money tourism copyright
Ρόδος | © ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Βρετανία: Ελληνικά νησιά (;) στη νέα “πράσινη λίστα” | Τι δείχνουν τα στοιχεία | ΠΙΝΑΚΑΣ | Η κίνηση του Ν. Χαρδαλιά

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Πληθαίνουν τα δημοσιεύματα για ένταξη των ελληνικών νησιών της Ρόδου, της Κως, της Ζακύνθου και της Κρήτης, στη διευρυμένη “πράσινη λίστα” της βρετανικής κυβέρνησης, η οποία θα ανακοινωθεί αύριο, Πέμπτη, 3 Ιουνίου.

Όπως γράφει το έγκριτο travelweekly, κατόπιν πιέσεων που δέχεται η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον, στην ανανέωση των λιστών του συστήματος φωτεινού σηματοδότη, με τους προορισμούς στους οποίους οι Βρετανοί θα μπορούν να ταξιδέψουν χωρίς να χρειάζεται να μπουν σε καραντίνα κατά την επιστροφή τους στο Ην. Βασίλειο, αναμένεται να ενταχθούν, εκτός από ορισμένα ελληνικά νησιά, η Μάλτα, κάποια ισπανικά νησιά, η Φινλανδία και πολλά νησιά της Καραϊβικής. Προορισμοί στους οποίους οι Βρετανοί θα μπορούν να ταξιδεύουν χωρίς τον περιορισμό της καραντίνας, από τη Δευτέρα 7 Ιουνίου.

Οι ηγέτες της βιομηχανίας ζήτησαν ουσιαστικές προσθήκες στον “πράσινο κατάλογο” των προορισμών, στην κυβερνητική ανασκόπηση αυτής της εβδομάδας, υπάρχουν, όμως, κι εκείνες οι φωνές που δεν συμφωνούν με ένα ευρύτερο άνοιγμα.

Ο διευθύνων σύμβουλος της easyJet, Johan Lundgren επιμένει πως “μεγάλο μέρος της Ευρώπης θα μπορούσε να ανοίξει σε ασφαλή ταξίδια”, ενώ από την πλευρά του ο  διευθύνων σύμβουλος της TUI, για τη βόρεια περιοχή, Andrew Flintham, υποστηρίζει πως “πολλά θα μπορούσαν να μεταβούν στην πράσινη λίστα”.

Ωστόσο, υπάρχει και η άλλη πλευρά που υποστηρίζει πως η κυβέρνηση δεν πρέπει να βιαστεί και πως οι προορισμοί που πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις θα μπορούσαν να περιληφθούν στον “πράσινο κατάλογο”, στην αναθεώρηση της 28ης Ιουνίου, ημερομηνία η οποία θεωρείται πιο σημαντική, καθώς συνδυάζει την επόμενη αναθεώρηση από την κυβέρνηση της “πράσινης λίστας” και το πρώτο “σημείο ελέγχου” του συστήματος φωτεινού σηματοδότη.

Το ζήτημα είναι, εάν η βρετανική κυβέρνηση θα αποφασίσει να άρει όλους τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς στις 21 Ιουνίου, όπως έχει προγραμματιστεί. Κάποιες πηγές από το αγγλικό σύστημα Υγείας (NHS) δεν αποκλείουν την καθυστέρηση των σχεδίων για κατάργηση των περιορισμών στις 21 Ιουνίου, εάν τα νοσοκομεία αρχίσουν να “υποφέρουν” από αύξηση σε εισαγωγές κρουσμάτων με το μεταλλαγμένο στέλεχος που είναι πολύ πιο μολυσματικό από την μετάλλαξη Kent, η οποία πυροδότησε το καταστροφικό δεύτερο κύμα.

πράσινη λίστα
Πηγή: Daily Mail

Κάποιοι επιστήμονες ζητούν από το NHS να καθυστερήσει το τελικό βήμα στον χάρτη πορείας για τουλάχιστον δύο μήνες, δίνοντας περισσότερο χρόνο για να εμβολιαστούν πλήρως εκατομμύρια περισσότεροι ενήλικες. Η ανάλυση δείχνει ότι η μια δόση εμβολίου είναι μόνο περίπου 33% αποτελεσματική στο μπλοκάρισμα των συμπτωμάτων του Covid σε ασθενείς που έχουν μολυνθεί με την ινδική παραλλαγή, σε σύγκριση με περίπου 50% για το στέλεχος Kent.

