mitsotakis

Τι είπε ο Πρωθυπουργός για τον Τουρισμό στην Θεσσαλονίκη|Τα μέτρα|VIDEO

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

“Το ’21 θα είναι μία χρονιά πολύ σημαντική. Όλα θα εξαρτηθούν, να μην κοροϊδευόμαστε, από τον τρόπο και την ταχύτητα με την οποία θα αντιμετωπίσουμε στη ρίζα το πρόβλημα του κορονοϊού. Αυτό σημαίνει από το πότε θα βρεθεί το εμβόλιο. Εάν τα πράγματα πάνε καλά, το ’21 θα είναι μία πολύ καλή χρονιά για τον Τουρισμό, και ας μείνουμε σε αυτό, και να ξέρετε ότι η Ελληνική Κυβέρνηση προετοιμάζεται και για το ’21, το οποίο είναι μία εμβληματική χρονιά συνολικά για τη χώρα, για λόγους τους οποίους γνωρίζετε”.

Με την δήλωση αυτή ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, έδωσε το στίγμα και τις προοπτικές για τον ελληνικό Τουρισμό για το 2021, απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στο πλαίσιο του Thessaloniki Helexpo Forum.

Και συμπλήρωσε ο Πρωθυπουργός: “Και μπορώ να σας πω ότι πολύ σύντομα θα είμαστε έτοιμοι να παρουσιάσουμε την εικόνα της χώρας -αυτό το οποίο κάποιοι θα αποκαλούσαν, όχι απολύτως εύστοχα, branding της χώρας- την καινούργια ταυτότητα της χώρας, που θα συμπεριλαμβάνει προφανώς και τον Τουρισμό, αλλά δεν θα περιορίζεται μόνο σε αυτόν.
Νομίζω ότι το ’21 είναι η καλύτερη χρονιά για να παρουσιάσουμε στον κόσμο τη νέα Ελλάδα της αισιοδοξίας, της αυτοπεποίθησης, της αποτελεσματικότητας, και εύχομαι αυτό επίσης να έχει πολύ θετικές επιπτώσεις στον Τουρισμό και ειδικά στην ιδιαίτερη πατρίδα μας”.

Το ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ με ρεπορτάζ του το Σάββατο, “προανήγγειλε” με σχεδόν απόλυτη ακρίβεια, τα περισσότερα μέτρα που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητοτάκης, στην ομιλία του, στο Thessaloniki Helexpo Forum.

Απαντώντας σε ερώτηση του δημοσιογράφου κ. Γ. Σαχίνη του ΚΡΗΤΗ TV, είπε αναλυτικά για τον Τουρισμό: “Για τον Τουρισμό να πω μια κουβέντα, γιατί ξέρω ότι απασχολεί πάρα πολύ τους συμπολίτες μας. Κοιτάξτε, ξέρω πόσο δύσκολα ήταν τα πράγματα και στην Κρήτη αλλά από την άλλη ξέρω ότι θα μπορούσε να ήταν και χειρότερα και το ξέρετε και εσείς και το ξέρουν και οι συμπολίτες μας στην Κρήτη. Κάτι καταφέραμε και σώσαμε από τον τουρισμό φέτος και είναι μια μικρή ανάσα σε ένα πολύ δύσκολο καλοκαίρι. Και ελπίζουμε, τουλάχιστον, στο τέλος της τουριστικής σεζόν να καταφέρουμε να έχουμε ακόμα κάποιους επισκέπτες, για να υποστηρίξουν το εισόδημα.
Είπα όλα αυτά τα οποία έχω πει για την ανάγκη να υποστηρίξουμε ειδικά τους εποχικά εργαζόμενους στον Τουρισμό. Θέλω να επαναλάβω ότι έχουμε διευρύνει την περίμετρο των μέτρων παρέμβασης και υποστήριξης στον Τουρισμό για να συμπεριλάβει, παραδείγματος χάρη, τους ξεναγούς, όπου ξέραμε ότι υπήρχε ένα ζήτημα. Ακούμε συνέχεια την κοινωνία και είμαστε έτοιμοι να προσαρμόσουμε τις πολιτικές μας.
Το ’21 θα είναι μία χρονιά πολύ σημαντική. Όλα θα εξαρτηθούν, να μην κοροϊδευόμαστε, από τον τρόπο και την ταχύτητα με την οποία θα αντιμετωπίσουμε στη ρίζα το πρόβλημα του κορονοϊού. Αυτό σημαίνει από το πότε θα βρεθεί το εμβόλιο.
Εάν τα πράγματα πάνε καλά, το ’21 θα είναι μία πολύ καλή χρονιά για τον Τουρισμό, και ας μείνουμε σε αυτό, και να ξέρετε ότι η Ελληνική Κυβέρνηση προετοιμάζεται και για το ’21, το οποίο είναι μία εμβληματική χρονιά συνολικά για τη χώρα, για λόγους τους οποίους γνωρίζετε”.

Δεν έδωσε ωστόσο περισσότερα στοιχεία για τις πρωτοβουλίες που θα αναλάβει η κυβέρνηση για τον Τουρισμό και αν θα υπάρξουν στοχευμένες δράσεις και όχι οριζόντιες.

Ακόμη απαντώντας ο Πρωθυπουργός σε ερώτηση του δημοσιογράφου Γιάννη Χρηστάκου από το MEGA, αναφορικά με με τις επιδοτούμενες θέσεις εργασίας για Τουρισμό και Εστίαση, είπε: “Θεωρώ ότι είναι ένα πολύ σημαντικό πρόγραμμα αυτό το οποίο περιέγραψα χθες, διότι πολλές φορές θυμάμαι να έχω απαντήσει και σε αυτή την αίθουσα και όταν ήμουν Αρχηγός της Αντιπολίτευσης, σε ερωτήματα σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης της ανεργίας. Και είχα πει πολλές φορές ότι πρέπει να περάσουμε από την επιδότηση, από τη στήριξη της ανεργίας -μέσα από το γνωστό τρόπο που το κάνουμε- στην επιδότηση της εργασίας. Και για πρώτη φορά είμαστε σε θέση να το κάνουμε σε πολύ μεγαλύτερη έκταση. Θα υπάρχουν μέσα στην επόμενη εβδομάδα συγκεκριμένες εξαγγελίες από το Υπουργείο Εργασίας για το πώς θα δουλέψει αυτό το πρόγραμμα.
Καλύπτει πλήρως ασφαλιστικές εισφορές ανεξαρτήτως μισθού για εργαζόμενους για ένα εξάμηνο. Προφανώς με κάποιους περιορισμούς στο τι θα γίνει μετά. Δεν θέλουμε οι εταιρείες να πάρουν αυτούς τους εργαζόμενους και μετά στους έξι μήνες και μία μέρα να τους διώξουν. Πρέπει να υπάρχει μία εγγύηση για τη διατήρηση των θέσεων απασχόλησης.
Και βέβαια για τους μακροχρόνια ανέργους δίνουμε και ένα επιπλέον κίνητρο, 200 ευρώ στη επιδότηση ανά μήνα για την πρόσληψη.
jobsΤο πρόγραμμα αυτό έχει μεγάλη σημασία. Είναι κάτι το οποίο επισημαίνει και η «Επιτροπή Πισσαρίδη». Έχουμε συζητήσει πολλές φορές ότι υπάρχει πρόβλημα ως προς την φορολόγηση της εργασίας. Είναι πολύ ακριβή και στον Τουρισμό. Είναι ακριβή για τους εργαζόμενους, είναι πρωτίστως πολύ ακριβή για τους εργοδότες, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει τόσο κίνητρο στην πρόσληψη. Αυτός είναι και ο λόγος που επιλέξαμε να μειώσουμε συνολικά τις εισφορές εργοδότη και εργαζόμενου κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες. Γιατί πρέπει να κάνουμε την απασχόληση λιγότερο επιβαρυντική για τον εργαζόμενο αλλά κυρίως για τον εργοδότη. Αυτός είναι που τελικά παίρνει την απόφαση εάν θα προσλάβει ή δε θα προσλάβει κάποιον εργαζόμενο, ή αν θα επιλέξει να τον προσλάβει «μαύρα», που -μην κοροϊδευόμαστε- αυτό υπάρχει πάντα με την όχι πλήρη αποτύπωση των ωρών εργασίας. Δυστυχώς υπάρχει κι αυτή η σκληρή πραγματικότητα στην αγορά εργασίας. Κυνηγάμε πάρα πολύ την αντιμετώπιση της «μαύρης» και της υποδηλωμένης εργασίας και πιστεύω ότι έχουμε πετύχει πράγματα σε αυτό τον τομέα. Αλλά είναι πάρα πολύ σημαντικό να δούμε πώς ανταποκρίνεται η αγορά εργασίας και οι επιχειρήσεις σε αυτή την προοπτική.
Επειδή πιστεύω ότι και οι επιχειρηματίες βλέπουν ότι κάποια στιγμή θα τελειώσουμε με τον κορονοϊό, και θα υπάρχει μία γρήγορη ανάκαμψη της οικονομίας, όλοι κάνουν τον προγραμματισμό τους και για την μεθεπόμενη μέρα. Όσο κι αν χρειάζονται στήριξη για το σήμερα και το αύριο, κοιτούν και το μεθαύριο.
Αυτός είναι ο λόγος που και στο πακέτο των παρεμβάσεων που ανακοίνωσα χθες προσέθεσα και μία σειρά από σημαντικά επενδυτικά κίνητρα. Για τις υπεραποσβέσεις 200% -ένα εξαιρετικά υψηλό νούμερο για επενδύσεις, «πράσινες» και ψηφιακές επενδύσεις- θα ορίσουμε το εύρος, αλλά θέλω να είναι αρκετά ευρύ. Δίνουν ένα πάρα πολύ σημαντικό κίνητρο στις επιχειρήσεις να κάνουν τα επόμενα τρία χρόνια επενδύσεις εντάσεως κεφαλαίου. Διότι δε θα κουραστώ να το λέω, το πρόβλημα μας πάντα στην Ελλάδα είναι η έλλειψη επενδύσεων, δημόσιων και ιδιωτικών.
Θεωρώ λοιπόν ότι είναι ένα πολύ σημαντικό μέτρο. Περιμένω να δω πώς θα ανταποκριθεί η αγορά. Μακάρι το ενδιαφέρον για προσλήψεις να ξεπερνάει τις 100.000. Πρώτος εγώ θα είμαι έτοιμος να προικοδοτήσω το πρόγραμμα με παραπάνω πόρους”.

Τα μέτρα

Τα 12 μέτρα που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης,  έχουν ως εξής:

“Βήμα πρώτο. Μειώνονται κατά 3 μονάδες, από το 39,7% στο 36,7% οι ασφαλιστικές εισφορές εργοδοτών και μισθωτών του ιδιωτικού τομέα για το 2021. Υπάλληλος, δηλαδή, με καθαρό μισθό 1.016 ευρώ, θα έχει ετήσιο όφελος 158 ευρώ. Αλλά και το κόστος της επιχείρησης θα μειωθεί κατά 301 ευρώ. Μεγεθύνεται, έτσι, το εισόδημα των νοικοκυριών, αλλά ταυτόχρονα, ανοίγει και ο δρόμος για νέες προσλήψεις, από επιχειρήσεις των οποίων η ρευστότητα θα ενισχυθεί.

Βήμα δεύτερο. Καταργείται η εισφορά αλληλεγγύης για μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, επαγγελματίες και αγρότες. Το μέτρο θα ισχύσει, καταρχάς, για ένα έτος, το 2021. Ανακουφίζονται έτσι, με βάση την πηγή του εισοδήματος, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα. Ένας καλά αμειβόμενος εργαζόμενος, με μηνιαίες αποδοχές 2.000 ευρώ, θα έχει ετήσια φορολογική ελάφρυνση 361 ευρώ.

ksd
adv

Βήμα τρίτο -και στο οποίο, προσωπικά, αποδίδω πολύ μεγάλη σημασία- θεσμοθετείται αμέσως ένα καινοτόμο πρόγραμμα επιδότησης 100.000 νέων θέσεων εργασίας. Το Κράτος θα καλύπτει -και απευθύνομαι εδώ ειδικά στους εργοδότες- επί 6 μήνες τις εισφορές εργαζόμενου και εργοδότη, για κάθε νέο υπάλληλο, ανεξαρτήτως του μισθού και της ειδικότητάς του, με το μόνο όρο ότι οι θέσεις εργασίας στην επιχείρηση δε θα μειώνονται. Αν, μάλιστα, προσληφθεί μακροχρόνια άνεργος, τότε θα επιδοτείται με ακόμα 200 ευρώ επιπλέον, μηνιαίως. Η ρύθμιση μεταφράζεται -ένα ενδεικτικό παράδειγμα δίνω- σε κέρδος 2.821 ευρώ στο εξάμηνο και για τις δύο πλευρές, για μία νέα πρόσληψη με μισθό 700 ευρώ. Αντιστοίχως, το όφελος είναι σχεδόν 4.000 ευρώ για έναν μισθό 1.200 ευρώ. Είναι μία μεγάλη ευκαιρία για τον άνεργο, αλλά και μία ώθηση στις επιχειρήσεις. Ήρθε επιτέλους η ώρα, από την επιδότηση της ανεργίας, να περάσουμε στην ενίσχυση της εργασίας.

Βήμα τέταρτο. Το πρόγραμμα “Συνεργασία” ενισχύεται και επεκτείνεται ως το τέλος του 2020. Θα συνεχίσουν να αναπληρώνονται οι αμοιβές όσων είναι αναγκασμένοι να δουλεύουν με μειωμένο ωράριο στους κλάδους που έπληξε η πανδημία. Χωρίς -το τονίζω- χωρίς να χάνονται ασφαλιστικά δικαιώματα επί του ονομαστικού τους μισθού. Επεκτείνεται επίσης, κάτι που ενδιαφέρει πολύ πολλούς από σας, η δυνατότητα προσωρινής αναστολής συμβάσεων στους κλάδους της εστίασης, του τουρισμού, των μεταφορών, του αθλητισμού, του πολιτισμού. Σε αυτούς προστίθεται τώρα μια εκκρεμότητα που δεν είχε μέχρι στιγμής πλήρως επιλυθεί. Και οι ξεναγοί και οι καλλιτέχνες.

Βήμα πέμπτο. Ανοίγει, αμέσως, ο τρίτος κύκλος της ευνοϊκής χρηματοδότησης για επιχειρήσεις, ειδικά για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, μέσω του εξαιρετικά επιτυχημένου προγράμματος της επιστρεπτέας προκαταβολής. Το ύψος αυτού του τρίτου κύκλου θα είναι 1.500.000.000. Στο εξής θα περιλαμβάνει και ατομικές επιχειρήσεις χωρίς ταμειακές μηχανές από τους τομείς της εστίασης, του τουρισμού, των μεταφορών, του πολιτισμού και του αθλητισμού. Αλλά και μη κερδοσκοπικές επιχειρήσεις που επιβαρύνονται με ΦΠΑ. Δρομολογούμε, επίσης, τέταρτο κύκλο επιστρεπτέας προκαταβολής για τον Νοέμβριο με αρχικό ύψος τα 600.000.000 ευρώ.

Βήμα έκτο. Μετά την παρέμβασή μας στις δαπάνες έρευνας και καινοτομίας, θεσπίζεται το μέτρο των υπεραποσβέσεων σε ύψος 200% και για ψηφιακές και πράσινες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου για τρία έτη. Από το ‘21 μέχρι το ‘23. Είναι μια πολύ σημαντική έμμεση ένεση ρευστότητας που μειώνει τον εταιρικό φόρο και δίνει κίνητρο επενδύσεων σε εξοπλισμό που βελτιώνει συνολικά την παραγωγικότητα. Ψηφιοποιεί διαδικασίες και κυρίως μειώνει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των επιχειρήσεων.

Βήμα έβδομο. Τον Οκτώβριο καταβάλλονται σε περίπου 1.000.000 συνταξιούχους τα αναδρομικά ποσά ύψους 1.400.000.000 ευρώ των κυρίων συντάξεων για το ενδεκάμηνο 2015-2016. Ενώ μέχρι τον Δεκέμβριο θα πιστωθούν άλλα 460 εκατομμύρια σε εκατοντάδες χιλιάδες δικαιούχους λόγω του νέου τρόπου υπολογισμού των συντάξεων.

Ναι, πρόκειται για μία θεσμική συμμόρφωση της πολιτείας σε δικαστικές αποφάσεις. Είναι όμως και μία πολιτική κοινωνικού χαρακτήρα γιατί ξέρουμε καλά ότι οι συνταξιούχοι μας, οι απόμαχοι της εργασίας, βοηθούν σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία όλη την οικογένεια.

Βήμα όγδοο. Καταργείται αμέσως ο ΕΝΦΙΑ στα 26 μικρότερα νησιά μας που δοκιμάστηκαν ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες. Χιλιάδες κάτοικοι από το Καστελόριζο μέχρι τον Άη Στράτη, από τους Οθωνούς μέχρι την Γαύδο απαλλάσσονται σε μόνιμη βάση και ξεκινώντας από το 2020, όχι το 2021, από την υποχρέωση αυτού του φόρου.

Βήμα ένατο. Για τους απασχολούμενους σε επαγγελματικούς κλάδους που χτύπησε ο κορονοϊός αναβάλλεται μέχρι και τον Απρίλιο του 2021 η καταβολή κάθε οφειλής που είχε ανασταλεί στην πρώτη φάση της πανδημίας, φορολογική και ασφαλιστική. Και, βεβαίως, εξακολουθούν να ισχύουν όλες οι προηγούμενες διευκολύνσεις, όπως αυτές των ενοικίων.

Βήμα δέκατο. Επεκτείνεται για 6 μήνες ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ στις μεταφορές, στον καφέ, στα μη αλκοολούχα ποτά, στους κινηματογράφους, στις τουριστικές υπηρεσίες. Είναι κλάδοι που συνεχίζουν και σήμερα να πλήττονται από την πανδημία, συνεχίζουν όμως ταυτόχρονα να στηρίζονται και από την πολιτεία.

Βήμα ενδέκατο. Κατόπιν ενεργειών της Κυβέρνησης και σε συνεργασία με το τραπεζικό σύστημα, η πρώτη κατοικία των ευάλωτων νοικοκυριών δεν κινδυνεύει με πλειστηριασμό μέχρι το τέλος του 2020. Τον Ιανουάριο του 2021 οι πιο αδύναμοι συμπολίτες μας θα έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν στο νέο Κώδικα Διευθέτησης Οφειλών και Δεύτερης Ευκαιρίας που μέχρι τότε θα έχει ψηφιστεί.

Και βήμα δωδέκατο. Παρατείνονται για 2 ακόμα μήνες όλα τα επιδόματα ανεργίας που μόλις έληξαν και μειώνεται σε 50, αντί των 100, ο αριθμός των απαιτούμενων ενσήμων για τη χορήγηση αυτής της ενίσχυσης. Εντάσσονται έτσι στο μέτρο αυτό εποχικοί εργαζόμενοι -μου είχαν θίξει επανειλημμένως το ζήτημα αυτό- που είδαν τη μείωση στα ημερομίσθιά τους από την πανδημία. Η συνολική ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας από το πακέτο των μέτρων που μόλις σας παρουσίασα φτάνει σχεδόν τα 7 δισ., για την ακρίβεια 6,8 δισεκατομμύρια”.

Εφεδρείες..

Και συνέχισε ο Πρωθυπουργός: “Ταυτόχρονα, όμως, διατηρούμε πάντα και εφεδρείες για ένα μέλλον που παραμένει ρευστό. Έχουμε ταμειακά διαθέσιμα. Ας μην ξεχνάμε ότι αυτή η Κυβέρνηση έχει ήδη δανειστεί συνολικά 14 δισεκατομμύρια ευρώ με ιστορικά χαμηλά επιτόκια. Την ίδια στιγμή πάντως -και θέλω να επιμείνω σε αυτό- οι τομές αυτές δεν αποκλίνουν από τις κεντρικές επιλογές της Κυβέρνησης. Συνεχίζουν την πολιτική ελάφρυνσης των φόρων από τις πλάτες των πολιτών και από τα ταμεία των εταιριών. Φροντίζουν, ταυτόχρονα, εργαζόμενους και συνταξιούχους, νέους και ηλικιωμένους, νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Και ενώ ενισχύουν προφανώς τις δημόσιες δομές, κρατούν πάνω από όλα ζωντανή τη δυναμική της ιδιωτικής δράσης και προκοπής. Πάνω από όλα το σχέδιο αυτό εθνικής αυτοπεποίθησης προστατεύει και τονώνει την απασχόληση. Γιατί εκεί εκδηλώνονται εντονότερα οι συνέπειες της πανδημίας.

Εκσυγχρονίζεται η αγορά εργασίας, με βάση εισηγήσεις του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας. Καταργούνται παρωχημένες ρυθμίσεις του περασμένου αιώνα, καθιερώνονται νέα δικαιώματα που διασφαλίζουν το μέλλον της εργασίας, ενώ το νέο πλαίσιο ενθαρρύνει τις νέες θέσεις απασχόλησης.

Αναμορφώνεται η επικουρική ασφάλιση με την εισαγωγική, με την εισαγωγή του κεφαλαιοποιητικού συστήματος. Ενός ατομικού κουμπαρά. Για κάθε νέο εργαζόμενο, που θα επαναφέρει την εμπιστοσύνη όλων, κυρίως των νέων, στο ασφαλιστικό σύστημα.

Καθιερώνονται νέοι κανόνες στη διευθέτηση των χρεών προς Δημόσιο και τράπεζες. Επιχειρηματίες, επαγγελματίες, κάτοχοι στεγαστικών δανείων, αποκτούν τώρα μια αληθινή δεύτερη ευκαιρία. Με δικαιότερο χαρακτήρα και αναπτυξιακή στόχευση.

Επιταχύνεται η απονομή της Δικαιοσύνης. Ψηφιοποιούνται οι διαδικασίες. Έρχεται ο θεσμός της πιλοτικής δίκης και των επίκουρων βοηθών δικαστών. Και αποκτά νέο λειτουργικό πλαίσιο η Εθνική Σχολή Δικαστών.

Η Ελλάδα αποκτά νέο σύστημα επαγγελματικής εκπαίδευσης. Αξιολόγηση των σχολικών μονάδων και του έργου τους αμέσως. Των διδασκόντων από το 2021. Ενώ ένας νέος νόμος-πλαίσιο θα ενδυναμώσει και άλλο το αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων.

ksd
adv

Ένα πολύ σημαντικό νέο χωροταξικό νομοσχέδιο οργανώνει τον δημόσιο χώρο με σεβασμό στο περιβάλλον. Προσδιορίζονται χρήσεις γης, περιορίζεται η εκτός σχεδίου και άναρχη δόμηση, απλοποιείται η αδειοδότηση επενδύσεων, ιδίως, των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Κάνω μια παρένθεση εδώ. Κύριε Τζήκα, αναφερθήκατε στην πολύ σημαντική προοπτική της ανάπλασης του χώρου που βρισκόμαστε σήμερα, της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Αυτή η ανάπλαση είναι εφικτή γιατί αξιοποιήσαμε ένα καινούργιο εργαλείο, ένα ειδικό χωρικό σχέδιο το οποίο ολοκληρώθηκε σε χρόνο ρεκόρ και επιτρέπει πια στην έκθεση, στην Ηelexpo, να προκηρύξει νέο αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για να μπορέσει να δρομολογηθεί αυτή η ανάπλαση η οποία πραγματικά, το πιστεύω ακράδαντα, θα είναι εμβληματική. Εμβληματική για την πόλη της Θεσσαλονίκης.

Ακόμα μια σημαντική παρέμβαση και φαντάζομαι ότι την σημασία της θα την αναγνωρίσουν ιδιαίτερα και οι αυτοδιοικητικοί, οι κύριοι πρόεδροι. Είναι ένα νέο πλαίσιο δημοσίων συμβάσεων που θα έρθει να αλλάξει τον ν.4412. Αφαιρώντας γραφειοκρατία, προσθέτοντας διαφάνεια, κάτι που θα δώσει ώθηση και σε μεγάλα έργα υποδομών αλλά και σε μικρότερα έργα σε επίπεδο Περιφέρειας και Δήμων, ώστε να εκκινούν και να αποπερατώνονται με ταχύτητα, ποιότητα και ασφάλεια.

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας ενισχύεται. Θα κάνουμε μία μεγάλη τομή στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα με Μονάδες Χρόνιων Παθήσεων και Ημερήσιας Νοσηλείας για μικρά χειρουργεία και θεραπείες. Αλλά και σε προσωπικό με 4.000 μόνιμες προσλήψεις κυρίως νοσηλευτών, κυρίως, πρωτίστως από όσους υπηρέτησαν ως επικουρικοί στην πανδημία.

Τέλος, αλλάζει δραματικά και το δημόσιο. Ήδη παρουσιάστηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο το νομοσχέδιο με το οποίο αναδιαρθρώνεται η λειτουργία του ΑΣΕΠ για να επιταχύνονται νέοι διορισμοί. Δεν γίνεται σήμερα να μεσολαβεί συχνά διάστημα 2 ετών από τον εντοπισμό μίας ανάγκης πρόσληψης στο ευρύτερο δημόσιο μέχρι την ολοκλήρωσή της.

Ενισχύουμε σημαντικά το ψηφιακό αποτύπωμα του κράτους το οποίο αναγνωρίζεται και αξιολογείται πάρα πολύ θετικά από τους πολίτες. Στην πύλη gov.gr θα προστεθούν άμεσα 400 ψηφιακές υπηρεσίες ώστε να φτάσουν σύντομα τις 1.000. Θα είναι προσβάσιμες όλες από το κινητό μας τηλέφωνο.

Και βέβαια στην Αυτοδιοίκηση μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχει κατατεθεί προς ψήφιση το νομοσχέδιο για την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση. Να ξεκαθαρίσουμε επιτέλους οριστικά τις αρμοδιότητες του κεντρικού κράτους, των αποκεντρωμένων διοικήσεων, των περιφερειών και των δήμων”.

Tagged

1 σχόλιο στο “Τι είπε ο Πρωθυπουργός για τον Τουρισμό στην Θεσσαλονίκη|Τα μέτρα|VIDEO

  1. για αλλη μια φορα ο Κυριος Μητσοτακης καλυψε τους μεγαλους, δυστυχως για τα τουριστικα γραφεια, τα οποια εχουν ενοικια 12 μηνων στα νησια το αφησε στην τυχη
    των ιδιοκτητων, [δεν υπαρχει σωτηρια] επισης δεν υπαρχει μειωση στα ελαχιστα πακετα
    που εχουν τα τουριστικα γραφεια οσον αφορα το ΦΠΑ παραμενει στο 24%, οπως επισης
    οτι δοσεις υπαρχουν στην εφορια δεν υπαρχει καποια μειωση, ωστε να μπορουν να ανταπεξελθουν στις δυσκολιες των καιρων.

Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *