Ο Γαστρονομικός Τουρισμός σημείο αναφοράς για τον UNWTO

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

“Γαστρονομικός Τουρισμός για τον άνθρωπο και τον πλανήτη: Kαινοτομία, Eνδυνάμωση και Προστασία” ήταν το θέμα της συνάντησης εθνικών και διεθνών εμπειρογνωμόνων στη Νάρα, για το 7ο Φόρουμ του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (UNWTO) για τον Γαστρονομικό Τουρισμό.

Το Φόρουμ, που διοργανώνεται από τον UNWTO και το Βασκικό Κέντρο Μαγειρικής (BCC), παρέχει μια πλατφόρμα για την προώθηση της συμβολής του Γαστρονομικού Τουρισμού στην ενδυνάμωση των γυναικών και των νέων και στην υποστήριξη της βιωσιμότητας. Κατά τη διάρκεια των δύο ημερών της εκδήλωσης συμμετείχαν περισσότεροι από 450 αντιπρόσωποι από 30 χώρες μαζί με περισσότερους από 1.000 διαδικτυακούς συμμετέχοντες από 125 χώρες.

Κηρύσσοντας την έναρξη του το Φόρουμ, ο γενικός γραμματέας του UNWTO, Zurab Pololikashvili, δήλωσε: “Το φετινό Φόρουμ αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για τους εμπειρογνώμονες να μοιραστούν τις βέλτιστες πρακτικές τους και να ενισχύσουν τον ρόλο του γαστρονομικού τουρισμού σε επίπεδο ταλέντων, βιωσιμότητας, καινοτομίας και κοινωνικής ένταξης, και να αναδείξουν τη σημασία του για την περιφερειακή και αγροτική ανάπτυξη”.

Από την πλευρά του ο Joxe Mari Aizega, γενικός διευθυντής του Βασκικού Κέντρου Μαγειρικής, πρόσθεσε: “Η γαστρονομία αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις, αλλά έχουμε επίσης πολλές ευκαιρίες. Πρόκειται για έναν ποικιλόμορφο και ευρύ τομέα, μια αλυσίδα αξίας που περιλαμβάνει την παραγωγή, τη φιλοξενία, τον τουρισμό και τα εστιατόρια. Ενσωματώνει επίσης πολιτιστικές, κοινωνικές και οικονομικές διαστάσεις. Αυτό το φόρουμ ασχολήθηκε με την πολυπλοκότητα του τομέα του γαστρονομικού τουρισμού, αλλά και αντικατοπτρίζει τις τεράστιες δυνατότητές του”.

Ο κυβερνήτης της περιφέρειας Νάρα, Shogo Arai, είπε: “Πιστεύω ότι αυτά που συζητήσαμε εδώ είναι πολύ σημαντικά για τη βιώσιμη ανάπτυξη των παγκόσμιων και περιφερειακών κοινωνιών. Εμπνέομαι από τις ανταλλαγές νέων ιδεών και γνώσεων που παρείχε το Φόρουμ”.

Ο Τουρισμός ως “εργαλείο” για την ενδυνάμωση των νέων και των γυναικών

Για να διασφαλιστεί ότι ο γαστρονομικός τουρισμός μπορεί να χρησιμεύσει ως μοχλός για την προώθηση της χειραφέτησης των γυναικών και των νέων, οι συμμετέχοντες τόνισαν την ανάγκη παροχής καλύτερων συνθηκών εργασίας και δέσμευσης για την προσέλκυση και διατήρηση νέων με δεξιότητες. Παράλληλα, το Φόρουμ επικεντρώθηκε επίσης στους καλύτερους τρόπους σχεδιασμού στρατηγικών και πρακτικών για τον γαστρονομικό τουρισμό που διασφαλίζουν τη βιώσιμη χρήση των πόρων, την προώθηση των τοπικών προϊόντων και της τεχνογνωσίας και την υπεύθυνη κατανάλωση.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ανάγκη μείωσης της σπατάλης τροφίμων ως μέσο για την υποστήριξη ενός πιο βιώσιμου παγκόσμιου συστήματος τροφίμων. Με την ευκαιρία αυτή, ο UNWTO εγκαινίασε τη δημόσια διαβούλευση για τον Παγκόσμιο Οδικό Χάρτη για τη μείωση των αποβλήτων τροφίμων στον τουρισμό, ο οποίος αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του Προγράμματος Βιώσιμου Τουρισμού “Ένας Πλανήτης”, ώστε να καταστεί δυνατή η συνεπής δράση και να ενισχυθεί η κυκλικότητα.

Οι επιχειρήσεις δεσμεύονται για ηθικό τουρισμό

Η Νάρα φιλοξένησε επίσης τον 3ο παγκόσμιο διαγωνισμό UNWTO Global Gastronomy Startup Competition που διοργανώθηκε από τον UNWTO και την BCC. Εδώ, έξι ταλαντούχοι επιχειρηματίες μοιράστηκαν λύσεις για τις προκλήσεις που θέτουν οι Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης. Η εταιρεία Byfood από την Ιαπωνία αναδείχθηκε νικήτρια ενός διαγωνισμού στον οποίο μοιράστηκαν επίσης τις καινοτόμες προτάσεις τους οι εταιρείες Local Food (Βουλγαρία), 2492IOneArmenia (Αρμενία), Tenemos Filo (Κολομβία), Beyondnext (Δημοκρατία της Κορέας) και Soplaya (Ιταλία).

Στο πλαίσιο αυτό, εννέα εταιρείες από την Ιαπωνία υπέγραψαν τη δέσμευση του ιδιωτικού τομέα για τον Παγκόσμιο Κώδικα Δεοντολογίας για τον Τουρισμό, παρουσία του Γενικού Γραμματέα του UNWTO, του Αντιπροέδρου του Ιαπωνικού Οργανισμού Τουρισμού, του επικεφαλής του Περιφερειακού Γραφείου Υποστήριξης του UNWTO για την Ασία και τον Ειρηνικό και του Κυβερνήτη της Νομαρχιακής Κυβέρνησης της Νάρα.

Το Φόρουμ του 2023 θα πραγματοποιηθεί στη Donostia-San Sebastian, στη Χώρα των Βάσκων, στην Ισπανία. Το αποχαιρετιστήριο δείπνο που προσφέρθηκε από την Basquetour και το Τμήμα Τουρισμού, Εμπορίου και Καταναλωτικών Υποθέσεων της βασκικής κυβέρνησης έφερε τη βασκική γαστρονομία στη Νάρα από τα χέρια των Βάσκων σεφ Diego Guerrero (μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Basque Culinary Center και του εστιατορίου DSTAgE Concept), Álvaro Garrido (εστιατόριο Mina) και Gorka Txapartegi (εστιατόριο Alameda).

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *