airport
Αεροδρόμιο Μονάχου | Φωτό: Lufthansa

Οι προτάσεις της ΕΕ για τις χρονοθυρίδες των αεροπορικών εταιριών | Επιστροφή στο 80%

ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Η Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρότεινε την επιστροφή του συνήθους ποσοστού χρήσης των χρονοθυρίδων των αεροπορικών εταιριών στο 80% από τις 30 Οκτωβρίου, με βάση τις προβλέψεις ότι η ζήτηση για αεροπορικά ταξίδια θα συνεχίσει να αυξάνεται στο μέλλον.

Σύμφωνα με την πρόταση, η οποία υποβλήθηκε την Τρίτη 12 Ιουνίου, η αύξηση του ποσοστού χρήσης των χρονοθυρίδων θα επιτρέψει επίσης στον κλάδο των αεροπορικών ταξιδιών στην Ευρώπη να ανταποκριθεί με μεγαλύτερη ευελιξία σε απρόβλεπτες καταστάσεις στο άμεσο μέλλον.

“Ενώ η τρέχουσα ταχεία άνοδος της ζήτησης, καθώς και οι προβλέψεις για τη μελλοντική ζήτηση, δείχνουν μια συνεχή ανάκαμψη της αεροπορικής κίνησης, η πρόσφατη εμπειρία έχει δείξει ότι οι ισχύοντες κανόνες για τις χρονοθυρίδες δεν είναι επαρκώς ανθεκτικοί σε διαταραχές μεγάλης κλίμακας”, σημειώνει η Επιτροπή στο δελτίο τύπου που εξέδωσε.

Επισημαίνει επίσης ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έδειξε πώς απρόβλεπτες εξελίξεις σε συγκεκριμένα δρομολόγια μπορούν να επηρεάσουν την ικανότητα των αεροπορικών εταιριών να ανταποκριθούν πλήρως στις συνήθεις απαιτήσεις χρήσης χρονοθυρίδων και, ως εκ τούτου, να επηρεάσουν επίσης τα αεροπορικά ταξίδια.

Προκειμένου να συμβαδίσει με τη ζήτηση των αεροπορικών ταξιδιών, η Κομισιόν πρότεινε, ως εκ τούτου, να αυξηθεί το κανονικό ποσοστό χρήσης των χρονοθυρίδων από το σημερινό 64% σε 80%, από τις 30 Οκτωβρίου 2022. Πριν από την πανδημία, η χρήση των χρονοθυρίδων ήταν επίσης 80%.

Η Επιτροπή θέλει επίσης να καταστήσει δυνατή την απαλλαγή των αεροπορικών εταιριών από την υποχρέωση τήρησης του ποσοστού χρήσης των χρονοθυρίδων σε έκτακτες καταστάσεις, όπως επιδημίες, φυσικές καταστροφές, πολιτικές αναταραχές και άλλες περιστάσεις, που μπορεί να έχουν επιπτώσεις στα αεροπορικά ταξίδια.

Στις περιπτώσεις που τα επίπεδα της αεροπορικής κίνησης μειώνονται κάτω από το 80%, σε σύγκριση με τα στοιχεία του 2019, η Επιτροπή επιθυμεί να διατηρήσει την αρμοδιότητα να μειώσει το ποσοστό χρήσης των χρονοθυρίδων, για μια περίοδο τεσσάρων συνεχόμενων εβδομάδων, κυρίως για δύο λόγους: επιδημιολογική κατάσταση ή εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Σχολιάζοντας την πρόταση, η ΕΕ υπογράμμισε την επιστροφή της ζήτησης της αεροπορικής κίνησης, υποστηρίζοντας ότι η επιστροφή σε κανονικά ποσοστά χρήσης χρονοθυρίδων εξασφαλίζει την αποτελεσματική χρήση της χωρητικότητας των αεροδρομίων, καθώς και τη δίκαιη, ανταγωνιστική πρόσβαση των αεροπορικών εταιριών.

Η Επιτροπή πρότεινε επίσης την Τρίτη συγκεκριμένα μέτρα για τον μετριασμό των συνεπειών του πολέμου στην Ουκρανία και, μόλις τελειώσει ο πόλεμος, για την αποκατάσταση της αεροπορικής συνδεσιμότητας μεταξύ της Ε.Ε. και της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης μιας περιόδου ανάκαμψης 16 εβδομάδων πριν από τις απαιτήσεις χρήσης χρονοθυρίδων, οι οποίες θα αρχίσουν να ισχύουν και πάλι μόλις ανοίξει ξανά ο ουκρανικός εναέριος χώρος.

Τώρα, η πρόταση θα συζητηθεί επειγόντως από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, και μόλις εγκριθεί από αυτά, θα αρχίσει να εφαρμόζεται στις 30 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ταξιδίων (ETC), η Ευρώπη θα ανακτήσει φέτος το 70% της ζήτησης για ταξίδια πριν από το COVID-19.

Οι δηλώσεις της επιτρόπου Μεταφορών

Η επίτροπος Μεταφορών, Adina Vălean, δήλωσε ότι η ζήτηση για αεροπορικές μεταφορές έχει σαφώς επανέλθει, οπότε ήρθε η ώρα να επιστρέψουμε στους κανονικούς κανόνες για τους κουλοχέρηδες. “Αυτό θα επιτρέψει τη χρήση της χωρητικότητας των αερολιμένων με δίκαιη και ανταγωνιστική πρόσβαση για τις αεροπορικές εταιρίες. Ωστόσο, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι για το απροσδόκητο”, είπε.

“Η ρήτρα “Δικαιολογημένη μη χρήση των χρονοθυρίδων” μας παρείχε ένα ιδιαίτερα αποτελεσματικό εργαλείο για τη διαχείριση καταστάσεων κρίσης. Η διατήρηση αυτού του εργαλείου θα μας δώσει επαρκή ευελιξία -μια ασφάλεια- για να δράσουμε σε περίπτωση νέας επιδείνωσης της κατάστασης της δημόσιας υγείας ή, πράγματι, αν βρεθούμε αντιμέτωποι με περαιτέρω επιπτώσεις από τον ρωσικό πόλεμο στην Ουκρανία”, δήλωσε η επίτροπος.

Τα αεροδρόμια χαιρετίζουν την πρόταση της Κομισιόν

Η Ένωση Αεροδρομίων ACI Europe χαιρέτισε την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με τον γενικό διευθυντή της, Olivier Jankovec, να σχολιάζει: “Τα αεροδρόμια κατανόησαν και αποδέχθηκαν ότι οι αεροπορικές εταιρίες έπρεπε να διακόψουν πτήσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Ωστόσο, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι εξαιρέσεις αυτές σήμαιναν επίσης απώλεια συνδεσιμότητας και εσόδων για τα αεροδρόμια”.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η επιστροφή στον κανονικό κανονισμό χρήσης των χρονοθυρίδων, ο οποίος εξακολουθεί να παρέχει στις αεροπορικές εταιρίες την ευελιξία και την προστασία που χρειάζονται όταν αντιμετωπίζουν ταξιδιωτικούς περιορισμούς ή τις επιπτώσεις του πολέμου σε ορισμένες αγορές, είναι η ενδεδειγμένη επιλογή τώρα που η αεροπορική κίνηση επιτέλους ανακάμπτει. “Καλούμε το Συμβούλιο της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να υποστηρίξουν την πρόταση της Επιτροπής και να επιταχύνουν την έγκρισή της”, συμπλήρωσε ο κ. Jankovec.

Tagged

1 σχόλιο στο “Οι προτάσεις της ΕΕ για τις χρονοθυρίδες των αεροπορικών εταιριών | Επιστροφή στο 80%

Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *