insete

Η απάντηση του ΙΝΣΕΤΕ στις απορίες του αναγνώστη μας

ΜΕΛΕΤΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Από τον επιστημονικό διευθυντή του ΙΝΣΕΤΕ Άρη Ίκκο, ο οποίος δραστηριοποιείται επί μακρόν και με επιτυχία, στο ερευνητικό και μελετητικό κομμάτι του Τουρισμού, λάβαμε επιστολή απάντηση, στο χθεσινό μήνυμα αναγνώστη μας, αναφορικά με τα στοιχεία των αφίξεων Αμερικανών και Ρώσων τουριστών.

Η απάντηση του κ. Ίκκου, έχει ως εξής:

“Αναφορικά με το χθεσινό δημοσίευμα Θαύμα, θαύμα, θαύμα<http://money-tourism.gr/thavma-thavma-thavma/#axzz4v5A0RBDd> που προφανώς αναφέρεται στην μελέτη μας Ποιός πάει πού; Πόσο μένει; Πόσα ξοδεύει;<http://www.insete.gr/Portals/0/meletes-INSETE/01/2017_BalanceOfTravelServices.pdf>, σας ενημερώνουμε για τα ακόλουθα, τα οποία άλλωστε ήδη αναφέρονται στην μελέτη.

*   Το ίδιο το SETE Intelligence δεν παράγει στοιχεία αλλά χρησιμοποιεί στοιχεία άλλων φορέων. Πηγή των στοιχείων στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι η Έρευνα Συνόρων της Τράπεζας της Ελλάδος (βλ. σελ. 4).
*   Η μελέτη δεν αναφέρει 1.300.000 αφίξεις Αμερικανών. Στην σελ. 16 μπορείτε να δείτε ότι αναφέρει 778.628 Αφίξεις Αμερικανών στην χώρα, και 1.362.704 Επισκέψεις τους σε διαφορετικές Περιφέρειες. Δηλαδή οι Αμερικανοί επισκέπτες της Ελλάδας επισκέπτονται κατά μέσο όρο 1,75 Περιφέρειες.
*   Η μελέτη καλύπτει αναλυτικά τις πέντε σημαντικότερες αγορές για τις Περιφέρειες για τις οποίες υπάρχουν στοιχεία (βλ. σελ. 31), και όχι το σύνολο των αγορών. Καλύπτει επίσης και τις Βαλκανικές χώρες και την Τουρκία (βλ. σελ. 57) λόγω της ταχείας ανάπτυξής τους τα τελευταία χρόνια και της ιδιαίτερης σημασίας τους για την ανάπτυξη του τουρισμού στις βόρειες Περιφέρειες της χώρας.
*   Το μέγεθος της κάθε αγοράς είθισται να ορίζεται βάσει Κύκλου Εργασιών (Εισπράξεις) και όχι αριθμού πελατών (Αφίξεις). Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΤτΕ<http://www.bankofgreece.gr/BoGDocuments/%CE%A4%CF%81%CE%B9%CE%BC%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CE%B1%CE%AF%CE%B1_%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%B9%CF%87%CE%B5%CE%AF%CE%B1_%CE%B5%CE%B9%CF%83%CF%80%CF%81%CE%AC%CE%BE%CE%B5%CF%89%CE%BD_%CE%B1%CE%BD%CE%AC_%CF%87%CF%8E%CF%81%CE%B1_%CF%80%CF%81%CE%BF%CE%AD%CE%BB%CE%B5%CF%85%CF%83%CE%B7%CF%82.xls>, οι 5 μεγαλύτερες αγορές για την Ελλάδα είναι η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, οι ΗΠΑ και η Ιταλία (βλ. σελ. 31) – ακολουθεί η Ολλανδία και στη συνέχεια η Ρωσία. Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμα και βάσει αφίξεων – στις οποίες αναφέρεται το δημοσίευμά σας, το 2016 η Αμερικανική αγορά (779 χιλ.) ήταν μεγαλύτερη από την Ρωσική (595 χιλ.).
*   Τέλος, αναφορικά με τον αριθμό απευθείας πτήσεων και το πλήθος των τουριστών από ΗΠΑ στην Ελλάδα, επισημαίνουμε ότι α) αφενός υπάρχουν connecting flights που εξυπηρετούν τις συνδέσεις Ελλάδας και ΗΠΑ και β) αφετέρου τα στοιχεία της Έρευνας Συνόρων αναφέρονται σε κατοίκους χωρών εκτός Ελλάδος και όχι σε επιβάτες αεροπλάνων που μπορεί να είναι κάτοικοι της χώρας από την οποία προέρχεται η πτήση, κάτοικοι της Ελλάδας ή κάτοικοι κάποιας άλλης χώρας (για μια σύντομη παρουσίαση των μετρούμενων μεγεθών και των μεθοδολογιών των πηγών / ερευνών που χρησιμοποιεί το SETE Intelligence και των μεταξύ τους διαφορών, δείτε εδώ<http://www.insete.gr/Portals/0/statistics/Tourism-statistics.pdf>).

Τελειώνοντας θα ήθελα να ενημερώσω εσάς, τον (κατά τα λεγόμενά σας) μη έγκυρο παράγοντα του Τουρισμού που σας έστειλε το μήνυμα που αναπαρήγατε, αλλά και τους αναγνώστες σας ευρύτερα, ότι το SETE Intelligence είναι στη διάθεσή κάθε ενδιαφερόμενου (στην διεύθυνση [email protected]<mailto:[email protected]>) για κάθε διευκρίνιση επί των μελετών μας ή των στοιχείων που δημοσιεύουμε.

Παρακαλώ για την δημοσίευση του παρόντος για την ενημέρωση των αναγνωστών σας.

Με εκτίμηση

Άρης Ίκκος
Επιστημονικός Διευθυντής ΙΝΣΕΤΕ”

σ.σ. : Χαιρόμαστε που αναπτύσσεται γόνιμος διάλογος για το κρίσιμο θέμα των στατιστικών του ελληνικού Τουρισμού, για τον οποίο θα είμαστε πάντα αρωγοί.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *