xatzidakis

Εχεις οικόπεδο μιας κάποιας αξίας σε νησί; Σύντομα δεν θα έχεις απολύτως τίποτα!

ΓΝΩΜΗ

Γράφει ο Νεκτάριος Καλογήρου

Την πλήρη απαξίωση της αξίας των νησιωτικών οικοπέδων προωθεί με Νομοσχέδιο ο ίδιος ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης κι αν τελικώς τα καταφέρει, τότε η συντριπτική πλειοψηφία των νησιωτών θα βρεθούν, από τη μια στιγμή στην άλλη, με απολύτως εκμηδενισμένη την αξία της γης που κατέχουν.

Βέβαια, η ιστορία θα εγγράψει τον κ. Χατζηδάκη ως έναν προχειρολόγο πολιτικό, ωστόσο ελάχιστη σημασία έχει η υστεροφημία ενός ανθρώπου, μπροστά στην πλήρη καταστροφή που θα έχει προκαλέσει.

Ο εκμηδενισμός στις αξίες των νησιωτικών και γενικότερα των ελληνικών ακινήτων θα έλθει άμεσα, ενδεχομένως και εντός του τρέχοντος έτους και θα είναι το πρώτο αποτέλεσμα του Νόμου περί «Εκσυγχρονισμού της Χωροταξικής και Πολεοδομικής Νομοθεσίας».

Ο προωθούμενος Νόμος προβλέπει την κατάργηση της δυνατότητας δόμησης των οικοπέδων που δεν βρίσκονται σε πολεοδομικά σχέδια. Αντιθέτως, διευκολύνει τη συνένωση μερίδων, ώστε να δημιουργηθούν μεγάλα σύνολα οικοπέδων με σκοπό την εκμετάλλευσή τους από επενδυτές.

Σημειώνεται ότι με την ισχύουσα νομοθεσία, ένα οικόπεδο εκτός σχεδίου πόλεως επιφανείας μεγαλύτερης των 4000 τμ θεωρείται ως άρτιο και οικοδομήσιμο και έχει δυνατότητα δόμησης οικήματος 200 τμ. Επίσης, κατά παρέκκλιση, εάν ένα μικρό κομμάτι γης (μεγαλύτερο από 750 τμ) εφάπτεται επί χαρακτηρισμένης επαρχιακής οδού, αποκτά δυνατότητα δόμησης ενός μικρού σπιτιού.

Τόσο ο ισχύων Νόμος, όσο και η παρέκκλισή του, προσδίδουν στα ακίνητα μια κάποια αξία και στον κάτοχό τους ένα μικρό ή μεγαλύτερο αποκούμπι. Είναι χιλιάδες οι οικογένειες των νησιωτών που έχουν τέτοιου είδους ακίνητα, διότι είναι μικρά τα μερίδια γης στα νησιά.
Είναι εκατοντάδες χιλιάδες οι οικογένειες σε όλη την Ελλάδα που έχουν τέτοιου είδους ακίνητα, τα οποία με το νέο Νόμο θα μετατραπούν σε άνευ αξίας αγροτεμάχια.

Τέλος η εκτός σχεδίου πόλεως δόμηση

Με τον προωθούμενο Νόμο Χατζηδάκη αίρεται το καθεστώς της δόμησης σε οικόπεδα που δεν βρίσκονται ενταγμένα σε σχέδια πόλεως.
Η απαγόρευση θα ισχύσει οριζόντια για όλα τα οικόπεδα, είτε σήμερα εμφανίζονται ως άρτια λόγω μεγέθους (άνω των 4000 τμ), είτε ως οικοδομήσιμα λόγω παρέκκλισης.
Εφεξής, δυνατότητα δόμησης θα έχουν μόνο τα οικόπεδα που βρίσκονται ενταγμένα σε πολεοδομικά σχέδια.
Ο Νόμος θα εξαιρεί μόνο τα εκτός σχεδίου πόλεως οικόπεδα επιφανείας άνω των 4000 τμ με την προϋπόθεση ότι έχουν πρόσοψη μεγαλύτερη των 45 μέτρων σε χαρακτηρισμένη οδό.
Τέτοιου είδους χωράφια – οικόπεδα δεν υπάρχουν πουθενά σε ολόκληρο το Αιγαίο, αν όχι στην ελληνική επικράτεια. Αν πάρα ταύτα υπάρχει ένα τέτοιου είδους οικόπεδο, τότε εφεξής θα έχει δυνατότητα δόμησης 160 τμ κι όχι 200 τμ που ίσχυε μέχρι σήμερα. Πρέπει να σημειωθεί ότι η διαβούλευση για το Νομοσχέδιο αυτό έχει ολοκληρωθεί και πια απομένει η ψήφισή του από τη Βουλή ώστε να γίνει Νόμος του κράτους.

Με το ζόρι να χτίσεις

Ο νομοθέτης παρέχει περίοδο «χάριτος» δύο ετών στους ιδιοκτήτες ακινήτων να προχωρήσουν στην έκδοση οικοδομικής αδείας. Εάν στα δύο αυτά χρόνια δεν εκδοθεί η άδεια, τότε το οικόπεδο μετατρέπεται αυτόματα σε αγροτεμάχιο.

Αντίθετα, εάν ο ιδιοκτήτης προχωρήσει στην έκδοση οικοδομικής αδείας, τότε θα πρέπει εντός τεσσάρων ετών να έχει προχωρήσει στην ανέγερση της οικοδομής. Μάλιστα, η εντολή θα προβλέπει την κατασκευή του σκελετού (τα μπετά, όπως ισχύει σήμερα), αλλά και της τοιχοποιίας στο οικόπεδο!

Η απαίτηση αυτή είναι ένα από τα καινούρια στοιχεία που εισάγει στη δόμηση ο προωθούμενος Νόμος. Αν η τοιχοποιία δεν κατασκευαστεί εντός της τετραετίας, τότε η άδεια ακυρώνεται και θα πρέπει να αναθεωρηθεί.

Το κόστος έκδοσης μιας οικοδομικής άδειας για οικόπεδο ανέρχεται σε περίπου 4800 ευρώ για μια κατοικία 100 τμ.

ksd οικόπεδο
adv

Το υψηλό κόστος κατασκευής μιας οικοδομής, από τα θεμέλια μέχρι την τοιχοποιία, το γνωρίζουν καλά όλοι εκείνοι που έχουν χτίσει σπίτια.
Συνεπώς, μετά από 10 χρόνια οικονομικής κρίσης και ένα χρόνο οικονομικής καραντίνας, οι Ελληνες όλοι θα οδηγηθούν στο να ψάχνουν λεφτά για να βγάλουν άδειες και να χτίσουν σπίτια.

Σε αντίθετη περίπτωση το οικόπεδο τους θα γίνει αγρός.
Ασφαλώς ούτε λόγος για εκείνους που διαθέτουν δύο ή και περισσότερα οικόπεδα. Όπως και κανένα σχόλιο δεν έχει γίνει για το γεγονός ότι άπαντες οι ιδιοκτήτες χρυσοπληρώνουν ΕΝΦΙΑ για το οικόπεδό τους. Δηλαδή, τα τελευταία χρόνια οι πολίτες πληρώνουν φόρο ιδιοκτησίας προς ένα κράτος που έρχεται να εκμηδενίσει τις αξίες των ακινήτων που φορολογούσε.

Οι τράπεζες όλες θα ζητήσουν από τους δανειολήπτες πρόσθετες  εγγυήσεις

Αμέσως την επομένη της ψήφισης του Νομοσχεδίου και αναγνώρισής του ως Νόμου του Κράτους, το σύνολο των τραπεζών θα ξεκινήσουν άσκηση πιέσεων προς τους δανειολήπτες. Θα είναι μια πίεση καθολική, προς όλους όσους έχουν δάνεια με εγγύηση οικοπέδων.

Όλοι όσοι διαθέτουν ενυπόθηκα οικόπεδα, θα πιεστούν ώστε να προχωρήσουν σε άμεση έκδοση οικοδομικής άδειας. Εάν δεν προχωρήσουν σε αυτή την ενέργεια, τότε τα τραπεζικά ιδρύματα θα απαιτήσουν την εγγραφή πρόσθετων προσημειώσεων σε άλλα στοιχεία ιδιωτικής περιουσίας.

Την ίδια στιγμή, θα εμφανιστούν από το πουθενά όλοι εκείνοι οι επενδυτές που θα θελήσουν να εξαγοράσουν όλη αυτή τη γη για ένα κομμάτι ψωμί. Το αποκούμπι του Έλληνα, η αξία της ιδιοκτησίας του χάνεται οριστικά. Στα χρόνια που έρχονται οι Έλληνες θα βιώσουν πιέσεις σε βαθμό εξευτελισμού.

Για ποιο λόγο δεν έχουν ξεσηκωθεί και οι πέτρες;

Ο γνωστός αρχιτέκτονας και πολιτικός μηχανικός Νίκος Κουμνάκης σε επιστολή του προς τους υπουργούς κ.κ. Χατζηδάκη και Γεωργιάδη αναφέρεται διεξοδικά στα πολλαπλά προβλήματα που θα προκύψουν και θέτει ένα ακόμα, το οποίο είναι εθνικής σημασίας. Συγκεκριμένα, ο κ. Κουμνάκης τονίζει με αφορμή τον προωθούμενο Νόμο:

“Ετσι, η κα Ρηνιώ Κατσοτούρκη, μοναδική κάτοικος της Κίναρου, δεν θα μπορεί να κτίσει ένα νόμιμο σπίτι στο νησί. Το ίδιο και η «αυριανή» κυρά της Ρω. Όχι γιατί τα οικόπεδά τους δεν θα έχουν πρόσωπο σε «αναγνωρισμένο δρόμο», αλλά γιατί σε αυτά τα νησάκια δεν υπάρχει καθόλου δρόμος! Και δεν είναι τα μόνα. Μαράθι, Τέλενδος, Φαρμακονήσι, Καλόλιμνος, Νίμος, Γυαλί, Σύρνα, Σαρία, Αλιμιά είναι μόνο μερικά, που βρίσκονται στα Δωδεκάνησα. Αλλά και στα μεγαλύτερα νησιά που υπάρχουν δρόμοι, αυτοί δεν είναι «αναγνωρισμένοι», δηλαδή δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες του νομοσχεδίου σας”.

Ο νέος Νόμος δόμησης γίνεται ώστε να προωθηθεί η ιδέα σχεδιασμού και ανάπτυξης πολεοδομικών σχεδίων. Όμως τέτοιου είδους σχέδια αργούν πολύ στην υλοποίησή τους. Είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα οι οικοδομικοί συνεταιρισμοί της Ρόδου, οι περισσότεροι από τους οποίους παραμένουν επί δεκαετίες σε φακέλους στα συναρμόδια υπουργεία περιμένοντας εγκρίσεις.

Πρώτο ζητούμενο είναι να σχεδιαστούν και να εγκριθούν τα πολεοδομικά σχέδια και ακολούθως να γίνουν οι τροποποιήσεις στην εκτός σχεδίου πόλεως δόμηση. Στη λογική αυτή σειρά δεν τηρείται. Αντίθετα, άρον – άρον έχουν δρομολογηθεί όλα όσα παραπάνω περιγράφηκαν. Αν αυτός δεν είναι λόγος να ξεσηκωθούν οι πάντες, τότε ποιος είναι;

25 σχόλια στο “Εχεις οικόπεδο μιας κάποιας αξίας σε νησί; Σύντομα δεν θα έχεις απολύτως τίποτα!

 1. Συμφωνώ ότι δεν υπάρχει λογική σειρά! Πρώτα υπάρχει πολεοδομικος σχέδιασμος και μετά βρίσκεις λύση (όχι απαξίωση) για τα εκτός σχεδίου… Στην ερώτηση γιατί δεν ξεσηκωνομαστε η απάντηση είναι ότι για τίποτα δεν αντιδράμε πια. Άλλωστε σύμφωνα με τα ΜΜΕ όλα πάνε τέλεια ακόμα και όταν συμφωνούμε ότι διαφωνούμε με τους Τούρκους! Άσε να δούμε… θα έχουμε νησιά για να χτίσουμε κιόλας;;

 2. Κανονικα καμία δομηση δε θα πρεπε να επιτρέπεται εκτος σχεδίων πόλεως αν θελουμε να λεγόμαστε ευρωπαϊκή χώρα. Πολύ δειλό το νομοσχέδιο το βρίσκω.

 3. Μάλλον το κάνουν από οδηγίες που έχουν πάρει για να έχουν τον κόσμο, γενικά, συγκεντρωμένο σε συγκεκριμένες περιοχές όλους μαζί. Αν το κάνουν για να προστατεύσουν κάτι, τότε να βάλουν φόρο πολυτελείας σε όλα τα σπίτια που ήδη έχουν χτιστεί σε τέτοιες περιοχές και βρίσκονται στη μέση του πουθενά.

 4. Δυστυχως το σημερινο σχεδιο Νομου, της ΝεοΦιλελευθερης Κυβερνησης της ΝΔ, εχει προηγουμενο διοτι το εχει ηδη εφαρμοσει στην Κερκυρα το 1976, προς ωφελος των τσιφλικαδων, ο Δοσιλογος Πρωθυπουργος και δουλος των Αμερικανων, «Εθναρχης Κ. Καραμανλης», στην περιοχη του οικισμου Αναληψης του Δημου Κερκυρας.

  Την 5η Απριλιου το 1976, με Προεδρικο διαταγμα καταργησε Νομο του 1923 βαζοντας ορο στα εκτος σχεδιου 4-5 κτηματα που εφάπτονται επί της χαρακτηρισμένης επαρχιακής οδού, να μην εχουν την δυνατότητα δόμησης ενός μικρού σπιτιού διοτι πλεον απαιτειτε να εχουν 15,000 τετραγωνικα μετρα για να μπορει καποιος να παρει αδεια και να κτισει.

  ΦΕΚ 5 Απριλιου 1976 – Τευχος Τεταρτον – Αριθμος Φυλλου 104 / ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ/ Διαταγματα, Αρθρον 2, Ζωνη Α

  1. Φιλελευθερισμός σημαίνει καθόλου κυβέρνηση και μηδέν φόρους…. μηδέν όχι λίγους, νεο-φιλελευθερισμός σημαίνει μινιμαλιστική κυβέρνηση για τα απαραίτητα και ελάχιστους φόρους και πάντα μόνο όταν χρειάζεται, όχι συνεχόμενα.

   Σταματήστε να αποκαλείτε φασιστικές και απολυταρχικές κυβερνήσεις ως (νεο) φιλελεύθερες.. Μάθετε τι σημαίνει φιλελευθερισμός πριν τον πιάσετε στο στόμα σας.

   Η χώρα μας είναι αμιγώς σοσιαλιστική και αυτό φαίνεται από τους τεράστιους φόρους που έχουμε.

 5. Χτίζουμε εκτός σχεδίου. ..όμορφα σπίτια εξοχικά 2α 3α 4α σπίτια. ..όσα μπορεί ο καθένας μας…ειμαστε πλούσιοι ή φτωχοί δεν ξέρω. ….13000000 Ρολόγια εχει η ΔΕΗ ένα ρολόι ΔΕΗ και κάτι παραπάνω ο καθένας μας.Εγώ δεν έχω. Ερχετε μέτα ή πλημμύρα στην Εύβοια σε εκτός σχεδίου σπίτι το παίρνει το ποτάμι πληρώνω εγώ (η κυβέρνηση δηλαδη) φωτια στο Μάτι εκτός σχεδίου πάλι πληρώνω εγώ…. ΟΧΙ ρε φίλε δε θα χτίσεις εκτός σχεδίου ……δεν θα πληρώνω εγω για τις μλκς σου…. ανεγκελφαλε ιδιοκτήτη τετραγωνικών μολυντη και καταστροφές του περιβάλλοντος. ….ΟΧΙ δε θα χτίσεις εκτος σχεδίου. ..

  1. Αγαπητε εγω δεν ειπα να χριζουμε παρανομα…. αλλα να υπαρχουν νομοι που να μπορει καποιος να χτισει συμφωνα με τον Νομο και η πολιτεια να προσφερει τις αναγκαιες υπηρεσιες διοτι μας χρεωνει και πληρωνουμε φορους, ΕΝΦΙΑ κλπ.
   Που εχεις ακουσει οτι για να κτισεις ενα μικρο σπιτι… 100 τμ πρεπει να εχεις κτημα 15.000 τμ και με Προεδρικο διαταγμα καταργεις Νομο του 1923 για χατηρι τσιφλικαδων που εχουν κτηματα με 1000’ς τετραγωνικα μετρα που τα πουλανε για οικοπαιδα 4000 τμ ?????

   Διαβασε το Προεδρικο διαταγμα.

   ΦΕΚ 5 Απριλιου 1976 – Τευχος Τεταρτον – Αριθμος Φυλλου 104 / ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ/ Διαταγματα, Αρθρον 2, Ζωνη Α

 6. Στην Κρήτη είναι ανεπιθύμητοι η Ν.Δ. θα Δούμε αν θα πάρει ένα ψήφο στις επόμενες εκλογές… που θα είναι σύντομα..

  1. Ας μη ψήφιζε ο κόσμος ΝΔ, και κυρίως οι νησιώτες, τα θέλανε τα παθανε. Δε θέλατε ΠΑΣΟΚ ε;;; τώρα πλένεται το ποπουδακι και περιμενετε… άλλα 3 χρόνια…. Με τις υγείες σας

 7. Ένα ολόκληρο άρθρο που αναλύει μόνο τη μία πλευρά.
  Αιτιολόγηση για το συγκεκριμένο νόμο δεν υπάρχει πλην μίας πρόχειρης παραγράφου που αναλύεται στο τέλος σε 4 γραμμές.
  Καμμία αναφορά στο όργιο άναρχης δόμησης που επικρατεί στη χώρα κάτι που αποτελεί διαρκή υπόσχεση των κυβερνήσεων ως προς την αντιμετώπιση του.
  Προ δύο μηνών στα ΜΜΕ οι αναφορές έλεγαν ακριβώς το αντίθετο: πόσα “παραθυράκια” ΄έχει και αυτός ο νόμος σε αντίθεση με τα όσα είχαν υποσχεθεί.
  Επίσης θεωρώ απαράδεκτο το ότι υπάρχει αναφορά σε σχόλιο στη βία που είχε ασκηθεί εις βάρος του συγκεκριμένου ανθρώπου κ το σχόλιο παραμένει ακόμα ενεργό.
  Ας προσπαθήσουμε κάποια στιγμή σε αυτόν τον τόπο να μιλάμε σαν άνθρωποι χωρίς αφορισμούς αλλά με σεβασμό κ επιχειρήματα.

 8. Θα πρέπει να μάθουμε επί τέλους ότι σε όλα πρέπει να υπάρχει επαγγελματισμός ,Για να κτιστεί ένα σπίτι θα πρέπει να υπάρχουν αναγκαστικά κάποιες προϋποθέσεις αλλά και κάποια στάνταρ. Θα πρέπει να υπάρχει δημόσιος δρόμος, να υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα να υπάρχει αποχέτευση , να υπάρχει νερό, και ότι άλλο χρειαστεί. Θα πρέπει να υπάρχει σχεδιασμός από Αρχιτέκτονες, μηχανικούς, πολεοδόμους ,και γεωλόγους .Αφού σχεδιαστεί και τακτοποιηθούν όλα με σωστά κόβονται οικόπεδα που πληρούν όλες τις προϋποθέσεις και δίνονται σε επαγγελματίες εργολάβους για ολοκλήρωση της οικοδομής σύμφωνα με τις ανάγκες του ιδιοκτήτη. Έτσι αποφεύγετε η άναρχη δόμηση και οι προστριβές των υπηρεσιών Δήμου και περιφέρειας .

 9. Το 1976 δώσαμε 250. 000 δρχ για αγορά ενός “κατά παρέκκλισιν οικοδομήσιμου” κτήματος 3200 τ.μ. με 35 μέτρα πρόσοψη σε δημόσιο επαρχιακό δρόμο, Συκαμίνου-Χαλίδας-Χαλκουτσίου. Ήταν μισθοί δύο ετών ενός καθηγητή. Το οικόπεδο αγοράστηκε με ισχύοντα νόμο του κράτους. Τώρα, με ένα άλλο νόμο του κράτους, το οικόπεδο γίνεται αγροτεμάχιο. Είναι αυτό δίκαιο; Ας ίσχυε ο νόμος από εδώ και στο εξής. Αυτό θα είχε κάποια λογική. Αναρωτιόμαστε τι μπορεί να λέει για αυτά όλα το Συμβούλιο της Επικρατείας; Εγκρίνεται άραγε και ο εκβιασμός του πολίτη από το κράτος, να χτίσει άρον- άρον; Και πού να βρει ο κάθε άνθρωπος τα χρήματα για άδειες και σκελετούς και τοιχοποιίες;

  1. @Ένας Πολίτης To Συμβούλιο της Επικρατείας έχει αποφανθεί ότι οι παρεκκλίσεις για την εκτός σχεδίου δόμηση είναι μεταβατικές διατάξεις και ότι τα εκτός σχεδίου ακίνητα δεν είναι οικόπεδα. Κατά συνέπεια μπορούν να καταργηθούν όλες οι παρεκκλίσεις ακόμα και αυριο. Με αυτές τις μεταβατικές διατάξεις έχουν καταστραφεί αισθητικά, οικονομικά και περιβαλλοντικά ολόκληρες περιοχές. Όσοι στηρίζουν την εκτός σχεδίου δόμηση δεν μπορούν να καταλάβουν τι στρεβλώσεις δημιουργεί ;

   1. Νομίζω πως το όλο θέμα δν έχει να κάνει με το πως θα χτίσει ο ντόπιος αλλά για το πως θα ανεγερθουν ξενοδοχεία τύπου “Ντουμπάι”. Αυτός Θαναι ο αυριανός τουρισμός!! Η υποβάθμιση αποσκοπεί πάντα στο ξεπούλημα… Το νέο οικονομικό μοντέλο στη χώρα άρχισε να δείχνει τα δόντια του όλη την κοβιντ χρονια όπου στην οικονομία θα επιβιώσουν οι καρχαρίες κ θα φάνε τα ψαράκια… Όπου το τοπικό λιανεμπορίου ήταν κλειστό αλλά η κάθε πολυεθνική η κ ελληνικοι μεγάλοι όμιλοι πλουτιζαν μια χαρά μέσω e-shop! Αυτός είναι ο σκοπός!! Αλλαγή οικονομικού μοντέλου κ όχι προστασία από κοβιντ… Γιαυτό τα κλείσανε όλα! Εγώ τουλάχιστον αυτό έχω καταλάβει κ το ίδιο θα συμβεί κ στο οικονομικό μοντέλο τουρισμού.. Θα ρθει ο επενδυτής, θα αγοράσει τα υποτιμημένα αγροτεμάχια θα γίνουν 4.000τμ όλα μαζί, θα χτίσει την μονάδα του, θα μένουν μαντρωμενοι οι τουρίστες εκεί, εμείς θα μαστε οι σερβιτόροι κιoi καμαριέρες με 12ωρα κ λεφτά του κ…λου,τα απέξω μαγαζιά θα δν θα χρειάζονται κ οι άρχοντες θα πανυγηριζουν που φέραν την ανάπτυξη…. Κ οι ψηφοφόροι τους θα χειροκροτουν…. Δις ις ιτ… Η παράνοια του 21ου αιώνα είναι εδώ κ σας χαιρετά!

 10. Δυστυχώς απλά εξυπηρετούν ξένα συμφέροντα. Δεν ενδιαφέρονται για τους Ελληνες πολίτες. Η πανδημία εργαλειοποίηθηκε στο μέγιστο βαθμό για να εγκριθούν οι αλλαγές προς το συμφέρον των πολυεθνικών. Βρέθηκαν και οι πρόθυμοι γιατροί για να εξυπηρετήσουν.

Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *