Photo by Pixabay on Pexels

WTTC: Πολιτική σταθερότητα και ευνοϊκά φορολογικά κίνητρα τα “κλειδιά” για ξενοδοχειακές επενδύσεις

ΜΕΛΕΤΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Το υποστηρικτικό περιβάλλον, η πολιτική σταθερότητα και τα ευνοϊκά φορολογικά κίνητρα είναι κάποιοι από τους παράγοντες που ευνοούν τις ξενοδοχειακές επενδύσεις, σύμφωνα με νέα έκθεση του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ταξιδιών και Τουρισμού (WTTC).

Τη σημασία της προσέλκυσης επενδύσεων κεφαλαίου για να καταστεί εφικτή η πλήρης αξιοποίηση των δυνατοτήτων ανάπτυξης του τομέα Ταξιδιών και Τουρισμού μετά την την πανδημία του κορωνοϊού και την πτώση κατά 25% το 2020, υπογραμμίζει μια νέα έκθεση που δημοσίευσε το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδιών και Τουρισμού (WTTC) , με τίτλο “Κρίσιμοι παράγοντες για την προσέλκυση επενδύσεων σε ξενοδοχεία”.

Η έκθεση, η οποία παρουσιάστηκε στη Σύνοδο Κορυφής για τη βιωσιμότητα και τις επενδύσεις που πραγματοποιείται στο Σαν Χουάν του Πουέρτο Ρίκο, εξετάζει τους βασικούς παράγοντες που ευνοούν τις ξενοδοχειακές επενδύσεις, καθώς και ιστορίες επιτυχίας προορισμών που αξιοποίησαν τέτοιους παράγοντες και παρουσίασαν ισχυρή αύξηση των επενδύσεων.

Το 2020, όταν τα διεθνή ταξίδια σχεδόν κατέρρευσαν, ο τομέας των Ταξιδιών και του Τουρισμού παρουσίασε 62 εκατομμύρια απώλειες θέσεων εργασίας και η συμβολή του στο ΑΕΠ μειώθηκε στο μισό, αντιπροσωπεύοντας μια οδυνηρή απώλεια σχεδόν 4,9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι κεφαλαιακές επενδύσεις στον τομέα μειώθηκαν επίσης σημαντικά κατά τη διάρκεια της κορύφωσης της πανδημίας, από σχεδόν 1,1 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2019, σε μόλις 805 δισεκατομμύρια δολάρια το 2020, που αντιπροσωπεύει πτώση σχεδόν 25%.

Οι επενδύσεις στον τομέα συνέχισαν να μειώνονται πέρυσι με περαιτέρω πτώση 6,9% στα 750 δισ. δολάρια ΗΠΑ.

Ωστόσο, η έκθεση παρέχει λόγους αισιοδοξίας, καθώς προβλέπει ισχυρή αύξηση των επενδύσεων στον τομέα των ταξιδιών και του τουρισμού κατά την επόμενη δεκαετία. Εντούτοις, ο παγκόσμιος οργανισμός τουρισμού προειδοποιεί ότι για να επιτευχθεί αυτό, οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο πρέπει να δημιουργήσουν ένα ευνοϊκό υποστηρικτικό περιβάλλον.

Εκτός από την πολιτική σταθερότητα και τη ρευστότητα, που θεωρούνται απαραίτητες για τις επενδύσεις, η σαφής, υπεύθυνη και συνεπής κυβερνητική δράση και υποστήριξη, τα ευνοϊκά φορολογικά κίνητρα και η ασφάλεια, μεταξύ άλλων, παραμένουν προϋποθέσεις για την προσέλκυση ξενοδοχειακών επενδύσεων.

Σε δηλώσεις της η Julia Simpson, πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος του WTTC, είπε: “Οι ξενοδοχειακές επενδύσεις είναι απολύτως καθοριστικές για την ανάκαμψη και την ανάπτυξη του τομέα των Ταξιδιών και του Τουρισμού. Οι προορισμοί πρέπει να αναλάβουν σαφή δέσμευση και να ακολουθήσουν μια ολιστική προσέγγιση για να καταστούν ανθεκτικοί και ανταγωνιστικοί. Καθώς ανακάμπτουμε από την πανδημία και ανοικοδομούμε καλύτερα, οι επενδύσεις πρέπει να ωφελούν τους προορισμούς όχι μόνο οικονομικά, αλλά κυρίως κοινωνικά και περιβαλλοντικά”.

Σύμφωνα με την καινοτόμο έκθεση, οι βασικοί παράγοντες που ευνοούν τις ξενοδοχειακές επενδύσεις περιλαμβάνουν τη διακυβέρνηση και το κράτος δικαίου, βασικό παράγοντα για τους επενδυτές, καθώς καθορίζει πόσο εύκολα και με επιτυχία λειτουργεί μια επιχείρηση, τις υλικοτεχνικές υποδομές, την αεροπορική και επίγεια συνδεσιμότητα και το εργατικό δυναμικό.

Η έκθεση ανέλυσε έναν αριθμό δημοφιλών προορισμών που επωφελήθηκαν από την εφαρμογή αυτών των στοιχείων. Για παράδειγμα, οι Κάτω Χώρες παρέχουν ένα ευνοϊκό περιβάλλον για ξένες επενδύσεις με λιγότερο περιοριστικούς κανονισμούς και αυστηρούς νόμους για την τιμωρία της διαφθοράς.

Η φυσική υποδομή, η αεροπορική και επίγεια συνδεσιμότητα είναι επίσης ζωτικής σημασίας για τις επενδύσεις, καθώς οι καλά συνδεδεμένοι κόμβοι υποστηρίζουν την ευρύτερη περιφερειακή ανάπτυξη και παρέχουν πρόσβαση σε λιγότερο γνωστούς προορισμούς που προσφέρουν τουριστικές ευκαιρίες.

Η Νότια Κορέα, για παράδειγμα, κατατάσσεται στις χώρες με τις καλύτερες διασυνδέσεις στον κόσμο. Η ανακοίνωση της χώρας ως οικοδεσπότη των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2018, έδωσε κίνητρα για επενδύσεις σε υποδομές μεταφορών, με αποτέλεσμα η προσφορά ξενοδοχειακών δωματίων να εκτοξευθεί κατά σχεδόν 15%, ξεπερνώντας την υγιή συνολική αύξηση των επενδύσεων κεφαλαίου για ταξίδια και τουρισμό κατά 8,7% το 2017.

Το έγγραφο υπογραμμίζει επίσης τη σημασία της επανεκπαίδευσης και της αναβάθμισης των δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού. Πρωταθλήτρια στον τομέα αυτό είναι η Πορτογαλία, η οποία εστίασε σε στρατηγικές που βοηθούν στην επανεκπαίδευση του τομέα, όπως το πρόγραμμα Tourism Training Talent (TTT), το οποίο δεσμεύεται να βελτιώσει την ποιότητα των υπηρεσιών κατάρτισης στον τουρισμό.

Ορισμένοι πρόσθετοι παράγοντες και ιστορίες επιτυχίας στην έκθεση περιλαμβάνουν τη ρευστότητα στις Μαλδίβες, την κρατική βοήθεια στη Σαουδική Αραβία, τη φορολογία στην Κολομβία, τον σχεδιασμό προορισμών και τη βιωσιμότητα στη Σιγκαπούρη και τη Ρουάντα, την κουλτούρα υπηρεσιών στις Φιλιππίνες και τη διευκόλυνση των ταξιδιών στην Αρούμπα.

Tagged

1 σχόλιο στο “WTTC: Πολιτική σταθερότητα και ευνοϊκά φορολογικά κίνητρα τα “κλειδιά” για ξενοδοχειακές επενδύσεις

Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *