Photo by Pixabay on Pexels

Πως απαντούν οι εταιρίες τεχνολογίας, στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία

ΔΙΕΘΝΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία δεν άφησε αδιάφορους τους “γίγαντες” της τεχνολογίας, οι οποίοι επέβαλαν τις δικές τους κυρώσεις στον Βλαντιμίρ Πούτιν, με το Twitter να προβαίνει σε αναστολή των διαφημίσεών του, προσωρινά, στη χώρα και την Google να απενεργοποιεί τα δεδομένα για την κυκλοφορία σε πραγματικό χρόνο στους χάρτες της στην Ουκρανία.

Η αντίδραση των κυριότερων εταιριών τεχνολογίας στην εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία είναι γεγονός. Οι τεχνολογικοί “γίγαντες” είναι, ήδη, μέρος του “πεδίου της μάχης”, σύμφωνα με την EL PAÍS.

Google
Στις 24 Φεβρουαρίου, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έδωσε εντολή για εισβολή στην Ουκρανία. Την ίδια ημέρα μια ομάδα ερευνητών εντόπισε την είσοδο ρωσικών στρατευμάτων στη χώρα χάρη σε δεδομένα από τους χάρτες της Google και εικόνες ραντάρ, σύμφωνα με την Washington Post. Η εταιρία Mountain View χρησιμοποιεί την τοποθεσία των κινητών τηλεφώνων για να δείξει πού υπάρχουν μποτιλιαρίσματα και την πληρότητα των επιχειρήσεων και των καταστημάτων. Αλλά τα δεδομένα αυτά, εκτός από την παροχή πληροφοριών σχετικά με την πρόοδο της εισβολής, θα μπορούσαν επίσης να εμφανίζουν πληροφορίες σχετικά με τους Ουκρανούς πολίτες. Έτσι, προκειμένου να προστατεύσει τους πολίτες της Ουκρανίας, η Google έχει απενεργοποιήσει τα δεδομένα ζωντανής κυκλοφορίας των Google Maps στη χώρα.

Ο τεχνολογικός γίγαντας έχει επίσης διακόψει τη χρηματοδότηση των ρωσικών μέσων ενημέρωσης που χρηματοδοτούνται από τη ρωσική κυβέρνηση στις πλατφόρμες του και ισχυρίζεται ότι “μπλοκάρει τις διαφημίσεις που σχετίζονται με αυτή την κρίση και προσπαθούν να επωφεληθούν από την κατάσταση”. Στο YouTube, η εταιρεία ισχυρίζεται ότι έχει αφαιρέσει “εκατοντάδες κανάλια και χιλιάδες βίντεο” που παραβιάζουν τις πολιτικές της. “Σε απάντηση σε κυβερνητικό αίτημα, περιορίσαμε την πρόσβαση στο RT και σε άλλα κανάλια στην Ουκρανία. Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε τις νέες εξελίξεις και ενδέχεται να αναλάβουμε περαιτέρω δράση”, αναφέρουν πηγές της Google.

Twitter
Την περασμένη εβδομάδα το Twitter μπλόκαρε ορισμένους λογαριασμούς που αναφέρονταν στη σύγκρουση στην Ουκρανία. Αντιμέτωπος με την κριτική αρκετών χρηστών του κοινωνικού δικτύου, ο επικεφαλής ασφαλείας του Twitter, Yoel Roth, απέδωσε το πρόβλημα σε “μικρό αριθμό ανθρώπινων λαθών”. Μόλις λίγες ημέρες αργότερα, πηγές της εταιρείας λένε ότι η κύρια προτεραιότητά τους “είναι να κρατήσουν τους ανθρώπους ασφαλείς”. “Όπως κάνουμε σε μεγάλες παγκόσμιες εκδηλώσεις, οι ομάδες μας για την ασφάλεια και την ακεραιότητα παρακολουθούν τους πιθανούς κινδύνους που σχετίζονται με τη σύγκρουση”, ανέφεραν.

Μεταξύ των μέτρων που έλαβε η πλατφόρμα ως απάντηση στην εισβολή είναι η προσωρινή αναστολή των διαφημίσεων στην Ουκρανία και τη Ρωσία για να δοθεί προτεραιότητα στις πληροφορίες για τη δημόσια ασφάλεια. Από τη Δευτέρα, η τεχνολογική εταιρεία προσθέτει επίσης επισημάνσεις σε tweets που μοιράζονται συνδέσμους προς ρωσικούς ιστότοπους μέσων ενημέρωσης που συνδέονται με το ρωσικό κράτος. Έχει επίσης ενεργοποιήσει μια ειδοποίηση τόσο στην αναζήτηση όσο και στο χρονολόγιο που μεταφέρει τους χρήστες σε μια ροή Twitter με πηγές ψηφιακής ασφάλειας και προστασίας στα αγγλικά, ουκρανικά και ρωσικά.

Προκειμένου να περιορίσει τη διάδοση της παραπληροφόρησης, η εταιρεία ισχυρίζεται ότι “εξετάζει προληπτικά τα tweets για τυχόν απόπειρες χειραγώγησης της πλατφόρμας και αναλαμβάνει δράση κατά του ψευδούς και χειραγωγημένου περιεχομένου των μέσων ενημέρωσης που παρουσιάζουν ψευδή ή παραπλανητική απεικόνιση των γεγονότων”. Θεωρητικά, η τεχνολογική εταιρεία παρακολουθεί επίσης ορισμένους δημοσιογράφους, ακτιβιστές, αξιωματούχους και κυβερνητικές υπηρεσίες “για να μετριάσει τυχόν απόπειρες υποκλοπής των λογαριασμών τους ή στοχευμένης χειραγώγησης”.

Facebook
Η Ρωσία περιόρισε εν μέρει την πρόσβαση στο Facebook, αφού κατηγόρησε την εταιρία τεχνολογίας ότι λογοκρίνει τα μέσα ενημέρωσης της. Ο επικεφαλής των παγκόσμιων υποθέσεων της Meta (η εταιρεία-ομπρέλα για το Facebook, το WhatsApp και το Instagram), Nick Clegg, έγραψε στο Twitter την άποψή του: “Χθες, οι ρωσικές αρχές μας παρήγγειλαν να σταματήσουμε τον ανεξάρτητο έλεγχο των γεγονότων και την επισήμανση του περιεχομένου που δημοσιεύεται στο Facebook από τέσσερις ρωσικούς κρατικούς οργανισμούς μέσων ενημέρωσης. Αρνηθήκαμε. Ως αποτέλεσμα, ανακοίνωσαν ότι θα περιορίσουν τη χρήση των υπηρεσιών μας”.

Το Facebook έχει λάβει διάφορα μέτρα ως απάντηση στην εισβολή. Η Meta επιβεβαίωσε ότι θα περιορίσει την πρόσβαση στα κοινωνικά της δίκτυα -τα οποία περιλαμβάνουν το Facebook, το Instagram και το WhatsApp- στα RT και Sputnik, μέσα ενημέρωσης που συνδέονται με τη ρωσική κυβέρνηση, κατόπιν αιτήματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επιπλέον, έχει απαγορεύσει στα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης να εκμεταλλεύονται το περιεχόμενό τους και έχει ενεργοποιήσει μια νέα λειτουργία στην Ουκρανία που επιτρέπει στους χρήστες να μπλοκάρουν το προφίλ τους. Με αυτόν τον τρόπο, οι μη φίλοι δεν μπορούν να κατεβάσουν ή να μοιραστούν την εικόνα του προφίλ σας ή να δουν τις δημοσιεύσεις σας. “Έχουμε ήδη εφαρμόσει αυτό το εργαλείο σε άλλα μέρη του κόσμου για να βοηθήσουμε στην προστασία των ανθρώπων σε καταστάσεις που δεν είναι ασφαλείς, όπως για παράδειγμα στο Αφγανιστάν”, εξήγησε στο Twitter ο Nathaniel Gleicher, επικεφαλής της πολιτικής ασφάλειας του Facebook. Η εταιρία αφαίρεσε επίσης προσωρινά τη δυνατότητα προβολής και αναζήτησης στις λίστες φίλων των χρηστών στην Ουκρανία.

Επιπλέον, έχει δημιουργήσει ένα ειδικό κέντρο επιχειρήσεων, το οποίο στελεχώνεται από εμπειρογνώμονες -μεταξύ των οποίων μητρική γλώσσα τα ρωσικά και τα ουκρανικά- “οι οποίοι παρακολουθούν την πλατφόρμα 24 ώρες το 24ωρο”. Κατόπιν αιτήματος της ουκρανικής κυβέρνησης, η εταιρία τεχνολογίας έχει περιορίσει την πρόσβαση σε διάφορους λογαριασμούς στην Ουκρανία, ορισμένοι από τους οποίους ανήκουν σε ρωσικούς κρατικούς οργανισμούς μέσων ενημέρωσης. “Εξετάζουμε επίσης άλλα κυβερνητικά αιτήματα για τον περιορισμό των ρωσικών κρατικά ελεγχόμενων μέσων ενημέρωσης”, εξήγησε η εταιρία.

Apple
Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Mykhailo Fedorov, προέτρεψε την Apple να μειώσει την προμήθεια προϊόντων και υπηρεσιών στη Ρωσία. “Χρειαζόμαστε την υποστήριξή σας: το 2022, η σύγχρονη τεχνολογία είναι ίσως η καλύτερη απάντηση στα τανκς, τους πολλαπλούς εκτοξευτές πυραύλων και τους πυραύλους”, ανέφερε ο Fedorov σε επιστολή του προς τον διευθύνοντα σύμβουλο της Apple Tim Cook. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ουκρανία ελπίζει ότι τέτοιες ενέργειες θα παρακινήσουν τη νεολαία και τον εργαζόμενο πληθυσμό της Ρωσίας να σταματήσουν ενεργά την επαίσχυντη στρατιωτική επίθεση.

Εν τω μεταξύ, ο Cook δηλώνει ότι ανησυχεί βαθιά για τη σύγκρουση: “Κάνουμε ό,τι μπορούμε για τις ομάδες μας εκεί και θα υποστηρίξουμε τις τοπικές ανθρωπιστικές προσπάθειες. Οι σκέψεις μου είναι με τους ανθρώπους που κινδυνεύουν αυτή τη στιγμή και εντάσσομαι στο πλευρό όλων εκείνων που ζητούν ειρήνη”.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *