mitsotakis
Φωτό: Γ.Τ. Πρωθυπουργού/ Δημήτρης Παπαμήτσος

Ισχυρή ανάκαμψη του Τουρισμού το Καλοκαίρι περιμένει ο Κ. Μητσοτάκης | Συνέντευξη στο Reuters

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ισχυρή ανάκαμψη του Τουρισμού αυτό το Καλοκαίρι, προέβλεψε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters.

Συγκεκριμένα ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε πως οι ταχείες εκστρατείες εμβολιασμού σε σημαντικές αγορές, ανάμεσα στις οποίες η Βρετανία και το Ισραήλ, θα ανοίξουν το δρόμο για να επιστρέψουν οι τουρίστες. «Είμαι ρεαλιστής, όμως είμαι και συγκρατημένα αισιόδοξος ότι θα πάμε πολύ καλύτερα απ’ ό,τι πέρυσι», δήλωσε ο πρωθυπουργός και συνέχισε: «Πέρυσι ήμασταν στο 20%-25% αυτού που θα είχαμε σε μια κανονική χρονιά. Αν φθάσουμε το 50% αυτού που θα είχαμε μια κανονική χρονιά, θα είναι και πάλι 100% καλύτερα από πέρυσι».

Και κατέληξε για την πορεία του Τουρισμού: «Κατά βάση εξαρτόμαστε από τον ρυθμό εμβολιασμού των κύριων αγορών μας. Για παράδειγμα το Ισραήλ είναι πολύ σημαντική αγορά για την Ελλάδα, και εάν το 70% του πληθυσμού του Ισραήλ έχει εμβολιαστεί έως τα τέλη Μαρτίου, θα μας είναι ευκολότερο να ανοίξουμε σταδιακά τα σύνορα για τους Ισραηλινούς που έχουν πραγματικό ενδιαφέρον να ταξιδέψουν».

Τα εμβόλια

Υπέρ της απόφασης για συντονισμένες προσπάθειες αγοράς εμβολίων των κρατών-μελών της ΕΕ μέσω της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τάχθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφέροντας πως οι μικρότερες χώρες του μπλοκ θα αντιμετώπιζαν σοβαρά προβλήματα διαπραγματεύσεων μόνες τους.

Η Κομισιόν δέχθηκε έντονη κριτική για τον χειρισμό της στρατηγικής εμβολιασμού και για την καταστροφική διαμάχη με τη βρετανο-σουηδική φαρμακοβιομηχανία AstraZeneca, σχετικά με τη σύμβαση προμήθειας.

«Δεν θέλω, ως μικρή χώρα, να διαπραγματεύομαι μόνο μου με τις φαρμακοβιομηχανίες», είπε. Ωστόσο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι η επιλογή της κεντρικής διαχείρισης των αγορών εμβολίων ήταν σωστή επισημαίνοντας πως εάν δεν είχε συμβεί κάτι τέτοιο οι μικρότερες χώρες θα είχαν αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα στις διαπραγματεύσεις (με τις φαρμακευτικές εταιρείες). «Μπορώ να σας πω, ως μια μικρή χώρα, δεν θέλω να διαπραγματεύομαι μόνος μου με τις μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες», ανέφερε στο Reuters. «Είμαι χαρούμενος που η Ευρώπη διαπραγματεύτηκε συνολικά. Ναι, υπήρξαν επιπλοκές, ναι, υπήρξαν ζητήματα, αλλά ας μην ξεχνάμε τη μεγάλη εικόνα».

ksd Μητσοτάκης
adv

Όταν η πανδημία άρχισε να εξαπλώνεται πέρυσι σε ολόκληρη την Ευρώπη, υπήρξε η απειλή πως τα κράτη-μέλη θα συναγωνίζονταν μεταξύ τους για την απόκτηση χειρουργικών μασκών και άλλο σπάνιο προστατευτικό εξοπλισμό, καθώς και ζωτικό εξοπλισμό όπως αναπνευστήρες, αναφέρει το Reuters.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε πως αμφέβαλε ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να λάβει τον αριθμό των εμβολίων που πέτυχε τώρα, χωρίς την κεντρική αγορά και διανομή ανάλογα με το μέγεθος του πληθυσμού, και το ίδιο πιθανότατα ισχύει και για άλλες μικρότερες χώρες της ΕΕ, όπως η Πορτογαλία και η Εσθονία, αλλά και ακόμη μεγαλύτερα κράτη, όπως η Ιταλία.

«Μπορούμε να διαφωνήσουμε για το θέμα της παράδοσης και για το εάν το χειριστήκαμε καλά, αλλά δεν μπορούμε να διαφωνήσουμε για την κεντρική απόφαση», είπε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρόσθεσε πως είναι αρκετά ικανοποιημένος με τη συνολική αντίδραση που επέδειξε απέναντι στην πανδημία η Ελλάδα, η οποία έχει αναλογικά λιγότερα κρούσματα και θανάτους από πολλές άλλες χώρες της ΕΕ, παρά την πρόσφατη αύξηση και δεδομένου του αποδυναμωμένου Συστήματος Υγείας έπειτα από μια δεκαετία κρίσης χρέους.

Υπενθυμίζεται ότι συνολικά οι χώρες της ΕΕ έχουν μέχρι στιγμής εμβολιάσει περίπου το 3% του πληθυσμού τους, σε σύγκριση με το 9% στις ΗΠΑ και το 14% στη Βρετανία, σύμφωνα με το Our World in Data.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *