Κοντά στο ένα δισεκατομμύριο οι διεθνείς τουρίστες στο 9μηνο του 2016

ΔΙΕΘΝΗ ΜΕΛΕΤΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Οι προορισμοί σε όλο τον κόσμο καλωσόρισαν 956 εκατομμύρια διεθνείς τουρίστες μεταξύ Ιανουαρίου και Σεπτεμβρίου 2016, σύμφωνα με το τελευταίο Παγκόσμιο Τουριστικό Βαρόμετρο του UNWTO (UNWTO World Tourism Barometer). Οι διεθνείς τουρίστες ήταν 34 εκατομμύρια περισσότεροι σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2015, παρουσιάζοντας αύξηση 4%.

Η ζήτηση για το διεθνή τουρισμό παρέμεινε ισχυρή κατά τους πρώτους εννέα μήνες του 2016, αν και αυξάνεται με κάπως πιο συγκρατημένο ρυθμό. Μετά από ένα καλό ξεκίνημα της χρονιάς, η ανάπτυξη ήταν βραδύτερη κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2016, και ανέβηκε πάλι στο τρίτο τρίμηνο του έτους. Ενώ οι περισσότεροι προορισμοί αναφέρουν ενθαρρυντικά αποτελέσματα, κάποιοι άλλοι συνεχίζουν να παλεύυν με την επίδραση των αρνητικών γεγονότων, είτε στη χώρα τους, είτε στην περιοχή τους.

unwto“Ο τουρισμός είναι ένας από τους πιο ανθεκτικούς και ταχύτερα αναπτυσσόμενους τομείς της οικονομίας, αλλά είναι επίσης πολύ ευαίσθητος σε κινδύνους, τόσο πραγματικούς όσο και υποτιθέμενους. Ως εκ τούτου, ο τομέας θα πρέπει να συνεχίσει να εργάζεται από κοινού με τις κυβερνήσεις και τους ενδιαφερόμενους φορείς για την ελαχιστοποίηση των κινδύνων, την αποτελεσματική ανταπόκριση και την οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ των ταξιδιωτών”, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του UNWTO, Taleb Rifai.

“Κανένας προορισμός δεν έχει ανοσία στους κινδύνους. Πρέπει να αυξήσουμε τη συνεργασία στην αντιμετώπιση αυτών των παγκόσμιων απειλών, εκείνων δηλαδή που σχετίζονται με την ασφάλεια και την προστασία. Και πρέπει να καταστήσουμε τον τουρισμό αναπόσπαστο μέρος του σχεδιασμού έκτακτης ανάγκης και ανταπόκρισης”, πρόσθεσε ο Taleb Rifai μιλώντας στην Υπουργική Συνάντηση για την Ταξιδιωτική Ασφάλεια που πραγματοποιήθηκε στη World Travel Market στο Λονδίνο στις 9 Νοεμβρίου.

unwto-2Ο Γενικός Γραμματέας του UNWTO υπενθύμισε επίσης: “Οι πραγματικές κρίσεις συχνά μεγεθύνονται ή στρεβλώνονται από παρεξήγηση και οι προορισμοί που επηρεάζονται αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις, αν και η ζήτηση σε παγκόσμιο επίπεδο παραμένει ισχυρή. Πρέπει να στηρίξουμε τις χώρες αυτές στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, καθώς κάτι τέτοιο θα ωφελήσει το σύνολο του τομέα του τουρισμού και την κοινωνία στο σύνολό της”.

Περιφερειακά αποτελέσματα

Η Ασία και ο Ειρηνικός ηγήθηκαν της ανάπτυξης σε όλες τις περιοχές του κόσμου, με τις διεθνείς αφίξεις τουριστών (επισκέπτες διανυκτέρευσης) αυξημένες έως 9% μέχρι το Σεπτέμβριο. Και οι τέσσερις υποπεριοχές μοιράστηκαν αυτή την ανάπτυξη. Πολλοί προορισμοί ανέφεραν διψήφια αύξηση, με πρώτες τη Δημοκρατία της Κορέας (+ 34%), το Βιετνάμ (+ 36%), την Ιαπωνία (+ 24%) και τη Σρι Λάνκα.

Στην Ευρώπη, οι διεθνείς αφίξεις αυξήθηκαν κατά 2% μεταξύ Ιανουαρίου και Σεπτεμβρίου 2016 με σταθερή ανάπτυξη στους περισσότερους προορισμούς. Παρ’ όλα αυτά, οι διψήφιες αυξήσεις σε σημαντικούς προορισμούς όπως η Ισπανία, η Ουγγαρία, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία αντισταθμίστηκαν από τα ασθενή αποτελέσματα στη Γαλλία, το Βέλγιο και την Τουρκία. Κατά συνέπεια, στη Βόρεια Ευρώπη αυξήθηκαν κατά 6% και στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη κατά 5%, ενώ τα αποτελέσματα ήταν μικρότερα στη Δυτική Ευρώπη (-1%) και στη Νότια Μεσογειακή Ευρώπη (+ 0%).

Οι διεθνείς αφίξεις τουριστών στην Αμερική αυξήθηκαν κατά 4% ως το Σεπτέμβριο. Η Νότια Αμερική (+ 7%) και η Κεντρική Αμερική (+ 6%) έφεραν τα καλύτερα αποτελέσματα, και ακολούθησαν η Καραϊβική και η Βόρεια Αμερική (+ 4% αμφότερες).

Στην Αφρική (+ 8%), η υπο-Σαχάριοι προορισμοί ανέκαμψαν έντονα στη διάρκεια του έτους, ενώ η Βόρεια Αφρική ανέβηκε το τρίτο τρίμηνο. Τα διαθέσιμα στοιχεία για τη Μέση Ανατολή έδειξαν μείωση 6% στις αφίξεις, αν και τα αποτελέσματα ποικίλουν από προορισμό σε προορισμό. Τα στοιχεία άρχισαν να βελτιώνονται σταδιακά κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, τόσο στη Βόρεια Αφρική όσο και στη Μέση Ανατολή.

Ισχυρή ζήτηση για τα ταξίδια εξωτερικού

Η μεγάλη πλειοψηφία των κύριων αγορών στον κόσμο κατέγραψε αυξήσεις στις διεθνείς τουριστικές δαπάνες κατά τη διάρκεια των πρώτων τριών έως εννέα μηνών του 2016.

Ανάμεσα στις πέντε κορυφαίες κύριες αγορές, η Κίνα, η κορυφαία αγορά του κόσμου, συνεχίζει να ηγείται στη ζήτηση, καταγράφοντας διψήφια αύξηση των δαπανών (+ 19%). Ομοίως, ισχυρά αποτελέσματα προέρχονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες (+ 9%), οι οποίες επωφελήθηκαν από πολλούς προορισμούς στην Αμερική και πιο πέρα. Η Γερμανία σημείωσε αύξηση δαπανών κατά 5%, το Ηνωμένο Βασίλειο αύξηση κατά 10%, και η Γαλλία, αύξηση 3%.

Στο υπόλοιπο της πρώτης δεκάδας, οι τουριστικές δαπάνες αυξήθηκαν κυρίως στην Αυστραλία και τη Δημοκρατία της Κορέας (+ 9% η καθεμιά) και πιο μέτρια στην Ιταλία (+ 3%). Αντίθετα, οι δαπάνες από τη Ρωσική Ομοσπονδία μειώθηκαν κατά 37% και από τον Καναδά κατά 2%.

Πέραν της πρώτης δεκάδας, άλλες οκτώ αγορές αναφέρθηκαν με διψήφια ανάπτυξη: Αίγυπτος (+ 38%), Αργεντινή (+ 27%), Ισπανία (+ 19%), Ινδία (+ 16%), Ταϊλάνδη (+ 15%), Ουκρανία (+ 15%), Ιρλανδία (+ 12%) και Νορβηγία (+ 11%).

Οι προοπτικές παραμένουν θετικές

Οι προοπτικές παραμένουν θετικές για το υπόλοιπο τρίμηνο του 2016, σύμφωνα με το Δείκτη Εμπιστοσύνης (Confidence Index) του UNWTO.

Τα μέλη του UNWTO Panel of Tourism Experts είναι βέβαια για την περίοδο Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου, κυρίως στην Αφρική, την Αμερική και την Ασία και τον Ειρηνικό. Οι ειδικοί στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή είναι κάπως πιο επιφυλακτικοί.

Σημειώνεται ότι, τα αποτελέσματα αντανακλούν τα προκαταρκτικά στοιχεία που έχουν αναφερθεί μέχρι σήμερα και υπόκεινται σε αναθεώρηση.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *