aia
©ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Τι αλλάζει στο αεροδρόμιο της Αθήνας – AIA στην πρόσβαση ΙΧ, ταξί, προμισθωμένων οχημάτων – van και ΑΜΕΑ | Τι ισχύει στο εξωτερικό | Q&A |VIDEO

ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΑ ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΑ

-Πληροφορίες / διευκρινήσεις σχετικά με τη νέα διαδικασία επιβίβασης / αποβίβασης επιβατών σε αναχωρήσεις & αφίξεις

Σε λειτουργία τέθηκε το έργο για τη βελτίωση της εξυπηρέτησης της οδικής κυκλοφορίας στις προσβάσεις του αεροδρομίου της Αθήνας, με γνώμονα την ασφάλεια, την εύρυθμη και την περιβαλλοντικά και κοινωνικά υπεύθυνη χρήση των οδικών τμημάτων που προορίζονται αποκλειστικά για ολιγόλεπτη στάση οχημάτων, με σκοπό την αποβίβαση/επιβίβαση επιβατών, στις Αφίξεις και στις Αναχωρήσεις.

Με στόχο να αποφεύγεται η συμφόρηση και η παράνομη στάθμευση, το έργο πραγματοποιήθηκε ώστε να διασφαλίζει το επίπεδο εξυπηρέτησης ταξιδιωτών και οδηγών και την καλή εικόνα που αρμόζει στη βασική πύλη άφιξης στην Αθήνα και αναχώρησης από την πόλη και τη χώρα μας. Οι παρεμβάσεις αποτελούν μια σημαντική και επιβεβλημένη βελτίωση από φέτος το καλοκαίρι και λαμβάνουν υπόψη τις ανάγκες χωρητικότητας και την αύξηση της επιβατικής κίνησης του αεροδρομίου, η οποία ήδη ξεπερνά τα επίπεδα του 2019.

Η αναγκαιότητα του έργου

Στόχος του έργου είναι να τηρείται ο ΚΟΚ, να αποφεύγεται η κυκλοφοριακή συμφόρηση και η παράνομη στάθμευση των οχημάτων και να διασφαλίζεται η δίκαιη μεταχείριση όλων των οδηγών αλλά και το επίπεδο εξυπηρέτησης και η καλή εικόνα που αρμόζει στη βασική πύλη άφιξης και αναχώρησης της Αθήνας.

Οι παρεμβάσεις αυτές είναι απαραίτητες λαμβάνοντας υπόψη τόσο την κακή χρήση του χώρου στο παρελθόν από μερίδα οδηγών, όσο και τις ανάγκες χωρητικότητας και την αύξηση της επιβατικής κίνησης του αεροδρομίου, η οποία ήδη ξεπερνά τα επίπεδα του 2019.

Τι αλλάζει για τους οδηγούς IX

Το αεροδρόμιο διαθέτει πλέον νέα διαμόρφωση εισόδων/εξόδων στα οδικά τμήματα πρόσβασης των αναχωρήσεων & των αφίξεων στις οποίες έχουν τοποθετηθεί αυτόματες ανακλινόμενες μπάρες.

Ο οδηγός θα παραλαμβάνει κατά την είσοδό του εισιτήριο, το οποίο θα ακυρώνει κατά την έξοδο.

Ο κάθε οδηγός θα έχει στη διάθεσή του 10 λεπτά δωρεάν παραμονής στο χώρο για να αποβιβάσει / επιβιβάσει τον ταξιδιώτη.

Μετά τα 10 λεπτά η χρέωση θα ανέρχεται σε:

 • 5 ευρώ για τα επόμενα 10 λεπτά ( 10-20 λεπτά )
 • Μετά τα 20 λεπτά η χρέωση θα είναι 1 ευρώ / λεπτό.
 • Ο μέγιστος χρόνος παραμονής στο χώρο ανέρχεται στη 1 ώρα.
 • Μετά τα 60 λεπτά το όχημα θα απομακρύνεται.
 • Η πληρωμή σε περίπτωση παραμονής μεγαλύτερης των 10 λεπτών θα γίνεται κατά την ακύρωση του εισιτηρίου στα μηχανήματα εξόδου.
 • Η δωρεάν δεκάλεπτη παραμονή ισχύει για 2 διελεύσεις ανά όχημα την ημέρα.
 • Τα 20 λεπτά δωρεάν στάθμευσης στους χώρους Μικρής Διάρκειας P1 & P2 εξακολουθούν να ισχύουν για όλους.

Τι αλλάζει για τα ταξί πιάτσας

Τα ταξί παραμένουν στην εσωτερική λωρίδα των αφίξεων, έχοντας πλέον στη διάθεσή τους διπλάσιο αριθμό θέσεων σε σχέση με το παρελθόν, ενώ έχει διαμορφωθεί νέος σύγχρονος χώρος αναμονής των ταξί στο Εμπορικό Πάρκο του αεροδρομίου.

Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των επιβατών, η διευθέτηση της ροής των ταξί από το χώρο αναμονής στο κτίριο του κεντρικού αεροσταθμού γίνεται μέσω e-system που παρέχεται από το αεροδρόμιο.

Τι αλλάζει για τα προμισθωμένα ταξί/βαν

Για τα προμισθωμένα οχήματα έχει δημιουργηθεί νέος χώρος παραλαβής δίπλα από χώρο στάθμευσης Μικρής Διάρκειας P1 (100 θέσεις) και εντός του χώρου στάθμευσης Μικρής Διάρκειας P2 (50 θέσεις).

Επιπλέον έχει δημιουργηθεί ειδικά διαμορφωμένος χώρος αναμονής 100 θέσεων, στο Εμπορικό Πάρκο του αεροδρομίου.

Με τη νέα διευθέτηση του χώρου, διατίθενται συνολικά 250 θέσεις στάθμευσης για προμισθωμένα οχήματα έναντι 66 μέχρι σήμερα

Για τις 100 θέσεις στο χώρο παραλαβής δίπλα στο P1 ισχύει:

 • 1 ώρα δωρεάν παραμονής
 • Για την επόμενη μισή ώρα (60΄- 90΄) 2 ευρώ
 • Για την επόμενη μισή ώρα (90’ – 120’) 5 ευρώ
 • Από τις 2 ώρες και μετά η χρέωση ανέρχεται σε 5 ευρώ / ώρα.

Για τις 50 θέσεις εντός του χώρου στάθμευσης Μικρής Διάρκειας P2 ισχύει:

 • 20 λεπτά δωρεάν παραμονής
 • 5 ευρώ για 1 ώρα
 • Μετά τη 1 ώρα και έως 4 ώρες το κόστος θα είναι 10 ευρώ.

Οι χώροι αναμονής των προμισθωμένων ταξί είναι σε απόσταση ίδια ή σημαντικά μικρότερη από αυτή στην πλειονότητα των ευρωπαϊκών αεροδρομίων αντίστοιχου μεγέθους με το αεροδρόμιο της Αθήνας.

Χρεώσεις

Ποσά που ενδεχομένως θα προέλθουν από μη συμμόρφωση των οδηγών και υπέρβαση του χρόνου, θα διατεθούν από τον ΔΑΑ για το σχεδιασμό, την υποστήριξη και την υλοποίηση προγραμμάτων του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς».

Ο στόχος του έργου δεν είναι η χρέωση και η επιβάρυνση των χρηστών – αντίθετα, η απλή διαδικασία αποσκοπεί στη γρήγορη προσαρμογή των οδηγών σε μια πιο λειτουργική και δίκαιη για όλους χρήση των χώρων. Η διεθνής εμπειρία δείχνει πως η αντιμετώπιση κυκλοφοριακών ζητημάτων με ανάλογα συστήματα, αποτελεί διαδεδομένη και επιτυχημένη πρακτική στα περισσότερα μεγάλα ευρωπαϊκά αεροδρόμια, που πέτυχαν πολύ υψηλά ποσοστά συμμόρφωσης των οδηγών σε σύντομο χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα την αποσυμφόρηση των χώρων διέλευσης των οχημάτων.

ΑμεΑ

Για τους ταξιδιώτες με μειωμένη κινητικότητα και αυξημένες ανάγκες, ισχύουν ειδικές προβλέψεις και έχουν προβλεφθεί ειδικά διαμορφωμένες θέσεις.

Q&A – Ερωτήσεις/Απαντήσεις

O τρόπος πρόσβασης των οχημάτων μπροστά στους χώρους Αναχωρήσεων και Αφίξεων (σημεία αποβίβασης και επιβίβασης ταξιδιωτών αντίστοιχα) αλλάζει ώστε να μπορούν όλοι να υποδέχονται και να αποχαιρετούν τους ταξιδιώτες με ευκολία και ασφάλεια! Συγκεκριμένα, στις οδικές προσβάσεις μπροστά από το Κτίριο του Κύριου Αεροσταθμού -σε Αναχωρήσεις και Αφίξεις- έχουν εγκατασταθεί σημεία ελεγχόμενης πρόσβασης με ανακλινόμενες μπάρες, από τα οποία θα διέρχονται όλα τα οχήματα για να αποβιβάζουν και να επιβιβάζουν τους ταξιδιώτες.

 • Γιατί δημιουργήθηκε αυτή η ανάγκη;

Ήδη από το 2019, δημιουργήθηκε μπροστά στο Κτίριο του Κύριου Αεροσταθμού το δυσάρεστο φαινόμενο του συνωστισμού λόγω της μη τήρησης των κανονισμών από αυτοκίνητα που παρέμεναν για μεγάλο διάστημα στους χώρους που προορίζονται αποκλειστικά για αποβίβαση/επιβίβαση ταξιδιωτών. Η εγκατάσταση σημείων ελεγχόμενης πρόσβασης έγινε για να αποφεύγεται η συμφόρηση και η παράνομη στάθμευση που δημιουργούσε μια πολύ δυσάρεστη εμπειρία στους συγκεκριμένους χώρους. Λαμβάνοντας υπόψη τα σχόλια όλων των χρηστών για την αρνητική εικόνα, οι περιοχές των Αναχωρήσεων και Αφίξεων διαμορφώθηκαν έτσι ώστε να δίνεται η δυνατότητα σε όλους να έχουν 10 λεπτά δωρεάν παραμονής για να αποχαιρετίσουν ή να καλωσορίσουν τους ταξιδιώτες τους με άνεση και ασφάλεια, όπως στα περισσότερα ευρωπαϊκά και διεθνή αεροδρόμια.

 • Τι αλλάζει στη διαδικασία; Θα υπάρχει χρέωση;

Οι οδηγοί θα έχουν στη διάθεσή τους 10 λεπτά παραμονής και έως 2 διελεύσεις την ημέρα στα οδικά σημεία  επιβίβασης και αποβίβασης ταξιδιωτών, στις Αφίξεις και στις Αναχωρήσεις  αντίστοιχα, για να παραλάβουν και να αποβιβάσουν τους ταξιδιώτες. Σύμφωνα με μελέτες, ο χρόνος αυτός θεωρείται επαρκής και είναι αντίστοιχος με το χρόνο που διατίθεται σε πολλά ευρωπαϊκά αεροδρόμια.

Μετά τα 10 λεπτά, για την επιπλέον παραμονή των οχημάτων, θα υπάρχει χρέωση. Η διαδικασία είναι απλή και ισχύει τόσο για το χώρο αποβίβασης στις Αναχωρήσεις, όσο και για το χώρο επιβίβασης στις Αφίξεις:

 1. Σταματάτε μπροστά στην μπάρα.
 2. Η κάμερα διαβάζει την μπροστινή πινακίδα του αυτοκινήτου ενώ παράλληλα πατάτε το κουμπί έκδοσης εισιτηρίου και παραλαμβάνετε το εισιτήριο.
 3. Η μπάρα ανοίγει και εισέρχεστε στο χώρο ελεγχόμενης πρόσβασης.
 4. Σταθμεύετε σε ειδικά διαμορφωμένες θέσεις ολιγόλεπτης παραμονής, στην δεξιά ή στην αριστερή πλευρά του δρόμου και έχετε 10’ ΔΩΡΕΑΝ στάση για να αποχαιρετίσετε ή να καλωσορίσετε τον ταξιδιώτη σας.
 5. Στη συνέχεια κατευθύνεστε στην έξοδο και σταματάτε στις μπάρες.
 6. Σκανάρετε το εισιτήριό σας στο μηχάνημα και εφόσον η παραμονή σας είναι έως και 10’, η μπάρα θα ανοίξει και θα φύγετε χωρίς χρέωση.

Σε περίπτωση που παραμείνετε στο χώρο ελεγχόμενης πρόσβασης περισσότερο από 10’ θα υπάρχει αντίστοιχη χρέωση:
Επιπλέον 10 λεπτά: €5 (Μετά τα πρώτα 10 λεπτά και μέχρι τα 20 λεπτά, χρέωση 5 ευρώ),
Μετά τα 20’: 1 ευρώ/λεπτό.
Η πληρωμή γίνεται στο μηχάνημα με μετρητά ή κάρτα.
Η μέγιστη διάρκεια παραμονής στο χώρο δεν μπορεί να ξεπερνάει τα 60 λεπτά.
Για τα οχήματα που θα ξεπεράσουν τη 1 ώρα παραμονής, προβλέπεται η απομάκρυνσή τους από το χώρο με γερανό.

Σημειώνουμε ότι στους συγκεκριμένους χώρους ισχύει ο Κ.Ο.Κ. και  σύμφωνα με τη νομοθεσία, σε περίπτωση που ο οδηγός δεν πληρώσει για την υπέρβαση της παραμονής στο χώρο, θα λαμβάνει ειδοποίηση για πληρωμή του ποσού από την Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας (ΑΠΑ).

 • Πού στοχεύει αυτή η διαδικασία;

Στόχος της νέας διαδικασίας δεν είναι η χρέωση και η επιβάρυνση των χρηστών – αντίθετα, η απλή διαδικασία αποσκοπεί στη γρήγορη προσαρμογή των οδηγών σε μια πιο λειτουργική και δίκαιη για όλους χρήση των χώρων.

Η σωστή οδική συμπεριφορά και η ασφάλεια είναι τα βασικά συστατικά της λογικής των παρεμβάσεων και, σε αυτό το πλαίσιο, ποσά που ενδεχομένως θα προέλθουν από μη συμμόρφωση των οδηγών και υπέρβαση του χρόνου,θα διατεθούν από τον ΔΑΑ για το σχεδιασμό, την υποστήριξη και την υλοποίηση προγραμμάτων του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς».

Εξετάζοντας και αξιολογώντας τη διεθνή εμπειρία, η αντιμετώπιση κυκλοφοριακών ζητημάτων με ανάλογα συστήματα αποτελεί διαδεδομένη και επιτυχημένη πρακτική στα περισσότερα μεγάλα ευρωπαϊκά αεροδρόμια, που πέτυχαν πολύ υψηλά ποσοστά συμμόρφωσης των οδηγών σε σύντομο χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα την αποσυμφόρηση των χώρων διέλευσης των οχημάτων.

Ειδικές προβλέψεις θα ισχύουν για τους ταξιδιώτες με μειωμένη κινητικότητα και αυξημένες ανάγκες.

Ταυτόχρονα, η παροχή δωρεάν χρόνου παραμονής στους χώρους στάθμευσης Μικρής Διάρκειας 1 & 2 για 20 λεπτά, θα εξακολουθήσει να ισχύει για όλους.

Κατά την περίοδο εξοικείωσης και προσαρμογής σε αυτή τη νέα πρακτική και εμπειρία που είμαστε βέβαιοι πως θα βελτιώσει την εμπειρία οδηγών και ταξιδιωτών, το αεροδρόμιο θα βρίσκεται όπως πάντα στη διάθεση του κοινού, τόσο με καθοδήγηση στα σημεία εξυπηρέτησης, όσο και μέσω όλων των καναλιών επικοινωνίας του ΔΑΑ, που παρέχουν όλες τις σχετικές χρηστικές πληροφορίες.

Τι ισχύει στο εξωτερικό

Μια εικόνα των αντίστοιχων ρυθμίσεων σε μεγάλα Ευρωπαϊκά αεροδρόμια, έχει ως ακολούθως:

Λονδίνο Heathrow

Terminal Drop-Off Charge | Heathrow

«Στο Χίθροου ισχύει χρέωση 5 £ κάθε φορά που ένα όχημα εισέρχεται στους χώρους αποβίβασης του τερματικού σταθμού*.

Οι χώροι αποβίβασης βρίσκονται ακριβώς έξω από τον τερματικό σταθμό για τον πιο εύκολο και γρήγορο τρόπο αποβίβασης επιβατών.

Μπορείτε να πληρώσετε για μια μεμονωμένη παράδοση ή προπληρωμή για πολλαπλές αποστολές online ή τηλεφωνικά.

©ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Λάβετε υπόψη ότι δεν υπάρχει επιλογή πληρωμής σε μηχάνημα εισιτηρίων αεροδρομίου ή στις ζώνες αποβίβασης του τερματικού σταθμού. Δεν πρέπει να αφήνετε το όχημά σας χωρίς επιτήρηση στους χώρους απόσυρσης του τερματικού σταθμού. Τα οχήματα που αφήνονται αφύλακτα θα απομακρύνονται από την αστυνομία.»

*Εάν εισέλθετε σε μια περιοχή παράδοσης για δεύτερη φορά, θα πρέπει να πληρώνετε τη χρέωση ξανά και κάθε φορά μετά από αυτό.

Μόναχο

Αναχώρηση / Kiss & Fly: 5 λεπτά δωρεάν

Άφιξη / Kiss & Fly: 10 λεπτά δωρεάν

airport
Αεροδρόμιο Μονάχου | Φωτό: Lufthansa

«Σε περίπτωση υπέρβασης αυτών των χρόνων, υπάρχουν χρεώσεις για τον πραγματικό χρόνο στάθμευσης. Στη συνέχεια, η πληρωμή πραγματοποιείται στα σημεία πληρωμής στάθμευσης πριν φύγει το όχημα από τη ζώνη.

Για μεγαλύτερες περιόδους, συνιστούμε τους χώρους στάθμευσης κοντά στους τερματικούς σταθμούς (P1, P3, P7, P8, P20 και P26).»

Βρυξέλλες

Φρανκφούρτη

Χώρος παράδοσης χρόνου στάθμευσης

Τερματικός σταθμός 1 – P35/P39

Τερματικός σταθμός 2 – P17/P19

έως και 10 λεπτά δωρεάν*

έως 15 λεπτά 2,50€

έως 30 λεπτά 5€

έως 45 λεπτά 7,50€

έως 60 λεπτά 15€

ανά ώρα στη συνέχεια 15 €

Βαρσοβία / αεροδρόμιο Chopin

Warsaw Chopin Airport Parking (warsaw-airport.com)

Δωρεάν έως και 7 λεπτά

 Στουτγάρδη

Kiss & Fly (dus.com)

 Δωρεάν έως και 7 λεπτά

Κάθε επιπλέον 5 λεπτά χρέωση 5 ευρώ

Ζυρίχη

 • Σύστημα αυτοματοποιημένων μπαρών με έκδοση εισιτηρίου και κάμερες
 • Δωρεάν το 1ο 5λεπτο στις Αναχωρήσεις.
 • Χρέωση CHF 1 για κάθε επιπλέον λεπτό.
 • Αναλυτικά οι χρεώσεις και οι κανονισμοί here.
 • Τα παράνομα σταθμευμένα οχήματα απομακρύνονται

Ρώμη

ΑΝΑΧΩΡΗΣΕΙΣ

«Εάν συνοδεύετε έναν επιβάτη που αναχωρεί, έχετε 15 λεπτά από τη στιγμή της διέλευσης κάτω από την πύλη πρόσβασης για να σταθμεύσετε σε έναν από τους χώρους στάθμευσης Kiss&Go, να αποχαιρετήσετε και να φύγετε από την περιοχή, επιτρέποντας σε όσους ακολουθούν να κάνουν το ίδιο.

Εάν θέλετε να μείνετε περισσότερο, μπορείτε να πληρώσετε στα παρκόμετρα για έως και μία ώρα επιπλέον χρόνο εκτός από τα 15 λεπτά ή να παρκάρετε στους χώρους στάθμευσης αυτοκινήτων P-Terminal A, B, C, D με εύκολη στάθμευση στις Αφίξεις.

ΑΦΙΞΕΙΣ

Εάν συνοδεύετε έναν επιβάτη που φτάνει, έχετε 15 λεπτά από τη στιγμή της διέλευσης κάτω από την πύλη πρόσβασης για να σταθμεύσετε σε έναν από τους χώρους στάθμευσης Kiss&Go, να αποχαιρετήσετε  και να φύγετε από την περιοχή, επιτρέποντας σε όσους ακολουθούν να κάνουν το ίδιο.

Εάν θέλετε να μείνετε περισσότερο, μπορείτε να πληρώσετε στα παρκόμετρα για έως και μία ώρα περισσότερο από τα 15 λεπτά ή μπορείτε να σταθμεύσετε στους χώρους στάθμευσης T1 και T3 για σύντομο χρονικό διάστημα, οι οποίοι είναι δωρεάν για άλλα 15 λεπτά, ή στους χώρους στάθμευσης με εύκολη στάθμευση P-Terminal A, B, C, D.» 

Μιλάνο

«Το Area 10 Minuti (περιοχή 10 λεπτών) είναι ένας χώρος ελεγχόμενης κυκλοφορίας, με ελεύθερη πρόσβαση σε όλους τους χρήστες, που χαρακτηρίζεται από ένα σύστημα που ανιχνεύει ηλεκτρονικά το χρόνο που απαιτείται για την είσοδο και την έξοδο από την περιοχή του αεροδρομίου.

Από τη στιγμή της πρόσβασης στην Περιοχή έχετε 10 λεπτά για να υποδεχτείτε τους επιβάτες που έρχονται και να προχωρήσετε. Πέραν του μέγιστου επιτρεπόμενου χρόνου οι κυρώσεις που προβλέπονται στον νόμο αριθ. 33 της 22ας Μαρτίου 2012 θα εφαρμοστεί. Η στάθμευση επιτρέπεται μόνο στους καθορισμένους χώρους και όχι στις λωρίδες κυκλοφορίας όπου απαγορεύεται η στάθμευση και η στάση.

money tourism copyright photo
Το αεροδρόμιο Μαλπένσα του Μιλάνου| © ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Εάν χρειάζεστε περισσότερα από 10 λεπτά, μπορείτε να αφήσετε το αυτοκίνητό σας σε έναν από τους χώρους στάθμευσης του ViaMilano Parking που διατίθενται στο αεροδρόμιο με επιπλέον χρέωση».

Βαρκελώνη

«Στον τερματικό σταθμό Τ1, τα οχήματα έχουν 10 λεπτά δωρεάν στο χώρο στάθμευσης για να αποβιβάσουν ή να παραλάβουν επιβάτες; από το λεπτό 11 και μετά θα ισχύει ο ναύλος T1 Express Parking. Εάν πρέπει να αφήσετε το αυτοκίνητό σας στο αεροδρόμιο περισσότερο, χρησιμοποιήστε τη σύγκριση τιμών και κάντε οικονομία με την ηλεκτρονική κράτηση.

Τα πρώτα 10 λεπτά > δωρεάν αν δεν υπερβείτε

11 λεπτά > 1,80 €

Επιπλέον λεπτά > 0,01125 €

Τιμή ανά ώρα > 6,75 €

Μέγιστος/ημέρα > 61,00 €

Μαδρίτη / ΑΕΝΑ (αεροδρόμια Ισπανίας)

 • Χρήση αυτοματοποιημένου ελέγχου πρόσβασης.
 • Οι χρήστες μπορούν να σταθμεύσουν δωρεάν εάν η διαμονή είναι κάτω από 10 λεπτά.
 • Ισχύουν πλήρεις χρεώσεις στάθμευσης για οχήματα που υπερβαίνουν τα 10 λεπτά από την ώρα εισόδου.
 • Όσον αφορά τα «παράνομα σταθμευμένα οχήματα», δηλαδή οχήματα που σταθμεύουν σε μη εξουσιοδοτημένες περιοχές ή καταστάσεις όπως η κατάληψη έως και δύο θέσεων στάθμευσης ή δρόμου, υπάρχει διαθέσιμος γερανός για τις περιπτώσεις στις οποίες οι χρήστες χρεώνονται και για την υπηρεσία ρυμουλκούμενου όσο για τη διαμονή στο πάρκινγκ.
 • Οι χρήστες μπορούν να παρκάρουν στις άλλες διαθέσιμες επιλογές στάθμευσης που έχουν κόστος αλλά είναι φθηνότερες.
 • Κατά τις εποχικές αιχμές, εφαρμόζεται μια διαδικασία για την οποία λειτουργούν μπάρες για να επιταχυνθεί η ροή των οχημάτων μόλις οι ουρές φτάσουν σε ένα ορισμένο μήκος.

Παρίσι

H στάθμευση στα αεροδρόμια ελέγχεται αυστηρά για λόγους ασφαλείας. Έτσι, οι στάσεις μπροστά από τους τερματικούς σταθμούς απαγορεύονται εκτός των χώρων στάθμευσης που βρίσκονται στο Terminal Parking ή στην αποβίβαση.

ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ ΤΟ ΤΕΡΜΑΤΙΚΟ “DROP-OFF”

Οι τερματικοί σταθμοί αποβίβασης είναι ανοιχτοί χώροι στάθμευσης κοντά στους τερματικούς σταθμούς αναχώρησης και άφιξης. 10 λεπτά το πολύ, 1 € για το 11ο λεπτό, μετά 1 € για κάθε επιπλέον λεπτό. Η στάθμευση για πάνω από μιάμιση ώρα απαγορεύεται και μπορεί να οδηγήσει σε ρυμούλκηση.

Λισαβώνα

Δεν επιτρέπεται η στάση ακριβώς έξω από τις αίθουσες αναχωρήσεων και αφίξεων στο Terminal 1, αλλά υπάρχουν σαφώς υπογεγραμμένες ζώνες “Kiss & Fly” και στους δύο τερματικούς σταθμούς όπου μπορείτε να σταματήσετε για 10 λεπτά χωρίς χρέωση. Ωστόσο, η διακοπή για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα επιφέρει βαριά τέλη.

Βιέννη

Από τα τέλη Απριλίου, η ράμπα αναχώρησης στο αεροδρόμιο της Βιέννης είναι ζώνη περιορισμένης στάθμευσης. Τα πρώτα δέκα λεπτά σύντομης στάθμευσης είναι δωρεάν για όλους τους επιβάτες, τις υπηρεσίες μεταφοράς και όσους παραλαμβάνουν. Αν μείνετε περισσότερο σε αυτόν τον χώρο, μπορείτε να παρκάρετε με δύο ευρώ ανά 15 λεπτά.»

Βουδαπέστη

«Στο Premium Parking, παίρνετε ένα εισιτήριο στάθμευσης. Μπορείτε να βγείτε από το χώρο στάθμευσης με το εισιτήριό σας εντός 5 λεπτών χωρίς χρέωση.

Σε περίπτωση χρήσης πέραν των 5 λεπτών, το τέλος στάθμευσης μπορεί να καταβληθεί με πιστωτική κάρτα ή μετρητά, στα παρκόμετρα που βρίσκονται δίπλα στις πόρτες πρόσβασης του τερματικού σταθμού.

Μετά την πληρωμή, έχετε 10 λεπτά για να φύγετε από το χώρο στάθμευσης με το αυτοκίνητο χωρίς περαιτέρω χρεώσεις.»

Βουκουρέστι

Δεν φαίνεται κάποια ειδική αναφορά στο site του αεροδρομίου – ισχύουν οι χρεώσεις των πάρκινγκ, σε αφίξεις και αναχωρήσεις – Tariff: 10 lei 30 min/20 lei hour.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *