Στο ΕΒΕΑ ρωσική κυβερνητική αντιπροσωπεία | Ο Τουρισμός στην ατζέντα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών υποδέχτηκε την Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2021, πενταμελής κυβερνητική αντιπροσωπεία από τη Μόσχα. Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, κ. Γιάννης Μπρατάκος, καλωσόρισε τον υπουργό της Κυβέρνησης και Επικεφαλής του Τμήματος Εξωτερικών Οικονομικών και Διεθνών Σχέσεων της Μόσχας, κ. Sergey Cheremin και τον πρόεδρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Μόσχας, κ.Vladimir Platonov, με τους οποίους συνομίλησε για τους στόχους και τις προτεραιότητες των Επιμελητηρίων των δύο πόλεων, στα πλαίσια της πανδημικής κρίσης, αλλά και της τόνωσης των διμερών επιχειρηματικών σχέσεων.

Κατά τη διάρκεια της διευρυμένης συνάντησης που ακολούθησε, ο κ. Μπρατάκος απηύθυνε χαιρετισμό, τονίζοντας τη σημασία της ρωσικής συμμετοχής στον ελληνικό τουρισμό και σε επενδυτικούς τομείς, όπως η ενέργεια, τα ακίνητα και οι τηλεπικοινωνίες. Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ επεσήμανε ότι «πάνω σε αυτές τις ισχυρές βάσεις, οφείλουμε να επιδιώξουμε σήμερα την περαιτέρω εμβάθυνση και διεύρυνση των διμερών οικονομικών σχέσεων», υπογραμμίζοντας ότι η γρήγορη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, το αναμενόμενο άλμα ανάπτυξης 5,9% και η ανοδική πορεία των δεικτών των επενδύσεων, των εξαγωγών, της μεταποίησης και της βιομηχανικής παραγωγής, σε συνδυασμό με τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και τις ευνοϊκές για την επιχειρηματικότητα κυβερνητικές παρεμβάσεις, δημιουργούν εξαιρετικές προοπτικές συνεργασίας μεταξύ των επιχειρήσεων της Αθήνας και της Μόσχας.

«Ο τουρισμός είναι ένας τομέας με σημαντικές δυνατότητες, καθώς η Ελλάδα – και ειδικότερα η Αθήνα – παραμένει ένας από τους κορυφαίους προορισμούς στον κόσμο. Κι αυτό επιβεβαιώνεται από τη θεαματική ανάκαμψη της τουριστικής κίνησης, φέτος το καλοκαίρι. Η υλοποίηση εμβληματικών επενδύσεων, όπως αυτή που ξεκίνησε στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού, το σχέδιο για την αξιοποίηση της Αθηναϊκής Ριβιέρας, – αλλά και μια σειρά από project αποκρατικοποιήσεων σε τουριστικές περιοχές της χώρας – δημιουργούν νέες ευκαιρίες για στρατηγικές συνεργασίες και επενδύσεις.», σημείωσε ο κ. Μπρατάκος, συμπληρώνοντας ότι: «Είμαστε εδώ για να δουλέψουμε από κοινού με την κυβέρνηση της Μόσχας και τους επιχειρηματικούς φορείς της πόλης. Για να αναδείξουμε νέα πεδία συνεργασίας. Να δημιουργήσουμε νέους μηχανισμούς πληροφόρησης, δικτύωσης και υποστήριξης των επιχειρηματικών επαφών. Να συμβάλουμε στην υπέρβαση τυχόν εμποδίων. Και να βοηθήσουμε στην εξεύρεση συνεργατών, στην κατανόηση των διαδικασιών εισόδου, αλλά και των επιχειρηματικών πρακτικών, των καταναλωτικών συμπεριφορών σε κάθε αγορά.»

Στη συνάντηση συμμετείχαν τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και υπεύθυνοι για τις σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας, κ.κ.  Κωνσταντίνος Δεριζιώτης και Μιχάλης Κανδαράκης, οι οποίοι και ανέδειξαν τα ζητήματα που ανακύπτουν στις διμερείς εμπορικές επαφές, στους κλάδους που εκπροσωπούν.

Στην τοποθέτησή του στην συνάντηση με την ρωσική αντιπροσωπεία το μέλος του ΔΣ του ΕΒΕΑ και υπεύθυνος Ρωσίας Κωνσταντίνος Στ. Δεριζιώτης, αναφέρθηκε ιδιαίτερη στην ελληνορωσική τουριστική συνεργασία, σημειώνοντας τα προβλήματα που υπάρχουν και λόγω της πανδημίας Covid-19, που έχουν οδηγήσει σε σημαντική μείωση του εισερχόμενου τουριστικού ρεύματος στην Ελλάδα, από την ρωσική ομοσπονδία.

Είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δεριζιώτης: «Οι δύο φίλες χώρες, έχουν επενδύσει σημαντικά στην τουριστική συνεργασία, όπως με το έτος Τουρισμού Ελλάδας Ρωσίας και το εορταστικό έτος Ιστορίας Ελλάδας – Ρωσίας. Λίγα μόλις χρόνια πριν οι Ρώσοι τουρίστες που ταξίδευαν για τις διακοπές τους στην Ελλάδα, ξεπερνούσαν το 1 εκατ. σε ετήσια βάση. Ειδικά φέτος, ενώ υπήρχαν όλες οι προϋποθέσεις για την ικανοποιητική εξέλιξη της δύσκολης αυτής χρονιάς, η έλλειψη πτήσεων και η μη έγκριση πτήσεων charter, καθήλωσε χαμηλά την τουριστική κίνηση». Και συνέχισε: «Επειδή η τουριστική σεζόν του 2022 είναι προ των πυλών θα πρέπει έγκαιρα να λυθούν όλα τα θέματα, ώστε το επόμενο έτος να είναι έτος επανεκκίνησης του Τουρισμού μεταξύ των δύο χωρών».

Την ρωσική έκδοση του ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ που συμμετέχει στην έκθεση MITT δώρισε στην ρωσική αντιπροσωπεία ο Κ. Δεριζιώτης

Τέλος το μέλος του ΔΣ του ΕΒΕΑ αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές επιχειρήσεις για την συμμετοχή τους σε εκθέσεις στην Ρωσία, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο κόστος των θεωρήσεων visa για τους Έλληνες πολίτες το οποίο είναι ιδιαίτερα υψηλό και σαφώς υψηλότερο από αυτό που καταβάλλουν οι Ρώσοι πολίτες για την είσοδό τους στην Ελλάδα. Μάλιστα ο υπουργός Cheremin δεσμεύθηκε ότι θα θέσει το θέμα στο ομοσπονδιακό υπουργείο Εξωτερικών και προσωπικά στον υπουργό Εξωτερικών Sergey Lavrov.

Ο κ. Μιχάλης Κανδαράκης αναφέρθηκε στις δυνατότητες ανάπτυξης ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων υψηλής κατασκευαστικής ποιότητας και εξειδίκευσης στην αγορά της Μόσχας, φέρνοντας ως παράδειγμα τον κλάδο της αργυροχρυσοχοΐας, στον οποίον οι Έλληνες κατασκευαστές κοσμημάτων δραστηριοποιούνται στη Ρωσική αγορά, με ιδιαίτερη επιτυχία.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *