Ξενοδόχοι Θεσσαλονίκης: Στην «κόψη του ξυραφιού» η επιβίωση των επιχειρήσεων

ΦΟΡΕΙΣ

Αντιδράσεις εξακολουθεί να προκαλεί η επιβολή του ειδικού τέλους διανυκτέρευσης στα ξενοδοχεία, έστω και αν η εφαρμογή του μέτρου έχει μετατεθεί για την 1η Ιανουαρίου 2018.
Ενδεικτικό της αγωνίας που επικρατεί για το μέλλον των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων ήταν το κλίμα στην ετήσια Γενική Συνέλευση της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης που πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη αίθουσα του ξενοδοχείου Mediterranean Palace, με τους εκπροσώπους του κλάδου να τονίζουν τον προβληματισμό τους και να επισημαίνουν τα δυσβάστακτα φορολογικά βάρη που έχουν επωμισθεί.

Στην ομιλία του προς τα μέλη της Γενικής Συνέλευσης ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της ΕΞΘ κ. Αριστοτέλης Θωμόπουλος έκανε λόγο για «φοροκαταιγίδα» που εντείνει την ανησυχία του κλάδου, εκτιμώντας ότι τα νέα μέτρα θα επιτείνουν το πρόβλημα παρά την προσωρινή ανακούφιση που προκάλεσε η μετάθεση της επιβολής του τέλους διανυκτέρευσης. Όπως είπε χαρακτηριστικά, η υπερφορολόγηση εξαιτίας της αύξησης άμεσων ή έμμεσων φόρων σε συνθήκες ύφεσης πλήττουν τον τουριστικό τομέα, τις επιχειρήσεις και την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού προορισμού και «συμπιέζουν» τη συγκρατημένη αισιοδοξία των ξενοδόχων.

Μάλιστα, ο Πρόεδρος της ΕΞΘ έκανε ειδική αναφορά στην ανεξέλεγκτη λειτουργία των παράνομων τουριστικών καταλυμάτων, τονίζοντας ότι το φαινόμενο λαμβάνει πλέον εκρηκτικές διαστάσεις και αποστερεί εκατομμύρια ευρώ από τα κρατικά ταμεία, επισημαίνοντας ταυτόχρονα την αδυναμία αποτελεσματικής ανταπόκρισης της Πολιτείας στην πάταξη της φοροδιαφυγής. Προέταξε δε, την περιφρούρηση της ποιότητας του τουριστικού προϊόντος της Θεσσαλονίκης από τους ίδιους τους ξενοδόχους, την ενότητα του κλάδου, την ανασύνταξη και το συντονισμό δυνάμεων ώστε ο προορισμός να φανεί ανθεκτικός στα «χτυπήματα» που δέχεται όχι μόνο εξαιτίας της ύφεσης και της υψηλής φορολόγησης, αλλά και άλλων παράπλευρων παραγόντων, με σημαντικότερο αυτόν της διαχείρισης του προσφυγικού στην ευρύτερη περιοχή.

Την ίδια ώρα, από τα στοιχεία που συγκεντρώνει η ΕΞΘ για την τουριστική κίνηση και τα έσοδα των ξενοδοχείων για τη φετινή χρονιά προκύπτει ότι μέχρι στιγμής, ο Φεβρουάριος ήταν ο χειρότερος μήνας για τις διανυκτερεύσεις. Συνολικά στο πρώτο τετράμηνο του έτους, αν και παρατηρείται οριακή αύξηση στον αριθμό των διανυκτερεύσεων, τα έσοδα ανά διαθέσιμο δωμάτιο εξακολουθούν να κινούνται σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα για τον προορισμό.

Νέες δράσεις μάρκετινγκ για προσέλκυση τουριστών

Από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης ο Πρόεδρος της ΕΞΘ προχώρησε στον απολογισμό των δράσεων της περσινής χρονιάς και ανέπτυξε τους στόχους και τις προοπτικές για το 2016. Όπως είπε, παραμένει επιτακτική η ανάγκη ενίσχυσης της εξωστρέφειας του προορισμού, με στόχευση στην προσέλκυση επισκεπτών μεγαλύτερων οικονομικών δυνατοτήτων από παραδοσιακές και νέες αγορές – στόχους, ώστε να αναβαθμιστεί το τουριστικό προϊόν της περιοχής. Εδικά για τη συμμετοχή της ΕΞΘ σε Διεθνείς Τουριστικές Εκθέσεις, ο κ. Θωμόπουλος ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια της περσινής χρονιάς η Ένωση συμμετείχε με επιτυχία σε 13 αντίστοιχες διοργανώσεις του εξωτερικού, ενώ φέτος έχει ήδη έχει λάβει μέρος σε έξι εκθέσεις.

Στη Γενική Συνέλευση παρέστη σύσσωμο το Δ.Σ. της ΕΞΘ, το οποίο και εξουσιοδοτήθηκε ομόφωνα ώστε να επεκτείνει τις δράσεις του και να αναλάβει νέες πρωτοβουλίες με σκοπό την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής. Κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης, στην οποία συμμετείχε πλήθος ξενοδόχων της πόλης, εγκρίθηκαν ο οικονομικός απολογισμός της Διοίκησης της ΕΞΘ για το 2015 καθώς και ο προϋπολογισμός του έτους 2016.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *