Κ. Τραπτσιώνη: PHILOXENIA 2021 – Η ταυτότητα ενός διεθνούς θεσμού 36 χρόνων

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Η υπεύθυνη διοργάνωσης της 36ης PHILOXENIA, στη Θεσσαλονίκη, κυρία Κατερίνα Τραπτσιώνη, μίλησε στο ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ για τις συμμετοχές, τις εκδηλώσεις, το πρόγραμμα και τις ιδιαιτερότητες της πρώτης διεθνούς τουριστικής έκθεσης, στην Ελλάδα, μετά το διετές πάγωμα όλων των δια ζώσης εκθέσεων.

Η συνέντευξη στην Ελένη Μακρίδου, που δημοσιεύτηκε στο τεύχος Οκτωβρίου του ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ, που κυκλοφόρησε στην έκθεση, έχει ως εξής:

  • Κυρία Τραπτσιώνη, η 36η PHILOXENIA είναι η πρώτη έκθεση τουρισμού στην Ελλάδα που ανοίγει τις πύλες της στο κοινό μετά τα παρατεταμένα lockdown της πανδημίας. Πώς προβλέπεται να λειτουργήσει, ακολουθώντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα;

Μετά από δύο χρόνια απουσίας υποδεχόμαστε εκθέτες και επισκέπτες μόνο με φυσική παρουσία στην 36η πλέον διοργάνωση της Philoxenia. Αποτέλεσε στρατηγική επιλογή της HELEXPO να μην προχωρήσει σε αποκλειστικά ψηφιακή διοργάνωση έκθεσης στον ενάμιση χρόνο παύσης των εκθεσιακών δραστηριοτήτων της, καθώς υποστηρίζει ανεπιφύλακτα ότι οι φυσικές εκθέσεις δεν μπορούν να αντικατασταθούν. Πρωταρχικός στόχος της HELEXPO, ωστόσο, είναι το να δημιουργήσει ένα ασφαλές περιβάλλον για τους επαγγελματίες του τουρισμού ώστε να πραγματοποιήσουν τις συναντήσεις τους, καθώς και για το κοινό που θα επισκεφτεί την έκθεση.

Για αυτό το σκοπό, τηρούνται τα απαραίτητα μέτρα που επιβάλλει το πρωτόκολλο των κλαδικών εκθέσεων αλλά έχουν παρθεί και επιπλέον μέτρα ασφαλείας εντός των χώρων της HELEXPO, η οποία άλλωστε διαθέτει και την πρόσφατη εμπειρία της διοργάνωσης της πρώτης μεγάλου μεγέθους έκθεσης στην Ελλάδα, της 85ης ΔΕΘ, το Σεπτέμβριο του 2021 αλλά και της 1ης BEYOND 4.0., η οποία αποτέλεσε την πρώτη κλαδική έκθεσή μας που διοργανώθηκε τον Οκτώβριο. Σε γενικές γραμμές, συστήνουμε στους εμπορικούς επισκέπτες να προχωρήσουν σε προεγγραφή από την ιστοσελίδα της Philoxenia, ώστε να εισέρχονται απευθείας με το badge τους. Η επίδειξη πιστοποιητικού νόσησης εξαμήνου ή εμβολιασμού κατά την είσοδο είναι απαραίτητη.

  • Ως υπεύθυνη της PHILOXENIA, δώστε μας στοιχεία της φετινής της ταυτότητας. Πόσοι εκθέτες έχουν δηλώσει συμμετοχή;

Η φετινή διοργάνωση κλήθηκε να πραγματοποιηθεί υπό πρωτοφανείς και αντίξοες συνθήκες. Χωρίς σαφή εικόνα για τα πρωτόκολλα και τα μέτρα μέχρι και τον Αύγουστο, ουσιαστικά η Philoxenia “γέμισε” μέσα σε διάστημα δύο μηνών, γεγονός – πρόκληση για τη HELEXPO, στην οποία ανταποκρινόμαστε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, έχοντας μακροχρόνια εμπειρία και τεχνογνωσία. Η ανταπόκριση των εκθετών στο θεσμό της Philoxenia ήταν άμεση και συγκινητική. Οι άμεσοι εκθέτες ξεπερνούν τις 140 συμμετοχές, και μαζί με τους συνεκθέτες φτάνουν τους 220.

  • Υπάρχουν ξένες συμμετοχές και από ποιες χώρες;

Η αβεβαιότητα και οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί δεν ευνόησαν την έλευση πολλών ξένων εταιρειών ή φορέων φέτος. Ωστόσο, φιλοξενούμε απευθείας συμμετοχές από Κύπρο, Βουλγαρία, Αλβανία, Πολωνία και Ιορδανία, ενώ συμμετέχουν και χώρες όπως Αρμενία, Πορτογαλία, Λουξεμβούργο, Ηνωμένο Βασίλειο, Περού,  Αζερμπαϊτζάν. Οι προσκεκλημένοι εμπορικοί αγοραστές από το εξωτερικό προέρχονται από 27 χώρες, ενώ οι εγγραφές εμπορικών επισκεπτών μας δίνουν πολύ θετικά δείγματα για τη διεθνή επισκεψιμότητα της έκθεσης.

  • Πόσους hosted buyers περιμένετε κι από πού;

Φέτος, στο πρόγραμμα συμμετέχουν περίπου 80 hosted buyers, οι οποίοι θα πραγματοποιήσουν με φυσική παρουσία τα ραντεβού τους στα σταντ των εκθετών της Philoxenia. To κατά γενική ομολογία άρτια οργανωμένο πρόγραμμα των hosted buyers της Philoxenia στηρίζεται στη διεθνή δικτύωση της ΔΕΘ – HELEXPO και διοργανώνεται από το Ινστιτούτο Επιχειρηματικών και Εκθεσιακών Ερευνών εδώ και 6 χρόνια.

  • Οι επιμέρους Περιφέρειες της Ελλάδας θα συμμετάσχουν φέτος;

Στη Philoxenia υπάρχουν εκπρόσωποι από το σύνολο των τουριστικών προορισμών της χώρας με μεγάλη συμμετοχή από τις Περιφέρειες και τους τουριστικούς δήμους, οι οποίοι θα δώσουν χρώμα και παλμό σε όλη την έκθεση.

  • Έχουν προγραμματιστεί συνέδρια, παράλληλες εκδηλώσεις και events, όπως τα προηγούμενα χρόνια;

Παραδοσιακά, το πρόγραμμα παραλλήλων εκδηλώσεων της Philoxenia είναι τόσο πλούσιο, ώστε οι επισκέπτες μας δεν προλαβαίνουν να παρευρεθούν στο πλήθος των παρουσιάσεων και event που διεξάγονται τις τρεις ημέρες της έκθεσης. Στο φετινό πρόγραμμα των Παραλλήλων Εκδηλώσεων δεσπόζει το Συνέδριο της Philoxenia, του οποίου το φετινό θεματικό αντικείμενο είναι ο «τουρισμός εμπειρίας». Το Σάββατο 13 Νοεμβρίου οι διακεκριμένοι ομιλητές θα αναζητήσουν την αυθεντικότητα της εμπειρίας και του συναισθήματος και το πώς αυτή συνδέεται άρρηκτα με την εμπειρία του ταξιδιώτη και την ανάδειξη ενός τουριστικού προορισμού σε κορυφαία επιλογή. Επιπλέον, στα open stages των περιπτέρων 13 και 14 καθώς και στα συνεδριακά κέντρα της HELEXPΟ, διοργανώνονται ημερίδες, συνεντεύξεις τύπου, workshops, παρουσιάσεις προορισμών κ.ά. Ευρύ πρόγραμμα παράλληλων εκδηλώσεων θα έχει και η έκθεση ξενοδοχειακού εξοπλισμού HOTELIA, η οποία διοργανώνεται παράλληλα με τη Philoxenia.

  • Τι καινοτομίες να περιμένουμε από την φετινή PHILOXENIA;

Στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ – HELEXPO από 12 έως 14 Νοεμβρίου ξαναζούμε τη ζωντανή  εμπειρία της Philoxenia, μιας διεθνούς τουριστικής έκθεσης στην Ελλάδα, όπου όλοι μπορούν να δουν και να γνωρίσουν από κοντά υπέροχους προορισμούς, όπως για παράδειγμα την Επίδαυρο και τα τουριστικά της αξιοθέατα, που φέτος είναι ο τιμώμενος προορισμός και να παρακολουθήσουν πλήθος γεγονότων και εκδηλώσεων με παλμό και ενδιαφέρον.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *