money_tourism_photo "κλείδωμα"
Αεροδρόμιο Heathrow | © ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Βρετανία: Αυτό είναι το σύστημα φωτεινού σηματοδότη | Στις “πράσινες χώρες” δυνατά, εν τοις πράγμασι, τα ταξίδια | Ποιές χώρες δέχονται το πιστοποιητικό εμβολιασμού

ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Οι διακοπές των τουριστών από την Βρετανία, θα είναι εφικτές μόνο σε πράσινους προορισμούς, εν τοις πράγμασι, καθώς οι προϋποθέσεις και οι απαιτήσεις για ταξίδια σε πορτοκαλί και πολύ περισσότερο σε κόκκινους προορισμούς, τα καθιστούν πολύ δύσκολα.

Μετά τις χθεσινές ανακοινώσεις του Βρετανού πρωθυπουργού Boris Johnson, η ευθύνη πλέον “μετατίθεται” στους προορισμούς για να διαχειριστούν οι ίδιοι τα ζητούμενα των Άγγλων.

Πηγή διαγράμματος: Telegraph

Όπως είπε ο Chief Medical Advisor, που συνόδευε τον κ. Johnson χθες στις δηλώσεις – και είχε προαναγγείλει ο Paul Charles-, το σύστημα φωτεινού σηματοδότη στη Βρετανία, θα συνυπολογίζει τα κρούσματα,  τις μεταλλάξεις, την πορεία του εμβολιασμού και την κατάσταση του υγειονομικού συστήματος.

Επίσης σαφής ήταν και η έλλειψη οποιασδήποτε αναφοράς σε διμερείς συμφωνίες, καθώς και η δήλωση του ότι οι περισσότεροι δημοφιλείς προορισμοί έχουν ανησυχητικά υψηλά ιικά φορτία, αλλά υπάρχει, όπως είπε, πολύς χρόνος μέχρι τις 17 Μαϊου.

Όπως είπε ο Boris Johnson η ημερομηνία 17/05 παραμένει αυτή τη στιγμή ως ημερομηνία έναρξης ταξιδιών στη Βρετανία, αλλά μόνο εάν τα στοιχεία επιτρέψουν την εξέλιξη αυτή.

‘Οπερ σημαίνει ότι όσο οι δημοφιλείς προορισμοί δεν διαχειρίζονται τον ιό (όπως οι ίδιοι οι Άγγλοι το 2020) τόσο η ημερομηνία αυτή θα μετατίθεται στο μέλλον.

Εν αντιθέσει με πέρυσι οι προορισμοί οι οποίοι θα είναι χαρακτηρισμένοι “πορτοκαλί”, μάλλον δεν θα έχουν καμία τύχη να προτιμηθούν από τους Άγγλους τουρίστες, αφού τα προαπαιτούμενα για να ταξιδέψει κάποιος εκεί θα είναι πολλά.

Το διάγραμμα από την Telegraph δίνει τις λεπτομέρειες για τις απαιτήσεις ταξιδιών σε κάθε χρωματική κατηγορία, με όσα είναι γνωστά έως τώρα.

Σύμφωνα με την Telegraph, “οι εμβολιασμένοι από τη Βρετανία θα μπορούσαν να αποφύγουν τις δοκιμές Covid και την ανάγκη καραντίνας από πορτοκαλί χώρες, σύμφωνα με την ενημέρωση της κυβέρνησης για την επισκόπηση της για τα παγκόσμια ταξίδια.

ksd PRIMAGEL Βρετανία
adv

Όσοι είναι πλήρως εμβολιασμένοι θα βρουν επίσης πολλές χώρες που είναι πρόθυμες να τους καλωσορίσουν αυτό το Καλοκαίρι χωρίς καραντίνα ή δοκιμές.

Τους τελευταίους μήνες έχει γίνει σχεδόν βέβαιο ότι τα διαβατήρια εμβολίων κάποιας μορφής θα είναι το κλειδί για το άνοιγμα των διακοπών των Βρετανών, στην εποχή μετά το κλείδωμα.

Η τεχνολογία πιστοποίησης εμβολίων είναι πιθανό να αναπτυχθεί για Βρετανούς, ώστε να μπορούν να επαληθεύσουν τους εμβολιασμούς Covid.

Οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης για τα διεθνή ταξίδια, χθες Δευτέρα, αυξάνουν την προοπτική ότι οι πλήρως εμβολιασμένοι ταξιδιώτες θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν λιγότερες δοκιμές και να παρακάμψουν την καραντίνα.

“Το πρόγραμμα εμβολιασμού θα μπορούσε να προσφέρει μια πιο σταθερή οδό από την ανάγκη τέτοιων περιορισμών – υπό την προϋπόθεση ότι θα δούμε επαρκή αποτελεσματικότητα έναντι οποιωνδήποτε μεταλλάξεων”, αναφέρεται σε κυβερνητικό έγγραφο, στο οποίο τονίζεται ακόμη ότι “…τα διαβατήρια εμβολίων θα μπορούσαν να «διευκολύνουν» τα ταξίδια στο εξωτερικό, με διαπραγματεύσεις με χώρες που συμφωνούν την «αμοιβαία αναγνώριση» αυτών των πιστοποιητικών. Η 17η Μαΐου δε είναι η πρώτη ημερομηνία κατά την οποία θα μπορούσε να γίνει αυτό”.

Ποιές χώρες δέχονται το πιστοποιητικό

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Telegraph, οι χώρες που έχουν ήδη ανοίξει σε εμβολιασμένους ταξιδιώτες, αλλά και εκείνες που έχουν πει ότι θα το κάνουν αργότερα ακολουθούν.

Ωστόσο κάθε χώρα έχει τις δικές της συγκεκριμένες πολιτικές στα σύνορα σχετικά με τις αφίξεις από τη Βρετανία.

Εσθονία

Πότε; Τώρα

Η Εσθονία είναι ένας από τους λίγους προορισμούς που παραιτείται ήδη από την καραντίνα για εμβολιασμένες αφίξεις.

Ρουμανία

Πότε; Τώρα

Στις 18 Ιανουαρίου, η ρουμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι οποιοσδήποτε από τη Βρετανία που είχε και τις δύο δόσεις του εμβολίου και έφτασε στη Ρουμανία περισσότερες από δέκα ημέρες μετά τη δεύτερη δόση, δεν θα αναμένεται πλέον να απομονωθεί.

Γεωργία

Πότε; Τώρα

Τον περασμένο μήνα η Γεωργία ανακοίνωσε ότι θα ανοίξει ξανά σε εμβολιασμένους ταξιδιώτες. “Πολίτες όλων των χωρών που ταξιδεύουν αεροπορικώς από οποιαδήποτε χώρα μπορούν να εισέλθουν στη Γεωργία εάν παρουσιάσουν το έγγραφο που επιβεβαιώνει την πλήρη πορεία (δύο δόσεις) οποιουδήποτε εμβολιασμού Covid-19 στα συνοριακά σημεία ελέγχου της Γεωργίας”, δήλωσε η κυβέρνηση της Γεωργίας.

Πολωνία

Πότε; Τώρα

Η Πολωνία παραιτείται από την υποχρεωτική περίοδο απομόνωσης δέκα ημερών για αφίξεις που έχουν εμβολιαστεί. Η συμβουλή του Υπουργείου Εξωτερικών αναφέρει: “Δεν χρειάζεται να αυτοαπομονωθείτε εάν έχετε εμβολιαστεί πλήρως κατά του COVID-19 και προσκομίσετε πιστοποιητικό εμβολιασμού για εμβόλιο εγκεκριμένο για χρήση στην ΕΕ.”

Photo by Lucas Albuquerque on Unsplash Βρετανία
Photo by Lucas Albuquerque on Unsplash

Λίβανος

Πότε; Τώρα

Οι εμβολιασμένοι μπορούν ήδη να αποφύγουν την καραντίνα στο Λίβανο.

Σεϋχέλλες

Πότε; Τώρα

Από τις 25 Μαρτίου, όλοι (με εξαίρεση τα άτομα που ταξιδεύουν από τη Νότια Αφρική) θα είναι ελεύθεροι να επισκεφθούν το νησί, ανεξάρτητα από την κατάσταση εμβολιασμού τους. Οι απαιτήσεις καραντίνας θα μειωθούν για όσους έχουν λάβει δύο δόσεις του εμβολίου Covid, αν και προς το παρόν όλες οι αφίξεις (ακόμη και οι εμβολιασμένοι) θα πρέπει να παράσχουν αποδεικτικά στοιχεία για ένα αρνητικό τεστ Covid-19 που έχει ληφθεί όχι περισσότερο από 72 ώρες πριν από την αναχώρηση.

Ισλανδία

Πότε; Τώρα

Από τις 6 Απριλίου, όλοι οι ταξιδιώτες, ανεξαρτήτως προέλευσης, είναι ευπρόσδεκτοι να επισκεφθούν την Ισλανδία εάν μπορούν να δείξουν είτε πιστοποιητικό πλήρους εμβολιασμού κατά του Covid-19 είτε πιστοποιητικό προηγούμενης μόλυνσης Covid-19.

Κροατία

Πότε; Τώρα

Από την 1η Απριλίου, οποιοσδήποτε υποβάλλει πιστοποιητικό εμβολίου Covid-19 (με την τελική δόση να λαμβάνεται τουλάχιστον 14 ημέρες πριν την άφιξή του) μπορεί να εισέλθει στην Κροατία.

Μαυροβούνιο

Πότε; Τώρα

Πλήρως εμβολιασμένοι ταξιδιώτες από οποιαδήποτε χώρα μπορούν να εισέλθουν στο Μαυροβούνιο. Πρέπει να έχουν λάβει τη δεύτερη δόση τους τουλάχιστον επτά ημέρες πριν φτάσουν στη χώρα.

Μπελίζ

Πότε; Τώρα

Η Μπελίζ έγινε η πρώτη χώρα της Καραϊβικής που υποδέχθηκε τους εμβολιασμένους ταξιδιώτες, παραιτούμενη από την απαίτηση για αρνητικό τεστ Covid-19.

Εκουαδόρ

Πότε; Τώρα

Ο Ισημερινός βρίσκεται στην «κόκκινη λίστα» της Αγγλίας. Ως εκ τούτου, οι απευθείας πτήσεις από τη χώρα απαγορεύονται και οι Βρετανοί που επιστρέφουν από εκεί (μέσω πτήσης με ανταπόκριση) θα υπόκεινται σε καραντίνα ξενοδοχείου με κόστος μέχρι 1.750 £. Ωστόσο, εάν υπάρξει αλλαγή, ο Ισημερινός θα μπορούσε να είναι ανοιχτός στους Βρετανούς αυτό το καλοκαίρι.

Σλοβενία

Πότε; Τώρα

Η Σλοβενία ​​έχει μια «κόκκινη λίστα» χωρών, η οποία δεν περιλαμβάνει επί του παρόντος το Ηνωμένο Βασίλειο. Οι ταξιδιώτες από χώρες που βρίσκονται στην κόκκινη λίστα υπόκεινται σε καραντίνα 10 ημερών, εκτός εάν μπορούν να αποδείξουν αρνητικό τεστ PCR που πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες 48 ώρες (και χορηγήθηκαν στην ΕΕ ή στον χώρο Σένγκεν) ή έχουν απόδειξη εμβολιασμού Covid-19, ως εξής:

Μια δεύτερη δόση Pfizer / BioNTech τουλάχιστον 7 ημέρες πριν από την άφιξη
Μια δεύτερη δόση εμβολίου Moderna τουλάχιστον 14 ημέρες πριν από την άφιξη
Μια δεύτερη δόση εμβολίου Oxford / AstraZeneca τουλάχιστον 21 ημέρες πριν από την άφιξη

Ή εάν έχουν αναρρώσει από το Covid-19 και έχουν ανοσία (πρέπει να παρέχονται συγκεκριμένες αποδείξεις).

cyprus ΒρετανίαΚύπρος

Πότε; Τώρα

Η Κύπρος ανακοίνωσε ότι θα επιτρέψει στους Βρετανούς τουρίστες που έχουν εμβολιαστεί πλήρως κατά του Covid-19 στη χώρα χωρίς περιορισμούς από την 1η Μαΐου. Οι Βρετανοί επισκέπτες είναι η μεγαλύτερη αγορά της τουριστικής βιομηχανίας της Κύπρου, η οποία έχει υποφέρει από την πανδημία.

Ελλάδα

Πότε; Μάϊο

Η Ελλάδα δήλωσε ότι θα καλωσορίσει εμβολιασμένους τον Μάιο.

“Η Ελλάδα είναι έτοιμη με ένα πλήρες πρωτόκολλο για το καλοκαίρι του 2021”, δήλωσε ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης. “Οι τουρίστες θα είναι ευπρόσδεκτοι εάν πριν από το ταξίδι είτε εμβολιαστούν, είτε έχουν αντισώματα, ή αρνητικά. Όλοι οι τουρίστες θα υποβληθούν σε τυχαίες δοκιμές”, συμπλήρωσε.

Η Ελλάδα έχει ήδη συμφωνήσει έναν “διάδρομο ταξιδιού” με το Ισραήλ που επιτρέπει στους εμβολιασμένους ανθρώπους να ταξιδεύουν μεταξύ των δύο χωρών.
Η Ελλάδα ελπίζει να καλωσορίσει τους Βρετανούς από τα μέσα Μαΐου

santorini Βρετανία
money tourism copyright photo

Ισπανία

Πότε; 19 Μαϊου

Η υπουργός Τουρισμού της Ισπανίας, Μαρία Ρέις Μαρότο, δήλωσε στις 10 Μαρτίου ότι η χώρα “θα μπορούσε να αρχίσει να εφαρμόζει το ψηφιακό διαβατήριο τον Μάιο”.

Πορτογαλία

Πότε;  17 Μαΐου

Την περασμένη εβδομάδα, η Rita Marques, υφυπουργός Τουρισμού της Πορτογαλίας για τον τουρισμό, δήλωσε στο BBC: «Πιστεύω ότι η Πορτογαλία θα επιτρέψει σύντομα ταξίδια χωρίς περιορισμούς, όχι μόνο για άτομα που έχουν εμβολιαστεί, αλλά και για άτομα που είναι ανοσοποιημένα ή που έχουν τεστ αρνητικό. Ελπίζουμε να καλωσορίσουμε Βρετανοί τουρίστες από τις 17 Μαΐου”.

Τόνισε ότι η κατάσταση στην Πορτογαλία ήταν «σταθερή» και είπε: «Όλα θα είναι έτοιμα μέχρι τα μέσα Μαΐου».

Ισραήλ

Πότε; Μέσα του 2021

Η χώρα αυτή τη στιγμή ηγείται όσον αφορά στους εμβολιασμούς. Πάνω από το ήμισυ του πληθυσμού του έλαβε μια πρώτη δόση – υψηλότερη από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο. Επιπλέον, το Ισραήλ έχει συμφωνήσει με την Ελλάδα για ταξιδιωτικό διάδρομο, όπως και με την Κύπρο.

Ταϊλάνδη

Πότε;  Μερική επαναλειτουργία την 1η Ιουλίου

Οι ταξιδιώτες πρέπει σήμερα να υποβληθούν σε υποχρεωτική απομόνωση ξενοδοχείου 15 ημερών στην Ταϊλάνδη – ένας από τους αυστηρότερους περιορισμούς στα σύνορα οποιασδήποτε χώρας στον κόσμο. Αυτό θα μειωθεί σε 10 ημέρες από την 1η Απριλίου, με περαιτέρω μείωση το Καλοκαίρι. Ωστόσο, η χώρα ανακοίνωσε ότι θα καλωσορίσει τους εμβολιασμένους επισκέπτες στο νησί του Πουκέτ, χωρίς καραντίνα, από την 1η Ιουλίου.

Ουγγαρία

Πότε;  Άγνωστο

Η κυβέρνηση της Ουγγαρίας δήλωσε ότι μπορεί να απαιτήσει από τους επισκέπτες να αποδείξουν την κατάσταση εμβολιασμού τους για να αποκτήσουν πρόσβαση στη χώρα μέσω μιας εφαρμογής που θα δείχνει ανοσία στον Covid-19.

Χαβάη

Πότε;  Άγνωστο

Η πολιτεία της Χαβάης θα μπορούσε να αρχίσει την άρση κανόνων καραντίνας για επισκέπτες που έχουν εμβολιαστεί κατά του Covid-19 σε μια προσπάθεια αναζωογόνησης της τουριστικής βιομηχανίας.

Οι ισχύοντες κανόνες του απαιτούν από όσους φτάνουν στα νησιά της Χαβάης να περάσουν 10 ημέρες υποχρεωτικής αυτο-απομόνωσης, εκτός εάν μπορούν να αποδείξουν μια αρνητική δοκιμή Covid-19 που πραγματοποιήθηκε εντός 72 ωρών από την άφιξή τους.

Ωστόσο, ο κυβερνήτης της Χαβάης Joshua Green είπε ότι οι αρχές εξετάζουν πώς θα μπορούσε να λειτουργήσει ένα διαβατήριο εμβολίου για τους ταξιδιώτες, ενδεχομένως να παραιτηθεί από την καραντίνα για όσους έχουν εμβολιαστεί.

Tagged

3 σχόλια στο “Βρετανία: Αυτό είναι το σύστημα φωτεινού σηματοδότη | Στις “πράσινες χώρες” δυνατά, εν τοις πράγμασι, τα ταξίδια | Ποιές χώρες δέχονται το πιστοποιητικό εμβολιασμού

Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *