money tourism copyright photo
©ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

ΞΕΕ: 1 δισ. € το χρόνο μόνο για ανακαινίσεις ξενοδοχείων | Ανθεκτικότητα της Φιλοξενίας στην οικονομική κρίση | ΕΡΕΥΝΑ Grant Thornton

ΜΕΛΕΤΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Ακρογωνιαίος λίθος οικονομικής ανάπτυξης και απορρόφησης μεγάλου μέρους του εργατικού δυναμικού της χώρας μας είναι ο τομέας της Φιλοξενίας, κλάδος που εμφανίζει υψηλή ικανότητα στην αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών συστημικών και μη κρίσεων αλλά και υψηλό βαθμό απόκρισης με ταχεία επαναφορά της Φιλοξενίας σε καταστάσεις εξωγενών μεταβολών.

Το παραπάνω συμπέρασμα αποτυπώνεται μεταξύ άλλων στη μελέτη της Grant Thornton με τίτλο : «Η στρατηγική σημασία της Φιλοξενίας για την Ελλάδα» που διενεργήθηκε για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδος και παρουσιάστηκε σήμερα σε Διαδικτυακή Συνέντευξη Τύπου.

Ερωτηθείς σχετικά στην παρουσίαση της μελέτης ο πρόεδρος του ΞΕΕ Αλέξανδρος Βασιλικός, απέφυγε να κάνει οποιαδήποτε πρόβλεψη για το 2021, ενώ υπογράμμισε ότι υπάρχουν συνεχείς επαφές για τα υγειονομικά πρωτόκολλα λειτουργίας των ξενοδοχείων. Τόνισε δε ότι το μείζον αυτή τη στιγμή, είναι  ο κοινός πανευρωπαϊκός τρόπος ταξιδιού, με όλα τα μέτρα προστασίας για τουρίστες και εργαζόμενους, ενώ είπε ότι υπάρχει πρόταση του ΞΕΕ για τον κατά προτεραιότητα εμβολιασμό των εργαζόμενων.

Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ, ΕΔΩ

Σύμφωνα με την ανάλυση η διάχυση ωφελειών της Φιλοξενίας στην Ελλάδα επιμερίζεται σε 17 κλάδους οικονομικής δραστηριότητας και 9 τομείς με μέση ετήσια συνεισφορά περίπου 1 δισ. ευρώ, μόνο από την υλοποίηση επενδύσεων ανακαίνισης ξενοδοχειακών μονάδων.

Παράλληλα η έρευνα από τις επενδύσεις στη Φιλοξενία (σύνολο καταλυμάτων και μονάδων εστίασης) καταγράφει μέση ετήσια συνεισφορά στην οικονομία της χώρας ποσού 1,5 δισ. ευρώ. Το ύψος των ετήσιων επενδύσεων σε ανακαινίσεις αγγίζει το 1 δισ. ευρώ, ενώ η δημιουργία νέων καταλυμάτων φθάνει τα 170 εκατ. ευρώ.

ksd PRIMAGEL ΞΕΕ Φιλοξενίας
adv

Επίσης οι λοιπές επενδύσεις σε καταλύματα ανέρχονται στα 300 εκατ. ευρώ ετησίως και σε 140 εκατ. ευρώ ανέρχονται τα κονδύλια επενδύσεων στις μονάδες εστίασης.

Όπως υπογραμμίζει η μελέτη, η Φιλοξενία αποτελεί τον πρώτο κλάδο σε επίπεδο προσφοράς θέσεων εργασίας (1 στις 4 θέσεις εργασίας είναι αποτέλεσμα της Φιλοξενίας).

Ανθεκτικότητα Φιλοξενίας στην οικονομική κρίση

Η μελέτη εξετάζοντας την εξέλιξη του κύκλων εργασιών της Φιλοξενίας κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης παρατηρεί μεταξύ άλλων ότι:

  • Κατάφερε να αντιμετωπίσει άμεσα τις οικονομικές απώλειες της κρίσης
  • Παρουσίασε αύξηση σε επίπεδο κύκλου εργασιών όταν το σύνολο της οικονομίας παρουσίασε σωρευτικές απώλειες 12 δισ. ευρώ περίπου.
  • Αποτέλεσε έναν από τους τρεις κυριότερους τομείς που σημείωσαν αύξηση στον κύκλο εργασιών κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης (κατά 3 δισ. ευρώ).
  • Η ικανότητά της να ανταποκριθεί άμεσα στις οικονομικές συνέπειες της οικονομικής κρίσης φανερώνει τον υψηλό βαθμό ανθεκτικότητας σε συστημικές κρίσεις.

Από την περαιτέρω εξέταση του βαθμού ανθεκτικότητας σε μη συστημικές κρίσεις (υγειονομική κρίση COVID-19), μέσω της στατιστικής συσχέτισης των οικονομικών μεγεθών Φιλοξενίας με μεγέθη ζήτησης (τουριστική κίνηση), προκύπτουν:

  • Λιγότερες απώλειες κύκλου εργασιών στη Φιλοξενία δεδομένης και της πτώσης της τουριστικής κίνησης το 2020.
  • Η δυνατότητα της Φιλοξενίας να συγκρατεί το μέγεθος των απωλειών που δημιουργούνται από μη συστημικές κρίσεις.

Σημειώνεται ταυτόχρονα ότι η Φιλοξενία χαρακτηρίζεται από δυνατότητα ταχείας αντιμετώπισης και απόκρισης σε εξωγενείς μεταβολές (επαναφορά στο ήμισυ του έτους), καθώς χαρακτηρίζεται από υψηλότερη ικανότητα απορρόφησης συγκριτικά με λοιπούς κλάδους (εμπόριο, κατασκευές, χρηματοπιστωτικές δραστηριότητες κλπ.).

Επισημαίνεται δε ότι η Φιλοξενία εμφανίζει σημάδια ταχείας επαναφοράς σε απώλειες του κύκλου εργασιών που προκύπτουν από εξωγενείς παράγοντες, ενώ διαθέτει υψηλότερη ικανότητα απορρόφησης των αρνητικών οικονομικών κύκλων και άμεσης απόδοσης των πόρων που εν τέλει επενδύονται σε αυτή.

Εντοπισμός «συνδεόμενων» κλάδων οικονομίας

Η έρευνα διαπιστώνει ότι η Φιλοξενία συνδέει μέσω της διεύρυνσης  των επαγγελμάτων – δραστηριοτήτων που αντιστοιχούν ανά επιμέρους κατηγορία εργασιών ανακαίνισης 17 κύριους διψήφιους κλάδους δραστηριότητας που αφορούν τις απαιτούμενες κατασκευαστικές εργασίες, τη λιανική και χονδρική πώληση και τη μεταποίηση των απαιτούμενων εμπορευμάτων (επίπλων, ειδών διακόσμησης κλπ.) καθώς και την επίβλεψη των έργων και την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών.

H μελέτη ακτινογραφώντας την ελληνική οικονομία διαβλέπει 9 επηρεαζόμενους τομείς δραστηριότητας από το σύνολο των 20 τομέων της οικονομίας (45% των τομέων της οικονομίας) που επηρεάζονται άμεσα από τη Φιλοξενία. Πρόκειται για τους τομείς : Βιομηχανία – μεταποίηση, Παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου, ατμού και κλιματισμού, Κατασκευές, Χονδρικό και λιανικό εμπόριο, Μεταφορά και αποθήκευση, Ενημέρωση και επικοινωνία, Επιστημονικές και τεχνικές δραστηριότητες, Διοικητικές και υποστηρικτικές δραστηριότητες.

money tourism copyright photo ΞΕΕ Φιλοξενίας
Από την πρώτη στιγμή ο κ. Αλέξανδρος Βασιλικός ανέδειξε την αποκάλυψη του ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ | money tourism copyright photo

Σχολιάζοντας τα ευρήματα της μελέτης της Grant Thornton ο πρόεδρος του ΞΕΕ κ. Αλέξανδρος Βασιλικός τόνισε :  «H έρευνα της Grant Thornton πιστοποιεί επιστημονικά και δικαιώνει απόλυτα την πρωτοβουλία «ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ ΜοU» τεκμηριώνοντας τη σημασία της φιλοξενίας για την Εθνική οικονομία. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο ιδιώτη επενδυτή και εργοδότη της χώρας που κάθε χρόνο αποτελεί βασικό μοχλό στήριξης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η έρευνα πιστοποιεί παράλληλα όχι μόνο τη συνεισφορά της φιλοξενίας στο ΑΕΠ και τα δημόσια έσοδα αλλά και τη μεγάλη συμβολή στη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων και την περιφερειακή ανάπτυξη».

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *