Μύλος με τα συγγενικά, λύση με τα πνευματικά…

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


  • Απαιτείται άμεση παρέμβαση Γερουλάνου και Παπανδρέου, όπως έχουν δεσμευθεί

Σε αδιέξοδο οδηγήθηκε η πολύ καλή και αξιέπαινη προσπάθεια του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος να βρεθεί λύση στο θέμα των ονευματικών-συγγενικών δικαιωμάτων για τα ξενοδοχεία. Το θέμα είχαμε αναδείξει κατ’ αποκλειστικότητα στις 14 Απριλίου, δημοσιεύοντας μάλιστα ( εδώ )και την προκλητική επιστολή του κ. Γρηγόρη Λαμπριανίδη Προέδρου του οργανισμού «ΑΠΟΛΛΩΝ» (σήμερα σας αποκαλύπτουμε και το όνομα). Με επιστολή του προς όλους τους ξενοδόχους ο πρόεδρος του ΞΕΕ κ. Γεώργιος Αλ. Τσακίρης, εκθέτει την κατάσταση και ζητεί την άμεση παρέμβαση της κυβέρνησης. Σύμφωνα με αυτή:
«Το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδος από το 2010 και μετά την 15/5/2010, ημερομηνία που το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων αποφάσισε ότι υφίσταται υποχρέωση καταβολής δικαιωμάτων εκ μέρους των ξενοδόχων και για την τηλεόραση στα δωμάτια, έγινε αποδέκτης σοβαρότατων καταγγελιών και παραπόνων των ξενοδόχων για έγερση εξωπραγματικών απαιτήσεων εκ μέρους των Οργανισμών Συλλογικής Διαχείρισης (Ο.Σ.Δ.) κατά των Ελληνικών ξενοδοχείων.

Το Ξ.Ε.Ε. ζήτησε την προστασία και παρέμβαση του Υπουργού Πολιτισμού-Τουρισμού κ. Παύλου Γερουλάνου για την τροποποίηση του νομοθετικού πλαισίου (Νόμος 2121/1993), το οποίο είναι μονομερώς και σκανδαλωδώς ευνοϊκό υπέρ των οργανισμών και συγχρόνως επαχθές και επιβαρυντικό για τους χρήστες και τους επαγγελματίες. Ο Υπουργός σε συνάντησή μας το Καλοκαίρι του 2010 μας προέτρεψε να ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις και εάν αυτές δεν καρποφορούσαν θα αναλάμβανε ο ίδιος να νομοθετήσει, ώστε να εξομαλύνει και να τροποποιήσει προ το δικαιότερο το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ ΞΕΕ και των Ο.Σ.Δ (ΑΕΠΙ, ΑΘΗΝΑ και την Κοινοπραξία Ερατώ, Διόνυσος, Απόλλων και GRAMMO) ξεκίνησαν τον Ιούλιο του 2010, υπό την αιγίδα και καθοδήγηση του εποπτευόμενου από το Υπουργείο Πολιτισμού –Τουρισμού, Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας του γνωστού ΟΠΙ, στην έδρα του οποίου έγιναν και οι περισσότερες συναντήσεις υπό την εποπτεία της Προέδρου του ΟΠΙ καθηγήτριας κας Καλλινίκου και της Γενικής διευθύντριας κας Σταματούδη.

ΟΙ συνομιλίες του ΞΕΕ με τους ΟΣΔ κατέληξαν σε συμφωνία μόνο με την ΑΕΠΙ και την ΑΘΗΝΑ. Δεν έγινε δυνατόν να συμφωνήσουμε, λόγω υπερβολικών απαιτήσεων, με τους δικαιούχους των συγγενικών δικαιωμάτων δηλαδή την Κοινοπραξία Ερατώ, Διόνυσος, Απόλλων και GRAMMO και τα τηλεοπτικά δικαιώματα που εκπροσωπούν της απαιτήσεις των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών και της ΕΡΤ.

Οι δύο αυτοί οργανισμοί(ΑΕΠΙ και ΑΘΗΝΑ) ουσιαστικά εκπροσωπούν το σύνολο των πνευματικών δικαιωμάτων. Το ΞΕΕ υπέγραψε μνημόνια συνεργασίας με αυτούς τους οργανισμούς, με σταθερές τιμές για την επόμενη τριετία και διευθέτηση των δικαστικών αντιδικιών . Όσοι ξενοδόχοι αποδεχτούν, έως το Φθινόπωρο του 2011, τους όρους του μνημονίου μπορούν να επωφεληθούν από τις συμφωνίες και να μην έχουν τον κίνδυνο άλλων υποχρεώσεων για καταβολή δικαιωμάτων στους συγκεκριμένους οργανισμούς ή νομικών επιπτώσεων ή αναδρομικών.

Τα μνημόνια συνεργασίας σας επισυνάπτονται με μια φόρμα αποδοχής των όρων για τον Οργανισμό ΑΘΗΝΑ. Όσοι προσχωρήσουν στη συμφωνία και υπογράψουν τη συγκεκριμένη φόρμα δεν υποχρεούνται στην καταβολή αναδρομικών(από το 2006), ούτε προσαυξήσεων 100% που προβλέπονται από τον νόμο και θα αρχίσουν να καταβάλλουν αμοιβές στο τέλος του 2011 για το έτος 2011 και μόνο.

Πρέπει να γνωρίζετε ότι σύμφωνα με τον νόμο 2121/1993, οι οργανισμοί συλλογικής διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων καθώς και τα τηλεοπτικά δικαιώματα έχουν το δικαίωμα να απαγορεύουν τη χρήση της τηλεόρασης εφόσον δεν χορηγούν νόμιμη άδεια στους χρήστες. Εάν ο χρήστης δεν συμμορφωθεί μπορούν να κινήσουν ακόμη και αυτόφωρη διαδικασία κατά του ξενοδόχου. Στις αγωγές τους μπορούν να ζητούν σύμφωνα με τον νόμο ακόμα και το διπλάσιο του επίσημου τιμολογίου τους.

Είναι δεδομένο ότι τα ξενοδοχεία της χώρας βρίσκονται σε μια εξαιρετικά δυσχερή οικονομική συγκυρία που πασχίζουν για την οικονομική τους επιβίωση και επομένως :

δεν μπορούν να αναλάβουν το βάρος να «συντηρούν» το μεγαλύτερο τμήμα των απαιτήσεων για πνευματικά και συγγενικά δικαιώματα,
ούτε τις παράλογες απαιτήσεις για αμοιβές που για το σύνολο των ξενοδοχείων μας ξεπερνούν τα 25.000.000 ευρώ ετησίως,
ούτε να σύρονται στα δικαστήρια καθημερινώς με τη δημιουργία βιομηχανίας δικών,
ούτε να υπογράφουν επαχθείς συμβάσεις υπό την πίεση δικαστηρίων στη βάση παράλογων αλλά συγχρόνως νομιμοποιηθέντων από τον Ο.Π.Ι. αμοιβολογίων, τα οποία κινούνται εκτός λογικής και διεθνούς πρακτικής και ηθικής,
ούτε να αποτελούν τον εύκολο στόχο κάθε υφιστάμενου αλλά και νεοεμφανιζόμενου οργανισμού διεκδίκησης δικαιωμάτων, που δήθεν εκπροσωπεί χωρίς κανένα τεκμήριο ή απόδειξη, κάποιους δικαιούχους πνευματικών ή συγγενικών έργων και ο οποίος λειτουργεί «ελέω νόμου και συμφερόντων» και δεν υποχρεούται να τεκμηριώσει σε κανέναν το πιθανό όφελος των χρηστών από τα έργα του για τα οποία απαιτεί να πληρωθεί ακριβά.
Το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδος, με υψηλό αίσθημα ευθύνης, ανέλαβε τη διεξαγωγή των επίπονων διαπραγματεύσεων με όλους τους οργανισμούς που διήρκεσαν σχεδόν ένα χρόνο και εξήντλησε κάθε δυνατότητα καλόπιστης διαπραγμάτευσης με τους οργανισμούς. Συμφώνησε με τους εκπροσώπους πνευματικών δικαιωμάτων. Δεν κατέληξε σε συμφωνία με τους δικαιούχους ΣΥΓΓΕΝΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ. Αναμένουμε πλέον ως μοναδική λύση τη νομοθετική παρέμβαση του υπουργού Πολιτισμού-Τουρισμού κ. Παύλου Γερουλάνου για την υλοποίηση της εξαγγελθείσας πρόθεσής του για άμεση τροποποίηση του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου και εξάλειψη του άδικου και αντιεπιχειρηματικού καθεστώτος για τα ξενοδοχεία, πρόθεση που άλλωστε επιβεβαίωσε από την πλευρά της κυβέρνησης και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου κατά τη διάρκεια της τελευταίας ομιλίας του στην ΓΣ του ΣΕΤΕ».

Τα συμφωνηθέντα τιμολόγια αλλά και όλες οι λεπτομέρειες εδώ