Photo by Vlada Karpovich on Pexels

Deloitte: Καθυστερεί -τουλάχιστον μια 2ετία- η επιστροφή των επαγγελματικών ταξιδιών στα προ πανδημίας επίπεδα | ΜΕΛΕΤΗ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Παρά τις προσδοκίες πολλών εταιρειών, οι δαπάνες για επαγγελματικά ταξίδια απέχουν τουλάχιστον δύο χρόνια από την επίτευξη των προ-πανδημικών επιπέδων, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Η μελέτη της Deloitte, Reshaping the Landscape: Corporate Travel in 2022 and Beyond, αποκαλύπτει ότι οι δαπάνες για τα επαγγελματικά ταξίδια προβλέπεται να φτάσουν το 36% των επιπέδων του 2019, στο δεύτερο τρίμηνο του 2022 και, μέχρι το τέλος του έτους, το 55% των επιπέδων του 2019. Μέχρι το τέλος του 2023, τα επαγγελματικά ταξίδια αναμένεται να φτάσουν το 68% των προπανδημικών επιπέδων.

Οι μεταλλάξεις του COVID έχουν συμβάλει στο εκτεταμένο χρονοδιάγραμμα, με τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων (66%) να λένε ότι η Delta και η Omicron τους έκαναν να “ωθήσουν προς τα πίσω” τα χρονοδιαγράμματα ταξιδιού.

Οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί και η απροθυμία των εργαζομένων να ταξιδέψουν επίσης συμβάλλουν, όπως και οι ανησυχίες για τις τιμές των ταξιδιών.

«Τα επαγγελματικά ταξίδια φαινόταν να είναι έτοιμα για απογείωση το περασμένο καλοκαίρι, αλλά η εμφάνιση των μεταλλάξεων του COVID-19 γρήγορα ανέτρεψε τα σχέδια – ως αποτέλεσμα, οι ηγέτες είναι πιο συντηρητικοί στις εκτιμήσεις τους για την ανάκαμψη των επαγγελματικών ταξιδιών», λέει ο Mike Daher, αντιπρόεδρος της Deloitte.

«Ενώ πολλοί από εμάς ανυπομονούμε να δούμε τους συναδέλφους, τους πελάτες και τους συνεργάτες μας προσωπικά, οι τεχνολογικές πλατφόρμες έχουν καταστήσει δυνατό για τις περισσότερες επιχειρήσεις όχι απλώς να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους από μακριά, αλλά να ευδοκιμήσουν κάνοντας κάτι τέτοιο. Σε συνδυασμό με την ευελιξία στο χώρο εργασίας που δεν δείχνει σημάδια μείωσης η τάση αυτή, καθώς οι επιχειρήσεις επαναξιολογούν και βάζουν ξανά προτεραιότητες πότε και γιατί ταξιδεύουν οι εργαζόμενοι – κάτι που μπορεί να δημιουργήσει νέες ευκαιρίες για τους οργανισμούς να εξελιχθούν και να αναπτυχθούν».

Τα πιο σημαντικά ευρήματα

Τα πιο σημαντικά ευρήματα της έρευνας της Deloitte, έχουν ως εξής:

  • Τα εταιρικά ταξίδια δεν ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες των περισσότερων εταιρειών το δεύτερο εξάμηνο του 2021. Το ένα τρίτο των ταξιδιωτικών διαχειριστών που συμμετείχαν στην έρευνα τον Ιούνιο του 2021 περίμεναν να φτάσουν τα μισά επίπεδα δαπανών του 2019 μέχρι το τέλος του έτους. Μόνο το 8% έφτασε σε αυτό το σημείο, καθώς οι παραλλαγές delta και omicron έβαλαν εμπόδια στα σχέδια.
  • Οι μεταλλάξεις του COVID-19 εμπόδισαν την ανάκαμψη και ο αντίκτυπός τους θα μπορούσε να είναι διαρκής. Τα δύο τρίτα των εταιρειών λένε ότι οι μεταλλάξεις και τα κρούσματα το δεύτερο εξάμηνο του 2021 τις έκαναν να μετατοπίσουν αργότερα  τα χρονοδιαγράμματά τους. Ένα άλλο 15% λέει ότι οι μεταλλάξεις προκάλεσαν μια σημαντική επανεξέταση των ταξιδιωτικών πολιτικών τους.
  • Τα εταιρικά ταξίδια θα βιώσουν μια σταθερή, αλλά όχι απότομη, άνοδο φέτος. Οι δαπάνες προβλέπεται να φτάσουν το 36% των επιπέδων του 2019 το δεύτερο τρίμηνο του 2022 και το 55% μέχρι το τέλος του έτους. Τα επαγγελματικά ταξίδια απέχουν τουλάχιστον δύο χρόνια από την προσέγγιση των προπανδημικών δαπανών, καθώς ορισμένες περιπτώσεις χρήσης ταξιδιών αναμένεται να οδηγήσουν σε λιγότερα ταξίδια μακροπρόθεσμα.
  • Οι κίνδυνοι για την υγεία και οι παράγοντες που οδηγούνται άμεσα από την πανδημία εξακολουθούν να αποτελούν εμπόδια για τα εταιρικά ταξίδια, αλλά προκαλούν λιγότερη ανησυχία από ό,τι το 2021. Ωστόσο, οι αυξημένες τιμές ταξιδιών, παραμένουν μια επίμονη ανησυχία.
  • Καθώς τα διεθνή ταξίδια επιστρέφουν, η Ευρώπη θα ανακάμψει πιο ισχυρά για ταξίδια προέλευσης ΗΠΑ το 2022. Ένας στους τέσσερις ερωτηθέντες λέει ότι αναμένει ότι η συχνότητα ταξιδιών στην Ευρώπη θα πλησιάσει ή θα υπερβεί τα προπανδημικά επίπεδα φέτος. Η Ασία και η Λατινική Αμερική ακολουθούν στις προσδοκίες ανάκαμψης, αλλά παραμένουν πολύ πίσω.
  • Τα συνέδρια και οι εκδηλώσεις αντιμετωπίζουν άλλη μια δύσκολη χρονιά, αλλά θα βελτιωθεί η συμμετοχή. Οι ζωντανές εκδηλώσεις ανέβηκαν τρεις θέσεις μεταξύ των ενεργειών για την αύξηση των ταξιδιών, μπαίνοντας στην πρώτη πεντάδα.
  • Δύο αδύναμα χρόνια και μια κρίση εργατικού δυναμικού κάνουν τα ξενοδοχεία να μειώνουν τις υπηρεσίες και τις ανέσεις. Καθώς συνεχίζονται τα ταξίδια, ορισμένες εταιρείες τροποποιούν τα συμβόλαια επαγγελματικών ταξιδιών, για να εξασφαλίσουν τη διαθεσιμότητα των επιθυμητών ανέσεων ενόψει αυτών των περικοπών υπηρεσιών.
  • Οι εναλλακτικές επιλογές διαμονής, όπως οι ιδιωτικές ενοικιάσεις, βρίσκουν το δρόμο τους στα εταιρικά ταξίδια, αλλά παραμένουν σε ένα εκκολαπτόμενο στάδιο. Περίπου μία στις 10 εταιρείες έχει μη παραδοσιακά καταλύματα στα εργαλεία κράτησής της. Ωστόσο, οι μισές από τις εταιρείες που συμμετείχαν στην έρευνα δεν αποζημιώνουν καν τους υπαλλήλους τους για διαμονή σε καταλύματα εκτός ξενοδοχείου.
  • Η βιωσιμότητα, που εξακολουθεί να αποτελεί προτεραιότητα, θα ωθήσει τις μελλοντικές εταιρικές ταξιδιωτικές δαπάνες. Τρεις στις 10 εταιρείες αναμένουν ότι η βιωσιμότητα θα προκαλέσει μείωση 11%-25% στους ταξιδιωτικούς προϋπολογισμούς, έως το 2025.
  • Το ένα τέταρτο των εταιρειών λέει ότι περισσότερη δουλειά από το σπίτι (WFH) σημαίνει περισσότερα ταξίδια στα κεντρικά γραφεία. Ωστόσο, περισσότερο WFH σημαίνει επίσης λιγότερα ταξίδια συνολικά. Οι εταιρείες που θα κυριαρχούν στα γραφεία έως το δεύτερο τρίμηνο του 2022 είναι δύο φορές πιο πιθανό να αναμένουν ότι οι ταξιδιωτικές δαπάνες θα φτάσουν τα επίπεδα του 2019 έως το τέλος του 2023 από εκείνες που κυριαρχούν στο WFH.

Δουλειά από το σπίτι

Οι πολιτικές εργασίας των εταιρειών για εργασία από το σπίτι επηρεάζουν επίσης τον τρόπο και το πότε οι εργαζόμενοι ταξιδεύουν για επαγγελματικούς λόγους. Για τις εταιρείες που κατέχουν κυρίαρχη θέση εργασίας από το σπίτι το δεύτερο τρίμηνο του 2022, το 36% αναμένει ότι οι εταιρικές ταξιδιωτικές δαπάνες τους θα ανακάμψουν στα επίπεδα του 2019 έως το τέλος του 2023. Από την άλλη πλευρά, το 71% των εταιρειών στις οποίες κυριαρχεί η εργασία από το γραφείο, λέει ότι οι ταξιδιωτικές δαπάνες θα ανακάμψουν κατά τέλος του επόμενου έτους.

Ως αποτέλεσμα των ευέλικτων ρυθμίσεων εργασίας, ένας στους τέσσερις ερωτηθέντες αναμένει περισσότερα ταξίδια στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας, παρά τα λιγότερο συχνά ταξίδια συνολικά.

Εν τω μεταξύ, οι βραχυπρόθεσμες ενοικιάσεις – που χρεώνονται ως μέρη που προσφέρουν περισσότερο χώρο εν μέσω της πανδημίας – δεν έχουν γίνει βασικός πυλώνας των εταιρικών ταξιδιωτικών προγραμμάτων.

Μόνο μία στις 10 εταιρείες συμπεριέλαβε μη παραδοσιακά καταλύματα στα εργαλεία εταιρικών κρατήσεων. Περίπου οι μισές (49%) των επιχειρήσεων δεν αποζημιώνουν τους εργαζομένους για διαμονή εκτός ξενοδοχείου.

Βιωσιμότητα

Σύμφωνα με την έκθεση, η μείωση των εταιρικών ταξιδιών καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας βοήθησε τις εταιρείες να επιτύχουν σημαντικά κέρδη ως προς τους στόχους βιωσιμότητας και το τελικό τους αποτέλεσμα.

Με τη σειρά τους, οι επικεφαλής των επιχειρήσεων σταθμίζουν το κόστος και τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, καθώς και την ικανότητα της τεχνολογίας να αντικαταστήσει την ανάγκη για προσωπική συνάντηση, καθώς αξιολογούν τα ταξίδια που πρέπει να κάνουν οι εργαζόμενοι.

Το ένα τρίτο των διευθυντών που αποφασίζουν για τα ταξίδια (35%) λέει ότι οι εταιρείες τους έχουν δεσμευτεί να μειώσουν τις εκπομπές άνθρακα κατά ένα συγκεκριμένο ποσοστό μέσα σε μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο, επηρεάζοντας το πότε και τον τρόπο ταξιδιού των εργαζομένων.

Οι περισσότεροι ερωτηθέντες αναμένουν ότι η βιωσιμότητα θα μειώσει τις ταξιδιωτικές τους δαπάνες το 2025 κατά 10% ή λιγότερο, ενώ σχεδόν τρεις στους 10 αναμένουν μείωση από 11% σε 25%.

Από την πλευρά των προμηθευτών, σχεδόν ένας στους τρεις ταξιδιωτικούς προμηθευτές αναζητά καθοδήγηση από εταιρείες διαχείρισης ταξιδιών σχετικά με το πώς να μειώσουν το αποτύπωμα άνθρακα. Εν τω μεταξύ, το ένα τέταρτο των ταξιδιωτικών διαχειριστών λέει ότι θα δώσει προτεραιότητα στους ταξιδιωτικούς παρόχους υπηρεσιών, που επενδύουν στη βιωσιμότητα.

Deloitte

Tagged

1 σχόλιο στο “Deloitte: Καθυστερεί -τουλάχιστον μια 2ετία- η επιστροφή των επαγγελματικών ταξιδιών στα προ πανδημίας επίπεδα | ΜΕΛΕΤΗ

Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *