money tourism photo
© ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Βρετανία: Μόνο στο 30% των κρατών της “ασφαλούς” λίστας ισχύει η αμοιβαιότητα | Πτώση 20% στις αναζητήσεις για Ελλάδα

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Σύγχυση προκαλεί στους ταξιδιώτες από τη Βρετανία το γεγονός πως μόνο στο 30% των προορισμών που ανήκουν στην “ασφαλή λίστα” εφαρμόζεται η αρχή της αμοιβαιότητας, ενώ παρατηρείται και πτώση της ζήτησης για την Ελλάδα.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα από έρευνα που πραγματοποιήθηκε από τα  PC Agency  και Audiencenet  παρατηρείται πως επιτρέπονται τα ταξίδια προς τα εξής κράτη-προορισμούς χωρίς να ισχύουν ταξιδιωτικοί περιορισμοί για τους Βρετανούς τουρίστες: Ανδόρα, Βέλγιο, Κροατία, Τσεχία, Δανία, Νήσοι Faroe, Γαλλία, Γερμανία, Γιβραλτάρ, Γροιλανδία, Ιταλία, Λιχτενστάιν, Λουξεμβούργο, Μάλτα (από τις 15 Ιουλίου), Μονακό, Ολλανδία, Πολωνία, Reunion, Σαν Μαρίνο, Νήσοι Ν. Γεωργίας και Sandwich, Ισπανία, Ελβετία, Τουρκία και Βατικανό.

Τα παραπάνω 14 κράτη είναι τα μόνα από τους συνολικά 74 προορισμούς που οι Βρετανοί ταξιδιώτες δε χρειάζεται να μπουν σε 14ημερη καραντίνα κατά την άφιξή τους και δεν έρχονται αντιμέτωποι με συνοριακούς ελέγχους. Τα υπόλοιπα κράτη είτε δεν επιτρέπουν τις διεθνείς πτήσεις ή είναι υποχρεωτική η επιβολή καραντίνας είτε η πραγματοποίηση κάποιου είδους εξέτασης για τον Κορωνοϊό.

Οι λεπτομέρειες αυτές προέκυψαν ύστερα από την αυξανόμενη έκκληση του ταξιδιωτικού κλάδου προς την κυβέρνηση να δημιουργήσει μία οριστική λίστα με τα κράτη που είναι ασφαλή για τα ταξίδια και “ανοικτά” προς του Βρετανούς τουρίστες.

ksd
adv

Ωστόσο, προορισμοί, όπως η Ν. Ζηλανδία, η Αυστραλία, η Ιαπωνία και το Βιετνάμ δε δέχονται τουρίστες. Το ίδιο συμβαίνει για τους Βρετανούς τουρίστες και στη χώρα μας τουλάχιστον έως τις 15 Ιουλίου, ενώ στην Κύπρο δεν επιτρέπεται η άφιξη όσων τουριστών έχουν μείνει στη Βρετανία τις τελευταίες 14 ημέρες. Στην Αυστρία επιτρέπεται η άφιξη των Βρετανών, αλλά οι πολίτες της παροτρύνονται να αποφύγουν τα ταξίδια προς τη Βρετανία.

Οι ταξιδιώτες είναι, επίσης, υποχρεωμένοι, να πραγματοποιούν ένα τεστ για τον Κορωνοϊό, το οποίο αξίζει τουλάχιστον 150 λίρες, 4 ημέρες πριν από την αναχώρηση τους από τη Βρετανία και να φέρουν μαζί τους το σχετικό αποδεικτικό. Εάν δεν τηρήσουν τον κανόνα αυτό, οι τουρίστες θα πρέπει να μπουν σε καραντίνα 14 ημερών κατά την άφιξή τους.

Ο CEO του PC Agency, Paul Charles, δηλώνει πως ο τρόπος με τον οποίο η κυβέρνηση παρουσίασε τη λίστα ήταν ασαφής, αν όχι παραπλανητικός.

Η Emma Coulthurst από την ιστοσελίδα σύγκρισης τιμών διακοπών TravelSupermarket αναφέρεται στο παραπάνω γεγονός και ζητά από την κυβέρνηση να γίνει πιο ξεκάθαρη για το που μπορούν οι τουρίστες να κάνουν διακοπές χωρίς περιορισμούς,  ενώ τονίζει ότι οι ταξιδιώτες θα πρέπει να ελέγχουν τις ταξιδιωτικές οδηγίες στους προορισμούς και να είναι προσεκτικοί.

Επιπλέον, η ιστοσελίδα παρατηρεί κατά την προηγούμενη εβδομάδα μία αύξηση στη ζήτηση για καλοκαιρινά πακέτα διακοπών για την Τουρκία (48%), τα Κανάρια (33%), το Costa Blanca (28%) και το Costa Brava (11%). Ωστόσο, αξιοσημείωτη είναι η έλλειψη της Πορτογαλίας από τη λίστα με τα ασφαλή κράτη, η ζήτηση για την οποία κινήθηκε στο 37%, ενώ και η ίδια η χώρα “αντιδρά” για την απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης.

Δυστυχώς, η κατάσταση αυτή φαίνεται να έχει επηρεάσει και τη χώρα μας καθώς η επέκταση της απαγόρευσης πτήσεων από τη Βρετανία έως τις 15 Ιουλίου είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση των αναζητήσεων τουλάχιστον κατά 20% και σε  συγκεκριμένους προορισμούς, όπως η Κέρκυρα (-30%), η Ρόδος (25%), η Σαντορίνη (-24%) και η Κρήτη (-16%) η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη.

ΠΗΓΗ

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *