Νεότερα -θετικά- από την ΚΑΚ…

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ευοίωνα μηνύματα από τις αγορές της ΚΑΚ. Μετά τη Ρωσία που σας ενημερώσαμε πριν μερικές ημέρες, διαβάστε σήμερα τα νέοτερα για τις υποόλοιπες χώρες.

ΟΥΚΡΑΝΙΑ: Η αγορά της Ουκρανίας θεωρείται μία αρκετά σημαντική αγορά για την Ελλάδα. Κατά μέσο όρο ταξιδεύουν κάθε χρόνο προς την χώρα μας περίπου 15.000 άτομα ενώ το 2008 ταξίδευσαν περίπου 18.500 άτομα. Το Α΄ τετράμηνο του 2009 ταξίδευσαν στην Ελλάδα 2.397 άτομα ενώ το ίδιο διάστημα του 2010 ταξίδευσαν στην Ελλάδα 4.550 άτομα ήτοι υπάρχει μία αύξηση της τάξεως του 89,8%. Οι τοπικοί παράγοντες καθώς και οι Ελληνικές Αρχές στο Κίεβο μιλάνε για αναμενόμενη αύξηση της τάξεως του 100% για το 2010. …
Οι κυριότεροι Τ.Ο. που διακινούν τον μεγαλύτερο αριθμό τουριστών είναι οι MIBS, CITA, ALBIZ. Οι ίδιοι με δικά τους έξοδα προβάλουν μέσω διαφήμισης (τηλεόραση, εξωτερική διαφήμιση κ.λ.π) την Ελλάδα.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον σαν αγορά εκτός του Κιέβου (4,5 εκ. κάτοικοι) παρουσιάζουν οι πόλεις ΧΑΡΚΟΒΟ, ΝΤΑΝΙΕΤΣΚ, ΝΤΙΕΠΡΟΠΕΤΡΟΒΣΚΑ, καθόσον έχουν πάνω από 1 εκ. πληθυσμό (με τις ευρύτερες περιοχές φθάνουν τα 2,5 εκ) και είναι βιομηχανικές περιοχές και έχουν εισόδημα. Τέλος το 2010 έχει δρομολογηθεί νέα πτήση ΤΣΑΡΤΕΡ από το ΧΑΡΚΟΒΟ απ’ ευθείας για την Κρήτη.
ΚΑΖΑΚΣΤΑΝ: Το Καζακστάν είναι χώρα πλούσια σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο και σαν χώρα έχει τεράστια προοπτική όσον αφορά το ενδιαφέρον για τουρισμό καθώς αυτό είναι εμφανές από τα τουριστικά προϊόντα που παρουσιάζονται στην Τουριστική Έκθεση που λαμβάνει χώρα στο ΑΛΜΑΤΥ και η Ελλάδα συμμετέχει. Η έκθεση είναι η μεγαλύτερη στην περιοχή και συμμετέχουν πολλές χώρες καθώς και τοπικοί τουριστικοί πράκτορες. Διαφημίζεται έντονα στις πόλεις ΑΛΜΑΤΥ και ΑΣΤΑΝΑ και προσελκύει πολλούς επισκέπτες.
Οι περισσότεροι Τ.Ο. προσφέρουν «πακέτα» που αφορούν την Τουρκία, Αίγυπτο και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Όμως το ενδιαφέρον των κατοίκων είναι έντονο όσον αφορά ταξίδια στην Ελλάδα. Ήδη έχουν ταξιδεύσει σε αρκετά μέρη και η Ελλάδα είναι νέος «προορισμός». Όμως το 90% των επισκεπτών της Έκθεσης ρωτούν αν είναι ασφαλές να ταξιδεύσουν στην χώρα μας. Ο Τ.Ο.GULNAR TOUR σχεδιάζει να δρομολογήσει πτήση ΤΣΑΡΤΕΡ απ’ ευθείας για την Κρήτη ( ας ληφθεί υπόψη ότι ένα αεροπορικό εισιτήριο για Ελλάδα πωλείται 1.500 $ χωρίς να υπολογίζεται η τιμή του «πακέτου»). Το πρόβλημα για την περιοχή είναι ότι η Πρωτεύουσα μεταφέρθηκε από το ΑΛΜΑΤΥ στην ΑΣΤΑΝΑ, καθώς επίσης και οι Ελληνικές Αρχές (Πρεσβεία και Προξενείο) μεταφέρθηκαν εκεί γεγονός που δυσχεραίνει τους κατοίκους του ΑΛΜΑΤΥ για την απόκτηση θεώρησης για ταξίδια στην Ελλάδα.
ΑΖΕΡΜΠΑΙΤΖΑΝ: Το ΑΖΕΡΜΠΑΙΤΖΑΝ φαίνεται να είναι μία πολύ ενδιαφέρουσα χώρα. Πέρα από το Σοβιετικό της παρελθόν συνεχίζει περισσότερο από άποψη αντιλήψεων να ανήκει σε χώρες της Μέσης Ανατολής ίσως επειδή είναι Μουσουλμανική χώρα. Παρά το γεγονός του ότι διαθέτει θάλασσα και είναι δύσκολο να προσελκύσει κανείς τους κατοίκους να πάνε αλλού για διακοπές, εντούτοις υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για ταξίδια.
Τον μήνα Απρίλιο στο Μπακού, Δημοκρατία Αζερμπαϊτζάν, πραγματοποιήθηκε η έκθεση AITF (Azerbaijan International “Tourism & Travel” Fair ), στην οποία η Ελλάδα συμμετείχε. Σύμφωνα με τα στοιχεία δημοσκόπησης των επισκεπτών:
Το 33,3% ήταν άτομα ηλικίας 18 – 20 ετών και το 35,2% – 30 – 39 ετών
Το 2010 το Ταξιδιωτικό Γραφείο KALAMAKI TRAVEL με έδρα την Κρήτη σε συνεργασία με τους τοπικούς Τ.Ο. SILK WAY &IMPROTEX δρομολογούν πτήση ΤΣΑΡΤΕΡ από το ΜΠΑΚΟΥ στην Κρήτη μέσω των τοπικών αερογραμμών.
ΟΥΖΜΠΕΚΙΣΤΑΝ: Το ΟΥΖΜΠΕΚΙΣΤΑΝ παρουσιάζει επίσης αρκετό ενδιαφέρον για την χώρα μας όσον αφορά τον τουρισμό. Λόγω υπογραφής Πρωτοκόλλου Τουριστικής Συνεργασίας στις 16 Ιουλίου 2009 μεταξύ της Διεύθυνσης Διεθνών Σχέσεων του ΥΠΤΑΝ και του National Tourism Administration of the Republic of Uzbekistan συμμετείχαμε για πρώτη φορά στην Έκθεση TITF το 2009 με περίπτερο 30 τ.μ. όπως επίσης θα συμμετέχουμε και το έτος 2010. Το πρόβλημα που υπάρχει είναι η έκδοση Βίζας καθόσον οι Βίζες εκδίδονται από την Πρεσβεία της Ιταλίας για λογαριασμό της Ελλάδας. Λόγω των πολλών δικαιολογητικών που απαιτούνται από την Ελληνική πλευρά, οι Ιταλοί προτείνουν την έκδοση Βίζας για την Ιταλία, αντί της Ελλάδας με αποτέλεσμα τουλάχιστον 2.500 άτομα αντί της Ελλάδας επισκέφτηκαν την Ιταλία. Σημειωτέον το γεγονός του ότι υπάρχει ήδη πτήση κάθε εβδομάδα από Τασκένδη-Αθήνα από τις Ουζμπέκικες Αερογραμμές, ενώ υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από την Ελληνική πλευρά (Ταξιδιωτικοί Πράκτορες), οι οποίοι επιθυμούν να δρομολογήσουν το συντομότερο δυνατόν πτήση CHARTER Τασκένδη-Ελλάδα.