Photo by Bethany Ferr o Pexels

ForwardKeys: Σε πορεία ανάκαμψης ο τουρισμός πόλης στην Ευρώπη

ΜΕΛΕΤΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Σε… τροχιά τουριστικής ανάκαμψης έχει εισέλθει ο τουρισμός πόλεων στην Ευρώπη κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2022, πλησιάζοντας όλο και πιο κοντά στα επίπεδα του 2019, όπως αποδεικνύει ανάλυση της ForwardKeys που παρουσιάστηκε στο Ετήσιο Συνέδριο των Διευθυντών Πρωτευουσών και Μεγάλων Πόλεων της CityDNA.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, τα οποία βασίζονται στα πιο πρόσφατα δεδομένα αεροπορικών εισιτηρίων, ενώ η ανάκαμψη των ταξιδιών σε παγκόσμιο επίπεδο κατά το 4ο τρίμηνο του τρέχοντος έτους εντοπίζεται στο -30%, σε σύγκριση με το 2019, στην ευρωπαϊκή ήπειρο υπολείπεται κατά 24%, γεγονός που υποδηλώνει επιτάχυνση της ανάκαμψης, σε σύγκριση με το -30%, που καταγράφηκε το προηγούμενο τρίμηνο.

Το πιο σημαντικό είναι ότι, παρόλο που η Νότια Ευρώπη εξακολουθεί να πρωτοστατεί της ανάκαμψης, καταγράφοντας απώλειες της τάξης του 14% στις διεθνείς αφίξεις, έναντι του 2019, μια σειρά από άλλα μέρη στη Γηραιά ήπειρο πλησιάζουν, με τις απώλειες στη Βόρεια Ευρώπη να ανέρχονται στο 20%, στη Δυτική Ευρώπη στο 26%, ενώ μεγαλύτερες είναι οι απώλειες στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη (-55%).

Από την άλλη πλευρά, οι επιδόσεις της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης εξακολουθούν να επηρεάζονται αρνητικά από τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο οποίος έχει επιπτώσεις όχι μόνο στις άμεσα εμπλεκόμενες χώρες, αλλά και τους γειτονικούς προορισμούς, όπως υπογραμμίζει ο επικεφαλής Insights της ForwardKeys, Olivier Ponti.

Οι αστικοί προορισμοί, οι οποίοι επλήγησαν σε μεγάλο βαθμό από την πανδημική κρίση, παρουσιάζουν τώρα ανάκαμψη, καταγράφοντας μείωση 23% στις διεθνείς αφίξεις, κατά το 4ο τρίμηνο, σε σύγκριση με το 2019, έναντι 24% που είναι ο αντίστοιχος μέσος όρος στην Ευρώπη.

Ξεπέρασε τα προ-πανδημικά επίπεδα η Κωνσταντινούπολη

Το τελευταίο τρίμηνο του 2022, το Λονδίνο (-23% στις διεθνείς αφίξεις), το Παρίσι (-18%) και η Κωνσταντινούπολη (+9%), κατέγραψαν τον υψηλότερο αριθμό διεθνών αφίξεων, μια σαφής ένδειξη ότι οι διεθνείς ταξιδιώτες επανέρχονται στις μητροπόλεις της Ευρώπης και τη μεγάλη πολιτιστική τους προσφορά.

Τα καλά αποτελέσματα της Κωνσταντινούπολης έγιναν δυνατά χάρη στην ταχεία αύξηση της αεροπορικής συνδεσιμότητας του προορισμού, την αδύναμη λίρα, αλλά και τη σταθερή πολιτική “ανοιχτή για τις επιχειρήσεις”, που ακολουθείται. Σε σύγκριση με το 2019, η Κωνσταντινούπολη καταγράφει 6% περισσότερες θέσεις στις διεθνείς αεροπορικές πτήσεις.

Σχετικά με τις προοπτικές για το 2023, κατά το πρώτο τρίμηνο, ο τουρισμός πόλης στην Ευρώπη αναμένεται να ξεκινήσει επίσης καλά, με μόλις 20% απώλειες στις διεθνείς αφίξεις, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2019.

“Είναι πολύ ενθαρρυντικό να βλέπουμε διαρκή ανάκαμψη των διεθνών ταξιδιών προς τις ευρωπαϊκές πόλεις, μετά από όλες τις προκλήσεις που αντιμετώπισαν τα μέλη μας τα τελευταία χρόνια. Η επιστροφή των ταξιδιωτών στους προορισμούς μας θέτει τη διεθνή συνεργασία και τη βιωσιμότητα στο επίκεντρο της στρατηγικής μας”, είπε η πρόεδρος της City Destinations Alliance (CityDNA), Petra Stušek. Και πρόσθεσε: “Εμείς και τα μέλη μας, οι Οργανισμοί Διαχείρισης Προορισμών (DMO), δεσμευόμαστε σθεναρά για την ανοικοδόμηση του τουρισμού και για την επίτευξη ακόμη υψηλότερης ποιότητας ζωής και καλύτερων δυνατοτήτων απασχόλησης στους προορισμούς μας”.

 

 

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *