Photo by Lloyd Dirks on Unsplash
Photo by Lloyd Dirks on Unsplash

Β. Κικίλιας για ναυάγιο Ζακύνθου: Δίνουμε λύση σε ένα χρόνιο πρόβλημα που διαιωνιζόταν | Απάντηση Νοτοπούλου σε υψηλούς τόνους

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

«Δίνουμε λύση σε ένα χρόνιο πρόβλημα που διαιωνιζόταν σχετικά με το Ναυάγιο της Ζακύνθου», δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια του νομοσχεδίου του υπουργείου Τουρισμού.

Όπως τόνισε ο κ. Κικίλιας, το Ναυάγιο της Ζακύνθου είναι ο δεύτερος πιο φωτογραφημένος προορισμός στην Ελλάδα, όμως η παραλία του παραμένει κλειστή και δεν μπορούν οι Ζακυνθινοί να εκμεταλλευτούν ένα τόσο σημαντικό αξιοθέατο του νησιού τους, ενώ συμπλήρωσε ότι χρέος της οργανωμένης Πολιτείας είναι να νομοθετήσει, ώστε να διασφαλιστεί η πρόσβαση στην περιοχή του ναυαγίου με γνώμονα την ασφάλεια κατοίκων και επισκεπτών και να γίνει το Ναυάγιο βιώσιμο τουριστικό προϊόν και μάλιστα πολύ υψηλής ποιότητας.

«Μελετήσαμε προσεκτικά στο Υπουργείο Τουρισμού, με τους συνεργάτες μου, την Υφυπουργό, την Γενική Γραμματέα και τους υπηρεσιακούς παράγοντες τι μπορεί να γίνει άμεσα για να μπορέσουμε μέχρι το καλοκαίρι να το ανοίξουμε. Φέρνουμε σήμερα διάταξη αποκλειστικά και μόνο για τις άμεσες και επείγουσες ανάγκες που έχει ο δεύτερος πιο φωτογραφημένος προορισμός στην Ελλάδα. Πρόσφατα, λόγω της κακοκαιρίας έφυγε ένα κομμάτι από το Ναυάγιο της Ζακύνθου. Κινδυνεύουν συμπολίτες μας και ταξιδιώτες, στη διάρκεια της τελευταίας επταετίας δυστυχώς έχουμε θρηνήσει και ανθρώπινες ζωές. Είναι πλέον υπερτοπικό το θέμα γιατί τοπικά, ανεξάρτητα από την κομματική προέλευση του καθενός, δεν κατέστη δυνατό να λυθεί το θέμα όλα αυτά τα χρόνια», υπογράμμισε ο Υπουργός Τουρισμού.

Η σχετική νομοθετική ρύθμιση προβλέπει τη σύσταση πενταμελούς Επιτροπής, με ένα μέλος από το Υπουργείο Τουρισμού, ένα από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, ένα από το Δήμο Ζακύνθου, ένα από τους υφιστάμενους τοπικούς συλλόγους ξενοδόχων, ένα από το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Ζακύνθου και την Κτηματική Εταιρεία με την σύμφωνη γνώμη του Υπουργείου Περιβάλλοντος.

«Η Επιτροπή αυτή θα διενεργήσει πάσης φύσης μελέτες και έργα αποκλειστικά για το Ναυάγιο, έτσι ώστε να υποστυλωθεί, να περιφρουρηθεί, να μπει πρώτα από όλα σε ένα τέτοιο πλαίσιο ασφάλειας ώστε οι τουρίστες, οι επισκέπτες και οι ντόπιοι να μπορούν να το επισκέπτονται», επισήμανε ο κ. Κικίλιας, τονίζοντας ότι η Επιτροπή θα ξεπεράσει τη γραφειοκρατία και θα λειτουργεί ως αναθέτουσα αρχή για κάθε έργο, λαμβάνοντας ταυτόχρονα κάθε αναγκαία πρόνοια για την τήρηση της νομιμότητας και την προστασία του περιβάλλοντος.

«Είμαστε εδώ για να δίνουμε λύσεις, όχι να διαιωνίζουμε προβλήματα. Σας καλώ να υπερβούμε την μικροπολιτική και να ψηφίσουμε το νομοσχέδιο της Κυβέρνησης για τον ελληνικό Τουρισμό», κατέληξε στην ομιλία του.

Κ. Νοτοπούλου: Kροκοδείλια δάκρυα του κ. Κικίλια για το ναυάγιο της Ζακύνθου. Ξεχειλίζουν από υποκρισία.

Σκληρή κριτική για την απόφαση της κυβέρνησης να φέρει το ζήτημα του Ναυαγίου της Ζακύνθου «νύχτα» με τροπολογία αγνοώντας την τοπική κοινωνία και τους φορείς άσκησε από το βήμα της Βουλής η τομεάρχης Τουρισμού και βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κατερίνα Νοτοπούλου.

Η κ. Νοτοπούλου  είχε καλέσει το υπουργείο να δεσμευτεί ότι δεν θα το φέρει σε τροπολογία, λέγοντας ότι  «Στις επίμαχες διατάξεις που αναρτήθηκαν στη διαβούλευση, δε δώσατε δυνατότητα σχολιασμού! Αφού είναι τόσο καλή αυτή η λύση γιατί δεν επιτρέπατε τα σχόλια; Γιατί δεν τη θέσατε σε διαβούλευση», ενώ τόνισε:

«Η ντροπολογία αυτή στερεί το δικαίωμα στη διαβούλευση, είναι κόντρα στην τοπική κοινωνία, ζημιώνει το δημόσιο συμφέρον εξυπηρετώντας συμφέροντα σκανδαλωδώς».

Έκανε λόγο για «επιτροπή-εκτροπή» τονίζοντας πως είναι προφανής η αγωνία της κυβέρνησης να παραδώσει μέσα από μια επιτροπή τις τύχες ενός αξιοθέατου παγκόσμιας εμβέλειας, βάζοντας φρένο στις προσπάθειες της Τοπικής Κοινωνίας να διαχειριστεί το αξιοθέατο.

«Νομοθετείτε νύχτα για να παρακάμψετε το διάλογο και την επιστημονική επιτροπή της Βουλής» υπογράμμισε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, εκφράζοντας έντονη αγωνία για την προσπάθεια μεταβίβασης δημόσιας εξουσίας σε Επιτροπές, με σκοπό την εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων, κατά παρέκκλιση κάθε νομοθεσίας.

«Ντύνετε το λύκο με προβιά προβάτου και τι μας λέτε; Ότι πλέον την κρατική εξουσία που έχει η γενική γραμματεία δημόσιας περιουσίας του Υπουργείου Οικονομικών την περνάτε στα χέρια μιας Επιτροπής η οποία  έρχεται να υφαρπάξει την αρμοδιότητά της, για να την ασκεί κατά παρέκκλιση. Κάνετε τις απευθείας αναθέσεις κανόνα Εγκαινιάζετε μία προσπάθεια μεταβίβασης δημόσιας εξουσίας σε Επιτροπές, με σκοπό την εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων, κατά παρέκκλιση κάθε νομοθεσίας» τόνισε.

«Αυτό που πραγματικά χρειάζεται στην περίπτωση αυτή είναι ο συντονισμός των επιμέρους αρμόδιων υπηρεσιών. Και όπως αποδεικνύεται το επιτελικό σας κράτος έχει αποτύχει παταγωδώς. Η τοπική κοινωνία ξεσηκώνεται αλλά δεν ιδρώνει το αυτί σας.  Αυτό που σας ενδιαφέρει είναι η εξυπηρέτηση των συμφερόντων».

Η Κ. Νοτοπούλου επανέλαβε πως ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επιμένει στην  προστασία του αξιοθέατου και τη διατήρηση του κοινόχρηστου χαρακτήρα προς όφελος της τοπικής κοινωνίας ενώ η κυβέρνηση της ΝΔ επιμένει να νομοθετεί σκανδαλωδώς και κατέληξε τονίζοντας: “Τo ναυάγιο χρειάζεται  έναν ουσιαστικό και αποτελεσματικό φορέα που θα προκύψει από εμπεριστατωμένη μελέτη των αναγκών της περιοχής και της Ζακύνθου. Εσείς επιμένετε να νομοθετείτε σκανδαλωδώς, αλλά εμπόδιο στα σχέδια σας θα είναι ο αγώνας του ζακυνθινού λαού. Και είναι η αγωνία του για τον τόπο που θα τον σώσει”.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *