© ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ντίνα Σβύνου: Γίνεται παζάρι μεταξύ των ξενοδοχείων για τους … εργαζόμενους

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Πονοκέφαλος για τους ξενοδόχους στα νησιά μας αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα έχουν γίνει τα προβλήματα της έλλειψης προσωπικού και της αύξησης του  κόστους λειτουργίας των επιχειρήσεων.

Σε  αυτά τα ζητήματα αναφέρθηκε μιλώντας στον SkyRodos σήμερα ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κω μέλος της ΠΟΞ του ΞΕΕ και πρόεδρος του ΙΤΕΠ  κ. Κωσταντίνα Σβύνου.

Δεν υπάρχει μόνο ποσοτική ανεπάρκεια σε κάποιες ειδικότητες  αλλά και ποιοτική  σε ότι αφορά το προσωπικό είπε η κ. Σβύνου.

Η κ.  Σβύνου μίλησε και για ασυνέπεια καθώς και  για παζάρι μεταξύ των επιχειρήσεων για τους εργαζόμενους.

«Αυτό που συμβαίνει αυτή τη σεζόν δεν έχει ξαναγίνει. Δεν είναι μόνο ότι δεν υπάρχει επάρκεια. Δεν υπάρχει και συνέπεια. Ανά πάσα στιγμή μετράμε τι προβλήματα θα έχουμε και πόσοι εργαζόμενοι σταματούν σε καθημερινή βάση.  Γίνεται ένα παζάρι μεταξύ των επιχειρήσεων για τους εργαζόμενους. Ανά πάσα στιγμή φεύγουν και… τους ψάχνουμε για να υπογράψουν τις συμβάσεις οικειοθελούς αποχώρησης», είπε.

Υπάρχει όμως  και επισφάλεια όπως είπε η κ. Σβύνου σε ότι αφορά την οικονομική πορεία των επιχειρήσεων γιατί μπορεί οι αφίξεις να έχουν απογειωθεί αλλά κανείς δεν  είναι σε θέση να διασφαλίσει από τώρα, ότι τα έσοδα θα καλύψουν το αυξημένο κόστος λειτουργίας των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων.

«Υπάρχει επισφάλεια σε ότι αφορά, την οικονομική πορεία των επιχειρήσεων.  Τα έξοδα είναι αυξημένα ενώ τα συμβόλαια έχουν υπογραφεί με τις τιμές του 2019. Δεν μπορούμε να προβλέψουμε από τώρα τι θα γίνει . Το κόστος της ενέργειας έχει διπλασιαστεί ενώ μεγάλη είναι η αύξηση  στις τιμές των πρώτων υλών. Υπολογίζουμε πως το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων έχει αυξηθεί σε ποσοστό 20 με 25%», τόνισε η κ. Σβύνου.

«Υπάρχουν και διάφορα σενάρια σε ότι αφορά την επάρκεια των προϊόντων που δεν θέλω καν να εξετάσω», είπε.

«Είμαστε μαθημένοι στα δύσκολα όμως και θα βρούμε τον τρόπο για να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση και να λύσουμε τα προβλήματα», σημείωσε.

Η τουριστική κίνηση

Σε ότι αφορά την τουριστική κίνηση η κ Σβύνου τόνισε πως παρουσιάζει αύξηση.

«Είμαστε κοντά στα δεδομένα του 2019, σε ότι αφορά τις αφίξεις των τουριστών. Η κατάσταση θα πρέπει να πω ότι είναι διαφορετική στο Νότιο Αιγαίο  και διαφορετική στην υπόλοιπη Ελλάδα. Αυτό είναι αποτέλεσμα της υψηλής ζήτησης  και της καλής οργάνωσης που είχαμε για την αντιμετώπιση της πανδημίας», δήλωσε η κ. Σβύνου .

Η κ. Σβύνου αναφέρθηκε και στα αποτελέσματα των ερευνών, που έχουν γίνει και αφορούν το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων και τη βιωσιμότητα τους την αύξηση των τιμών στην ενέργεια και τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία.

Όλα τα αποτελέσματα έχουν  παραδοθεί στον πρόεδρο του ΞΕΕ κ. Αλέξανδρο Βασιλικό που θα προβεί σε ανακοινώσεις.

ΠΗΓΗ https://www.skyrodos.gr

Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *