναπτυσσόμενες χώρες.

UNWTO
Photo Adrian Agawin on Pexels

Τα ποσοστά εμβολιασμού είναι άνισα μεταξύ των χωρών, καθώς κυμαινόμενα κάτω του 1% του πληθυσμού σε ορισμένες χώρες, έως άνω του 60% σε άλλες. Σύμφωνα με την έκθεση, η ανόμοια διάθεση εμβολίων μεγεθύνει το οικονομικό πλήγμα που υπέστη ο τουρισμός στις αναπτυσσόμενες χώρες, καθώς θα μπορούσαν να αντιπροσωπεύουν έως και το 60% των παγκόσμιων απωλειών του ΑΕΠ.

Ο τουριστικός τομέας αναμένεται να ανακάμψει γρηγορότερα σε χώρες με υψηλά ποσοστά εμβολιασμού, όπως η Γαλλία, η Γερμανία, η Ελβετία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι Ηνωμένες Πολιτείες, αναφέρει η έκθεση.
Ωστόσο, οι ειδικοί δεν αναμένουν επιστροφή των διεθνών τουριστικών αφίξεων στα επίπεδα πριν από τον COVID-19 έως το 2023 ή αργότερα, σύμφωνα με τον UNWTO. Τα κύρια εμπόδια είναι οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί, η καθυστέρηση στην εξάλειψη του ιού, η χαμηλή εμπιστοσύνη των ταξιδιωτών και το κακό οικονομικό περιβάλλον.

Εκτιμήσεις για απώλεια 1,8 τρισεκατομμυρίων δολαρίων το 2021

Η ανάκαμψη του διεθνούς τουρισμού αναμένεται το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, αλλά η έκθεση της UNCTAD εξακολουθεί να δείχνει απώλεια μεταξύ 1,7 τρισεκατομμυρίων και 2,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων το 2021, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2019.

Τα αποτελέσματα βασίζονται σε προσομοιώσεις που καταγράφουν μόνο τις επιπτώσεις της μείωσης του διεθνούς τουρισμού, όχι πολιτικές, όπως προγράμματα οικονομικής ενίσχυσης, που μπορούν να απαλύνουν τον αντίκτυπο της πανδημίας στον τομέα.

money tourism copyright photo UNWTO
© money tourism copyright photo

Η έκθεση αξιολογεί τις οικονομικές επιπτώσεις τριών πιθανών σεναρίων, τα οποία στο σύνολό τους αντικατοπτρίζουν τις μειώσεις των διεθνών αφίξεων στον τομέα του τουρισμού το 2021.

Το πρώτο σενάριο, που προβάλλεται από τον UNWTO και αποτελεί την πιο απαισιόδοξη πρόβλεψη, αντικατοπτρίζει μείωση κατά 75% στις διεθνείς αφίξεις τουριστών, με βάση τις τουριστικές μειώσεις που παρατηρήθηκαν το 2020. Σε αυτό το σενάριο, μια μείωση των παγκόσμιων τουριστικών εσόδων ύψους 948 δισεκατομμυρίων δολαρίων προκαλεί απώλεια στο πραγματικό ΑΕΠ 2,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, μια αύξηση δυόμισι φορές. Η αύξηση αυτή διαφοροποιείται, σε μεγάλο βαθμό, μεταξύ των χωρών, από ένα έως τρεις ή τέσσερις φορές επάνω. Αυτός είναι ένας πολλαπλασιαστής και εξαρτάται από τους άμεσα συνδεδεμένους με την τουριστική βιομηχανία, τομείς, συμπεριλαμβανομένης της ανεργίας της ανειδίκευτης εργασίας, σύμφωνα με την έκθεση.

Για παράδειγμα, ο διεθνής τουρισμός συμβάλλει περίπου στο 5% του ΑΕΠ στην Τουρκία και η χώρα υπέστη πτώση 69% στους διεθνείς τουρίστες το 2020. Η πτώση της τουριστικής ζήτησης στη χώρα εκτιμάται σε 33 δισεκατομμύρια δολάρια και αυτό οδηγεί σε απώλειες σε άμεσα συνδεδεμένους τομείς, όπως τα τρόφιμα, τα ποτά, το λιανικό εμπόριο, οι επικοινωνίες και οι μεταφορές.

Η συνολική πτώση της απόδοσης της Τουρκίας είναι 93 δισεκατομμύρια δολάρια, περίπου τρεις φορές επάνω από την αρχική μείωση. Μόνο η μείωση του τουρισμού συμβάλλει σε πραγματική απώλεια του ΑΕΠ περίπου 9%. Αυτή η μείωση στην πραγματικότητα αντισταθμίστηκε εν μέρει από φορολογικά μέτρα για την τόνωση της οικονομίας.

Το δεύτερο σενάριο αντικατοπτρίζει μείωση κατά 63% στις διεθνείς αφίξεις τουριστών, μια λιγότερο απαισιόδοξη πρόβλεψη από τον UNWTO.

Και το τρίτο σενάριο, που διατυπώθηκε από την UNCTAD, εξετάζει διαφορετικούς συντελεστές του εσωτερικού και περιφερειακού τουρισμού το 2021. Παρουσιάζει 75% μείωση του τουρισμού σε χώρες με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού και 37% μείωση σε χώρες με σχετικά υψηλά ποσοστά εμβολιασμού, κυρίως ανεπτυγμένες χώρες και μερικές μικρότερες οικονομίες.

Απώλειες θέσεων εργασίας

Σύμφωνα με την έκθεση, η μείωση του τουρισμού προκαλεί κατά μέσο όρο αύξηση κατά 5,5% της ανεργίας στην ανειδίκευτη εργασία, με μεγάλη διακύμανση από 0% έως 15%, ανάλογα με τη σημασία του τουρισμού για την εκάστοτε οικονομία.

Η εργασία αντιπροσωπεύει περίπου το 30% των δαπανών για τουριστικές υπηρεσίες, τόσο στις αναπτυγμένες, όσο και στις αναπτυσσόμενες οικονομίες. Τα εμπόδια εισόδου στον τομέα, που απασχολούν πολλές γυναίκες και νέους υπαλλήλους, είναι σχετικά χαμηλά.

Ζημίες μεγαλύτερες από τις αναμενόμενες

Τον Ιούλιο του περασμένου έτους, η UNCTAD υπολόγισε ότι η “ακινητοποίηση” στον διεθνή τουρισμό θα κόστιζε στην παγκόσμια οικονομία μεταξύ $1,2 τρισ. και $3,3 τρισ., συμπεριλαμβανομένων των έμμεσων δαπανών. Ωστόσο, οι απώλειες είναι μεγαλύτερες από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως, καθώς ακόμη και το χειρότερο σενάριο της UNCTAD, που είχε προβλεφθεί πέρυσι, αποδείχθηκε αισιόδοξο, με τα διεθνή ταξίδια να είναι σε χαμηλά επίπεδα, μετά από 15 μήνες από την έναρξη της πανδημίας.

Σύμφωνα με τον UNWTO, οι διεθνείς αφίξεις τουριστών μειώθηκαν κατά περίπου 1 δισεκατομμύριο ή 73% μεταξύ Ιανουαρίου και Δεκεμβρίου 2020. Το πρώτο τρίμηνο του 2021, το Παγκόσμιο Βαρόμετρο Τουρισμού του UNWTO σημειώνει μείωση 88%.

Οι αναπτυσσόμενες χώρες φέρουν το μεγαλύτερο βάρος των επιπτώσεων της πανδημίας στον τουρισμό, αφού υπέστησαν τις μεγαλύτερες μειώσεις στις αφίξεις τουριστών το 2020, εκτιμώμενες μεταξύ του 60% και 80%.

Οι περιοχές που πλήττονται περισσότερο είναι η Βορειοανατολική Ασία, η Νοτιοανατολική Ασία, η Ωκεανία, η Βόρεια Αφρική και η Νότια Ασία, ενώ οι λιγότερο επηρεασμένες είναι η Βόρεια Αμερική, η Δυτική Ευρώπη και η Καραϊβική.

 

Tagged

1 σχόλιο στο “Σοκ από τα στοιχεία του UNWTO: Στα 4 τρισ. $ οι απώλειες στην παγκόσμια οικονομία από τις επιπτώσεις του COVID στον Τουρισμό

Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *