“Κοινωνικές κατοικίες” για τους εργαζόμενους σε ξενοδοχεία στη Μαγιόρκα στα… σκαριά |

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Η δημιουργία “κοινωνικών κατοικιών” για τους εργαζόμενους σε ξενοδοχεία στη Μαγιόρκα είναι στα πλάνα της κυβέρνησης των Βαλεαρίδων Νήσων. Για τον σκοπό αυτό σχεδιάζει να τροποποιήσει το λεγόμενο “διάταγμα έκτακτης ανάγκης για τη στέγαση”, το οποίο ψηφίστηκε πέρυσι προκειμένου να δημιουργηθούν οικονομικά προσιτές ενοικιαζόμενες κατοικίες.

Στη Μαγιόρκα και στα γειτονικά νησιά, οι τιμές των ενοικιαζομένων διαμερισμάτων έχουν ανέλθει σε δυσβάσταχτα επίπεδα. Εκτός από τους ντόπιους και τους μετανάστες, η εξέλιξη αυτή δημιουργεί προβλήματα και στους εργαζόμενους στον τομέα του τουρισμού, ιδίως στους εποχικούς εργαζόμενους από την ενδοχώρα, όπως σερβιτόροι, καμαριέρες ή ρεσεψιονίστ, οι οποίοι διστάζουν να αναζητήσουν εργασία στη Μαγιόρκα λόγω των υψηλών ενοικίων. Ως αποτέλεσμα, τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια υποφέρουν από οξεία έλλειψη προσωπικού.

Για τον λόγο αυτό, η κυβέρνηση των Βαλεαρίδων σχεδιάζει να τροποποιήσει το λεγόμενο “διάταγμα έκτακτης ανάγκης για τη στέγαση”, που ψηφίστηκε από το κοινοβούλιο πέρυσι, το οποίο επιτρέπει στους ιδιοκτήτες επαγγελματικών ακινήτων, που δεν είναι πλέον κερδοφόρα ,να τα μετατρέψουν σε ενοικιαζόμενα διαμερίσματα, υπό την προϋπόθεση ότι θα είναι προσιτά για τους μέσους μισθωτούς.

Επίσης, η κυβέρνηση, με επικεφαλής την πρωθυπουργό, Marga Prohens, επιδιώκει τώρα να προσφέρει στους ιδιοκτήτες επαγγελματικών ακινήτων σε τουριστικές περιοχές, όπως το El Arenal ή η Cala Millor, την ευκαιρία να τα μετατρέψουν σε κατοικίες, πάντα με την προϋπόθεση ότι αυτές οι νέες κατοικίες που θα δημιουργηθούν θα χρησιμοποιηθούν μόνο για τη στέγαση ατόμων που εργάζονται στον τουριστικό κλάδο και μόνο.

Ο αριθμός των εξοχικών κατοικιών στα Κανάρια Νησιά έχει αυξηθεί κατακόρυφα

Εν τω μεταξύ, ο αριθμός των εξοχικών κατοικιών στα Κανάρια Νησιά έχει διπλασιαστεί από 25.000 το 2017 σε περίπου 50.000 τώρα, σύμφωνα με την υπουργό Τουρισμού και Απασχόλησης, Jéssica de León.

Όπως αναφέρεται σε σχετική έκθεση, το 46% των τουριστικών διαμονών στα Κανάρια Νησιά πραγματοποιείται σε ξενοδοχεία, το 36% σε εξοχικές κατοικίες και το υπόλοιπο 18% σε διαμερίσματα.

Σύμφωνα με την έκθεση το 28% των κλινών στις εξοχικές κατοικίες διαχειρίζονται εταιρίες, ενώ το 72% ανήκει σε ιδιώτες.

Είναι επίσης ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι 76 ιδιοκτήτες διαχειρίζονται περισσότερες από 25 εξοχικές κατοικίες και επτά από αυτούς διαχειρίζονται περισσότερες από 100 εξοχικές κατοικίες. Ωστόσο, σχεδόν οι μισές από τις παραθεριστικές κατοικίες ανήκουν σε ιδιοκτήτες, που έχουν μόνο μία παραθεριστική κατοικία εγγεγραμμένη στο μητρώο τουρισμού της κυβέρνησης των Καναρίων Νήσων.

Περισσότερα τουριστικά καταλύματα από τους κατοίκους

Σε έξι δήμους των Καναρίων Νήσων υπάρχουν περισσότερα τουριστικά καταλύματα από τους εγγεγραμμένους κατοίκους. Πρόκειται για τους δήμους Pájara (Fuerteventura), Yaiza και Tías (Lanzarote), Mogán και San Bartolomé de Tirajana (Gran Canaria) και Adeje (Tenerife). Ενώ, στην περιοχή του El Cotillo στη Φουερτεβεντούρα, υπάρχουν ήδη περισσότερες εξοχικές κατοικίες από τους εγγεγραμμένους κατοίκους.

Η έκθεση προορίζεται να υποστηρίξει το σχέδιο ενός μελλοντικού νόμου για τη βιώσιμη χρήση των τουριστικών καταλυμάτων στις Καναρίους Νήσους, το οποίο θα παρουσιαστεί στις αρχές Φεβρουαρίου προκειμένου να ξεκινήσει η κοινοβουλευτική διαδικασία.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *