Photo by Florian Wehde on Unsplash
Photo by Florian Wehde on Unsplash

Προβλέψεις για “εκτόξευση” του κόστους διακοπών στην Ισπανία και απώλειες 11 εκατ. ταξιδιωτών ετησίως

ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΑ ΜΕΛΕΤΕΣ

Τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για αεροπορικά ταξίδια πιο φιλικά προς το περιβάλλον αναμένεται να “εκτινάξουν” το κόστος διακοπών στην Ισπανία, ενώ, παράλληλα, ενδέχεται η χώρα να έχει απώλειες 11 εκατομμυρίων τουριστών κάθε χρόνο, αποκαλύπτει νέα έκθεση της Deloitte.

Η Κομισιόν παρουσίασε σχέδια για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στο πλαίσιο του σχεδίου της “Fit for 55” για την τουριστική βιομηχανία, κάτι που σύμφωνα με την εταιρία συμβούλων θα “εκτοξεύσει” το κόστος διακοπών στη χώρα.

Σύμφωνα με την Deloitte, τα μέτρα μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα θα έχουν πιθανώς σοβαρές συνέπειες για τον τουρισμό στην Ισπανία, η οποία είναι η δεύτερη πιο επισκέψιμη χώρα στον κόσμο, καταγράφοντας 83,7 εκατομμύρια τουρίστες ετησίως.

Η έκθεση προβλέπει ότι, σύμφωνα με τα νέα μέτρα, η Ισπανία θα χάσει 11 εκατομμύρια τουρίστες κάθε χρόνο, ενώ υπάρχουν ανησυχίες και για τον αντίκτυπο στις τοπικές κοινότητες, προβλέποντας απώλειες 10,5 δισ. λιρών σε τοπικές δαπάνες και 430.000 θέσεις εργασίας σε κίνδυνο.

Ένα από τα νέα μέτρα που εξετάζονται, ο “φόρος εισιτηρίων”, προβλέπει επιπλέον επιβάρυνση 6,85 λιρών σε κάθε αεροπορικό εισιτήριο για την Ισπανία, ενώ οι αεροπορικές εταιρίες θα πρέπει να χρησιμοποιούν κατά 5% ακριβότερα βιώσιμα αεροπορικά καύσιμα.

Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ακριβότερες πτήσεις για τους ταξιδιώτες, ενώ δεν αποκλείεται να επιβαρύνονται με επιπλέον χρεώσεις κατά την άφιξή τους στη χώρα.

Η είδηση έρχεται σε συνέχεια των πρόσφατων στατιστικών στοιχείων της Eurochange, που δείχνουν ότι μια εβδομάδα διακοπών στην Ισπανία κοστίζει τώρα 500 λίρες περισσότερες από ό,τι πέρυσι τέτοια εποχή.

Απηχεί δε, τις δηλώσεις του επικεφαλής της Ryanair, Michael O’Leary, ο οποίος προέβλεψε πρόσφατα ότι οι μέσες τιμές των εισιτηρίων της Ryanair θα αυξηθούν από 33,75 σε 44,37 λίρες την επόμενη πενταετία. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι πτήσεις των 10 ευρώ δεν πρόκειται να επανέλθουν, καθώς οι αεροπορικές εταιρίες παλεύουν με την αύξηση των τιμών των καυσίμων.

Το σχέδιο “Fit for 55” της ΕΕ θεσπίστηκε για να αντιμετωπιστεί ο άμεσος κίνδυνος της κλιματικής αλλαγής -μόνο στην Ισπανία το φετινό καλοκαίρι καταγράφηκαν μερικές από τις πιο ζεστές θερμοκρασίες που έχουν σημειωθεί ποτέ στη χώρα.

Το φετινό καλοκαίρι παρατηρήθηκαν επίσης αρκετές ξηρασίες και οι ειδικοί προβλέπουν ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα θα αυξηθούν τα επόμενα χρόνια, καθιστώντας ενδεχομένως δημοφιλείς προορισμούς διακοπών πολύ ζεστούς για να τους επισκεφθεί κανείς.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Αεροπορικών Εταιριών της Ισπανίας, Javier Gándara, δήλωσε: “Η ΕΕ έχει επιλέξει λάθος δρόμο όσον αφορά τη μείωση των εκπομπών. Στον τομέα των αερομεταφορών έχουμε δεσμευτεί να επιτύχουμε καθαρές μηδενικές εκπομπές έως το 2050. Μοιραζόμαστε τον στόχο με την ΕΕ και την κυβέρνησή μας, αλλά πιστεύουμε ότι υπάρχουν άλλες λύσεις στον δρόμο για την επίτευξη του στόχου αυτού, οι οποίες είναι πιο αποτελεσματικές και ευνοϊκές για την οικονομία και την απασχόληση”.

Tagged

2 σχόλια στο “Προβλέψεις για “εκτόξευση” του κόστους διακοπών στην Ισπανία και απώλειες 11 εκατ. ταξιδιωτών ετησίως

  1. Προφανώς και θα ανέβουν οι τελικές τιμές αν όλα ανεβαίνουν μία με την κρίση και μία με τις μετατροπές που θα κοστίσουν ακόμα πιο ακριβά στις εταιρείες

Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *