Photo Adrian Agawin on Pexels

ΕΡΕΥΝΑ: Βαθιά το χέρι στην τσέπη για διακοπές στο εξωτερικό βάζουν οι Βρετανοί | Αυξημένες οι δαπάνες για διακοπές εκτός… πυλών

ΜΕΛΕΤΕΣ ΜΟΝΕΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Οι δαπάνες για διακοπές στο εξωτερικό συνεχίζουν να ξεπερνούν τη ζήτηση για εγχώριες διακοπές, σύμφωνα με νέα στοιχεία της Barclays.

Παρά το γεγονός ότι οι καταναλωτές συνεχίζουν να δίνουν προτεραιότητα στα ταξίδια στο εξωτερικό, η αύξηση των δαπανών στα ταξιδιωτικά γραφεία παρέμεινε σχεδόν στάσιμη στο 0,1% τον Ιούνιο, αν και η αύξηση στις συναλλαγές έφτασε το 3,4%.

Ωστόσο, οι δαπάνες με καταναλωτικές κάρτες σε αεροπορικές εταιρίες αυξήθηκαν κατά 33,5%, σημαντικά περισσότερο από την αύξηση των δαπανών για διεθνή και εγχώρια ξενοδοχεία, θέρετρα και καταλύματα, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 5,4%, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Η Barclays διαπίστωσε ότι οι δαπάνες στον τομέα των μεταφορών επηρεάζονται όλο και περισσότερο από την “τιμολόγηση με το σταγονόμετρο” – ταν οι εταιρίες προσθέτουν επιπλέον τέλη και επιβαρύνσεις κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής διαδικασίας πληρωμής, με αποτέλεσμα η τελική τιμή να είναι υψηλότερη από αυτή που αρχικά διαφημίζεται.

Περισσότεροι από τέσσερις στους 10 καταναλωτές (43%) αναφέρουν ότι έχουν παρατηρήσει περισσότερα παραδείγματα “τιμολόγησης με το σταγονόμετρο” κατά τις ηλεκτρονικές αγορές, ιδίως στα αεροπορικά εισιτήρια (47%).

Οι συνολικές δαπάνες των καταναλωτών για κάρτες αυξήθηκαν κατά 5,4% σε ετήσια βάση τον Ιούνιο, ποσοστό μικρότερο από το αντίστοιχο του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή με Κατοικία – CPIH (7,9%), αλλά αισθητά υψηλότερο από εκείνο του Μαΐου (3,6%), σύμφωνα με την Barclays.

Αυτό συνέβη καθώς περισσότερα από τα δύο τρίτα (67%) των αγοραστών αναζητούν τρόπους για να μειώσουν το κόστος των εβδομαδιαίων αγορών τους, ενώ σχεδόν το ένα τρίτο (32%) ψωνίζει σε πολλά σούπερ μάρκετ για να εξασφαλίσει μια σειρά από προσφορές.

Οι αγορές σε εκπτωτικά καταστήματα αυξήθηκαν κατά 8,8% -η μεγαλύτερη αύξηση από τον Απρίλιο του 2021- σε μια περαιτέρω ένδειξη ότι οι καταναλωτές αναζητούν την καλύτερη δυνατή σχέση ποιότητας-τιμής, όπου αυτό είναι δυνατόν.

Σε δηλώσεις της η διευθύντρια της Barclays, Esme Harwood, είπε: “Τον Ιούνιο οι Βρετανοί μπήκαν σε καλοκαιρινό ρυθμό, δίνοντας μια ευπρόσδεκτη ώθηση σε πολλές κατηγορίες, που έχουν ανάγκη από τον ήλιο. Οι παμπ και τα μπαρ επωφελήθηκαν από τους Βρετανούς που απολάμβαναν τον ήλιο στις μπυραρίες, ενώ τα κρεοπωλεία και τα κέντρα κηπουρικής είδαν ένα “άλμα” χάρη στην έλευση της εποχής του μπάρμπεκιου. Ακόμα και τα καταστήματα λιανικής πώλησης ειδών ένδυσης, τα οποία αγωνίζονται από την αρχή της κρίσης του κόστους διαβίωσης, επέστρεψαν σε ρυθμούς ανάπτυξης, καθώς οι καταναλωτές εκμεταλλεύτηκαν τη ζέστη για να ανανεώσουν την καλοκαιρινή τους γκαρνταρόμπα”.

Ωστόσο, ο επικεφαλής επενδύσεων της Barclays UK Wealth Management, Will Hobbs, προειδοποίησε ότι η βρετανική οικονομία “παραμένει σε επισφαλή θέση”.

“Δύσκολα τρίμηνα βρίσκονται μπροστά μας, καθώς η άνοδος των επιτοκίων συνεχίζει να ασκεί πιέσεις στις ταμειακές ροές των νοικοκυριών. Ωστόσο, υπάρχουν ελαφρυντικά. Μεγάλο μέρος αυτής της πρόσθετης επιβάρυνσης των ενυπόθηκων δανείων θα περιέλθει στα νοικοκυριά, που είναι πιο ικανά να την αντέξουν, έχοντας σημαντικές πλεονάζουσες αποταμιεύσεις από την πανδημία”.

Tagged

1 σχόλιο στο “ΕΡΕΥΝΑ: Βαθιά το χέρι στην τσέπη για διακοπές στο εξωτερικό βάζουν οι Βρετανοί | Αυξημένες οι δαπάνες για διακοπές εκτός… πυλών

Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *