«Έφυγε» σε ηλικία 79 ετών ο Harry Goodman

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες της ταξιδιωτικής βιομηχανίας του Ηνωμένου Βασιλείου τα τελευταία 50 χρόνια, ο Harry Goodman, απεβίωσε σε ηλικία 79 ετών.

Ο ιδρυτής της Intasun, μητρική εταιρία της International Leisure Group, υπήρξε πρωτοπόρος στα low cost πακέτα διακοπών και δημιούργησε μια σειρά από εμβληματικά brand στον κλάδο του ταξιδιού. Η αεροπορική εταιρία του, Air Europe, για παράδειγμα, θεωρήθηκε ευρέως ως ο πρόδρομος των low cost αεροπορικών εταιριών του σήμερα, ενώ υπήρξε και η πρώτη πανευρωπαϊκή αεροπορική με βάσεις σε όλα τα μεγάλα αεροδρόμια της Βρετανίας καθώς και στη Μαδρίτη, την Πάλμα, την Ιταλία, τη Γερμανία και τη Σκανδιναβία.

Σε ηλικία 24 ετών, ο Goodman, ίδρυσε την Sunair Holidays και έγινε ο πρώτος μεγάλος επιχειρηματίας της ταξιδιωτικής βιομηχανίας, που μέχρι τότε θεωρούνταν κλάδος βαρετός και συντηρητικός.

Το 1970, δημιούργησε την επιχείρηση που κατέληξε να ορίζει την αγορά πακέτων διακοπών, Intasun, η οποία τελικά έγινε ILG. Από αυτήν προέκυψαν διάσημες εταιρίες εκδρομών, όπως το Skyworld και το Club 18-30.

Η ILG έγινε ο δεύτερος μεγαλύτερος ταξιδιωτικός πράκτορας στο Ην. Βασίλειο και πρωτοστάτησε στην «έκρηξη» της Φλόριντα το 1979, φέρνοντας την αγορά μαζικών ταξιδιών στο Ην. Βασίλειου, όπως ποτέ άλλοτε.

Ο Goodman είδε την αυτοκρατορία του να «καταρρέει «το 1991 ως αποτέλεσμα του Πολέμου του Κόλπου, ωστόσο άφησε κληρονομιά πολλούς από τους κορυφαίους επικεφαλής του κλάδου του τουρισμού, που εργάστηκαν με τον Goodman τη δεκαετία του 1980.

Καθώς ο κλάδος εξελισσόταν, ο Goodman συνέχισε να ανακαλύπτει νέες πτυχές του εαυτού του. Το 1997 ίδρυσε το TV Travel Shop, τον πρώτο τηλεοπτικό σταθμό που εξέπεμπε 24 ώρες το εικοσιτετράωρο και πουλούσε πακέτα διακοπών απευθείας στο κοινό και πωλήθηκε το 2002 στην IAC Corporation.

Το 2005 εισήλθε στην αγορά κρουαζιέρας αγοράζοντας το τμήμα Retail Travel της Page & Moy και ιδρύοντας το Totally Travel, κύριο brand του οποίου είναι η 1st4cruising.

Σε συνδυασμό με την ασύγκριτη καριέρα του, ο Goodman έδινε σημαντικά ποσά σε φιλανθρωπικούς σκοπούς. Ως αρχηγός του Club Variety της Μεγάλης Βρετανίας, συγκέντρωσε περισσότερα από 20 εκατομμύρια λίρες για μειονεκτικά παιδιά στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Goodman θα μείνει στην ιστορία ως ο άνθρωπος που ενέπνευσε και επηρέασε πολλούς από τους σημερινούς επιχειρηματίες και «ηγέτες» της ταξιδιωτικής βιομηχανίας, που τον θεωρούν ως έναν από τους αληθινούς ιδρυτές του τομέα.

ΠΗΓΗ

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *