Ο ευρωπαϊκός τουρισμός φαίνεται να ανακτά το “χαμένο έδαφος”, παρά τις συνεχιζόμενες προκλήσεις, με τις διεθνείς τουριστικές αφίξεις να υπολείπονται κατά 18% των επιπέδων του 2019, όπως προκύπτει στην τελευταία έκδοση της τριμηνιαίας έκθεσης “‘Ευρωπαϊκός Τουρισμός Τάσεις & Προοπτικές” της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταξιδίων (ETC).
Τα στοιχεία για το τρέχον έτος δείχνουν ότι σχεδόν το ένα τρίτο των προορισμών που υποβάλλουν στοιχεία έχουν ξεπεράσει τα επίπεδα τουριστικών αφίξεων του 2019, ενώ το ένα τέταρτο βρίσκεται 10% χαμηλότερα.
Σε όρους αφίξεων, η Σερβία (32%) και η Τουρκία (21%) ξεπέρασαν τους άλλους προορισμούς, κυρίως λόγω της εισροής Ρώσων ταξιδιωτών που επωφελούνται από το καθεστώς απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης και στις δύο χώρες. Ομοίως με την Τουρκία, η Βουλγαρία σημείωσε επίσης ισχυρές επιδόσεις (+27%), υποστηριζόμενη από την αντίληψή της ως προορισμού διακοπών με καλή αξία σε περιόδους αύξησης του ταξιδιωτικού κόστους.
Παρά την αυξανόμενη ζήτηση, ο όγκος των πτήσεων συνέχισε να παραμένει αμετάβλητος, υποδηλώνοντας ότι οι περιορισμοί στην προσφορά εξακολουθούν να επιβραδύνουν την ανάκαμψη.
Τα στοιχεία του Eurocontrol δείχνουν ότι η ευρωπαϊκή αεροπορική κίνηση παρέμεινε μειωμένη κατά 14,4% τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2019.
Άλλες προκλήσεις από το 2022 αναμένεται να μεταφερθούν στο 2023 όσον αφορά τις αυξημένες τιμές των τροφίμων και των καυσίμων των αεροσκαφών, καθώς και το υψηλότερο λειτουργικό κόστος για τις αεροπορικές εταιρίες και τον τομέα της φιλοξενίας
Οι επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία επηρεάζουν τις αγορές
Ένα χρόνο μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο πόλεμος και οι γεωπολιτικές συνέπειές του επηρεάζουν την ταξιδιωτική βιομηχανία και την ανάκαμψη ορισμένων ευρωπαϊκών προορισμών.
Οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί για τις ρωσικές αφίξεις συνεχίζουν να ανακατευθύνουν τις ταξιδιωτικές ροές προς άλλους προορισμούς σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η Τουρκία, για παράδειγμα, είδε μια ισχυρή εισροή Ρώσων επισκεπτών, αποτελώντας τον πιο δημοφιλή προορισμό για τη συγκεκριμένη αγορά μέχρι στιγμής φέτος.
Αντίθετα, η απουσία Ρώσων ταξιδιωτών επιβράδυνε την ανάκαμψη του τουρισμού σε ορισμένους προορισμούς της Βόρειας και Ανατολικής Ευρώπης. Αυτό έγινε κυρίως αισθητό στη Φινλανδία και τις χώρες της Βαλτικής.
Επίσης, ορισμένες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης επηρεάζονται επίσης από την αίσθηση που έχουν οι ταξιδιώτες ότι βρίσκονται πιο κοντά στη ζώνη των συγκρούσεων από ό,τι είναι στην πραγματικότητα. Η Κρακοβία, η Βουδαπέστη και η Ρίγα αναφέρουν ότι οι επισκέπτες δείχνουν διστακτικότητα λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.
Η περίπτωση των Βρετανών
Τα πιο πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι δύο στις πέντε χώρες που υποβάλλουν δεδομένα έχουν ξεπεράσει τα επίπεδα του 2019 όσον αφορά τις αφίξεις Βρετανών τουριστών. Ενώ η κρίση του κόστους ζωής δεν αποτρέπει τους Βρετανούς από τα ταξίδια, αναγκάζει τους ευαισθητοποιημένους στις τιμές ταξιδιώτες να επιλέξουν πιο οικονομικές, εναλλακτικές, ταξιδιωτικές λύσεις.
Η Τουρκία σημείωσε την ταχύτερη αύξηση στις αφίξεις Βρετανών τουριστών, κατά 69%, σε σύγκριση με το 2019, γεγονός που υποβοηθήθηκε από την υποχώρηση της αξίας της τουρκικής λίρας έναντι των κυριότερων νομισμάτων, συμπεριλαμβανομένης της στερλίνας. Η Κροατία (64%) και το Μαυροβούνιο (54%) προσέλκυσαν επίσης σημαντικό αριθμό βρετανικών αφίξεων.
Προβλέπεται ότι η ταχεία ανάκαμψη της ταξιδιωτικής ζήτησης στο Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεχίσει να ασκεί πιέσεις στα αεροδρόμια, τα λιμάνια και τους σιδηροδρόμους της Βρετανίας, καθώς προσπαθούν να ανταποκριθούν στη ζήτηση και να ελαχιστοποιήσουν τις καθυστερήσεις.
Κατά τη διάρκεια του Πάσχα, οι Βρετανοί αντιμετώπισαν το ταξιδιωτικό χάος στα λιμάνια και τα αεροδρόμια του Ηνωμένου Βασιλείου, που προκλήθηκε από τις απεργίες, την υποστελέχωση, τις καθυστερήσεις και τους πιο ενδελεχείς συνοριακούς ελέγχους μετά το Brexit. Οι εμπειρογνώμονες του κλάδου προβλέπουν ότι το καλοκαίρι του 2023 θα μπορούσε να σημειωθεί παρόμοια αναστάτωση με το καλοκαίρι του 2022.
Σχολιάζοντας τα ευρήματα της έκθεσης, ο Luís Araújo, πρόεδρος της ETC, δήλωσε: “Είναι ενθαρρυντικό να βλέπουμε υγιή επίπεδα ανάκαμψης καθώς πλησιάζουμε προς την καλοκαιρινή περίοδο αιχμής. Ωστόσο, πολλές προκλήσεις εξακολουθούν να εμποδίζουν την ταξιδιωτική βιομηχανία. Από τη μάχη με τον πληθωρισμό μέχρι την αντιμετώπιση των συνεπειών του πολέμου στην Ουκρανία, η ταξιδιωτική βιομηχανία έχει πολλά να αντιμετωπίσει αυτή τη στιγμή. Παρ’ όλα αυτά, πρέπει επίσης να επικεντρωθούμε στην επίλυση μακροπρόθεσμων προκλήσεων. Για να διατηρηθεί ο τομέας για τις μελλοντικές γενιές, οι τουριστικές επιχειρήσεις, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και οι προορισμοί πρέπει να ενισχύσουν τις προσπάθειές τους για την ενθάρρυνση υπεύθυνων τουριστικών πρακτικών, την ελαχιστοποίηση των αρνητικών επιπτώσεων στο περιβάλλον και τη δημιουργία θετικών επιπτώσεων στην ευημερία των πληθυσμών μας”.
1 σχόλιο στο “ETC: Στο -18% οι διεθνείς τουριστικές αφίξεις στην Ευρώπη | Καθυστερεί η ανάκαμψη των πτήσεων”