Photo by Andrea Piacquadio on Pexels

WTTC: “Ατμομηχανή” της γυναικείας απασχόλησης η τουριστική-ταξιδιωτική βιομηχανία | Αυξημένη η απασχόληση και των νέων

ΜΕΛΕΤΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Αξιοσημείωτη αύξηση καταγράφεται στις ευκαιρίες απασχόλησης για γυναίκες και νέους στον παγκόσμιο τομέα των Ταξιδιών και του Τουρισμού, όπως αποκάλυψε μια νέα έρευνα που διεξήχθη από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδιών και Τουρισμού (WTTC), σε συνεργασία με το Παγκόσμιο Κέντρο Βιώσιμου Τουρισμού (STGC), με πρωτοβουλία του υπουργείου Τουρισμού της Σαουδικής Αραβίας.

Η έρευνα υπογραμμίζει τη σημαντική αύξηση της άμεσης απασχόλησης των γυναικών στον τομέα των Ταξιδιών και του Τουρισμού από το 2010 έως το 2019, με τους αριθμούς να “σκαρφαλώνουν” από 38,6 εκατομμύρια σε 47,8 εκατομμύρια, σημειώνοντας αύξηση 24%. Ο κλάδος της φιλοξενίας αναδεικνύεται ως ο κυρίαρχος εργοδότης των γυναικών στον τομέα, αντιπροσωπεύοντας πάνω από το ήμισυ της γυναικείας απασχόλησης.

Επιπλέον, η έρευνα υπογραμμίζει τη σημαντική παρουσία των νέων εργαζομένων στον κλάδο, οι οποίοι αποτελούν το 15% του συνόλου των θέσεων εργασίας, τόσο το 2010, όσο και το 2021. Σε πλήρη αντίθεση, το συνολικό παγκόσμιο μερίδιο απασχόλησης των νέων εργαζομένων παρουσίασε μείωση από 16,5% το 2010 σε 12,5% το 2021, υπογραμμίζοντας τον κομβικό ρόλο του κλάδου των Ταξιδιών και του Τουρισμού στην απασχόληση των νέων.

Τα ευρήματα

Η έκθεση αποκαλύπτει ότι ο κλάδος των Ταξιδιών & του Τουρισμού απασχολούσε ελαφρώς υψηλότερο ποσοστό γυναικών, σε σύγκριση με άλλους κλάδους παγκοσμίως το 2021, με ποσοστό 39,3%, έναντι 39,2% του μέσου όρου.

Η φιλοξενία ξεχωρίζει ως ο κύριος εργοδότης γυναικών στον κλάδο, αντιπροσωπεύοντας περισσότερο από το ήμισυ (52%) του συνόλου των γυναικών που απασχολούνταν το 2019.

Σε όλο τον κόσμο, οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν μεγαλύτερο μερίδιο της απασχόλησης στον τομέα των Ταξιδιών & του Τουρισμού, σε σχέση με την ευρύτερη οικονομία στην Ασία-Ειρηνικό και την Αμερική. Το μερίδιο των γυναικών που εργάζονται στον κλάδο αυξάνεται από το 2010, ενώ η γυναικεία απασχόληση στην οικονομία της Μέσης Ανατολής παρουσιάζει επίσης σημαντική αύξηση.

-Βασικά ευρήματα σχετικά με τους νέους στην ταξιδιωτική και τουριστική βιομηχανία

Η έρευνα υπογραμμίζει τη συνεπή, σταδιακή αύξηση των νέων ατόμων που απασχολούνται άμεσα στον κλάδο κατά την τελευταία δεκαετία, με συνολικά 39,7 εκατομμύρια θέσεις εργασίας να υποστηρίζονται από τα Ταξίδια και τον Τουρισμό παγκοσμίως το 2019, μια αύξηση 28% από το 2010. Ωστόσο, ο αριθμός αυτός επηρεάστηκε σημαντικά από την πανδημία COVID-19, με αποτέλεσμα τη μείωση της απασχόλησης των νέων κατά 27%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι καθ’ όλη τη διάρκεια των ετών που αναλύθηκαν, η περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού φιλοξένησε σταθερά περισσότερο από το ήμισυ της παγκόσμιας απασχόλησης των νέων στον κλάδο των Ταξιδιών & του Τουρισμού, φθάνοντας τα 9,2 εκατομμύρια το 2021. Με ρυθμό αύξησης της απασχόλησης των νέων κατά σχεδόν 37% μεταξύ 2010 και 2019, η περιοχή ξεπέρασε όλες τις άλλες περιοχές, οι οποίες παρουσίασαν ρυθμούς αύξησης κοντά στο 20%.

-Βασικά ευρήματα για τις θέσεις εργασίας με υψηλούς μισθούς στον κλάδο των Ταξιδιών και του Τουρισμού

Το 2021, σχεδόν το 34% των θέσεων στον παγκόσμιο κλάδο των Ταξιδιών και του Τουρισμού χαρακτηρίζονται ως υψηλά αμειβόμενες, σημειώνοντας αύξηση κατά 29,6% το 2010.

Σε περιφερειακό επίπεδο, η περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού διαθέτει το μεγαλύτερο μερίδιο των θέσεων εργασίας με υψηλούς μισθούς στον κλάδο σε ποσοστό 38,7%, ακολουθούμενη από την Αφρική σε ποσοστό 36,2% και την Αμερική σε ποσοστό 30,6%.

Οι δηλώσεις

Η Α.Ε. Ahmed Al Khateeb, υπουργός Τουρισμού της Σαουδικής Αραβίας, δήλωσε: “Η έκθεση παρέχει πολύτιμες πληροφορίες και δεδομένα σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση του κλάδου, επιτρέποντας στα έθνη και τις περιφέρειες να καθορίσουν σαφείς στόχους για την ενδυνάμωση των γυναικών και τη συμμετοχή των νέων. Το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας παραμένει προσηλωμένο στην επένδυση στο δυναμικό που είναι απαραίτητο για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις αυτού του ακμάζοντος τομέα, ευθυγραμμιζόμενο με τους στόχους του Σαουδαραβικού Οράματος 2030 για την ενδυνάμωση της νεολαίας και την ισότητα των φύλων. Για παράδειγμα, έχουμε δει αύξηση 64% στη συμμετοχή των γυναικών στο εργατικό δυναμικό από το 2021”.

Η Julia Simpson, Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος του WTTC, σχολίασε: “Στο πλαίσιο των προσπαθειών μας για περιβαλλοντική και κοινωνική έρευνα, είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι που συνεργαζόμαστε με το Παγκόσμιο Κέντρο Βιώσιμου Τουρισμού και δημοσιεύουμε αυτή την εξαιρετικά σημαντική έκθεση. Για πρώτη φορά, μπορούμε να καταδείξουμε τον βαθύτατα θετικό παγκόσμιο αντίκτυπο του κλάδου, παρέχοντας περισσότερες θέσεις εργασίας με υψηλούς μισθούς, προωθώντας την ισότητα των φύλων και προσφέροντας βιώσιμες, οικονομικά ελκυστικές ευκαιρίες απασχόλησης στους νέους σε όλο τον κόσμο”.

Η Α.Ε. Gloria Guevara, επικεφαλής ειδικός σύμβουλος του υπουργού Τουρισμού της Σαουδικής Αραβίας, σημείωσε: “Θεωρούμε αυτή τη συνεργατική έκθεση ως ένα κομβικό επίτευγμα για τον παγκόσμιο ταξιδιωτικό και τουριστικό τομέα. Υποστηρίζοντας τις ποιοτικές ευκαιρίες απασχόλησης για τους νέους και τις γυναίκες, προάγουμε μια πιο βιώσιμη βιομηχανία. Η προσέγγιση αυτή είναι σύμφωνη με το Σαουδαραβικό Όραμα 2030, το οποίο στοχεύει στη δημιουργία μιας δυναμικής σαουδαραβικής κοινωνίας όπου όλοι οι πολίτες θα μπορούν να ευημερούν”.

 

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *