unwto
©ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

UNWTO: Έως και στο 95% των προ-πανδημικών επιπέδων ο διεθνής Τουρισμός εφέτος | Υπερδιπλάσιες οι τουριστικές αφίξεις τον Ιανουάριο

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Με μήνυμα “Ο τουρισμός επέστρεψε και δεσμεύεται να υλοποιήσει θετικές αλλαγές που υπερβαίνουν τον κλάδο”, επέστρεψε στη διεθνή έκθεση Τουρισμού του Βερολίνου, ΙΤΒ 2023, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού (UNWTO).

Σύμφωνα με τον UNWTO, ο διεθνής τουρισμός θα μπορούσε να φτάσει στο 80-95% των προ-πανδημικών μεγεθών μέχρι το τέλος του έτους, με 70 εκατομμύρια διεθνείς αφίξεις να καταγράφονται μόνο τον Ιανουάριο (υπερδιπλάσιος αριθμός, έναντι του Ιανουαρίου του 2022).

Η επιστροφή της ITB προαναγγέλθηκε από τον UNWTO ως απόδειξη της ισχυρής εμπιστοσύνης στα ταξίδια ως “το απόλυτο βαρόμετρο εμπιστοσύνης”.

Στην επίσημη έναρξη της έκθεσης προσκλήθηκε ο γενικός γραμματέας του UNWTO, Zurab Pololikashvili, μαζί με τον αντικαγκελάριο της Γερμανίας, Robert Habeck, τον πρωθυπουργό της Γεωργίας, Irakli Garibashvili και τη δήμαρχο του Βερολίνου, Franziska Giffey.

Κατά την επίσημη έναρξη, ο κ. Pololikashvili, υπογράμμισε  τη σημασία στην εκπαίδευση, την κατάρτιση και τις επενδύσεις ώστε να καταφέρει ο τουρισμός να αξιοποιήσει στο μέγιστο τις δυνατότητές του.

Συγκεκριμένα, στο Βερολίνο, ο UNWTO ανακοίνωσε τη συνεργασία του με τη Σαουδική Αραβία για την προώθηση της εκπαίδευσης και της επαγγελματικής κατάρτισης στον τουρισμό.

Παράλληλα, ο UNWTO υπέγραψε μια νέα συμφωνία με τη Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Εφαρμοσμένων Επιστημών και Τεχνών της Λουκέρνης για τη δημιουργίας ενός νέου πτυχίου Bachelor of Science στον Διεθνή Αειφόρο Τουρισμό.

Επίσης, τονίστηκε το βασικό μήνυμα της επένδυσης στους ανθρώπους, καθώς ο UNWTO συμμετείχε σε ειδική στρογγυλή τράπεζα. Η εκδήλωση βασίστηκε στην ιδιότητα του UNWTO ως “γέφυρα” μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα. Αναγνωρίζοντας τη ζωτική ανάγκη για περισσότερες και καλύτερα στοχευμένες επενδύσεις ώστε να τεθούν σε εφαρμογή μετασχηματιστικά σχέδια, ο UNWTO επιβεβαίωσε επίσης ότι η Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού 2023 θα έχει ως κεντρικό θέμα “Τουρισμός και πράσινες επενδύσεις”.

Επιταχύνονται οι Κλιματικές Δράσεις στον τουρισμό

Στο πλαίσιο της ITB Berlin, ο UNWTO δημοσίευσε μια νέα έκθεση που υπογραμμίζει την πρόοδο που έχει σημειώσει ο παγκόσμιος τουρισμός στη μέτρηση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Η έκθεση “Κλιματική Αλλαγή στον Τουριστικό Κλάδο” εκπονήθηκε από τον UNWTO με την υποστήριξη της γερμανικής κυβέρνησης και σε συνεργασία με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (UNFCCC). Οι συστάσεις που περιλαμβάνει η έκθεση θα συμβάλουν στη διασφάλιση πιο αξιόπιστων μετρήσεων των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου προς την κατεύθυνση της εκπλήρωσης των δεσμεύσεων της Διακήρυξης της Γλασκώβης για τις Κλιματικές Δράσεις στον τουρισμό.

Η ITB 2023 συνέπεσε με την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Για να σηματοδοτήσει την περίσταση, ο UNWTO συμμετείχε μαζί με τις γυναίκες του ΟΗΕ για να παρουσιάσουν μια σύνοψη των επιτευγμάτων του προγράμματος “Κεντρική σκηνή: Η ενδυνάμωση των γυναικών κατά τη διάρκεια της ανάκαμψης του Covid-19”.

Η πρωτοβουλία κατέστησε σαφές τον βαθμό στον οποίο οι γυναίκες που εργάζονται στον τουρισμό επηρεάστηκαν ιδιαίτερα από την πανδημία. Και ενώ ο τουρισμός παραμένει κορυφαίος εργοδότης των γυναικών, ο UNWTO και η UN Women τονίζουν από κοινού ότι ο κλάδος δεν έχει ακόμη αξιοποιήσει τις δυνατότητες ενδυνάμωσης των γυναικών.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *