Photo Adrian Agawin on Pexels

WTTC: Απαραίτητοι οι εναρμονισμένοι ταξιδιωτικοί κανονισμοί για την επανεκκίνηση των ταξιδιών στην Ε.Ε. | Βολές εναντίον της Βρετανίας

ΔΙΕΘΝΗ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Πριν από τη συνάντηση των πρεσβευτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις 11 Ιουνίου, οι ευρωπαϊκές ενώσεις της βιομηχανίας των Ταξιδιών και του Τουρισμού καλούν τα κράτη-μέλη να εγκρίνουν την πρόταση τoυ Παγκόσμιου Συμβουλίου Τουρισμού και Ταξιδίων (WTTC), για να αρχίσουν να αίρονται οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί στην Ε.Ε. με συντονισμένο τρόπο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του WTTC, “μετά από μήνες ‘κλειδώματος’ και ένα συνονθύλευμα μέτρων σε ολόκληρη την ήπειρο, αυτή η πρόταση είναι πολύ επίκαιρη. Λαμβάνοντας υπόψη τα ταχέως αναπτυσσόμενα προγράμματα εμβολιασμού και τη βελτίωση των επιδημιολογικών προοπτικών στην Ευρώπη, το ασφαλές ταξίδι είναι δυνατό αυτό το καλοκαίρι, τροφοδοτούμενο από την έντονη επιθυμία των Ευρωπαίων πολιτών να ταξιδέψουν ξανά και διασφαλίζεται από την ετοιμότητα του τομέα μας για παροχή ασφαλών και υπεύθυνων ταξιδιών”.

wttcΕάν εγκριθεί και εφαρμοστεί πλήρως, το κείμενο, που αρχικά προτάθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 31 Μαΐου, θα πρέπει να αποκαταστήσει την ελεύθερη κυκλοφορία εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Συγκεκριμένα, τα υπογεγραμμένα, ενδιαφερόμενα μέρη υποστηρίζουν τα ακόλουθα:

-Οι πλήρως εμβολιασμένοι άνθρωποι να μπορούν να ταξιδέψουν χωρίς τεστ Covid ή καραντίνα, 14 ημέρες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους.
-Τα άτομα που έχουν αναρρώσει από τον Covid να μπορούν να ταξιδέψουν εξίσου χωρίς να υποβληθούν σε τεστ ή καραντίνα, 180 ημέρες μετά το θετικό αποτέλεσμα του τεστ Covid και τη διαπίστωση πως νοσούν από τον ιό.
-Για τους υπόλοιπους ταξιδιώτες, τα ταξίδια από τις “πράσινες ζώνες” να μπορούν να γίνονται χωρίς περιορισμούς και τα ταξίδια από τις “πορτοκαλί” και τις “κόκκινες ζώνες” να είναι δυνατά χωρίς καραντίνα, αλλά με αρνητικό αποτέλεσμα τεστ Covid.
-Τα κράτη-μέλη να υιοθετήσουν μια ομοιόμορφη προσέγγιση για την αποδοχή αρνητικού αποτελέσματος τεστ PCR, 72 ώρες πριν από την άφιξη, και 48 ώρες στην περίπτωση γρήγορου τεστ αντιγόνου.
-Ενοποιημένοι κανόνες για τα παιδιά: οι ανήλικοι που συνοδεύονται από τους γονείς τους να μην χρειάζεται να υποβάλλονται σε τεστ/καραντίνα, στην περίπτωση που κάτι τέτοιο δεν ισχύει για τους γονείς τους. Ενώ τα παιδιά κάτω των 6 ετών να εξαιρούνται από τις εξετάσεις.
-Αύξηση των περιοχών του χάρτη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (European Centre for Disease Prevention and Control – ECDC) (το ποσοστό επίπτωσης 14 ημερών για την κατηγορία “πορτοκαλί” αυξήθηκε από 50 σε 75).
-Ο εμβολιασμός, η ανάκτηση από τον Covid-19 ή ένα αρνητικό αποτέλεσμα τεστ να μπορεί να αποδειχθεί με το  Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid (DCC) ή με άλλα μέσα, έως ότου το DCC είναι διαθέσιμο.
“Η Ε.Ε. έχει προβλέψει ένα σύστημα έκτακτης ανάγκης, σύμφωνα με το οποίο, εάν η κατάσταση μιας περιοχής επιδεινωθεί γρήγορα λόγω της συχνότητας των μεταλλάξεων του ιού, και η περιοχή μετατραπεί σε “κόκκινη”, τα κράτη-μέλη θα πρέπει να επιβάλουν στους ταξιδιώτες τη διεξαγωγή τεστ και ή καραντίνα, ακόμη και αν οι αυτοί κατέχουν DCC”, υπογραμμίζει το WTTC.

Και συνεχίζει: “Οι ενώσεις της ταξιδιωτικής και τουριστικής βιομηχανίας χαιρετίζουν ολόψυχα αυτήν τη σημαντική πρωτοβουλία, για μια συντονισμένη άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών στην Ευρώπη. Πρόκειται για μια ουσιαστική κίνηση για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των ταξιδιωτών και να ‘ανοίξει’ ξανά η Ευρώπη. Πιστεύουμε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει τον ρόλο της, η βιομηχανία είναι έτοιμη για τη διασφάλιση ασφαλών και υπεύθυνων ταξιδιών: Χρειαζόμαστε τώρα τα κράτη-μέλη να δράσουν γρήγορα”.

Την ίδια στιγμή το WTTC, καλεί τη Βρετανία να εγκαταλείψει το σύστημα φωτεινού σηματοδότη που εφαρμόζει στα ταξίδια, αναφέροντας ότι θέτει σε κίνδυνο εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας στην χώρα και φέρνει χάος στους δυνητικούς ταξιδιώτες, εξανεμίζοντας και το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που διαθέτει από το επιτυχές εμβολιαστικό πρόγραμμα.

Η αντιπρόεδρος του WTTC, Virginia Messina, χαρακτήρισε το σύστημα φωτεινού σηματοδότη«εξαιρετικά ζημιογόνο» για τον Τουρισμό και ζήτησε την κατάργησή του.

ksd PRIMAGEL
adv

Σε άμεση συμφωνία τα κράτη-μέλη της Ε.Ε.

Προκειμένου να διασφαλιστεί ότι όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες που επιθυμούν να ταξιδέψουν, την επόμενη περίοδο, μπορούν να το κάνουν υπό τις καλύτερες δυνατές συνθήκες, οι υπογράφοντες ενδιαφερόμενοι της ταξιδιωτικής-τουριστικής βιομηχανίας καλούν τα κράτη-μέλη να:

wttc guevara
ΦΩΤΟ: WTTC

-Συμφωνήσουν γρήγορα και εφαρμόσουν πλήρως τις συστάσεις του Συμβουλίου της Ε.Ε. για τα ενδοκοινοτικά ταξίδια, όπως προτείνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
-Αποφύγουν την επιβολή ταξιδιωτικών περιορισμών, εκτός από τους όρους που περιγράφονται στις ενημερωμένες προτάσεις.
-Βεβαιωθούν ότι τα τεστ (PCR ή αντιγόνο) είναι δωρεάν ή τουλάχιστον σε πολύ προσιτές τιμές για τους ταξιδιώτες που χρειάζονται να κάνουν χρήση του δικαιώματός τους για ελεύθερη κυκλοφορία, για οποιονδήποτε σκοπό.
-Διασφαλίσουν την πλήρη ενσωμάτωση του Ψηφιακού Πιστοποιητικού Covid (DCC) στο ταξίδι των επιβατών – ιδίως της επαλήθευσής του πριν από το ταξίδι (π.χ. μέσω κρατικών πυλών), προκειμένου να μειωθούν οι χρόνοι αναμονής και οι ουρές κατά την αναχώρηση/άφιξη (αεροδρόμια, λιμάνια, σταθμοί, κ.λπ.).
-Ενσωματώσουν τη φόρμα εντοπισμού επιβατών (PLF) και την επαλήθευση του DCC σε μία πλατφόρμα με μεμονωμένους ελέγχους, για να μειωθούν, επίσης, οι χρόνοι αναμονής και οι ουρές κατά την αναχώρηση.
-Διασφαλίσουν την ανάπτυξη επαρκών πόρων (προσωπικό) από τις αρμόδιες δημόσιες αρχές για τον έλεγχο στα σύνορα και άλλες μη αυτόματες επαληθεύσεις εγγράφων σε αεροδρόμια, λιμάνια, σταθμούς, κ.λπ..
-Βεβαιωθούν για την τελευταία κατάσταση σχετικά με τον Covid της χώρας τους, που εμφανίζεται στον ιστότοπο Re-Open Europe EU: www.reopen.europa.eu
– Συμφωνήσουν να παράσχουν μια πιο ακριβή εικόνα σχετικά με την τελευταία επιδημιολογική κατάσταση της χώρας τους σε έναν λεπτομερή χάρτη του ECDC.

“Υπάρχει τεράστια ζήτηση για ταξίδια και όλοι στον κλάδο των αερομεταφορών, των ταξιδιών και του τουρισμού εργάζονται επάνω σε λεπτομερή σχέδια για να καλωσορίσουν τους ταξιδιώτες, οπότε είναι ζωτικής σημασίας όλοι να διαδραματίσουν τον ρόλο τους στο να διασφαλίσουν ότι όταν ο τομέας ‘ανοίξει’ ξανά,  θα παραμένει ‘ανοιχτός'”, καταλήγει η ανακοίνωση του WTTC.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *