deriziotis

Η εφετινή σεζόν, οι προβλέψεις και οι «προβλέψεις»…

ΓΝΩΜΗ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Του Κωνσταντίνου Στ. Δεριζιώτη

Από την αρχή του 2019, μετά από τη χρονιά ρεκόρ όλων των εποχών για τον ελληνικό Τουρισμό, οι γκρίνιες περίσσευαν.

Παρά το γεγονός ότι η πορεία του ελληνικού Τουρισμού, τα τελευταία χρόνια, έχει ξεπεράσει και τις πλέον αισιόδοξες προβλέψεις και μοιραία κάποια στιγμή θα έρθει η διόρθωση, εντούτοις και φέτος τελικά τα μεγέθη θα κινηθούν αυξητικά.

Και αν για τις αφίξεις υπάρχουν πολλές απόψεις, η σημαντική αύξηση φέτος των εσόδων, δεν αφήνει περιθώρια για οποιονδήποτε αρνητικό σχολιασμό.

Ήμουν από αυτούς -τους λίγους- που έλεγαν από τον Φεβρουάριο ότι η χρονιά θα είναι δύσκολη, αλλά καλή. Με όσους μιλούσαμε στις εκθέσεις, θα θυμούνται ότι η άποψή μου -την οποία ρίσκαρα να διατυπώσω- ήταν ότι η χρονιά θα είναι ελάχιστα θετική ή ελάχιστα αρνητική. Οποιοδήποτε αποτέλεσμα από αυτά θα ήταν επίτευγμα, μετά -ξαναγράφω- από την ιστορικά καλύτερη χρονιά του ελληνικού Τουρισμού.

Άκουσα πολλά σχόλια: από εξαιρετικά αρνητικές προβλέψεις, μέχρι ότι είχα … συμφέρον να παρουσιάζω ρόδινα τα πράγματα.

Κάποια στιγμή, άρχισαν και κάποιοι -λίαν επιεικώς- μολυβοσμπρώχτες που έλεγε και ο αείμνηστος Κακαουνάκης, να γράφουν για τις προγραμματισμένες αεροπορικές θέσεις, έννοια που μάλλον τους ήταν πολύ δύσκολο να καταλάβουν…

«Καταστροφή», σύμφωνα με τη συλλογιστική τους.xrhma

Εμείς συνεχίσαμε να ενημερώνουμε υπεύθυνα και από εδώ και από το διακτυακό αδελφάκι μας, το money-tourism.gr.

Και αφού πέρασε και αυτό, άρχισε το «παραμύθι» με τις προσφορές, λες και πέρυσι τον Αύγουστο δεν δόθηκαν απίστευτες προσφορές για να καλυφθούν τα κενά δωμάτια, από τα stop sales που είχαν κάνει πολλοί ξενοδόχοι, από τον Φλεβάρη.

Και ήρθαν τα στοιχεία για τα έσοδα, να διαψεύσουν πανηγυρικά και αυτά.

Για τις αεροπορικές θέσεις δεν γράφω κάτι, αφού αυτοί που τα έγραφαν έχουν τόση σχέση με τον Τουρισμό, όσο εγώ με την αεροναυπηγική…

Τώρα στο κλείσιμο της χρονιάς, με Σεπτέμβριο, Οκτώβριο και «λίγο» Νοέμβριο μπροστά μας, ας αρχίσουμε να σκεφτόμαστε κοιτώντας το δάσος και όχι το δέντρο.

Με ανοιχτές όλες τις αγορές γύρω μας, με το Brexit, με τις πτωχεύσεις αεροπορικών εταιριών, με, με, με, ο ελληνικός Τουρισμός και φέτος απέδειξε τη δυναμική του.

Ας την πιστέψουμε όλοι όσοι είμαστε στον χώρο, ας διορθώσουμε τα κακώς κείμενα, ξεκινώντας από τα δικά μας και ας κινηθεί η κυβέρνηση στην κατεύθυνση της βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας του κλάδου, αφού τα περισσότερα έσοδα φέτος ήρθαν λόγω των συνεχών επενδύσεων των ξενοδόχων, που αναβαθμίζουν διαρκώς τις μονάδες τους.

ΥΓ: Το άρθρο μου αυτό δεν γράφτηκε για να καταδείξει την επιβεβαίωση των όσων έλεγα και έγραφα. Γράφτηκε για να «θυμίσει» τα επιτεύγματα του ελληνικού Τουρισμού και για να υπενθυμίσει σε όσους γκρίνιαζαν, ότι καλό είναι να ασχολείται ο καθένας με τον μικρόκοσμό του, έτσι ώστε το σύνολο, το άθροισμα, να γίνεται καλύτερο.

*Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο τεύχος Αυγούστου του περιοδικού ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *