Aquis

Μεγάλη δικαστική αντιδικία για το Sandy Beach Resort στην Κέρκυρα

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Μεγάλη δικαστική αντιδικία μεταξύ της οικογένειας Ρίζου, ιδιοκτήτριας του ξενοδοχείου και της ενοικιάστριας εταιρίας Aquis, βρίσκεται σε εξέλιξη, για το εμβληματικό Sandy Beach Resort στην Κέρκυρα, το οποίο με 2.400 κλίνες είναι ένα από τα μεγαλύτερα ελληνικά ξενοδοχεία.

Οι εξελίξεις τις τελευταίες ημέρες είναι καταιγιστικές, καθώς με πρόσφατη απόφαση ασφαλιστικών μέτρων, η οικογένεια Ρίζου ανέλαβε το ξενοδοχείο κάνοντας έξωση με δικαστικό επιμελητή στην Aquis, ενώ η αίτηση έξωσης θα εκδικαστεί οριστικά τον Μάϊο.

To money-tourism.gr, πιστό πάντα στις αρχές του πρωτογενούς ρεπορτάζ και λόγω της σοβαρότητας του θέματος για την αξιοπιστία του ελληνικού Τουρισμού, των εκατοντάδων θέσεων εργασίας και του “οικονομικού αποτυπώματος” του ξενοδοχείου στην τοπική κοινωνία και οικονομία και όχι μόνο, μίλησε με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές.

Οι ιδιοκτήτες

Ο κ. Τάσος Ρίζος, εκ μέρους των ιδιοκτητών τόνισε : “Υπάρχει μια δικαστική απόφαση υπέρ μας και αναλάβαμε τις τύχες του ξενοδοχείου, προκειμένου να διασφαλιστεί η εργασία των εργαζόμενων και η εύρρυθμη λειτουργία του. Πέραν αυτού δεν έχουμε να δηλώσουμε τίποτε άλλο, πέραν του ότι εγγυώμαστε την λειτουργία του ξενοδοχείου και θα τηρήσουμε τις δεσμεύσεις απέναντι σε προμηθευτές και πελάτες”.

Από την πλευρά της AQUIS, εκπρόσωπος της εταιρείας δήλωσε στο money-tourism.gr: “Η εταιρεία μας δεν οφείλει κανένα ποσό στην ιδιοκτήτρια εταιρεία και μας προξενεί απορία η δικαστική απόφαση. Μάλιστα η εξόφληση των οφειλομένων ποσών, έγινε πριν την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων, όπως προκύπτει και από τα σχετικά έγγραφα, που προσκομίσαμε άλλωστε στο δικαστήριο”. Επίσης τόνισε ότι “η καταβολή αυτή που ήταν η τελευταία δόση, αντιπροσώπευε το 20% του συνολικού ενοικίου για το 2016, ενώ στην εννιαετή συνεργασία των δύο πλευρών, ουδέποτε υπήρξε καθυστέρηση στην καταβολή των ενοικίων, όπως δηλώθηκε και στην εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων”.
Και καταλήγει ο εκπρόσωπος της  Aquis: “Το ξενοδοχείο πρέπει να ανοίξει στις 12 Απριλίου λόγω κρατήσεων. Το σύνολο του πάγιου εξοπλισμού, οι άδειες λειτουργίας και τα συστήματα κρατήσεων ανήκουν σε εμάς. Πως θα λειτουργήσει το ξενοδοχείο, μετά από αυτή την απόφαση σοκ;”

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, υπάρχουν αρκετοί ενδιαφερόμενοι για την εκμετάλλευση του ξενοδοχείου, μεταξύ των οποίων tour operators του εξωτερικού, αλλά και ελληνικές αλυσίδες, κάτι που βέβαια θα εξεταστεί μετά την ολοκλήρωση της εφετινής περιόδου και αφού τελεσιδικήσουν οι δικαστικές προσφυγές.

Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι της Κέρκυρας

Τη διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων των υπαλλήλων του ξενοδοχείου «ΣΑΝΤΥ» στον Άη Γιώργη Αργυράδων το οποίο, μετά από δικαστική απόφαση, έκλεισε προχθές Τετάρτη 15 Μαρτίου, ζητά με επιστολή του ο Σύνδεσμος Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κέρκυρας και ο πρόεδρός του Σταμάτης Πελάης, όπως γράφει το κερκυραϊκό corfu post.

Σύμφωνα με τον κ. Πελάη στο ξενοδοχείο εργάζονται πάνω από 130 εργαζόμενοι οι οποίοι έχουν περιέλθει μετά τα γεγονότα αυτά, σε κατάσταση αβεβαιότητας και έντονης ανησυχίας για το εργασιακό τους μέλλον, την διασφάλιση των δικαιωμάτων τους και την καταβολή των οφειλομένων σε αυτούς αποδοχών.

«Η εξέλιξη αυτή έρχεται ως αποτέλεσμα της αντιδικίας της ιδιοκτήτριας με την ενοικιάστρια εταιρεία. Οι συγκρούσεις και οι ανταγωνισμοί ανάμεσα στους επιχειρηματικούς ομίλους για την επίτευξη του στόχου μεγιστοποίησης της κερδοφορίας τους οδηγεί στο σφράγισμα της επιχείρησης και τους εργαζόμενους στην αβεβαιότητα και ενδεχομένως στην ανεργία.

Αυτοί που σήμερα διαγκωνίζονται για τα επιχειρηματικά τους συμφέροντα δεν είναι ούτε οι χιλιάδες ευρωπαίοι εργαζόμενοι  οι οποίοι έχουν προγραμματίσει τις διακοπές τους στο ξενοδοχείο έχοντας προπληρώσει, ούτε βέβαια οι εργαζόμενοι του ξενοδοχείου όπου με τον κόπο και τον ιδρώτα τους προσφέρουν υπηρεσίες και παράγουν το σύνολο του παραγόμενου εισοδήματος απ την συγκεκριμένη τουριστική επιχείρηση .

Υπεύθυνοι για αυτή την εξέλιξη είναι αυτοί που μαζεύουν τα κέρδη τόσο απ τους τουρίστες όσο και απ την εκμετάλλευση της υπεραξίας της εργατικής δύναμης χωρίς να κοπιάσουν. Με ευθύνη αυτών που συγκρούονται για τα κέρδη τους βρίσκονται σήμερα στον αέρα τόσο οι προγραμματισμένες διακοπές των πελατών όσο και οι προγραμματισμένες δουλειές των εργαζομένων.

Αυτονόητο είναι δε ότι η εξέλιξη αυτή έρχεται ως αποτέλεσμα της λειτουργίας ενός χρεοκοπημένου, κοινωνικά άδικου και απάνθρωπου κυρίαρχου οικονομικοπολιτικού συστήματος που επιτρέπει και ευνοεί τέτοιου είδους εξελίξεις.

Απαιτούμε τόσο απ την ιδιοκτήτρια  όσο και από την ενοικιάστρια εταιρεία να βγάλουν έξω απ την αντιδικία τους την λειτουργία του ξενοδοχείου. Καλούμε εδώ και τώρα το ΣΕΠΕ , τα υπουργεία Εργασίας, Τουρισμού και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό να παρέμβουν τώρα (ακόμη κι αν χρειαστεί νομοθετικά) ώστε ανεξάρτητα απ την εξέλιξη της αντιδικίας ανάμεσα στην ιδιοκτήτρια και την εκμεταλλεύτρια εταιρεία να λειτουργήσει ανεμπόδιστα το ξενοδοχείο, να διασφαλιστούν τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων και να καταβληθούν οι οφειλόμενες σ αυτούς αποδοχές.

Προς ενίσχυση του αιτήματος αυτού ζητάμε από το περιφερειακό , το δημοτικό συμβούλιο και τους φορείς να πάρουν θέση και να παρέμβουν. Προειδοποιούμε ότι αν δεν βρεθεί άμεσα λύση για την ομαλή και απρόσκοπτη λειτουργία του ξενοδοχείου με την πλήρη κάλυψη όλων των εργαζομένων θα αναλάβουμε αγωνιστικές πρωτοβουλίες που δεν θα περιορίζονται στα γεωγραφικά όρια της Λίνιας».

O πάντα καλά ενημερωμένος Διονύσης Μάμαλος, δημοσιογράφος του Corfu Channel,  έγραψε στον προσωπικό του λογαρισμό στο facebook : ” Δικαστικοί επιμελητές σήμερα σφράγισαν μεγάλες ξενοδοχειακες μονάδες, λίγες ώρες πριν την έναρξη της τουριστικής περιόδου αφού την Πέμπτη 16 Μαρτίου προσγειώνεται στο αεροδρόμιο ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ το πρώτο τσάρτερ, ανοίγοντας επισήμως την νέα τουριστική περίοδο.
Οι δικαστικοί επιμελητές, εφαρμόζοντας δικαστική απόφαση σφράγισαν σήμερα τις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, αφού προηγουμένως έβγαλαν έξω τα στελέχη και τους εργαζομένους της επιχείρησης.
Η διόλου ευχάριστη εξέλιξη σημαίνει μια σειρά δυσμενών επιπτώσεων για τον τουριστικό μας προορισμό, αφού πρόκειται για μια μονάδες περίπου 2000 κλινών. Αυτή η εξέλιξη πρακτικά σημαίνει ότι εργαζόμενοι στη μονάδα, προμηθευτές και τουριστικοί πράκτορες θα βρεθούν στον «αέρα», ενώ όταν γίνει γνωστό το γεγονός θα δυσφημιστεί και ο τουριστικός μας προορισμός.
Επί πλέον σε αυτή την τουριστική περίοδο που τα μηνύματα είναι άκρως θετικά, ο τουριστικός μας προορισμός θα στερηθεί μια ακόμα ξενοδοχειακή μονάδα αφού θα τεθεί of και θα προστεθεί στις ήδη μονάδες που δεν θα λειτουργήσουν και οι οποίες βρίσκονται σε διαδικασία ανακαίνισης”.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *