Οι τουρίστες επιστρέφουν μαζικά στην Κροατία μετά την πανδημία που αποδεκάτισε τη ζωτικής σημασίας ταξιδιωτική βιομηχανία της, μόνο που η χώρα της Αδριατικής έχει ένα πρόβλημα: δεν έχει εργαζόμενους για να εξυπηρετήσει τις “λεγεώνες” των επισκεπτών, φαινόμενο που παρατηρείται και στη χώρα μας, αλλά και σε άλλους μεσογειακούς προορισμούς.
Αντιμέτωπη με τη χρόνια έλλειψη εργαζομένων στον τουρισμό, η Κροατία προσλαμβάνει ανθρώπινο δυναμικό από γειτονικές βαλκανικές χώρες και μέχρι την Ασία για να καλύψει το κενό.
Πρόκειται για ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν και άλλοι κορυφαίοι τουριστικοί προορισμοί στην Ευρώπη, ανάμεσά τους η Ελλάδα, αλλά και η Γαλλία και η Ισπανία, ιδίως μετά την άρση των περιορισμών που επιβλήθηκαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.
Αλλά είναι ένα ζήτημα με το οποίο η Κροατία -διάσημη για τις ειδυλλιακές ακτές της που είναι διάσπαρτες με περισσότερα από 1.000 νησιά και νησίδες- ήδη αγωνίζεται εδώ και χρόνια και έχει επιδεινωθεί μετά την πανδημία.
Σύμφωνα με επίσημες εκτιμήσεις, η τουριστική βιομηχανία θα μπορούσε να έχει έλλειμμα φέτος 10.000 εργαζόμενων.
Ο τουρισμός στη χώρα έχει ξεκινήσει να ανακάμπτει. Ήδη, έχει φιλοξενήσει σχεδόν 3 εκατομμύρια επισκέπτες τους πρώτους πέντε μήνες του έτους, σχεδόν τριπλάσιο αριθμό από πέρυσι, γεγονός που αποτελεί καλό οιωνό για την περίοδο αιχμής του καλοκαιριού, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.
Η χώρα των 3,8 εκατομμυρίων κατοίκων υποδέχθηκε το ρεκόρ των 21 εκατομμυρίων επισκεπτών το 2019.
Ο τουρισμός αποτελεί σημαντική πηγή εσόδων για την Κροατία, αντιπροσωπεύοντας το ένα πέμπτο της οικονομίας της, αλλά η τουριστική βιομηχανία έχει ανάγκη από εργαζόμενους.
Από τότε που η Κροατία εντάχθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2013, περισσότεροι από 250.000 Κροάτες έχουν εγκαταλείψει τη χώρα αναζητώντας μια καλύτερη ζωή στη Γερμανία, την Αυστρία ή την Ιρλανδία.
Πιο πρόσφατα, με τον Covid-19 μεγάλος αριθμός εργαζομένων στον τομέα του τουρισμού και της εστίασης αναγκάστηκαν να αναζητήσουν εργασία σε άλλους τομείς, όπου τελικά παρέμειναν, έχοντας καλύτερους μισθούς και καλύτερο ωράριο εργασίας.
Χιλιάδες άδειες εργασίας για ξένους εργαζόμενους στον τουρισμό
Πέρυσι, η Κροατία ήρε τις ποσοστώσεις για τους αλλοδαπούς εργαζόμενους που προέρχονταν κυρίως από τους Βαλκάνιους γείτονές της εκτός Ε.Ε., καθώς και από την Ασία.
Μέχρι τον Ιούνιο, είχε εκδώσει περισσότερες από 51.000 άδειες εργασίας για αλλοδαπούς υπηκόους, κυρίως στον κατασκευαστικό τομέα, με επόμενο τον τομέα του τουρισμού και της εστίασης. Πρόκειται για σχεδόν διπλάσιο αριθμό, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2021 και συνολικά για εφέτος αναμένεται να εκδοθούν περίπου 100.000 άδειες εργασίας.
Ενώ οι ξένοι εργαζόμενοι καλύπτουν ορισμένες θέσεις εργασίας, οι γνώστες της τουριστικής βιομηχανίας λένε ότι πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες για να προσελκύσουν και Κροάτες.
Η Κροατία, όπως και άλλες χώρες, έχει επίσης βιώσει το φαινόμενο της “Μεγάλης Παραίτησης”, κατά το οποίο οι εργαζόμενοι έχουν επανεξετάσει τις θέσεις εργασίας τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Η Natasa Kacar, η οποία διευθύνει ένα πρακτορείο για θέσεις εργασίας στον τουρισμό, δήλωσε ότι οι νεότεροι άνθρωποι έχουν διαφορετική νοοτροπία. “Αν δεν ικανοποιηθούν οι όροι και οι στόχοι τους αλλάζουν γρήγορα δουλειά και αυτό συμβαίνει και στον τουρισμό”, δήλωσε η και. Kacar.
Ωστόσο, η κα. Kacar απηύθυνε πρόσκληση στους εργοδότες να προσαρμοστούν στην κατάσταση παρέχοντας καλύτερες συνθήκες εργασίας. “Όποιος προσφέρει έναν αξιοπρεπή μισθό και καλές συνθήκες εργασίας δεν έχει κανένα πρόβλημα στην ανεύρεση εργαζόμενου”, τόνισε.
1 σχόλιο στο “Με αθρόα “εισαγωγή” αλλοδαπών αντιμετωπίζει την έλλειψη εργαζόμενων στον Τουρισμό, η Κροατία”