corfu
shutterstock

Βουλγαρία και Τουρκία οι καλύτεροι value for money προορισμοί για τους Βρετανούς | Η Κέρκυρα ο πιο οικονομικός ελληνικός προορισμός

ΜΕΛΕΤΕΣ ΜΟΝΕΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Το Sunny Beach στη Βουλγαρία και η Μαρμαρίδα στην Τουρκία είναι οι φθηνότεροι από 16 δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς για τους Βρετανούς ταξιδιώτες. Την ίδια στιγμή, η Κέρκυρα είναι ο πιο οικονομικός, ελληνικός προορισμός, ενώ στην Κρήτη καταγράφηκε η υψηλότερη άνοδος τιμών, σύμφωνα με τα ευρήματα νέας έκθεσης. 

Η ετήσια έκθεση Family Holiday του The Post Office Travel Money συνέκρινε το κόστος μιας σειράς προϊόντων και υπηρεσιών, κοινά για κάθε τουρίστα, σε 16 ευρωπαϊκούς προορισμούς και διαπίστωσε ότι οι τιμές έχουν αυξηθεί στα τρία τέταρτα αυτών, από το καλοκαίρι του 2019, πριν από την εμφάνιση του Covid-19. Αυτό είναι αποτέλεσμα των υψηλότερων χρεώσεων στα τουριστικά θέρετρα, σε συνδυασμό με την πτώση της αξίας της στερλίνας. Η μέση άνοδος ήταν 13,3%.

Το Beach Barometer της έκθεσης, που εκπονήθηκε σε συνεργασία με την TUI, υπολόγισε το κόστος περίπου £86 για 12 προϊόντα-υπηρεσίες, όπως ένα οικογενειακό γεύμα, ποτά, αντηλιακά, εντομοαπωθητικά και είδη παραλίας, από κουβαδάκια και φτυάρια μέχρι παγωτά και βόλτες με ποδήλατο.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, οι τιμές έχουν διπλασιαστεί στη Μαρμαρίδα, έναντι του καλοκαιριού του 2019, αλλά η “κατάρρευση” της τουρκικής λίρας έκτοτε συνέβαλε στη μείωση του αντίκτυπου.

Ωστόσο, οι Βρετανοί μπορούν να αναμένουν ότι θα πληρώσουν αυτό το καλοκαίρι σχεδόν 11% περισσότερο από ό,τι πριν από τρία χρόνια στη Μαρμαρίδα, σε σύγκριση με 8% στο Sunny Beach.

Παρά αυτές τις αυξήσεις των τιμών, το κόστος στους δύο προορισμούς ήταν πάνω από 20% χαμηλότερο από ό,τι στο φθηνότερο θέρετρο της Ευρωζώνης, το Αλγκάρβε της Πορτογαλίας (£108), και περίπου το μισό από την τιμή των δύο πιο ακριβών προορισμών.

Το Φούντσαλ στη Μαδέρα ήταν ο επόμενος φθηνότερος προορισμός (£125), ακολουθούμενο από την Costa Del Sol, στην Ισπανία (£127) και την Κέρκυρα (£133).

Ο πιο ακριβός προορισμός ήταν η Ίμπιζα (186 £), ακολουθούμενη από την Απουλία της Ιταλίας (185 £). Ωστόσο, οι τιμές έχουν μειωθεί και στους δύο προορισμούς κατά περίπου 5%.

Η μεγαλύτερη άνοδος τιμών σημειώθηκε στην Κρήτη, σε ποσοστό 37,7%, με το κόστος τώρα στο “καλάθι του τουρίστα” να υπολογίζεται περίπου στις 161 λίρες.

Οι Βρετανοί τουρίστες υφίστανται μια πρόσφατη πτώση της αξίας της λίρας, που διαπραγματεύεται αυτή τη στιγμή στα 1,17 ευρώ, αφού έφθασε στο υψηλό του 2022 τον Απρίλιο, στα 1,21 ευρώ.

Ο Nick Boden, επικεφαλής του Post Office Travel Money, δήλωσε: “Η πρόσφατη πτώση της στερλίνας έναντι των ευρωπαϊκών νομισμάτων και η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα για το πώς θα αποδώσει τις επόμενες εβδομάδες σημαίνει ότι η διατήρηση αυστηρού ελέγχου στις δαπάνες στα θέρετρα θα είναι ζωτικής σημασίας για τις οικογένειες αυτό το καλοκαίρι για να αποφύγουν την κατάρρευση του προϋπολογισμού των διακοπών. Διαπιστώσαμε επίσης ότι οι τιμές μπορεί να διαφέρουν δραματικά μεταξύ θέρετρων στην ίδια χώρα. Στην Ελλάδα, για παράδειγμα, το κόστος του βαρόμετρου ήταν 17% χαμηλότερο στην Κέρκυρα από ό,τι στην Κρήτη”.

Η έρευνα διαπίστωσε, επίσης, ότι το 59% των οικογενειών σχεδιάζει ταξίδια στο εξωτερικό φέτος, αλλά το 76% αυτών ξεπερνούν τον προϋπολογισμό των τελευταίων διακοπών τους κατά περισσότερο από το ένα τρίτο.

Από την πλευρά του ο Richard Sofer, εμπορικός διευθυντής της TUI UK & Ireland, σχολίασε: «Παρά το αυξανόμενο κόστος ζωής, υπάρχουν πολλές διακοπές που αποδεικνύουν καλή σχέση ποιότητας τιμής για τους πελάτες μας, τόσο για φέτος, όσο και αργότερα. Βλέπουμε μεγάλη ζήτηση, ειδικά για διακοπές σε αυτούς τους πιο οικονομικούς προορισμούς, με τις κρατήσεις στην Τουρκία να αυξάνονται κατά 60%, σε σύγκριση με το 2019 και το Αλγκάρβε να παραμένει σταθερά αγαπημένος οικογενειακός προορισμός, με τις κρατήσεις να αυξάνονται κατά ένα τρίτο έναντι του 2019″.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *