Photo by Alexandr Podvalny on Pexels

Διεθνής Κώδικας για την Προστασία των Ταξιδιωτών από τον UNWTO

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Ένας διεθνής κώδικας για την προστασία των ταξιδιωτών προτείνεται ως απάντηση στην πτώση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών που προκαλεί η πανδημία, από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού (UNWTO). 

Η πρωτοβουλία του Οργανισμού, που προαναγγέλθηκε ως “νομικός κώδικας ορόσημο”, στοχεύει στην παροχή ελάχιστων προτύπων και δικαιωμάτων για τους ταξιδιώτες σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

Αναπτύχθηκε σε συνεργασία με 98 κράτη μέλη, συνδεδεμένα μέλη καθώς και με πέντε διεθνείς οργανισμούς τρίτων χωρών και κορυφαίους φορείς του ιδιωτικού τομέα και παρουσιάστηκε στη Γενική Συνέλευση του UNWTO στη Μαδρίτη.

Μόλις εγκριθεί από τη Γενική Συνέλευση του UNWTO, ο κώδικας θα παρουσιαστεί στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών το 2022, προς ψήφιση.

Εκπρόσωποι από 135 χώρες στη Γενική Συνέλευση του UNWTO

Για τη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού, συγκεντρώθηκαν στη Μαδρίτη περισσότεροι από 1.000 συμμετέχοντες, που εκπροσωπούν 135 χώρες, συμπεριλαμβανομένων 84 υπουργών και υφυπουργών του Τουρισμού.

“Με οδηγό τον UNWTO, ο παγκόσμιος τουρισμός αντιμετωπίζει τις προκλήσεις του σήμερα, κοιτάζοντας τις ευκαιρίες του αύριο. Η Γενική Συνέλευση του UNWTO δείχνει την αποφασιστικότητα του κλάδου να επανεκκινήσει, να ηγηθεί της ανάκαμψης και να αποτελέσει κεντρικό πυλώνα της βιώσιμης ανάπτυξης και της δράσης για το κλίμα”, είπε ο γενικός γραμματέας του UNWTO, Zurab Pololikashvili.

Στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης, τα θυγατρικά μέλη του UNWTO συναντήθηκαν  για την 43η ετήσια Ολομέλεια τους. Αποτελούμενος από επιχειρήσεις και προορισμούς, καθώς και εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών και ακαδημαϊκών, ο UNWTO βασίζεται σε περισσότερους από 500 συνεργάτες για να μετατρέψει την τουριστική πολιτική σε δράση. Στη Μαδρίτη, οι συμμετέχοντες έλαβαν μια επισκόπηση της αντιμετώπισης κρίσεων του UNWTO, με το Destination Tracker, που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με τη Διεθνή Ένωση Αερομεταφορών (IATA), να παρουσιάζεται ως παράδειγμα αποτελεσματικών συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Ταυτόχρονα, οι σύνεδροι ενέκριναν την προτεινόμενη Μεταρρύθμιση του Νομικού Πλαισίου για τα μέλη του UNWTO Affiliate Membership, ανοίγοντας τον δρόμο για πιο αποτελεσματική συνεργασία.

Το Εκτελεστικό Συμβούλιο εγκρίνει βασικές πρωτοβουλίες

Πριν από την επίσημη έναρξη της Γενικής Συνέλευσης, ο UNWTO συγκάλεσε το Εκτελεστικό του Συμβούλιο για την 114η σύνοδο. Το Συμβούλιο, το οποίο λειτουργεί ως το διοικητικό συμβούλιο του UNWTO, συνεδρίασε για να ακούσει τον γενικό γραμματέα, κ. Pololikashvili να παρουσιάζει την έκθεσή του σχετικά με το έργο που επιτελέστηκε από την 113η σύνοδο, που πραγματοποιήθηκε επίσης στη Μαδρίτη, στις αρχές του έτους. Τα Μέλη του Εκτελεστικού Συμβουλίου συμφώνησαν για την εφαρμογή του Γενικού Προγράμματος Εργασίας για την περίοδο 2020-2021 και για την περίοδο 2022-2023. Τα μέλη ενέκριναν, επίσης, αρκετές βασικές πρωτοβουλίες του UNWTO, ιδίως τις Συστάσεις του Οργανισμού για τον τουρισμό για την αγροτική ανάπτυξη, το έργο Best Tourism Villages και την Global Tourism Plastics Initiative.

Επίσης, στη Μαδρίτη συναντήθηκαν οι Επιτροπές του UNWTO για τον Τουρισμό και την Αειφορία, για τον Τουρισμό και την Ανταγωνιστικότητα και για την Τουριστική Διαδικτυακή Εκπαίδευση, συγκεντρώνοντας ειδικούς για να διερευνήσουν τρόπους προώθησης του προγράμματος εργασίας του Οργανισμού γύρω από βασικούς τομείς προτεραιότητας.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *