ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Σοβαρές καταγγελίες για την ΙΜΕΧ…

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Επιστολή καταπέλτη στον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Παύλο Γερουλάνο απέστειλαν οι συνεκθέτες της έκθεσης ΙΜΕΧ- Las Vegas, που έγινε τον Oκτώβριο 2011. Στην επιστολή επισημαίνουν συγκεκριμένες και σημαντικές αδυναμίες της ελληνικής συμμετοχής, έλλειψη οργάνωσης, περιττά έξοδα, και όχι μόνο. Διαβάστε την επιστολή που εξασφαλίσαμε για εσάς κατ’ αποκλειστικότητα.

«Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
Απευθυνόμαστε σε εσάς προσωπικά, ως τον ο καθ’ ύλη αρμόδιο για την παρουσία της Ελλάδας σε διεθνείς εκδηλώσεις , ειδικά δε την περίοδο που διανύουμε, κατά την οποία η Ελληνική συμμετοχή διεθνώς «δοκιμάζεται» και αμφισβητείται έντονα.
Πιθανώς να έχετε ήδη πάρει αναφορά από τον ΕΟΤ της Νέας Υόρκης, εκπρόσωποι του οποίου στελέχωσαν το Ελληνικό περίπτερο, όμως επιτρέψτε μας την επιστολή αυτή, η οποία έχει σκοπό να σας ενημερώσει (Εvaluation report) από την πλευρά της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, αφού στο Ελληνικό περίπτερο, η αναλογία συμμετοχής στελεχών ιδιωτικών Εταιρειών ήταν μεγαλύτερη (3 άτομα από τον Οργανισμό Τουρισμού της Ν.Υόρκης).
1. Το πρώτο μας σχόλιο αφορά στο μέγεθος του περιπτέρου που σε σύγκριση με τα περίπτερα των Ευρωπαϊκών χωρών ήταν δυσανάλογα μεγαλύτερο χωρίς να υπάρχει ιδιαίτερος λόγος άλλος, πέραν του εντυπωσιασμού ίσως.! Φυσικά, ένα τέτοιο περίπτερο υποθέτουμε ότι θα κόστισε πολύ περισσότερα από όσα ο Έλληνας φορολογούμενος αντέχει πλέον. Δυστυχώς η επιτυχής λειτουργία ενός εκθεσιακού περιπτέρου δεν είναι ανάλογη του μεγέθους του, αφού πέραν ίσως κάποιων φευγαλέων εντυπώσεων, θα πρέπει να κινεί ουσιαστικό ενδιαφέρον για να παραμείνει κάποιος και να το επισκεφθεί, ειδικά όταν έχει άλλα εκατοντάδες περίπτερα να επιλέξει.
2. Καταλήξαμε λοιπόν να βρισκόμαστε στο Ελληνικό περίπτερο με μεγάλη άνεση χώρου μεν αλλά με ελάχιστο ενδιαφέρον από πλευράς επισκέψεων και επαφών. Δυστυχώς οι εκπρόσωποι του περιπτέρου (ο Γενικός Διευθυντής του ΕΟΤ Νέας Υόρκης και δύο άλλες κυρίες) δεν αποδείχθηκαν επαρκείς για την προώθηση του Ελληνικού τουριστικού προϊόντος, ίσως διότι δεν το γνωρίζουν όσο θα έπρεπε ή ίσως επειδή έχουν μία νοοτροπία «δημοσίου» λειτουργού που πιθανώς να μην διαθέτει τα κίνητρα, τον επαγγελματισμό & την ευελιξία του ιδιωτικού τομέα.
3. Η μόνη κίνηση-ενημέρωση των εκπροσώπων του Γραφείου ΕΟΤ της Ν. Υόρκης ήταν να μας δώσει ένα κατάλογο με τις μεγαλύτερες Εταιρείες-υποψήφιους πελάτες, που όπως αντιλαμβάνεστε δεν ήταν αρκετό, δεδομένου ότι κάθε επιχειρηματίας στον Τουρισμό, γνωρίζει πολύ καλά ήδη όλες αυτές τις Εταιρείες. Θα ήταν αποδοτικότερη η συμβολή της Ν. Υόρκης εάν μπορούσε να οργανώσει προσωπικές συναντήσεις στο περίπτερο, με τις Εταιρείες που συμπεριλαμβάνονται στον κατάλογο αυτόν!
4. Στο πλαίσιο της έκθεσης οργανώθηκε «Breakfast meeting», στις 12 Οκτωβρίου τις 09.30 το πρωί, για το οποίο, οι συμμετέχοντες στο περίπτερο ενημερωθήκαμε την προηγούμενη ημέρα, χωρίς να μπορέσουμε να προετοιμαστούμε και ίσως να εμπλουτίσουμε αυτή την εκδήλωση με κάτι περισσότερο για τους επισκέπτες. Τα εδέσματα το πρωινό εκείνο ήταν σχετικά καλά, η παρουσίαση όμως και η προχειρότητα, με την οποία την τελευταία στιγμή δόθηκε το Ελληνικό στοιχείο σε αυτά (σημαιούλες πάνω σε ψωμάκια) δεν ήταν η πιο ευφάνταστη! Το breakfast meeting διήρκεσε μέχρι τις 15.00 μεν, δυστυχώς όμως η παρουσία των εκπροσώπων του ΕΟΤ υπήρξε καθυστερημένη το πρωινό εκείνο ( μετά την έναρξή του) με αποτέλεσμα να μην υπάρχει κανείς να καλωσορίσει τους πρώτους επισκέπτες μας.
5. Μία δεύτερη εκδήλωση που οργανώθηκε από την Έκθεση ήταν η «Ευρωπαϊκή βραδιά» για την οποία επίσης δεν υπήρξε ενημέρωση από τον ΕΟΤ στους υπόλοιπους συμμετέχοντες εκθέτες στο Ελληνικό περίπτερο. Το φαγητό που προσφέρθηκε δεν μπορούμε να το χαρακτηρίσουμε «Ελληνικό» αφού είχε spring rolls και μικρές πίτες σαν πίτσες, το κυριότερο δε, χωρίς κανένα ποτό ή καμία προσφορά προς τους επισκέπτες, όταν σε διπλανά περίπτερα, η παρουσίαση και η προσφορές περίσσευαν. ! Είναι περιττό να αναφέρουμε ότι ο αριθμός των επισκεπτών στο Ελληνικό περίπτερο τη βραδιά εκείνη ήταν ελάχιστος.
6. Στο περίπτερο είχε οργανωθεί παρουσίαση της Ελλάδας για group meetings, η οποία κατά τη γνώμη μας είχε στηθεί λάθος χωροταξικά, δεδομένου ότι οι συμμετέχοντες ήταν αναγκασμένοι να γυρίζουν πίσω να δουν την ομιλήτρια, ενώ μπροστά τους έπαιζε το Ελληνικό video. Μετά την παρουσίαση θα περίμενε κανείς ο ΕΟΤ να κατευθύνει την ομάδα αυτή των επισκεπτών στα επιμέρους stands, ανάλογα με το συγκεκριμένο ενδιαφέρον τους, ώστε να αποχωρήσουν πλήρως ενημερωμένοι για τις δυνατότητες της Ελλάδας. Αμφιβάλλουμε εάν «κράτησαν» έστω και κάποια λίγα στοιχεία ή εντυπώσεις, για να πάρουν μαζί τους στην επιστροφή τους στην χώρα τους.
Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
Δεν είμαστε καθόλου ευτυχείς που η μετά την έκθεση IMEX αναφορά μας είναι μάλλον απογοητευτική και δυστυχώς είμαστε αναγκασμένοι να παραδεχτούμε- αλλά και εσείς να γνωρίζετε- ότι η παρουσία της Ελλάδας, εκτός από τα πολλά τ.μ. στα οποία φιλοξενήθηκε, δεν είχε να παρουσιάσει τίποτα περισσότερο.
Υποθέτουμε δε ότι το υψηλό κόστος του περιπτέρου και των τριών υπαλλήλων του ΕΟΤ από την Ν. Υόρκη, δεν υπήρξε ανταποδοτικό και η Ελλάδα δεν κέρδισε τις εντυπώσεις ως όφειλε, ειδικά τώρα που η θέση της είναι ήδη υπό αμφισβήτηση.
Οι υπογράφοντες, συμμετέχοντες ιδιώτες από ξενοδοχεία και Γραφεία ξοδέψαμε πάρα πολλά χρήματα για το ταξίδι μας στην Αμερική, βασιζόμενοι στην ευκαιρία που μας παρουσιάζεται να προσεγγίσουμε και να συνομιλήσουμε με πιθανούς πελάτες και ενδιαφερόμενους για την Ελλάδα σε διεθνές επίπεδο, χωρίς καμία ικανοποίηση από την προσπάθεια που έγινε.
Έχουμε μπροστά μας άλλες δύο μεγάλες ευκαιρίες να αναδείξουμε τις δυνατότητες της Ελλάδος, τις δύο διεθνείς εκθέσεις EIBTM & ΙΑΜΕΧ της Φρανκφούρτης.
Θα εκτιμούσαμε ιδιαίτερα να γνωρίζουμε εκ των προτέρων τις προθέσεις του Υπουργείου για τη συμμετοχή της Ελλάδας σε αυτές.
Διότι δυστυχώς, εάν ο στρατηγικός σχεδιασμός και η παρουσία του Υπουργείου δεν ικανοποιήσει τις φιλοδοξίες του ιδιωτικού τομέα, που υποστηρίζει και φιλοξενείται στο Ελληνικό περίπτερο, ίσως δημιουργήσει την ανάγκη για ανεξάρτητη δράση και ενοικίαση χωριστού περιπτέρου, όχι κάτω από την ομπρέλα του Επίσημου Ελληνικού περιπτέρου.
Σας ευχαριστούμε για τον χρόνο σας και την προσοχή σας και ελπίζουμε όλα τα παραπάνω να στοιχειοθετήσουν μία πρωτοβουλία εκ μέρους του Υπουργείου και των υπευθύνων για πιο σοβαρή και αποτελεσματική παρουσία της Ελλάδος στο εξωτερικό, εάν πρόθεση όλων μας είναι να ανοίξουμε τις αγορές στο πολύτιμο Τουριστικό μας προϊόν».