Photo by King's Church International on Un
Photo by King’s Church International on Unsplash

Βρετανία: Εν αναμονή των αλλαγών φουντώνουν οι φήμες για εξαίρεση των εμβολιασμένων | Νέες δηλώσεις Johnson – Hancock

ΔΙΕΘΝΗ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Συζητήσεις επί συζητήσεων, πολλές φήμες και πολύ μελάνι έχει χυθεί στη Βρετανία, σχετικά με την εξαίρεση των πλήρως εμβολιασμένων πολιτών από το μέτρο της υποχρεωτικής καραντίνας, κατά την επιστροφή τους από ταξίδι σε προορισμούς της “πορτοκαλί λίστας” της βρετανικής κυβέρνησης. Ο υπουργός Υγείας  Matt Hancock διαβεβαιώνει ότι πρόκειται για πρόταση που εξετάζει σοβαρά η κυβέρνηση, ενώ από την πλευρά του ο πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, ξεκαθαρίζει ότι, πάνω απ’ όλα στόχος της κυβέρνησης είναι να διατηρηθεί η χώρα ασφαλής. Ωστόσο, τίποτα δεν προμηνύει μαζική επανέναρξη των διεθνών ταξιδιών.

Κυβερνητικές πηγές στη Βρετανία έχουν υποβαθμίσει τις ελπίδες για επανεκκίνηση, μαζικά, των διεθνών ταξιδιών αυτή την εβδομάδα, όταν ανακοινωθεί η επόμενη αναθεώρηση του συστήματος φωτεινού σηματοδότη, που εφαρμόζει η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τους The Times, οι πηγές επιμένουν ότι μόνο μια “χούφτα” χωρών πρέπει να προστεθούν στον “πράσινο” κατάλογο, πράγμα που σημαίνει ότι οι επιστροφές από το εξωτερικό δεν χρειάζεται να τίθενται σε καραντίνα.

Ανώνυμη πηγή είπε στους The Times: “Η επιστήμη λέει ότι θα μπορούσαμε να προσθέσουμε πολλές χώρες στον πράσινο κατάλογο, αλλά ορισμένοι υπουργοί έχουν διαφορετική άποψη“. Ενώ, μια ανώτερη κυβερνητική πηγή είπε στην εφημερίδα ότι, τον Ιούλιο είναι πιθανά πολύ νωρίς για να εφαρμοστεί το σχέδιο της απελευθέρωσης των ταξιδιών, αλλά μέχρι τον Αύγουστο αρκετά άτομα θα έχουν εμβολιαστεί πλήρως, επιτρέποντας στην κυβέρνηση να προχωρήσει τον σχεδιασμό της, στην κατεύθυνση αυτή.

Ο υπουργός Υγείας, Matt Hancock, είπε στην Sky News ότι, το ταξίδι χωρίς καραντίνα σε “πορτοκαλί” χώρες, για άτομα που έχουν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις του εμβολίου είναι κάτι που η κυβέρνηση εξετάζει. “Όταν είμαι σε θέση να πω κάτι, τότε θα το μάθετε”, είπε συγκεκριμένα. Σύμφωνα με τον ίδιο, η κυβέρνηση είναι σε καλό δρόμο για να ανοίξει ξανά τη χώρα, στις 19 Ιουλίου, τόνισε, ωστόσο, πως η απελευθέρωση των διεθνών ταξιδιών είναι “πιο δύσκολη” υπόθεση.

Ο ίδιος ενθάρρυνε τους ανθρώπους να κατεβάσουν την εφαρμογή NHS, η οποία δείχνει την κατάσταση εμβολιασμού τους και τυχόν τεστ που έχουν πραγματοποιήσει πρόσφατα, αλλά δεν επιβεβαίωσε εάν η εφαρμογή θα χρησιμοποιηθεί ως “διαβατήριο εμβολίου” στο μέλλον.

Ο Hancock είπε στο BBC Breakfast, τη Δευτέρα, ότι σχεδιάζει να άρει το μέτρο της δεκαήμερης καραντίνας για πλήρως εμβολιασμένους πολίτες και αυτό να αντικατασταθεί από καθημερινά, γρήγορα τεστ.

Boris Johnson: Δύσκολη χρονιά για τα ταξίδια η φετινή

Από την πλευρά του ο Βρετανός πρωθυπουργός, Boris Johnson, υπαινίχθηκε ότι υπάρχουν στο “τραπέζι” στη Βρετανία οι σχετικές συζητήσεις, αλλά προειδοποίησε για “μια δύσκολη χρονιά για τα ταξίδια. “Θα υπάρξει ταλαιπωρία, θα υπάρξουν καθυστερήσεις, φοβάμαι, γιατί πρέπει κυρίως να διασφαλίσουμε την ασφάλεια της χώρας από τον ιό”, δήλωσε ο πρωθυπουργός.

ksd PRIMAGEL Βρετανία
adv

Ο Boris Johnson είπε στο Sky News ότι, οι υπουργοί στη Βρετανία εξετάζουν σχέδια για την άρση του μέτρου της καραντίνας για άτομα πλήρως εμβολιασμένα, ακόμη κι εάν έρθουν σε επαφή με ένα μολυσμένο άτομο. Αυτή η δήλωση του Βρετανού πρωθυπουργού θα μπορούσε επίσης να σημαίνει ότι, οι άνθρωποι που επιστρέφουν από τις χώρες που βρίσκονται στην “πορτοκαλί” λίστα και οι οποίοι έχουν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις του εμβολίου, δεν χρειάζεται να μπουν σε καραντίνα.

Ωστόσο, ένα μέλος της επιστημονικής συμβουλευτικής ομάδας για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης στη Βρετανία είπε ότι, η κυβέρνηση θα πρέπει να περιορίσει τα διεθνή ταξίδια έως ότου οι χώρες της “πορτοκαλί” λίστας προχωρήσουν τον εμβολιασμό τους και η μετάδοση του Covid-19 μειωθεί.

Ο καθηγητής Calum Semple, μέλος της ομάδας, δήλωσε στο Sky News: “Οποιοδήποτε θετικό περιστατικό Covid από μια χώρα που είναι στην πορτοκαλί λίστα, είναι πιθανό να φέρνει πίσω μεταλλαγμένα στελέχη του ιού, που έχουν υψηλότερη μετάδοση. Δεν θέλετε πραγματικά να επιστρέψει ο ιός από άλλη χώρα, ενώ κάνουμε ότι μπορούμε για να τον περιορίσουμε σε όσο το δυνατόν χαμηλότερα επίπεδα.”

Την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με αναφορές, αξιωματούχοι του υπουργείου Μεταφορών (DfT) εκπόνησαν σχέδια για τους ενήλικες που έχουν εμβολιαστεί πλήρως, ώστε να μπορούν να ταξιδεύουν σε “πορτοκαλί” χώρες με τα παιδιά τους, χωρίς να πρέπει να μπουν σε καραντίνα κατά την επιστροφή τους στο Ην. Βασίλειο.

Η Δρ Susan Hopkins, επικεφαλής σύμβουλος για τον Covid-19 της Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας, δήλωσε στο σόου του Andrew Marr, στο BBC, ότι το Ηνωμένο Βασίλειο κινείται προς μια κατεύθυνση όπου άτομα που έχουν εμβολιαστεί πλήρως θα μπορούσαν να εξαιρεθούν από την καραντίνα. Σύμφωνα με την ίδια, η σχετική απόφαση θα ληφθεί μετά τα αποτελέσματα μιας μελέτης που χρησιμοποιεί καθημερινά τεστ αντιγόνου ως εναλλακτική λύση στη 10ήμερη καραντίνα, μετά την επαφή με εξακριβωμένο, θετικό περιστατικό Covid.

Το Covid Green Pass η λύση (;)

Μια διακομματική ομάδα βουλευτών για τον κορονοϊό ζήτησε από την κυβέρνηση να αναπτύξει ένα ψηφιακό Covid Green Pass, προτού ανοίξει ξανά τα διεθνή ταξίδια. Οι ίδιοι συνέστησαν, επίσης, αναβαθμίσεις σε ηλεκτρονικές πύλες στα αεροδρόμια για την αποφυγή μεγάλων ουρών και καθυστερήσεων κατά την επανεκκίνηση των ταξιδιών και φθηνότερα τεστ PCR.

Η κοινοβουλευτική ομάδα για τον κορωνοϊό διατύπωσε τις προτάσεις της σε μια έκθεση με την ονομασία Covid Green Pass For International Travel, η οποία αντλεί στοιχεία από εμπειρογνώμονες σχετικά με τη χρήση “διαβατηρίων εμβολίων”, για μαζικές εκδηλώσεις και διεθνή ταξίδια.

Η έκθεση αναφέρει: “Ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο και ο παγκόσμιος πληθυσμός παραμένουν μόνο μερικώς εμβολιασμένοι και επειδή ο εμβολιασμός δεν αναιρεί τον κίνδυνο μετάδοσης του Covid-19, το επίκεντρο του Covid Green Pass, πρέπει να συνεχίσει να αποτελεί το αρνητικό PCR τεστ. Τα εμβόλια, και συνεπώς ένα Covid Green Pass, δεν είναι πανάκεια”.

Σύμφωνα με την έκθεση οι αναβαθμίσεις E-gate πρέπει να εφαρμοστούν πριν από την επανάληψη των διεθνών ταξιδιών αυτό το καλοκαίρι. “Χωρίς ηλεκτρονικές πύλες, οι ουρές θα συνεχίσουν να είναι απαράδεκτες από την άποψη της ευημερίας και της ασφάλειας”, αναφέρει χαρακτηριστικά.

“Το Covid Green Pass πρέπει να ενσωματωθεί στην εφαρμογή NHS και να συνδυάσει τα αποτελέσματα των τεστ και την κατάσταση εμβολιασμού. Η κατάσταση εμβολιασμού από μόνη της δεν πρέπει να επαρκεί για διεθνή ταξίδια και θα πρέπει να συνδυάζεται με αρνητικό τεστ PCR, προκειμένου να παρέχει την ισχυρότερη δυνατή προστασία έναντι των μεταλλάξεων του ιού που εισάγονται στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτό πρέπει να παραμείνει σε ισχύ έως ότου επιτευχθεί υψηλό επίπεδο εμβολιασμού παγκοσμίως”, συστήνει η έκθεση.

Σύμφωνα με την κοινοβουλευτική ομάδα για τον κορωνοϊό, η  κυβέρνηση θα πρέπει να εξετάσει μέτρα για τη μείωση του κόστους των τεστ, όπως απαλλαγή από τον ΦΠΑ ή ανώτατο όριο τιμών, όπως έχει γίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *