Photo by Sora Shimazaki on Pexels

Εξαγορά “μαμούθ”: Στην Amex GBT η CWT έναντι $570 εκατομμυρίων |Αλλάζει η αγορά των επαγγελματικών ταξιδιών

ΔΙΕΘΝΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Η Amex GBT, η μεγαλύτερη εταιρία διαχείρισης ταξιδιών (TMC) στον κόσμο, ανακοίνωσε ότι προχώρησε σε συμφωνία για την εξαγορά της ανταγωνίστριάς της CWT έναντι 570 εκατομμυρίων δολαρίων, μια συμφωνία που πιστεύεται ότι μπορεί να προμηνύει περισσότερες συγχωνεύσεις και εξαγορές στον τομέα.

Η εξαγορά, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί το δεύτερο εξάμηνο του έτους και υπόκειται σε ρυθμιστικές εγκρίσεις και άλλες προϋποθέσεις ολοκλήρωσης, πρόκειται να προσθέσει 4.000 πελάτες στο χαρτοφυλάκιο των 20.000 πελατών που έχει παγκοσμίως η Amex GBT.

Η συμφωνία διαφημίζεται ως αξιοποίηση της παγκόσμιας ανάκαμψης στα επαγγελματικά ταξίδια, με τον  διευθύνοντα σύμβουλο της Amex GBT, Paul Abbott, να δηλώνει αισιόδοξος για τις προοπτικές των επαγγελματικών ταξιδιών, υποστηρίζοντας ότι η αγορά διαθέτει “τεράστιο περιθώριο ανάπτυξης”.

Ο κ. Abbot σημείωσε ότι η ανάκαμψη των εταιρικών ταξιδιών μέχρι σήμερα έχει γίνει από μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, όμως, “εφέτος θα δούμε παγκόσμιους πολυεθνικούς πελάτες με υγιείς ρυθμούς ανάπτυξης σε ένα πιο σταθερό περιβάλλον ανάπτυξης”.

Ωστόσο, η αγορά εταιρικών ταξιδιών έχει επιστρέψει με πιο βραδείς ρυθμούς από ό,τι εκείνη των ταξιδιών αναψυχής και των επισκέψεων σε φίλους και συγγενείς (VFR), με τις μεγάλες αεροπορικές εταιρίες να αναφέρουν ότι τα εταιρικά ταξίδια παραμένουν σημαντικά μειωμένα, σε σχέση με το 2019.

Η εξαγορά της CWT -παλαιότερα γνωστής ως Carlson Wagonlit Travel- από την Amex GBT, που ανήκε προηγουμένως στην American Express, θα σηματοδοτούσε την πιο σημαντική ενοποίηση στον τομέα των εταιρικών ταξιδιών μέχρι σήμερα και φαίνεται ότι θα προσελκύσει τον έλεγχο των ρυθμιστικών αρχών ανταγωνισμού στις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

Σύμφωνα με τον κ. Abbott, αναμένεται να συνεχιστεί η ενοποίηση σε έναν “πολύ μεγάλο, κατακερματισμένο και αναπτυσσόμενο κλάδο”.

“Το επίπεδο των επενδύσεων που απαιτούνται για την ικανοποίηση των προσδοκιών των πελατών είναι σημαντικό -Οι καλύτεροι άνθρωποι, η καλύτερη τεχνολογία, το καλύτερο λογισμικό και οι καλύτερες υπηρεσίες που παρέχονται με συνέπεια σε παγκόσμια βάση”, είπε.

Σύμφωνα με την Amex GBTμ η συμφωνία θα παρέχει στους πελάτες της CWT “περισσότερες επιλογές και αξία” και “μεγαλύτερη ικανότητα για επενδύσεις σε λογισμικό και υπηρεσίες”.

Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της CWT, Patrick Andersen, σημείωσε ότι η ένωση των δυνάμεων με την Amex GBT θα συμβάλει στην επιτάχυνση του οράματος για ένα τεχνολογικά υποστηριζόμενο μέλλον για τα επαγγελματικά ταξίδια.

“Είμαστε ιδιαίτερα σίγουροι για τη δημιουργία αξίας από τη νέα συνδυασμένη εταιρία”, πρόσθεσε.

Κατά την ολοκλήρωση της συναλλαγής, η Amex GBT αναμένει να εκδώσει περίπου 71,7 εκατομμύρια μετοχές των κοινών μετοχών της σε σταθερή τιμή 6,00 δολάρια ανά μετοχή και να χρησιμοποιήσει τα ταμειακά διαθέσιμα για να χρηματοδοτήσει την αποπληρωμή του χρέους της CWT και το υπόλοιπο ποσό της συναλλαγής.

Οι μέτοχοι της CWT, οι οποίοι είναι κυρίως επενδυτικά κεφάλαια, υπόκεινται σε δέσμευση 90 ημερών για το 50% των μετοχών τους και σε δέσμευση 270 ημερών για τις υπόλοιπες μετοχές τους.

Υπενθυμίζεται ότι, η Amex GBT ανακοίνωσε έσοδα σχεδόν 2,3 δισεκατομμυρίων λιρών, αλλά ζημίες ύψους 136 εκατομμυρίων λιρών για το 2023 στα αποτελέσματα που δημοσιεύθηκαν νωρίτερα αυτό τον μήνα.

 

 

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *