©ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Capital controls και απαγόρευση “εξόδου” των επενδυτών, ανακοίνωσε η Μόσχα

ΔΙΕΘΝΗ ΦΟΡΕΙΣ

Μέτρα ελέγχου του κεφαλαίου, δηλαδή capital controls, ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ο Ρώσος πρωθυπουργός, Μιχαήλ Μισούστιν, σε μια προσπάθεια της Ρωσίας να σταματήσει την έξοδο ξένων επιχειρήσεων από τη χώρα, όπως ανέφεραν τα ρωσικά κρατικά πρακτορεία ειδήσεων TASS και RIA.

Όπως δήλωσε ο Μισούστιν, οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία από τη Δύση ανάγκασαν τους ξένους επενδυτές να αποφασίσουν να φύγουν όχι για οικονομικούς λόγους, αλλά λόγω “πολιτικής πίεσης”.

“Για να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις, έχει ετοιμαστεί ένα σχέδιο προεδρικού διατάγματος για την εισαγωγή προσωρινών περιορισμών στην έξοδο από τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία”, είπε. Και πρόσθεσε: “Αναμένουμε ότι όσοι έχουν επενδύσει στη χώρα μας θα μπορέσουν να συνεχίσουν να εργάζονται εδώ. Είμαι βέβαιος ότι η πίεση των κυρώσεων τελικά θα υποχωρήσει και όσοι δεν θα περιορίσουν τα έργα τους στη χώρα μας, υποκύπτοντας στα συνθήματα ξένων πολιτικών, θα κερδίσουν”, είπε ο Ρώσος πρωθυπουργός.

Ο Μισούστιν υπογράμμισε ότι θα γίνονται καθημερινές συναντήσεις σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί ο  οικονομικός αντίκτυπος των κυρώσεων. “Είναι σημαντικό να παρακολουθείται η τρέχουσα κατάσταση σε πραγματικό χρόνο και να λαμβάνονται έγκαιρα όλα τα απαραίτητα μέτρα”, είπε.

Δραματική έκκληση Ζελένσκι

Νωρίτερα, ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε μια δραματική ομιλία, συναισθηματικά φορτισμένη, που συχνά διακοπτόταν από τους κρότους των βομβαρδισμών, απηύθυνε εκ νέου έκκληση  στα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να επιτρέψουν στην Ουκρανία να ενταχθεί στα 27 κράτη-μέλη της Ένωσης. Μία έκκληση, η οποία έρχεται καθώς οι μάχες συνεχίζονται σε πολλές πόλεις της Ουκρανίας, με μια τεράστια ρωσική αυτοκινητοπομπή να κατευθύνεται προς την ουκρανική πρωτεύουσα.

“Πολεμάμε για τις ζωές μας, για την ελευθερία μας. Αγωνιζόμαστε για να μπορούμε να είμαστε ίσοι, για αυτό υποβάλλουμε αίτημα στην Ε.Ε.”, είπε ο Ζελένσκι.

“Αποδείξτε ότι είστε στο πλευρό μας, αποδείξτε ότι δεν θα μας αφήσετε, αποδείξτε ότι υπερασπίζεστε τις ευρωπαϊκές αρχές, η ζωή θα κερδίσει τον θάνατο, το φως θα κερδίσει το σκοτάδι, ζήτω η Ουκρανία!”, κατέληξε ο Ουκρανός πρόεδρος, καταχειροκροτούμενος από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Εν τω μεταξύ, δυτικοί διπλωμάτες και πρεσβευτές αποχώρησαν από τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, σήμερα, όταν άρχισε να παίζεται η προηχογραφημένη ομιλία του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ. Ορισμένοι αξιωματούχοι στη συνάντηση καταδίκασαν την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία ως παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

 

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *