Photo by Andrea Piacquadio on Pexels

Έρευνα: “Aνοικτοί” σε ταξίδια χωρίς πτήσεις οι Βρετανοί ταξιδιώτες | Δίνουν “ψήφο εμπιστοσύνης” στις σιδηροδρομικές μετακινήσεις

ΜΕΛΕΤΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ένας στους τέσσερις ταξιδιώτες από το Ην. Βασίλειο είναι πιο πρόθυμος να κάνει διακοπές, οι οποίες δεν θα περιλαμβάνουν πτήση, ή να επιλέξει ως τρόπο μετάβασης στον προορισμό των διακοπών του το τρένο, από ό,τι πριν από μια δεκαετία. Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα νέας έρευνας της InsureandGo, που διερεύνησε τους τύπους βιώσιμων διακοπών που είναι τώρα πιο πρόθυμοι να εξετάσουν οι Βρετανοί, σε σύγκριση με 10 χρόνια πριν.

Ειδικότερα, με βάση τα ευρήματα της έρευνας, η οποία πραγματοποιήθηκε σε περισσότερους από 2.000 Βρετανούς παραθεριστές, το 77% είναι πιο πιθανό να εξετάσει το ενδεχόμενο να κάνει διακοπές φιλικές προς το περιβάλλον, σε σχέση με το 2013.

Μεταξύ των ανθρώπων που είχαν κάνει σημαντικές αλλαγές στον τρόπο ζωής τους στο εσωτερικό της χώρας τους για να είναι πιο βιώσιμοι, το ποσοστό αυτό αυξήθηκε στο 91%.

Ωστόσο, ακόμη και μεταξύ εκείνων που δήλωσαν ότι έκαναν μικρά βήματα ή παραδέχτηκαν ότι δεν έκαναν καμία προσπάθεια για να αλλάξουν τον τρόπο ζωής τους στο εσωτερικό της χώρας τους, τα ποσοστά εξακολουθούσαν να είναι 81% και 55%, αντίστοιχα.

Γυρίζουν την… πλάτη στις πτήσεις οι ταξιδιώτες

Ένα σημαντικό ποσοστό των ερωτηθέντων ήταν πιο δεκτικό στο ενδεχόμενο διακοπών χωρίς πτήση (24%) ή ταξιδιού με τρένο (23%), σε σύγκριση με μια δεκαετία πριν.

Ενώ η τάση αυτή ήταν δημοφιλής σε διάφορες ηλικιακές ομάδες, οι μεγαλύτεροι σε ηλικία ταξιδιώτες ήταν πιο πρόθυμοι να εξετάσουν αυτές τις επιλογές από ό,τι οι νεότεροι.

Συγκεκριμένα, το 24% και το 27% των ατόμων άνω των 65 ετών ήταν διατεθειμένοι να κάνουν διακοπές χωρίς πτήση ή να ταξιδέψουν με τρένο, αντίστοιχα, σε σύγκριση με το 20% και το 19% των ατόμων κάτω των 25 ετών.

Ακόμα και μεταξύ των ταξιδιωτών που συνήθως κάνουν πολλά ταξίδια στο εξωτερικό κάθε χρόνο, το 19% εξέφρασε μεγαλύτερη προθυμία για διακοπές χωρίς πτήσεις και το 22% για ταξίδια με τρένο.

Υπήρξε επίσης αύξηση του ποσοστού των ταξιδιωτών κάτω των 40 ετών που θα ήταν διατεθειμένοι να κάνουν διακοπές με εθελοντικό έργο (14%). Η τάση αυτή κορυφώθηκε μεταξύ των ταξιδιωτών κάτω των 25 ετών, όπου το ποσοστό έφτασε το 19%.

Στο επίκεντρο η βιωσιμότητα

Προηγούμενη έρευνα της InsureandGo διαπίστωσε ότι τρεις στους πέντε (61%) ταξιδιώτες από το Ηνωμένο Βασίλειο συνυπολογίζουν πλέον τη βιωσιμότητα ως παράγοντα κατά τον προγραμματισμό των διακοπών τους.

Οι διακοπές με πεζοπορία και περπάτημα θεωρούνται βιώσιμες επιλογές για περισσότερο από το ένα τρίτο (35%) των ερωτηθέντων -ιδιαίτερα μεταξύ εκείνων που τείνουν να κάνουν διακοπές στο εσωτερικό και μεταξύ των πιο οικολογικά σκεπτόμενων ταξιδιωτών (47%).

Άλλες δημοφιλείς διακοπές ήταν το glamping, η ποδηλασία και η ηλεκτροκίνητη ποδηλασία, ενώ ένας στους πέντε ήταν πιο πιθανό να εξετάσει το ενδεχόμενο διακοπών με πλοιάριο ή πλοίο σε κανάλι από ό,τι πριν.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα της έρευνας, ο διευθύνων σύμβουλος της InsureandGo, Chris Rolland, δήλωσε: “Τα τελευταία δύο χρόνια παρατηρήθηκε μια ραγδαία αλλαγή στη νοοτροπία των Βρετανών ταξιδιωτών. Δεν πρόκειται πλέον για ένα εξειδικευμένο ενδιαφέρον, αλλά έχει γίνει ένας ολοένα και πιο σημαντικός παράγοντας για πελάτες όλων των ηλικιών και υπόβαθρων. Μόνο τα τελευταία δέκα χρόνια, είδαμε την πλειοψηφία των πελατών να είναι περισσότερο πρόθυμοι να κάνουν διακοπές φιλικές προς το περιβάλλον. Αυτή είναι μια νοοτροπία σε όλες τις δημογραφικές ομάδες, με ένα μεγάλο ποσοστό των ατόμων άνω των 50 ετών να είναι διατεθειμένοι να κάνουν σημαντικές αλλαγές στον τρόπο που ταξιδεύουν προκειμένου να κάνουν το καθήκον τους. Όλα τα σημάδια δείχνουν ότι πρόκειται για μια διαρκή και ουσιαστική τάση που ήρθε για να μείνει”.

“Καθώς η ζήτηση και οι προσδοκίες για φιλικές προς το περιβάλλον και βιώσιμες εμπειρίες αυξάνονται, ο κλάδος θα πρέπει να ανταποκριθεί και να προσαρμοστεί. Η έμφαση που δόθηκε στην πρόσφατη συνάντηση του UNWTO στις πράσινες επενδύσεις στον κλάδο σηματοδοτεί την κατεύθυνση των εξελίξεων για τα επόμενα 10 χρόνια και μετά. Για τις μακροπρόθεσμες προοπτικές του κλάδου, είναι σημαντικό να μην χάσουμε αυτή τη δυναμική”, πρόσθεσε ο κ. Rolland.

Τύποι βιώσιμων διακοπών που οι Βρετανοί είναι πιο πρόθυμοι να εξετάσουν τώρα, σε σύγκριση με 10 χρόνια πριν:

Περπάτημα/πεζοπορία – 35%
Κατασκήνωση/glamping – 29%
Ταξίδια χωρίς πτήσεις – 24%
Σιδηροδρομικά – 23%
Ποδηλασία 20%
Βαρκάδα – 20%
Ευεξία – 18%
Άγρια ζωή/σαφάρι – 18%
Ηλεκτρονικό ποδήλατο – 15%
Αγροτουρισμός – διαμονή σε αγρόκτημα που παράγει τα δικά του τρόφιμα – 15%
Ιστιοπλοΐα – 11%
Αθλητισμός (γκολφ/τένις) – 10%
Ταξίδια εθελοντών – 10%
Το 23% δεν θα ήταν περισσότερο διατεθειμένο να εξετάσει ένα διαφορετικό είδος διακοπών για να είναι πιο βιώσιμες.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *