rethymno

Στ. Αρναουτάκης: «Μέσα στην επόμενη τριετία θα έχουν ολοκληρωθεί όλα τα έργα διαχείρισης αποβλήτων στην Κρήτη»

ΦΟΡΕΙΣ

Μέσα στην επόμενη τριετία θα έχουν ολοκληρωθεί όλα τα έργα διαχείρισης των στερεών και των υγρών αποβλήτων στην Κρήτη», δήλωσε σήμερα ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης κατά την τελετή υπογραφής της σύμβασης για το μεγάλο έργο της «κατασκευής μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων του και χώρου υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων ΧΥΤΥ Αμαρίου» που έγινε στο Δημαρχείο Αμαρίου.

Ο Περιφερειάρχης στην ομιλία του υπεραμύνθηκε του Περιφερειακού Σχεδιασμού διαχείρισης αποβλήτων εξηγώντας πως δικαιώθηκε στην πράξη αφού τα έργα της Κρήτης στη διαχείριση στερεών αποβλήτων γίνονται με 100% ευρωπαϊκή χρηματοδότηση παρά τις αντιρρήσεις και τις αντιθέσεις που υπήρξαν και χάρη στην επιμονή της Περιφέρειας Κρήτης και της συνεργασίας με όλους τους φορείς (ΕΣΔΑΚ, Δήμους, Υπηρεσίες). Όπως εξήγησε ο κ. Αρναουτάκης, με τη στήριξη της Περιφέρειας ολοκληρώθηκαν οι υποδομές στα Χανιά ενώ υλοποιούνται τα έργα στο Ρέθυμνο και στην χερσόνησο καθώς και η μονάδα κομποστοποίησης στις Αρχάνες που καλύπτει την ευρύτερη περιοχή (Αστερούσια, Γόρτυνα, Φαιστό).

ο Περιφερειάρχης Κρήτης εξέφρασε την δέσμευσή του για την διασφάλιση της χρηματοδότησης των νέων έργων διαχείρισης του σύμμικτου στο Ηράκλειο και στη Σητεία και σημείωσε πως «με αυτά τα έργα ολοκληρώνουμε τις βασικές υποδομές διαχείρισης των αποβλήτων στην Κρήτη».

Έργο στο Αμάρι

Να σημειωθεί πως το έργο της «κατασκευής μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων του και χώρου υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων ΧΥΤΥ Αμαρίου» υπέγραψαν ο Πρόεδρος του ΕΣΔΑΚ, Δήμαρχος Αρχανών Αστερουσίων Μανόλης Κοκοσάλης και ο εκπρόσωπος της εταιρείας «Θαλής ΑΕ» Βασίλης Παπαζήσης που αναλαμβάνει το έργο.

Η κατασκευή της μονάδας θα κοστίσει 32,1 εκ. ευρώ και η πενταετής λειτουργία θα έχει κόστος πάνω από 12 εκ. ευρώ Το έργο αφορά την κατασκευή και την λειτουργία για πέντε χρόνια της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων και του ΧΥΤΥ Αμαρίου δυναμικότητα 43.000 κυβικά το έτος και θα εξυπηρετεί τους Δήμους της Π.Ε. Ρεθύμνου.

Μ.Κοκοσάλης: Ο ΕΣΔΑΚ υλοποιεί σημαντικά έργα

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος του ΕΣΔΑΚ κ. Μανόλης Κοκοσάλης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την κατασκευή της νέας υπερσύγχρονής μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων τονίζοντας ότι, με τον τρόπο αυτό λύνεται το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης.

Παράλληλα αναφέρθηκε και στα άλλα σημαντικά έργα που υλοποιεί ή βρίσκονται στο στάδιο προς υλοποίηση από τον ΕΣΔΑΚ, όπως το εργοστάσιο οργανικών αποβλήτων στις Αρχάνες, τη Μονάδα στη Χερσόνησο και τα εργοστάσια σε Σητεία και Ηράκλειο.

Με τα σημαντικά αυτά έργα επεσήμανε ο κ. Κοκοσάλης λύνεται το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Κρήτη για τα επόμενα 25 με 30 χρόνια.

Π.Μουρτζανός: Είναι σημαντική ημέρα για την Π.Ε Ρεθύμνου

 Ο Αντιπρόεδρος του ΕΣΔΑΚ κ. Παντελής Μουρτζανός στη δήλωσή του ανέφερε ότι πρόκειται για μια σημαντική ημέρα για το Αμάρι και τους δήμους του Ρεθύμνου αφού με την υπογραφή της σύμβασης ξεκινά η κατασκευή της Μονάδας που με την ολοκλήρωσή της λύνεται το πρόβλημα των απορριμμάτων για τα επόμενα 10 χρόνια.

Επίσης ευχαρίστησε το Περιφερειάρχη για τη βοήθειά του όσον αφορά τη χρηματοδότηση του έργου από Ευρωπαϊκά Κονδύλια, τα στελέχη του ΕΣΔΑΚ, του Δήμου Αμαρίου και του Αμάρι Α.Ε και όσους εργάστηκαν για να υλοποιηθεί ένα τόσο μεγάλο και σημαντικό έργο.

Η νέα υπερσύγχρονη μονάδα που θα κατασκευαστεί

Η Μονάδα Επεξεργασίας Αστικών Στερεών Αποβλήτων (ΑΣΑ) θα εξυπηρετεί όλους τους δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου και θα έχει συνολική δυναμικότητα   43.000 τόνων ανά έτος τροφοδοτούμενη με 35.600 τόνους σύμμεικτα στερεά απόβλητα και 7.400 τόνους Προδιαλεγμένα Οργανικά.

Με τη λειτουργία της υλοποιείται ένα σημαντικό μέρος του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) της Κρήτης που αφορά την Π.Ε. Ρεθύμνου και θα συμβάλει στην αναβάθμιση του περιβάλλοντος και τη μείωση των απορριμμάτων αλλά και στην παραγωγή πράσινης ενέργειας

Τα οφέλη από τη λειτουργία της Μονάδας

 • Τα απορρίμματα αποκτούν αξία μέσω των ανακυκλωσίμων υλικών.
 • Το ενεργειακό αποτύπωμα της μονάδας που θα κατασκευαστεί θα είναι πολύ μικρότερο σε σχέση με τις αντίστοιχες μονάδες επεξεργασίας ΑΣΑ.
 • Η παραγωγή κόμποστ άριστης ποιότητας θα δώσει τη δυνατότητα στους γεωργούς να αντικαταστήσουν μέρος των κοστοβόρων λιπασμάτων που χρησιμοποιούν.
 • Λύνεται το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Π.Ε. Ρεθύμνου για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 10 ετών.
 • Δημιουργούνται οι κατάλληλες προϋποθέσεις για την έναρξη της μετάβασης στην κυκλική οικονομία στο Ρέθυμνο.

Το έργο, ύψους 32.088.329,36  € που θα κατασκευαστεί εντός 18 μηνός από την υπογραφή της σύμβασης, στο χώρο του υφιστάμενου ΧΥΤΑ, στη θέση «Κουλέ Μασχάλια» του Δήμου Αμαρίου, θα λειτουργεί για 5 χρόνια με δικαίωμα μονομερούς παράτασης από τον ΕΣΔΑΚ για άλλα 5 χρόνια

Η Τεχνολογία που θα εφαρμοστεί

Η τεχνολογική λύση που ενσωματώνεται στη Μονάδα, αφορά στη Μηχανική Διαλογή για την ανάκτηση Ανακυκλώσιμων Υλικών (χαρτί, πλαστικό, μέταλλο, γυαλί)

Το οργανικό ρεύμα των σύμμεικτων στερεών αποβλήτων και το ρεύμα του   Προδιαλεγμένου Οργανικού θα οδηγούνται σε αναερόβια χώνευση για την παραγωγή βιοαερίου και την αξιοποίηση αυτού σε μονάδα ηλεκτροπαραγωγής εγκατεστημένης ισχύος 999kW.

To χώνευμα από αυτό το υλικό κομποστοποιείται και μετά από ειδική επεξεργασία παραδίδεται προς αξιοποίηση σε κατάλληλες εφαρμογές κυρίως στον γεωργικό τομέα και αλλού.

Η εγκατάσταση θα περιλαμβάνει τις ακόλουθες μονάδες:
 • Μονάδα υποδοχής και προσωρινής αποθήκευσης των εισερχόμενων στερεών αποβλήτων.
 • Μονάδα υποδοχής και προσωρινής αποθήκευσης των εισερχόμενων προδιαλεγμένων οργανικών.
 • Μονάδα μηχανικής επεξεργασίας και οπτικών διαχωρισμών των αποβλήτων με στόχο ανάκτηση ανακυκλώσιμων
 • Μονάδα αναερόβιας βιολογικής επεξεργασίας για την παραγωγή βιοαερίου και αξιοποίηση αυτού σε μονάδα ηλεκτροπαραγωγής
 • Μονάδα αερόβιας κομποστοποίησης του οργανικού κλάσματος των στερεών αποβλήτων και των προδιαλεγμένων οργανικών
 • Μονάδα ωρίμανσης του κομποστοποιημένου υλικού. Μονάδα εξευγενισμού – ραφιναρίας του κομποστοποιημένου υλικού μετά την ωρίμανση, ώστε να παραχθεί κόμποστ συγκεκριμένων προδιαγραφών
 • Μονάδες περιβαλλοντικής προστασίας
Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *