Photo by AfroRomanzo on Pexels

Βρετανία: Αμφιβολίες για το εάν η περικοπή της “κόκκινης” λίστας συνιστά ένα απλοποιημένο σύστημα διεθνών ταξιδιών

ΔΙΕΘΝΗ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Πολλές χώρες αναμένεται να απομακρυνθούν από την “κόκκινη”, ταξιδιωτική λίστα της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου, μετά τη σημερινή κατάργηση του πολύ επικριμένου συστήματος φωτεινού σηματοδότη, με τον αριθμό τους να μειώνεται σε λιγότερες από 12, από 54 που ήταν. Ωστόσο, δεν είναι λίγοι εκείνοι οι οποίοι αμφιβάλουν κατά πόσο η περικοπή της “κόκκινης” λίστας συνιστά ένα απλοποιημένο σύστημα διεθνών ταξιδιών. 

Η Νότια Αφρική, η Βραζιλία, το Μεξικό, το Πράσινο Ακρωτήριο και η Ινδονησία συγκαταλέγονται μεταξύ των χωρών που αναμένεται να ανοίξουν για τους Βρετανούς χωρίς καραντίνα, σύμφωνα με την Sunday Telegraph. Η Ταϊλάνδη θα μπορούσε, επίσης, να προστεθεί στη λίστα αυτή, αλλά η εικόνα της ήταν οριακή, τουλάχιστον πριν από την τελευταία αναθεώρηση.

Η πιθανή χαλάρωση έρχεται καθώς το σχέδιο φωτεινού σηματοδότη, τριών επιπέδων ,καταργείται από σήμερα (Δευτέρα) για να αντικατασταθεί από τη συγχώνευση των “πράσινων” και “πορτοκαλί” λιστών σε μια κατηγορία με το όνομα “υπόλοιπος κόσμος”.

Όσοι είναι πλήρως εμβολιασμένοι δεν θα χρειάζεται πλέον να υποβάλλονται σε rapid test πριν την άφιξή τους στο Ηνωμένο Βασίλειο, θέτοντας τέλος σε μία μεγάλη ταλαιπωρία και ένα ένα από τα κύρια εμπόδια στα διεθνή ταξίδια.

Επίσης, η απαίτηση διενέργειας ενός τεστ PCR την επομένη της άφιξης του ταξιδιώτη στο Ηνωμένο Βασίλειο θα αρθεί αργότερα αυτόν τον μήνα και να αντικατασταθεί από ένα φθηνότερο τεστ πλευρικής ροής, συντελώντας έτσι στη μείωση του συνολικού κόστους του ταξιδιού.

Η βρετανική κυβέρνηση επεκτείνει, επίσης, την εμβολιαστική πολιτική της σε άλλες 18 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Ιαπωνίας και του Καναδά. Όσον αφορά τα εμβόλια που αναγνωρίζει και αποδέχεται  αυτά είναι τα Pfizer BioNTech, Oxford AstraZeneca (συμπεριλαμβανομένου του Covidshield), Moderna και Janssen (J&J).

Όσοι είναι πλήρως εμβολιασμένοι και αφικνούνται στη Βρετανία πρέπει να παρουσιάζουν το σχετικό έγγραφο, το οποίο προέρχεται από εθνικό ή κρατικό φορέα δημόσιας υγείας, και το οποίο θα πρέπει να αναγράφει ορισμένες πληροφορίες για τον κάτοχό του, συμπεριλαμβανομένου του ονόματος, της ημερομηνίας γέννησης και των στοιχείων εμβολιασμού.

Μιλώντας σχετικά ο γραμματέας μεταφορών, Grant Shapps, είπε: “Επιταχύνουμε προς ένα μέλλον όπου τα ταξίδια συνεχίζουν να ανοίγουν με ασφάλεια και παραμένουν ανοιχτά. Οι σημερινές αλλαγές στους ταξιδιωτικούς κανόνες συνιστούν καλά νέα για τις οικογένειες, τις επιχειρήσεις και τον ταξιδιωτικό τομέα στο σύνολό του. Προτεραιότητά μας παραμένει η προστασία της δημόσιας υγείας, αλλά με περισσότερους από 8 στους 10 ανθρώπους να είναι πλήρως εμβολιασμένοι, είμαστε σε θέση να κάνουμε αυτά τα βήματα για να μειώσουμε το κόστος των τεστ Covid και να βοηθήσουμε τον τομέα να συνεχίσει την ανάκαμψή του”.

Από την πλευρά του το Υπουργείο Μεταφορών, δήλωσε: “Η βρετανική κυβέρνηση συνεχίζει να συνεργάζεται με διεθνείς εταίρους, καθώς επιδιώκουμε να επεκτείνουμε την πολιτική μας γύρω από τα ταξίδια σε περαιτέρω χώρες και προορισμούς. Όλες οι αφίξεις θα πρέπει ακόμα να συμπληρώσουν μια φόρμα εντοπισμού επιβατών πριν από το ταξίδι”.

Σε απάντηση, ο διευθύνων σύμβουλος της Airlines UK, Tim Alderslade περιέγραψε την κατάσταση ως “προς τη σωστή κατεύθυνση”, καθώς όπως είπε “με την άρση αυτών των περιορισμών καθίσταται ευκολότερη και φθηνότερη η μετακίνηση των ανθρώπων”.

Και πρόσθεσε: “Υπήρξε μια καλή ανταπόκριση στην ανακοίνωση όσον αφορά τις κρατήσεις και με δεδομένες τις τρέχουσες τάσεις, ελπίζουμε να δούμε περισσότερες χώρες να βγαίνουν από την κόκκινη λίστα. Βεβαίως, υπάρχουν ακόμα πολλά να γίνουν. Βραχυπρόθεσμα, η απομάκρυνση των τεστ PCR είναι κρίσιμη και ελπίζουμε αυτό να γίνει το συντομότερο δυνατό”.

Ο ταξιδιωτικός συντάκτης του Which?, Rory Boland, δήλωσε: “Με πολύ λιγότερους περιορισμούς στο πού μπορούμε να ταξιδέψουμε και μειωμένο κόστος για τεστ Covid, είναι σαφές ότι αυτές οι αλλαγές θα δώσουν τη δυνατότητα σε περισσότερους ανθρώπους να ταξιδέψουν. Είναι απαραίτητο η κυβέρνηση να είναι έτοιμη να διαχειριστεί, μεταξύ των άλλων, τις καθυστερήσεις στα σύνορα και ένα καθεστώτος τεστ, το οποίο να λειτουργεί. Οι ταξιδιώτες απογοητεύτηκαν το καλοκαίρι από μια δυσλειτουργική αγορά τεστ PCR, που τους άφησε εκτεθειμένους σε εκβιαστικές τιμές και αναξιόπιστους παρόχους. Ωστόσο, η κυβέρνηση δεν έχει δώσει ακόμη περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τα σχέδιά της να επιτρέψει στους πλήρως εμβολιασμένους ταξιδιώτες να χρησιμοποιούν τεστ πλευρικής ροής κατά την άφιξή τους στο Ηνωμένο Βασίλειο, αργότερα αυτόν τον μήνα”.

“Τα προβλήματα που προέκυψαν με τα τεστ PCR δεν πρέπει να επαναληφθούν με τα τεστ πλευρικής ροής. Η κυβέρνηση πρέπει να διασφαλίσει ότι υπάρχει ένα σωστά λειτουργικό σύστημα”, κατέληξε ο Boland.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *