wttc

ΕΡΕΥΝΑ: WTTC-4η η Ελλάδα στις κρατήσεις, πτώση του Λονδίνου, αναρρίχηση της Λισαβόνας στην πρώτη θέση

ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Νέα έρευνα της Forwardkeys και του WTTC καταγράφει σημαντική άνοδο της Ελλάδας και της Πορτογαλίας στις κρατήσεις, ενώ δραματική είναι η πτώση της Βρετανίας.

Σύμφωνα με την έρευνα παρατηρείται πως οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί και η καραντίνα επηρέασαν αρνητικά το Λονδίνο, το οποίο πέρυσι τον Ιούνιο αποτελούσε την ευρωπαϊκή πόλη με τις περισσότερες κρατήσεις ακολουθούμενο από το Παρίσι και τη Ρώμη.

Ενώ στην Ευρώπη έχει ξεκινήσει σταδιακά η άρση των σταδιακών περιορισμών με αποτέλεσμα την άνοδο των κρατήσεων, η κατάσταση δεν είναι ίδια για τη βρετανική πρωτεύουσα. Η βρετανική κυβέρνηση παρακολουθώντας τους Ευρωπαίους γείτονές της και δεχόμενη πίεση από τον ταξιδιωτικό κλάδο επιδιώκει να ανακοινώσει τη λίστα με τις “εναέριες γέφυρες” με χώρες που αποτελούν σημαντικούς καλοκαιρινούς προορισμούς, όπως η Ελλάδα, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία και η Τουρκία. Η απόφαση αυτή θα επιτρέψει στις αεροπορικές εταιρίες να διαθέσουν πτήσεις και να πραγματοποιηθούν κρατήσεις από τος Βρετανούς που θέλουν να πάνε διακοπές.

Η Λισαβόνα αναρριχήθηκε στην κορυφή των Ευρωπαϊκών πόλεων με τις περισσότερες κρατήσεις για το πρώτο μισό του Ιουνίου ενώ την ίδια περίοδο πέρυσι βρισκόταν στις τελευταίες θέσεις της κατάταξης. Ταυτόχρονα το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδιών και Τουρισμού επισημαίνει πως η Πορτογαλία αποτελεί μία από τις πρώτες χώρες που εφάρμοσαν πρωτόκολλα υγιεινής και ασφαλείας και διακρίνεται στον τομέα της εξέτασης για τον έλεγχο της μετάδοσης.

Σημαντικό είναι, επίσης, το γεγονός ότι η Ελλάδα ανέβηκε στη 4η θέση της κορυφαίας 10αδας ενώ το 2019 δεν συγκαταλεγόταν καν στη λίστα.

Σύμφωνα με την έρευνα της Forwardkeys τα νέα εισιτήρια που εκδόθηκαν για μελλοντικά διεθνή ταξίδια στην ΕΕ μειώθηκαν κατά 84.4% κατά το πρώτο μισό του Ιουνίου σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2019, ενώ τον Μάιο η πτώση είχε ανέλθει στο 94.5%. Επιπλέον, οι κρατήσεις για το Λονδίνο κινήθηκαν τον Ιούνιο στο -96.7% ακολουθώντας ίδια σχεδόν επίπεδα με τον Μάιο (-97.2%).

Οι κρατήσεις για νέες πτήσεις προς όλους τους διεθνείς προορισμούς από την ΕΕ μειώθηκαν κατά 80.2% κατά το πρώτο μισό του Ιουνίου σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2019, ενώ τον Μάιο το ποσοστό της μείωσης κινούταν στο 92.3%. Οι κρατήσεις από το Λονδίνο κατά το πρώτο μισό του Ιουνίου μειώθηκαν κατά 89.8% σε ετήσια βάση, ενώ τον Μάιο το ποσοστό διαμορφώθηκε στο 94%.

Η Πρόεδρος και CEO του WTTC, Gloria Guevara, επισημαίνει πως παρατηρείται μία σταδιακή ανάκαμψη της ζήτησης για ταξίδια στην Ευρώπη λόγω της χαλάρωσης των ταξιδιωτικών περιορισμών και του ανοίγματος των συνόρων, αλλά η κατάσταση στη Βρετανία δεν είναι η ίδια λόγω της διατήρησης της γενικής ταξιδιωτικής απαγόρευσης και της καραντίνας στις διεθνείς αφίξεις. Προς τούτο το WTTC αναμένει τη λίστα με τις εναέριες γέφυρες και τονίζει πως η εφαρμογή πρωτόκολλων ασφαλείας και υγιεινής θα οδηγήσει στην επανεκκίνηση των ταξιδιών και την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών.

Ο CEO της ForwardKeys, Olivier Jager, εφιστά τον κίνδυνο για τη σημαντική πτώση του Λονδίνου σε επίπεδο κρατήσεων ενώ παρατηρεί μία σταδιακή ανάκαμψη των ευρωπαϊκών ταξιδιών.

Το WTTC υπολογίζει πως το 2019 η Βρετανία υποδέχθηκε περισσότερους από 40 εκατ. διεθνείς τουρίστες, αλλά η νέα έρευνα δείχνει πως, εάν η Βρετανία συνεχίσει να “σέρνει τα πόδια της” σχετικά με την επανεκκίνηση των ταξιδιών, τη χαλάρωση της ταξιδιωτικής οδηγίας, την άρση της καραντίνας και τις “εναέριες γέφυρες”, τότε τα αποτελέσματα θα είναι καταστροφικά για τον κλάδο.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *