Ένα εξαιρετικό βιβλίο του Αλέξη Χατζηδάκη

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


«Ανάλυση της πορείας της τουριστικής κίνησης 2001-2010» είναι ο τίτλος του εξαιρετικού βιβλίου-μελέτης του Αλέξη Χατζηδάκη, Προϊσταμένου της Δ/ΝΣΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ, του ΕΟΤ, που παρουσιάστηκε χθες. Όλη η τεράστια δουλειά που απαιτήθηκε για το βιβλίο έγινε από τον συγγραφέα εθελοντικά, ενώ η εκτύπωση έγινε από τον Ε.Ο.Τ., που έθεσε την έκδοση υπό την αιγίδα του. Στόχος της εξόχως ενδιαφέρουσας μελέτης είναι να αποτελέσει ένα ωφέλιμο και εύχρηστο εργαλείο ανάλυσης της πορείας του ελληνικού τουρισμού, στον οποίο τα στατιστικά στοιχεία δυστυχώς δεν περισσεύουν…Μιλώντας στην παρουσίαση ο γγ του ΕΟΤ Γιώργος Κολέτσος αφού απένειμε τα εύσημα στον συγγραφέα τόσο για την ποιότητα της δουλειάς, όσο και για τον εθελοντισμό, τόνισε ότι η μελετη αυτή αποτελεί περιουσιακό στοιχείο του Οργανισμού και υπογράμμισε ότι θα υπάρξουν πολλές τέτοιες κινήσεις που θα αναδείξουν το σημαντικό έργο που επιτελεί ο Οργανισμός, το οποίο πολλές φορές μένει στην αφάνεια.

Ειδικότερα, στη μελέτη αναλύεται η πορεία του διεθνούς και του ελληνικού τουρισμού την περίοδο 2001-2010, στις συνθήκες της διεθνούς οικονομικής κρίσης και του αυξανόμενου διεθνούς ανταγωνισμού. Στο κείμενο περιλαμβάνονται:

  • Συγκέντρωση, επεξεργασία και αξιολόγηση όλων των διαθέσιμων στοιχείων και των έγκυρων εκτιμήσεων για τη διεθνή και την ελληνική τουριστική κίνηση
  • Ανάλυση των στοιχείων, διερεύνηση των τάσεων και συναγωγή συμπερασμάτων.

Παρέχεται έτσι η δυνατότητα να διαμορφωθεί μια κατά το δυνατόν ολοκληρωμένη, τεκμηριωμένη και αντικειμενική εικόνα για την εξέλιξη των τουριστικών μεγεθών στην Ελλάδα και διεθνώς. Στο 1ο μέρος της μελέτης περιλαμβάνονται 6 κεφάλαια, όπου αναλύονται :
Τα στοιχεία και οι τάσεις της διεθνούς τουριστικής κίνησης
Η πορεία του ελληνικού τουρισμού στον διεθνή ανταγωνισμό
Η εξέλιξη των αφίξεων και των διανυκτερεύσεων στους ελληνικούς προορισμούς
Ζητήματα της τουριστικής κίνησης στην περιοχή της Αθήνας
Η πορεία και η προέλευση των τουριστικών εισπράξεων
Η εξέλιξη της εγκατεστημένης δυναμικότητας των τουριστικών καταλυμάτων.
Στο 2ο μέρος της μελέτης παρουσιάζεται η εξέλιξη της ζήτησης αναλυτικά για καθεμιά από τις 25 κυριότερες χώρες προέλευσης τουριστών, με 150 πίνακες και διαγράμματα, βασισμένα σε επικαιροποιημένα στοιχεία για τα βασικά μεγέθη.
Συγκροτείται έτσι μια βάση δεδομένων για τη φυσιογνωμία κάθε χώρας-πηγής τουρισμού προς τη χώρα μας, ως προς τα μεγέθη και τη δυναμική της τουριστικής ζήτησης.
Όμως ο Αλέξης Χατζηδάκης προχωρά και στην εξαγωγή συμπερασμάτων και όχι στην παράθεση αριθμών και μόνο. Τα κεντρικά συμπεράσματα είναι:

  • Μετά την πρόσκαιρη μετα-ολυμπιακή ευφορία, ο ελληνικός τουρισμός ακολουθεί φθίνουσα πορεία και διέρχεται κρίση ανταγωνιστικότητας.
  • Τα τελευταία 4 χρόνια, από τις 5 κυριότερες αγορές του 2008 (Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία και Ολλανδία) σημειώθηκε απώλεια συνολικά κατά 2,2 εκ. αφίξεις (από 8.200.980 αφίξεις το 2007 σε 6.081.190 το 2010). To 2010 η μείωση έφτασε τις 944.331 αφίξεις ως προς το 2009.

Για την αντιμετώπιση της δυσμενούς αυτής εξέλιξης απαιτείται να αξιοποιηθούν δυνατότητες και ευκαιρίες, να αναληφθούν συντονισμένες και συνδυασμένες δράσεις από τους δημόσιους φορείς και τον ιδιωτικό τομέα, σύμφωνα με ολοκληρωμένο σχεδιασμό.
Άξονες της προσπάθειας για την ανάκτηση της χαμένης ανταγωνιστικότητας του ελληνικού προορισμού δεν μπορεί παρά να είναι:

  • ο εμπλουτισμός και η αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος
  • η διασφάλιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών
  • η αναζήτηση νέων αγορών παράλληλα με την προσέλκυση νέων τμημάτων αγοράς και
  • η στοχευμένη προβολή των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας ως τουριστικού προορισμού
  • Η ανατοποθέτηση του τουριστικού προϊόντος στον διεθνή ανταγωνισμό.