Daily Mail πράσινη λίστα
Πηγή: Daily Mail

Υπενθυμίζεται ότι ο Boris Johnson ανακοίνωσε το άνοιγμα της Βρετανίας σε 4 στάδια με το πρώτο να έχει γίνει στις 8 Μαρτίου και το τελευταίο που εκκρεμεί να είναι για τις 21 Ιουνίου, το οποίο εξελίσσεται κανονικά με την σταδιακή κατάργηση των περιορισμών της πανδημίας.

Στις 12 Απριλίου εφαρμόστηκε με επιτυχία μέχρι στιγμής, το δεύτερο στάδιο χαλάρωσης των μέτρων που είχε σχεδιάσει η κυβέρνηση, με το άνοιγμα καταστημάτων λιανεμπορίου, υπηρεσιών προσωπικής φροντίδας, γυμναστηρίων, δημόσιων βιβλιοθηκών, ζωολογικών κήπων και θεματικών πάρκων, αλλά και της εστίασης σε εξωτερικούς χώρους παμπ και εστιατορίων και στις 17 Μαϊου το τρίτο.

Αντιστοίχως αν η εφαρμογή των νέων λιστών στο σύστημα φωτεινού σηματοδότη γίνει στις 7 Ιουνίου, αφού γίνει η σχετική ανακοίνωση αύριο, η επόμενη θα εφαρμοστεί στις στις 28 Ιουνίου. Αυτή, σύμφωνα με παράγοντες της τουριστικής βιομηχανίας του Ην. Βασιλείου, θα μπορούσε να αφορά ακόμη, όχι μόνο μια εκτεταμένη  “πράσινη λίστα”, αλλά και την “ελευθερία” των πλήρως εμβολιασμένων επιβατών, μειώνοντας την ανάγκη για επαναλαμβανόμενα τεστ Covid και για επιβολή καραντίνας.

Μια τέτοια συμφωνία για την εξαίρεση από τους περιορισμούς των εμβολιασμένων Βρετανών και Αμερικανών ταξιδιωτών θα μπορούσε να προκύψει κατά τη συνάντηση του Βρετανού πρωθυπουργού, Μπόρις Τζόνσον με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν στη σύνοδο κορυφής των G7, στην Κορνουάλη, την επόμενη εβδομάδα.

Κάτι τέτοιο θα αποτελεί την πρώτη ρύθμιση για ειδική μεταχείριση εμβολιασμένων ταξιδιωτών από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Κατάταξη και σε επίπεδο νησιών – Ο Ν. Χαρδαλιάς

Το μεγάλο στοίχημα για την αυριανή ανακοίνωση της αναθεώρησης των λιστών, είναι  η κατάταξη όχι μόνο σε επίπεδο χωρών, αλλά και σε επίπεδο προορισμών, κάτι που όπως έχει προκύψει και από δηλώσεις σημαντικών παραγόντων της τουριστικής βιομηχανίας της Βρετανίας, όπως ο επικεφαλής της Jet2 Steve Heapy η κυβέρνηση το έχει υποσχεθεί.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις ταξιδιωτικές συμβουλές του FCDO, πράσινα από τις 20 Απριλίου με βάση την τρέχουσα εκτίμηση των κινδύνων Covid-19, είναι τα ελληνικά νησιά Ρόδος, Κως, Ζάκυνθος, Κέρκυρα και Κρήτη.

Υπενθυμίζεται ότι όπως έχει γράψει και το ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ, αλλά έχουν επικαλεστεί και οι ηγέτες της ταξιδιωτικής βιομηχανίας στην Βρετανία, η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί για κατάταξη προορισμών και στην βάση νησιών-προορισμών και όχι μόνο χώρας, με φήμες να κάνουν λόγο για “έλλειψη πόρων” να αξιολογηθούν οι νησιωτικοί προορισμοί στην πρώτη ανακοίνωση των πράσινων χωρών.

Ο δε υπουργός Μεταφορών Grant Shapps δήλωσε στο BBC στις 26 Μαϊου, ότι “δημοφιλή νησιά καλοκαιρινών διακοπών στον ήλιο, θα μπορούσαν να μπουν στον πράσινο κατάλογο ακόμη και αν η ηπειρωτική χώρα παραμένει πορτοκαλί”.

Και για να μην υπάρξει οποιαδήποτε παρανόηση συμπλήρωσε: “Τα νησιά στη Μεσόγειο, το Αιγαίο και αλλού, που είναι δημοφιλή στους παραθεριστές θα μπορούσαν να μπουν στην πράσινη λίστα, όπως τα Κανάρια, οι Βαλεαρίδες και τα ελληνικά νησιά”.

Και διευκρίνισε: “Όταν ένα αεροσκάφος μπορεί να πετάξει απευθείας σε ένα νησί και επομένως αυτό το νησί είναι προσβάσιμο χωρίς να απαιτείται πρόσβαση μέσω της ηπειρωτικής χώρας, πρέπει να το δούμε διαφορετικά. Αυτό κάναμε και πέρυσι. Το Κοινό Κέντρο Βιοασφάλειας εξετάζει διάφορους παράγοντες. Εκτός από το επίπεδο των κρουσμάτων, εξετάζει επίσης το επίπεδο των εμβολιασμών, αλλά επίσης ενδιαφέρεται πολύ για τις μεταλλάξεις και αυτό απαιτεί τη δυνατότητα μέτρησής τους. Και σε μερικά από τα νησιά τα στοιχεία αυτά λείπουν. Ζήτησα από το Κοινό Κέντρο Βιοασφάλειας να εξετάσει τα νησιά με αυτά τα κριτήρια. Όπου είναι δυνατόν, θα ήθελα να τα συμπεριλάβουν εάν συντρέχουν οι προϋποθέσεις”.

Στο πλαίσιο αυτό, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες ότι από την Δευτέρα 31 Μαΐου “ενεργοποιούμε σε συνεργασία με την Επιτροπή Επιδημιολόγων του Υπουργείου Υγείας, ένα νέο εργαλείο επιδημιολογικής επιτήρησης, διαφάνειας και ενδυνάμωσης των πολιτών, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και των ξένων αρχών για την πορεία της πανδημίας, τόσο σε επίπεδο επικρατείας όσο και σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας.

Συγκεκριμένα, στην ιστοσελίδα covid-19.gov.gr, αλλά και στις ιστοσελίδες της Πολιτικής Προστασίας και του ΕΟΔΥ, θα μπορεί κάθε πολίτης της χώρας να παρακολουθεί 4 κρίσιμους δείκτες.

Πρώτον, το δείκτη θετικότητας, δηλαδή τα θετικά κρούσματα ως προς τα τεστ που διενεργούνται σε κάθε περιοχή.

Δεύτερον, τον αριθμό των κρουσμάτων ανά 100.000 σε 7ημερη κυλιόμενη βάση.

Τρίτον, την ανοδική, καθοδική, σταθερή τάση των κρουσμάτων σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Και τέλος, το επίπεδο εμβολιασμού του πληθυσμού στην κάθε περιοχή της χώρας, με τουλάχιστον μια δόση.

Οι παραπάνω δείκτες θα αποτυπώνουν μια καθαρή εικόνα για την πορεία της πανδημίας, αλλά και τα αναγκαία μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται σε περίπτωση που παρατηρείται κάποια τοπική έξαρση που αξιολογείται ως επικίνδυνη, από την ομάδα των Επιδημιολόγων και των ιχνηλατών της Πολιτικής Προστασίας και του ΕΟΔΥ.

Η Επιτροπή των Επιδημιολόγων συνεδριάζει σε εβδομαδιαία βάση, κάθε Τετάρτη, για τη διαμόρφωση του επιδημιολογικού χάρτη της χώρας, πάντα σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ και τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας”.

Η εξέλιξη αυτή, αν και δεν έχει υλοποιηθεί σήμερα 2 Ιουνίου, με ευθύνη του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, όπως ανέφεραν στο Χ&Τ πηγές της Πολιτικής Προστασίας, είναι μείζονος σημασίας, φτάνει βέβαια να προλάβουμε την αυριανή αναθεώρηση των Άγγλων.

Όπως τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς, “Οι βασικές παράμετροι βάσει των οποίων λαμβάνονται οι τελικές αποφάσεις δίνονται ως εξής:

· Ο 7ήμερος κινητός μέσος όρος κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους,

· Ο 14ήμερος αριθμός κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους,

· Ο δείκτης θετικότητας ελέγχων,

· Η εβδομαδιαία ποσοστιαία μεταβολή των κρουσμάτων,

· Ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων,

· Η ηλικιακή κατανομή των κρουσμάτων,

· Ο εβδομαδιαίος αριθμός νέων νοσηλειών ανά 100.000 κατοίκους,

· Ο εβδομαδιαίος αριθμός θανάτων ανά 100.000 κατοίκους,

· Το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης,

· Ο ενεργός αριθμός αναπαραγωγής των κρουσμάτων (Rt),

· Η πληρότητα του συστήματος Υγείας στην ευρύτερη περιοχή,

· Η ανάλυση της ιχνηλάτησης των επαφών και η στεγανοποίησή τους και

· Η ανάλυση του ρυθμού και του αριθμού των μεταλλάξεων στην κάθε περιοχή.

Η τελική διαμόρφωση του επιδημιολογικού χάρτη προκύπτει έπειτα από συνδυαστική αξιολόγηση όλων των ανωτέρω δεικτών και πραγματοποιείται σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας και Δήμου ανά την επικράτεια”.

Τι λέει ο Paul Charles

Από την πλευρά του ο έγκυρος ταξιδιωτικός αναλυτής και έχων σημαντικές σχέσεις με την βρετανική κυβέρνηση, Paul Charles και ο Robert Boyle, πρώην επικεφαλής της BA που και οι δύο πρόβλεψαν σωστά την λίστα των πράσινων προορισμών, εκτιμούν για αύριο ότι μια μικρή χούφτα νησιών της Μεσογείου, του Ατλαντικού και της Καραϊβικής θα μπορούσε να μπει στην αυριανή πράσινη λίστα, συμπεριλαμβανομένων των Καναρίων Νήσων, κάποιων ελληνικών νησιών, της Μάλτας, των Μπαρμπάντος και της Τζαμάικα.

Αυτό αφήνει τους ταξιδιώτες που ελπίζουν να επισκεφθούν τη Γαλλία, την Ιταλία και την ηπειρωτική Ισπανία και αντιμετωπίζουν καραντίνα κατά την επιστροφή τους στην πατρίδα τους, απογοητευμένους, καθώς οι προορισμοί είναι πιθανό να παραμείνουν στην πορτοκαλί λίστα.

Χρησιμοποιώντας μεθόδους παρόμοιες με αυτές που υιοθετήθηκαν από το Κοινό Κέντρο Βιοασφάλειας, το οποίο ενημερώνει το σύστημα φωτεινού σηματοδότη της κυβέρνησης, το δίδυμο συμφωνεί ότι οι στατιστικές πανδημίας σε αυτές τις χώρες εξακολουθούν να είναι πολύ υψηλές για να θεωρηθούν «ασφαλείς» μετακινήσεις.

πράσινη λίστα

Για παράδειγμα, το ποσοστό των κρουσμάτων επτά ημερών στην ηπειρωτική Ισπανία ανά 100.000 ήταν στις 27 Μαΐου 72,8, σε σύγκριση με το 23,4 του Ηνωμένου Βασιλείου. Στη Γαλλία το αντίστοιχο ποσοστό υποθέσεων είναι 149,6 και στην Ιταλία, 80,3 ανά 100.000. Η ταχύτητα του εμβολιασμού έχει αυξηθεί κάπως στην Ευρώπη, αλλά τα έθνη εξακολουθούν να υστερούν από το επίπεδο του Ηνωμένου Βασιλείου. Το 42% του πληθυσμού στην Ισπανία έλαβε μια πρώτη δόση, το 43% στη Γαλλία και το 41% ​​στην Ιταλία.

 Σύμφωνα με του υπολογισμούς και με βάση τα δεδομένα, εκτιμούν ότι Κανάρια Νησιά, Φινλανδία, Τζαμάϊκα, Βαλεαρίδες, Μπαρμπάντος, Μάλτα, Μαρόκο και Γρενάδα, είναι πιθανό αύριο να μπουν στην πράσινη λίστα. Για την Ελλάδα με 140,7 κρούσματα δεν κάνουν αναφορά, την “αφήνουν” όμως στο κίτρινο.

Ποιές είναι οι απαιτήσεις ανά χρωματική ζώνη

Oι απαιτήσεις για τις πράσινες, πορτοκαλί και κόκκινες χώρες έχουν ως εξής:

Crete gkitsakis κατηγοριοποίηση πράσινη λίσταΠράσινο: Οι αφίξεις θα πρέπει να έχουν ένα τεστ πριν από την αναχώρηση, καθώς και ένα τεστ PCR την 2η ημέρα ή πριν από αυτή κατά την άφιξη στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά δεν θα χρειαστεί  καραντίνα κατά την επιστροφή (εκτός εάν έχουν θετικό αποτέλεσμα) ή να λάβουν επιπλέον δοκιμές, μειώνοντας κατά το ήμισυ το κόστος των δοκιμών κατά την επιστροφή από τις διακοπές
Πορτοκαλί: Οι αφίξεις θα πρέπει να μπαίνουν καραντίνα κατ’ οίκον για μια περίοδο 10 ημερών, να έχουν κάνει ένα τεστ πριν από την αναχώρηση, ένα τεστ PCR την 2η ημέρα και ένα τεστ την 8η ημέρα με την επιλογή Test to Release την 5η ημέρα για να τερματιστεί η καραντίνα νωρίτερα
Κόκκινο: Οι αφίξεις θα υπόκεινται σε περιορισμούς που ισχύουν επί του παρόντος για χώρες «κόκκινης λίστας», οι οποίες περιλαμβάνουν διαμονή 10 ημερών σε ένα συγκεκριμένο ξενοδοχείο καραντίνας, με κόστος με κόστος 1.750 £ για μεμονωμένους ταξιδιώτες, που θα βαραίνει τον τουρίστα, δοκιμές πριν από την αναχώρηση και δοκιμές PCR τις ημέρες  2 και 8, μετά την άφιξη

Πηγή διαγράμματος: Telegraph

Βασικοί παράγοντες στην αξιολόγηση των χωρών  και την  λίστα είναι το ποσοστό του πληθυσμού που έχει εμβολιαστεί, το ποσοστό μόλυνσης, ο επιπολασμός των μεταλλάξεων και η παροχή από την χώρα αξιόπιστων επιστημονικών δεδομένων και γονιδιωματικής αλληλουχίας, ώστε να εντοπίζονται οι μεταλλάξεις.

TTG πράσινη λίστα
Πηγή: TTG

Και οι προβλέψεις της Telegraph για την λίστα

Σε μία εκτενή αναφορά, με βαθμολόγηση των νησιών που ενδέχεται να μπουν στην πράσινη λίστα, προχώρησε η Telegraph.

Τα βασικά σημεία του ρεπορτάζ της Telegraph, έχει ως ακολούθως:

“With islands set to be considered separate from their mainland, June’s upcoming international travel update just got more interesting

Could Corfu, Mykonos, Menorca and Ibiza be added to the ‘green list’ before long?

Robinson Crusoe had the right idea. Not in being shipwrecked, per se (even in the pages of 18th-century literature, being on a boat in a storm is rarely a strategy worth pursuing), but in managing to maroon himself on a tropical island. Which of us, at some point in the past 15 months, has not dreamed of a palm-shaded beach, lost an ocean away from the world and its ills, and decided that such isolation sounded blissful?

There will be a modicum of this thinking in the Government’s first update to the green list of sanctioned destinations for British travellers this summer – which is set to be announced by the Department for Transport some time in the coming week, ahead of June 7. Although Crusoe’s area of exile, the Caribbean, is unlikely to make anything more than a limited appearance (for now), there have already been hints that several islands closer to home, among them Malta, may soon be part of the select group of places that tourists from the UK can visit without having to quarantine on return.

Transport Secretary Grant Shapps revealed as much last week, saying that he has asked Joint Biosecurity Centre, the Covid analysis group, “to consider islands within their criteria, and, where possible… to include them, if facts stacked up” – ahead of the update.

Although nothing is straightforward in the Covid era, the line of thinking is pretty simple – that islands served by direct flights from Britain can be considered separately from their respective mainlands. And we have seen this policy before – last summer, when the Government placed some of the Greek outcrops in different categories to the likes of Athens. Add in local levels of vaccination and it should be possible to draft a list of islands in the Mediterranean and beyond where Britons should be able to go without restriction, even if the mainland destination to which they are attached remains off the travel map for now.

Which islands? Well, that’s the big question – and all will not be revealed for another few days, at least. But the figures already point to a re-embracing of the Balearic and Canary Islands – and, further afield, some of the popular options in the Greek Aegean. We crunch the numbers, measure the data, and assess the likelihood of Tenerife, Ibiza, Crete et al being available soon for a welcome spot of marooning…

Looking promising

The Balearic and Canary Islands, Spain

Chances of being green-lit: 9/10

The most likely additions to the green list at the next announcement are, fortunately, big favourites of British holidaymakers: the Spanish islands of the Canaries and the Balearics. In these two small regions lie some of Europe’s most popular summer destinations – from Mallorca and Menorca in the Mediterranean, to Lanzarote and Tenerife off the coast of North Africa.

These islands not only have both low case numbers and encouraging vaccination figures, but, perhaps most importantly, have excellent tourism infrastructure. Each major island has its own airport with direct flights to the UK, meaning that the Department for Transport can approach each separately should it need to amend the advice on an individual basis.

The Canary Islands have the curious honour, too, of being excluded from the Foreign Office’s advice against travel to Spain, which means it is one of the few current amber destinations to which tour operators are still running trips.

Rhodes, Kos, Zakynthos, Corfu and Crete, Greece

Chances of being green-lit: 8/10

Greece is where it gets complicated. Firstly, it has scores of islands – some with populations you can count on a few dozen hands – and secondly, its data is wrapped up in unhelpful boundaries which cluster together islands, such as the North Aegean, which includes Samos, Lesbos and Chios. This would make it difficult, one would imagine, for the DfT to make its comparisons.

The data show that the North Aegean’s islands have the most favourable comparison to national rates, but all three groups have seen slight upticks this month. On vaccines, there is scant data, but Greece has said all medium and small islands should be fully vaccinated by the end of May, as part of its “Freedom” drive to kickstart islands.

The best indicator might be found in the Foreign Office’s advice on Greece. The FCDO has departed from the guidance of the DfT to exclude several islands from its guidance against travel: Rhodes, Kos, Zakynthos, Corfu and Crete. It seems likely, then, that these are the islands set to turn green in June.

On the fence

Sardinia, Italy

Chances of being green-lit: 5/10

Sardinia has long tempted tourists from the UK to the hiking trails of its mountainous interior, with the prospect of an afternoon wind-down on a beach afterwards.  It now seems possible that Britons may be able to indulge in such a day again soon, thanks to the island keeping its case rate below that of its mainland counterpart.  Sardinia is not in the same league as Spain’s holiday islands in attracting guests, but it does boast direct air links with the UK. It would be a surprising addition to the green list but its figures make for pleasant reading.

Santorini, Mykonos, Samos and Skiathos, Greece

Chances of being green-lit: 6/10

These Greek islands are in a strong position when it comes to transport, with many of them boasting their own airports. Some, like Santorini and Mykonos, also offer direct flights to the UK. However, they have been excluded from the Foreign Office’s relaxation of travel guidance, so it’s possible they will miss out on the green light this time around.  This could be because the Department for Transport does not consider it prudent to open up all of Greece’s islands at once. With the big-hitters like Corfu and Crete poised to go green, they may delay giving the go-ahead to these islands.

Long shots

Corsica,  France

Chances of being green-lit: 2/10

France raised eyebrows when it began easing lockdown measures last month, even though case rates were still alarmingly high – but the country has held its nerve and new infections are down on its April peak. It is unlikely, however, that its main holiday island, Corsica, will get the green light from the UK Government in June.

The island’s case rates are down (below 1 per 100,000 for new daily infections) and are among some of the lowest in France. However, it seems unlikely the Government would use its green-list capital on an island not considered a major tourist destination for Britons, and attached to a country that still has infection rates more than four times those of the United Kingdom. It also doesn’t help that the nation has just imposed a 14-day quarantine period for all those arriving from Britain.

Dalmatian Islands, Croatia

Chances of being green-lit: 2/10

Croatia’s Adriatic coast is peppered with islands, stretching from Istria in the north to Dubrovnik in the south. They range greatly in appeal, but some of the most popular include Vis, Krk and Hvar.

Unfortunately, for the purpose of analysing data, the islands’ numbers are wrapped in their mainland regional authorities, making it difficult to see which destinations have the best numbers. Croatia, as a whole, is coming down from the peak of its second wave, but still has a case rate far higher than that of the UK, and a sluggish vaccination drive not yet reaching a third of the population.

What’s more, with no direct flights from the UK, it will be an unlikely addition to the green list at this point.

Sicily, Italy 

Chances of being green-lit: 1/10 

Sicily feels almost too vast to be a Mediterranean island, which perhaps goes some way to explaining why its case rate is slightly higher than Italy’s average, though it is now falling. Until recently, Sicily’s rate was bucking the national trend and rising. This makes it an unlikely addition to the green list”.
πράσινη λίστα πράσινη λίστα πράσινη λίστα πράσινη λίστα πράσινη λίστα πράσινη λίστα

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *