georgiadis
money tourism copyright photo

ΣΥΝΕΔΡΙΟ: Η Γερμανία ενδιαφέρεται να επενδύσει στην Ελλάδα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Το ενδιαφέρον της Γερμανίας να επενδύσει στην Ελλάδα επεσήμανε ο Κοινοβουλευτικός Υφυπουργός του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, Εντεταλμένος της Καγκελαρίου για την Ελληνογερμανική Συνέλευση, Norbert Barthle, μιλώντας, σήμερα, στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο των Διμερών Γερμανικών Επιμελητηρίων, με θέμα: «Το Όραμα της Ευρώπης», το οποίο πραγματοποιείται στην Αθήνα και ολοκληρώνει τις εργασίες του αύριο.

NorbertΑπευθυνόμενος σε 150 κορυφαίους εκπροσώπους της Ελληνικής Πολιτείας, της Γερμανικής Κυβέρνησης και της διεθνούς Επιμελητηριακής και Επιχειρηματικής κοινότητας, ο Norbert Barthle τόνισε κατά την εναρκτήρια ομιλία του ότι «σημαντικός παράγοντας στο πλαίσιο των οικονομικών σχέσεων μεταξύ των χωρών είναι, πέραν των επιχειρήσεων, και τα Επιμελητήρια. Ιδιαίτερα σημαντικά στο πλαίσιο των οικονομικών σχέσεων μεταξύ των χωρών είναι τα Επιμελητήρια για το εξωτερικό εμπόριο» και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα έχει ανάγκη από επενδύσεις! Αυτό επισημάνθηκε από τον νέο Πρωθυπουργό της Ελλάδας πριν από δύο εβδομάδες, στην Έκθεση της Θεσσαλονίκης. Από την άλλη πλευρά, υπάρχει και από γερμανικής πλευράς ενδιαφέρον για την πραγματοποίηση επενδύσεων. Έτσι, θα πρέπει τώρα να αντιμετωπίσουμε από κοινού τις προκλήσεις

buckΝωρίτερα, στον εναρκτήριο χαιρετισμό του ο Γενικός Διευθυντής και Μέλος Δ.Σ. του Ιταλογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου και Ευρωπαϊκός Εκπρόσωπος των Διμερών Γερμανικών Επιμελητηρίων, Jörg Buck, αναφέρθηκε στον ρόλο των Ευρωπαϊκών Διμερών Γερμανικών Επιμελητηρίων και στο θέμα του φετινού Ευρωπαϊκού Συνεδρίου: «Το Όραμα της Ευρώπης», τις θεματικές ενότητες: Γεωστρατηγική για την Ευρώπη, γεωστρατηγικές πτυχές της οικονομίας και ψηφιοποίηση, η οποία αποτελεί παράγοντα που επιταχύνει τα πράγματα και είναι σημαντική για τον επιχειρηματικό κόσμο και τα μέλη των Επιμελητηρίων.

Ο Επικεφαλής Εξωτερικού Εμπορίου της Κεντρικής Ένωσης Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων Γερμανίας, Dr. Volker Treier, αφού ευχαρίστησε τους εκπροσώπους των Επιμελητηρίων, τους συνεργάτες και εκπροσώπους του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Οικονομίας και Ενέργειας και το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, δήλωσε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε ανοδική πορεία και γι’ αυτό δεν θα μπορούσε να υπάρχει καλύτερη επιλογή για το φετινό συνέδριο. «Ζούμε σε εποχές εθνικισμού, προστατευτισμού και λαϊκισμού, γι’ αυτό είναι σημαντικό που βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να ορίσουμε μια Ευρώπη, να δημιουργήσουμε εταιρικές σχέσεις και να ολοκληρώσουμε το ευρωπαϊκό εγχείρημα με βιώσιμο τρόπο.» Ιδιαίτερα τη χρονική αυτή περίοδο, με φόντο τις αλλαγές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά και τις εξελίξεις στην Παγκόσμια Οικονομία,  με την εμπορική διαμάχη ΗΠΑ-Κίνας, τους δασμούς και τις επιβολές κυρώσεων, οι οποίες μειώνουν τη δυναμική της, το Ευρωπαϊκό Συνέδριο, οι συζητήσεις και οι απόψεις, που θα ακουστούν στο πλαίσιο αυτού, αποκτούν μία ιδιαίτερη σημασία.

Ελλάδα: Ιστορίες επιτυχίας και προοπτικές

Στο πλαίσιο του συνεδρίου, πραγματοποιήθηκε η ενότητα Ελλάδα: Ιστορίες επιτυχίας και προοπτικές, με την συμμετοχή του διευθύνοντος συμβούλου της Fraport, Alexander Zinell, του μέλους της Εκτελεστικής Επιτροπής του ομίλου της TUI Thomas Ellerbeck, του Άρη Ξενόφου, πρόεδρου του ΤΑΙΠΕΔ και του Χριστιανού Χατζημηνά, διευθύνοντος συμβούλου του ομίλου EFA, με τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη να πραγματοποιεί την εναρκτήρια ομιλία.

Η Ελλάδα παρουσιάζει σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες, καθώς σταδιακά  «γυρίζει» σελίδα η χώρα. Αυτό ήταν ένας κοινός παρονομαστής όσων ανέφεραν κορυφαίοι επιχειρηματικοί παράγοντες που δραστηριοποιούνται στη χώρα, μιλώντας στο πλαίσιο της συζήτησης αυτής.

Ο κ. Γεωργιάδης στην ομιλία του τόνισε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει άμεσα σε άρση όλων των αντικινήτρων και των εμποδίων στην επιχειρηματικότητα, αναφέροντας μάλιστα ως παράδειγμα την άμεση υπογραφή των απαιτούμενων ΚΥΑ για την εμβληματική επένδυση στο Ελληνικό.

Όπως είπε χαρακτηριστικά “…Το πνεύμα που κυριαρχούσε ήταν ότι κάνουμε μεταρρυθμίσεις επειδή μας το ζητούν οι θεσμοί. Εμείς κάνουμε μεταρρυθμίσεις γιατί το πιστεύουμε. Δεν πρέπει να υπάρξει καμία ανησυχία για τις μεταρρυθμίσεις και είμαι βέβαιος ότι μοναδική ανησυχία που υπάρχει είναι αν θα τις υλοποιήσουμε γρήγορα. Αφήνοντας πίσω μια σειρά από σοβαρούς παράγοντες αβεβαιότητας, όπως πολιτική αστάθεια, παραμονή στην ευρωζώνη, υψηλά επιτόκια, είναι φαεινότερων ότι η οικονομία θα αναπτυχθεί ταχύτερα. Τουλάχιστον το μισό της απώλειας του 25% που καταγράφηκε για το ΑΕΠ είναι δυνατό να καλυφθεί στην τρέχουσα τετραετία, εφόσον εξασφαλίσουμε ρυθμό ανάπτυξης κοντά στο 4% τον επόμενο ένα ή ενάμιση χρόνο.

Ο υπουργός, αφού ευχαρίστησε την Γερμανία για την βοήθεια που προσέφερε στην Ελλάδα στα χρόνια της κρίσης, κάλεσε τους Γερμανούς επιχειρηματίες να επενδύσουν στην χώρα. Τέλος, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην συμμετοχή της Γερμανίας, στην επόμενη ΔΕΘ, ως τιμώμενη χώρα, τονίζοντας ότι “Έχουμε ως χώρα μια μεγάλη ευκαιρία με την ανάδειξη της Γερμανίας ως τιμώμενη χώρα στην 85η ΔΕΘ, το 2020. Η Γερμανική κουλτούρα και η αύρα της οικονομίας της θα επηρεάσουν συνολικά τα Βαλκάνια”.

ellinogermaniko
money tourism copyright photo
Ο Thomas Ellerbeck
money tourism copyright photo
money tourism copyright photo

Από την πλευρά του ο Thomas Ellerbeck, αναφέρθηκε στα 40 χρόνια παρουσίας της TUI στην Ελλάδα και στην επιτυχή συνεργασία με τους ξενοδόχους και το υπουργείο Τουρισμού.

tuiΌπως είπε ο κ. Ellerbeck ο γερμανικός ταξιδιωτικός όμιλος φέρνει στην Ελλάδα περισσότερους από 3 εκατ. τουρίστες κάθε χρόνο, απασχολώντας απευθείας 1.700 εργαζόμενους και έχοντας 49 ιδιόκτητα tuiξενοδοχεία. Παράλληλα, αναφέρθηκε στη συμβολή του κλάδου στην οικονομία τονίζοντας ότι «ο τουρισμός τα τελευταία δύσκολα χρόνια ήταν ο μοναδικός τομέας που διατηρήθηκε και αναπτύχθηκε», όπως και στον όμιλο επισημαίνοντας ότι «λειτουργεί περισσότερα από 40 ξενοδοχεία, έχοντας συνάψει σημαντικές συμφωνίες με τρίτους ομίλους. Το 2020 στο νέο Robinson Club που ανοίγει στην Κρήτη, 1700 νέοι εργαζόμενοι θα βρουν δουλειά», πρόσθεσε. Έδωσε επίσης έμφαση στις δράσεις της TUI για τη στήριξη του αποτυπώματός της στην τοπική οικονομία και ειδικότερα στην TUI Care Foundation, ένα πρόγραμμα που δίνει έμφαση στα τοπικά προϊόντα της Κρήτης. Τέλος, στάθηκε και στο πρόγραμμα της Διττής Εκπαίδευσης DUAL Hellas του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, το οποίο η TUI Care Foundation, υποστηρίζει, δίνοντας 20 υποτροφίες σε νέους και νέες.

money tourism copyright photo
money tourism copyright photo

Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της Fraport Alexander Zinell, σημείωσε ότι πιστεύει στην Ελλάδα ως τόπο επενδύσεων, αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετώπισε αρχικά η Fraport στη χώρα, επισημαίνοντας ότι παρέλαβε 14 αεροδρόμια που για δεκαετίες είχαν ξεχαστεί οργανωτικά και λειτουργικά και τόνισε ότι ο όμιλος δίνει προστιθέμενη αξία στη χώρα. «Έχουμε προσλάβει 700 υπαλλήλους, ιδρύσαμε την εταιρία από το μηδέν. Κατά 99,5% είμαστε ελληνική επιχείρηση, καθώς μόνο τέσσερις από τους 700 εργαζόμενους δεν είναι Έλληνες» σημείωσε και συμπλήρωσε: «Έχουμε ολοκληρώσει το 2/3 του επενδυτικού μας προγράμματος μέσα σε λιγότερα από δυο χρόνια.»

money tourism copyright photo
money tourism copyright photo

«Το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων είναι μια από τις βασικές προκλήσεις της κυβέρνησης και όλων μας. Το περιβάλλον στην Ελλάδα αλλάζει, η χώρα γυρίζει σελίδα. Βλέπουμε για παράδειγμα τις τράπεζες και τις διοικήσεις τους να αντιμετωπίζουν με αποφασιστικότητα τα θέματα των κόκκινων δανείων», σημείωσε ο Άρης Ξενόφος, Πρόεδρος, ΤΑΙΠΕΔ, συμπληρώνοντας ότι και στο πρόγραμμα της νέας χρονιάς το Ταμείο στοχεύει σε ιδιωτικοποιήσεις – ρεκόρ. «Φέτος το πρόγραμμα ανήλθε στο ύψος ρεκόρ των 2 δισ. ευρώ και το 2020 θα επαναλάβουμε ίδια επιτυχία» τόνισε.

Σημειώνεται ότι το συνέδριο πραγματοποιείται με τη συμμετοχή κορυφαίων εκπρόσωπων από τον επιχειρηματικό, τραπεζικό, διπλωματικό και πολιτικό κόσμο της Ελλάδας, της Γερμανίας και άλλων χωρών της Ευρώπης, καθώς και εκπροσώπων 29 Διμερών Γερμανικών Επιμελητηρίων και 14 Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων της Γερμανίας, στελεχών της διοίκησης της Κεντρικής Ένωσης Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων Γερμανίας, υπουργικών στελεχών και εκπρόσωπων του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Οικονομίας και Ενέργειας και του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, καθώς και υπουργικών στελεχών της ελληνικής κυβέρνησης. Η διοργάνωση περιλαμβάνει 8 θεματικές ενότητες, στις οποίες τοποθετούνται 32 ομιλητές από Γερμανία και 16 από Ελλάδα.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *